Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » AREDIA, pulbere uscata

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - AREDIA, pulbere uscata

Prospect - AREDIA, pulbere uscata


NU comercializăm AREDIA, pulbere uscata!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: AREDIA, pulbere uscata    DCI: ACIDUM PAMIDRONICUM


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Metastaze osoase, predominant osteolitice, mielom multiplu, tumori care induc hipercalcemie, boala Paget osoasa.
Compozitie: Substanta activa: disodium 3-amino-1-hidroxipropiliden-1, 1-bifosfonat pentahidrat (pamidronat disodic). Excipienti: fiole: manitol, acid fosforic si apa pentru injectii; flacoane: manitol, acid fosforic.

Forma de prezentare: Cutie cu 5 fiole solutie concentrata ce contine 15 mg pamidronat disodic in 5 ml apa distilata. Cutie cu 3 flacoane continand 30 mg substanta activa uscata; pentru diluare se utilizeaza fiole de 10 ml apa distilata.

Actiune terapeutica: Inhibitor al resorbtiei osoase, agent antiosteolitic.
Farmacodinamica: Pamidronatul disodic, substanta activa a Aredia, este un inhibitor puternic al resorbtiei osoase la nivelul osteoclastelor. In vitro, pamidronatul disodic se leaga puternic de cristalele de hidroxiapatita, impiedicand formarea sau distrugerea acestora. Pamidronatul disodic inhiba precursorii osteoclastelor, impiedicand maturarea acestora care au rol major in procesul de resorbtie osoasa. Aredia are efect inhibitor in tumorile care induc hipercalcemie, efect evidentiat biochimic in primul rand prin scaderea calcemiei si fosfatemiei si secundar prin diminuarea calciuriei, fosfaturiei si hidroxiprolinuriei. Hipercalcemia poate determina diminuarea volumului extracelular si ratei filtrarii glomerulare, care au ca efect cresterea creatininemiei. Prin controlul realizat de Aredia se realizeaza o imbunatatire a ratei filtrarii glomerulare si, implicit, o scadere a valorilor crescute ale creatininei serice la majoritatea pacientilor. Tratamentul cu Aredia al pacientilor cu metastaze osoase determina diminuarea evidenta a durerilor osoase si, astfel, suprimarea analgeticelor.

Farmacocinetica: Absorbtie: La sfarsitul perfuziei cu Aredia, absorbtia pamidronatului disodic este completa. Distributie: Concentratia plasmatica a pamidronatului disodic creste rapid la inceputul administrarii perfuziei si descreste brutal in momentul stoparii acesteia. Timpul plasmatic de injumatatire este de 0,8 ore. Concentratia maxima plasmatica a pamidronatului, de 10 nmol/ml, se atinge dupa administrarea in perfuzie intravenoasa a 60 mg in decursul unei ore, iar clearance-ul plasmatic este de 180 ml/minut. Procentul de pamidronat disodic circulant legat de proteinele plasmatice este relativ scazut (54%) si poate creste cand concentratia calciului este marita patologic. Eliminare: Pamidronatul se presupune ca nu se elimina prin biotransformare. Dupa o perfuzie intravenoasa, 20-25% din doza se regaseste in urina in urmatoarele 72 de ore ca pamidronat disodic nemodificat. Procentul de pamidronat ramas in organism depinde de doza (15-180 mg) si de rata perfuziei (1,25-60 mg/ora). Afectarea hepatica nu influenteaza farmacocinetica Arediei.

Contraindicatii: Hipersensibilitate la Aredia sau alti bifosfonati.

Precautii: Aredia nu trebuie administrata in bolus (poate determina tulburari locale importante), ci diluata si perfuzata lent intravenos. Aredia nu trebuie asociata altui bifosfonat, intrucat nu exista studii clinice asupra compatibilitatii acesteia. Se impune monitorizarea electrolitilor serici (Ca, PO4) inaintea inceperii tratamentului cu Aredia. Pacientilor cu hipocalcemie carora li se administreaza Aredia in perfuzie i.v. trebuie sa li se evalueze periodic functia renala (prin teste de laborator si parametri clinici). In studiile clinice, Aredia a fost utilizata fara a se demonstra efecte adverse la pacientii cu insuficienta renala moderata (nivelul creatininei serice de doua ori mai mare decat valoarea normala), dar nu si la pacientii cu insuficienta renala severa. In cazul acestora, clinicianul trebuie sa evalueze beneficiile administrarii comparativ cu riscurile. Pacientilor cu boala Paget osoasa aflati sub tratament cu Aredia trebuie sa li se administreze calciu oral sau vitamina D pentru diminuarea riscului hipocalcemiei. Nu exista date clinice privind administrarea pamidronatului disodic la copii. A nu se lasa la indemana copiilor

Sarcina si alaptare: Nu exista studii clinice in legatura cu riscurile administrarii pamidronatului disodic la femeile gravide sau in perioada de alaptare (nu se cunoaste daca substanta activa trece in laptele matern). Pe de alta parte, continutul ridicat de calciu din lapte face imposibila absorbtia pamidronatului la nivelul tractului gastrointestinal. Totusi, din ratiuni de securitate, se recomanda ca pacientele tratate cu Aredia sa evite alaptarea sugarilor.

Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule si de a supraveghea masini: Existand posibilitatea aparitiei somnolentei si/sau ametelii la pacientii tratati cu Aredia, acestia trebuie preveniti in privinta conducerii autovehiculelor sau angrenarii in activitati care necesita o atentie crescuta.

Reactii adverse: Sunt de obicei blande si tranzitorii. Frecvent hipocalcemie asimptomatica, febra (o crestere cu 1-2sC), intalnite in primele 48 de ore de la administrare. Febra dispare spontan si nu necesita tratament, iar hipocalcemia simptomatica este foarte rara. Reactii locale: Ocazional durere, indurare, flebita, tromboflebita, la locul de administrare. Sistem musculoscheletal: Ocazional durere osoasa tranzitorie, artralgii, mialgii, durere generalizata. Rar crampe musculare. Tract gastrointestinal: Ocazional greata, varsaturi. Rar anorexie, durere abdominala, diaree, constipatie, dispepsie. Cazuri izolate de gastrita. Sistem nervos central: Ocazional cefalee. Rar agitatie, confuzie, ameteala, insomnie, somnolenta, letargie. Cazuri izolate de hipocalcemie simptomatica (parestezii, tetanie), halucinatii vizuale (un singur caz citat). Circulator: Ocazional limfocitopenie. Rar leucopenie. Cazuri izolate de trombocitopenie. Cardiovascular: Rar hipotensiune, hipertensiune. Cazuri izolate de insuficienta ventriculara stanga (dispnee, edem pulmonar), insuficienta cardiaca congestiva (edem). Renal: Cazuri izolate de insuficienta renala acuta, agravarea unei maladii renale preexistente. Piele: Rar urticarie, prurit. Organe de simt: Cazuri izolate de conjunctivite, uveite, sclerita, episclerita, xantopsie. Modificari biochimice: Frecvent hipocalcemie, hipofosfatemie. Ocazional hipomagneziemie. Rar hiperkaliemie, hipokaliemie, hipernatremie. Cazuri izolate de teste hepatice anormale.

Interactiuni: Nu s-au constatat interactiuni medicamentoase in cazul asocierii terapiei Aredia cu agenti anticancerosi uzuali. Administrarea concomitenta a calcitoninei cu Aredia pacientilor cu hipercalcemie severa determina o scadere rapida a nivelului calciului seric (datorita efectului sinergic). Pamidronatul disodic formeaza complexe cu cationii bivalenti si nu va fi administrat niciodata concomitent solutiilor perfuzabile care contin calciu.
Dozare: Solutia concentrata din fiole sau substanta activa din flacoane trebuie diluata cu solutii de clorura de sodiu 0,9% sau glucoza 5% si apoi perfuzata lent. Tumori care induc hipercalcemie: Se recomanda ca pacientii sa fie rehidratati cu solutie salina normala inaintea sau in timpul tratamentului. Doza totala de Aredia care trebuie utilizata in cursul unei cure de tratament depinde de nivelul calciului seric initial al pacientilor. Doza totala poate fi administrata fie intr-o singura perfuzie sau in perfuzii multiple de-a lungul a 2-4 zile consecutive. Doza maxima adminsa pentru o cura de tratament (la adulti si persoane varstnice) este de 90 mg.

Calciu seric initialDoza totala recomandata
mmol/lmg (%)(mg)
sub 3,0sub 1215-30
3,0-3,512-1430-60
3,5-4,014-1660-90
peste 4,090
In cazul tumorilor care induc hipercalcemie, se recomanda o rata a perfuziei intre 15-30 mg/2 ore. Concentratia pamidronatului disodic in solutia pentru perfuzie nu trebuie sa depaseasca 15 mg/125 ml. O scadere semnificativa a nivelului calciului seric se observa in general in primele 24-48 de ore dupa administrarea pamidronatului, iar normalizarea se realizeaza in 3-7 zile. Daca nu s-a obtinut normocalcemia in aceasta perioada, se administreaza o noua doza. Din studiile clinice efectuate s-a constatat ca pamidronatul disodic isi pierde din eficacitate proportional cu numarul de doze administrate. In cazul tumorilor osteolitice fara hipercalcemie, doza totala recomandata este de 30 mg o data pe saptamana timp de 4 saptamani consecutiv, dupa care o data la 2 saptamani. Durata tratamentului trebuie sa fie de 6 luni, doza va fi diluata in cel putin 250 ml solutie salina sau glucoza, iar rata perfuziei de 2 ore. In boala Paget osoasa, doza totala recomandata este de 180-210 mg care poate fi administrata astfel: fie 30 mg o data pe saptamana, timp de 6 saptamani (doza totala de 180 mg), fie 60 mg o data pe saptamana, timp de 3 saptamani, la care se adauga o doza initiala de 30 mg (doza totala de 210 mg). Doza de 30 mg se va dilua in 250 ml solutie salina, iar cea de 60 mg in 500 ml. Se recomanda o rata a perfuziei de 15 mg/ora.

Supradozare: Pacientii tratati cu o doza superioara celei recomandate vor fi monitorizati. Simptomatologia clinica a hipocalcemiei, care consta in parestezii, tetanie, hipotensiune, dispare in momentul administrarii in perfuzie a calciului gluconic.

Conditii de pastrare: Fiolele de Aredia se pastreaza la frigider la 2 - 8 grade Celsius, iar solutia pentru perfuzie se utilizeaza imediat dupa dilutie. Flacoanele trebuie protejate de caldura (se pastreaza intre 15 - 30 grade Celsius). Solutia reconstituita pentru perfuzia intravenoasa se utilizeaza in primele 24 de ore de la pregatirea ei.

Producator: Novartis


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Interferonat pentru pacient cu VHC si neoplasm de prostata ?
Buna ziua, Tatal meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica cu VHC compensata in oct.2019, 7703 ...
insomnie si probleme digestive
Buna ziua, Am 49 de ani si ma confrunt cu insomnie de trezire - adorm dar la 2-3 dimineata ma trez ...
↳ Buna ziua! 1. Faptul ca ati luat o luand e zile Urimil Forte nu prespune riscuri. Cancerul digestiv pare sa fie legat de o enzima dumita citidin-dez ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Hpv
Buna ziua am si eu o problema de ceva timp de vreo 6 luni ma doare in zona vaginului gen intre la ...
↳ Buna ziua! In primul rand nu aveti simptome specifice de HPV, pentru diagnosticare acestuia este necesar un test Babes-Papanicolau care arata daca ex ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Interactiunea cu cancerul de san
Operata cancer de san in urma cu 9 ani.Am probleme cu glanda tiroida iar medicul mi-a recomandat sel ...
↳ Buna ziua! Nu, din contra, orice supliment care contine antioxidanti poate fi util in preventia cancerului! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce tratament se poate lua în cazul cancerului hepatic
Toate analizele pentru ficat au valori mari și folosește sutent ce tratament naturist sr p ...
tratamentul tiroidiei
CE MEDICAMENTE SA FOLOSESC PT TIROIDIE? ...
↳ Buna ziua! Daca va referiti la tiroidita, aceasta se trateaza la endocrinolog. In anumite cazuri este suficienta tinerea sub observatie a pacientului ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
bleomycine
buna ziua. va rog sa-mi spuneti de unde se poate procura medicamentul Bleomycine . am inteles ca ...
↳ Buna ziua! In Romania este aprobat un singur medicament continand sulfat de bleomicina, numit BLEOCIN (15 mg, liofilizat pentru solutie injectabila). ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ACIDUM PAMIDRONICUM?
Alte medicamnete care au ACIDUM PAMIDRONICUM:
- AREDIA fiole

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Greșire suspensie forexo
Greșire suspensie forexo

Bună seara! Aș dori să ďż˝mi comunicați cat ml de ... Buna ziua! Mai adaugati inca 27 de ml de apa, pentru ca suspensia sa ...


Sfatul farmcistului Dureri in zona coastelor
Dureri in zona coastelor

De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o t ... Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic ...



Sfatul farmcistului Lactatie
Lactatie

Aș vrea să ďż˝mi opresc lacatatia și vreau să știu dacă ... Buna ziua! Da, Lactostop va poate ajuta in acest sens intrucat reduce ...


Sfatul farmcistului Eritromicina
Eritromicina

Buna ziua. Va rog, am de facut o investigatie ( histerosonografie) . N ... Buna ziua! Nu va pot recomanda administrarea unui produs de uz veteri ...


Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...