Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » N-PROPRANOLOL, 10 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - N-PROPRANOLOL, 10 mg

Prospect - N-PROPRANOLOL, 10 mg


NU comercializăm N-PROPRANOLOL, 10 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


    Denumirea comercială: N-PROPRANOLOL, 10 mg    DCI: PROPRANOLOLUM


Un comprimat contine clorhidrat de propranolol 10 mg si excipienti: lactoza, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, gelatina. Indicatii terapeutice: hipertensiune arteriala, profilaxia crizelor de angina pectorala, tratament de lunga durata dupa infarct miocardic acut, tratamentul unor tulburari de ritm cardiac .
N-PROPRANOLOL 10 mg
comprimate, 10 mg

Compozitie
Un comprimat contine clorhidrat de propranolol 10 mg si excipienti: lactoza, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, gelatina.

Grupa farmacoterapeutica: beta-blocante neselective, propranolol.

Indicatii terapeutice
- Hipertensiune arteriala.
- Profilaxia crizelor de angina pectorala.
- Tratament de lunga durata dupa infarct miocardic acut.
- Tratamentul unor tulburari de ritm cardiac : tahicardie sinusala, tahiaritmii
supraventriculare (tahicardie paroxistica, flutter si fibrilatie atriala, tahicardie jonctionala), aritmii ventriculare (extrasistole, tahicardie ventriculare); este de ales in aritmiile de patogenie simpatoadrenergica.
- Feocromocitom (in asociatie cu alfa-blocante).
- Tulburari cardiovasculare la pacientii hipertiroidieni .
- Cardiomiopatie hipertrofica.
- Migrene.
- Tremor esential.
- Stari de anxietate datorate hiperactivitatii simpatoadrenergice, insotite de tahicardie, palpitatii, oscilatii tensionale, tremor etc.
Contraindicatii
-Hipersensibilitate la propranolol sau la oricare dintre excipientii produsului.
-Reactii de tip anafilactic in antecedente.
-Astm bronsic si bronhopneumopatii cronice obstructive.
-Insuficienta cardiaca necontrolata terapeutic.
-Soc cardiogen, hipotensiune arteriala marcata.
-Bradicardie sinusala (< 50 batai/min); boala nodului sinusal (inclusiv bloc sino-atrial); bloc
atrioventricular de grad II si III.
-Fenomene de tip Raynaud si alte tulburari vasculospastice periferice.

Precautii
Tratamentul cu propranolol nu trebuie intrupt brusc la pacientii cu cardiopatie ischemica, deoarece poate antrena tulburari de ritm cardiac severe, infarct miocardic acut sau moarte subita; dozele se reduc treptat; daca este necesar, se introduce un alt antianginos in aceasta perioada, pentru a evita agravarea anginei pectorale.
Sportivii trebuie atentionati ca propranololul si alte blocante beta-adrenergice sunt cuprinse in lista substantelor dopante.
Administrarea indelungata de propranolol poate determina cresterea trigliceridelor si in masura mai mica cresterea colesterolului seric; semnificatia clinica a cresterii lipidelor plasmatice nu este precizata.
Interactiuni
Asocierea cu antiaritmice (amiodarona, propafenona, chinidina, disopiramida), poate determina tulburari de contractilitate, automatism si conductibilitate prin inhibarea mecanismelor simpatice compensatorii.
Beta-blocantele reduc reactiile compensatorii simpatice cardiovasculare in cazul asocierii cu anestezice halogenate.
Administrarea concomitenta cu blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, verapamil) creste riscul deprimarii miocardicel; asemenea asociatie obliga la multa prudenta si este contraindicata la bolnavii cu risc cardiac.
Propranololul mareste efectul medicamentelor antihipertensive; pentru antihipertensivele centrale (metildopa, clonidina, rezerpina) creste efectul bradicardizant si de incetinire a conducerii.
Antidepresivele triciclice, neurolepticele si baclofenul administrate concomitent cu propranolol, cresc riscul hipotensiunii arteriale ortostatice.
Antiiflamatoarele nesteroidiene (AINS) si glucocorticoizii reduc efectul antihipertensiv al propranololului prin favorizarea retentiei hidrosaline.
Asocierea cu insulina sau antidiabetice orale impune controlul glicemiei (reactiile hipoglicemice sunt crescute si prelungite, simptomele vegetative ale hipoglicemiei sunt mascate).
Tratamentul cu beta-blocante trebuie intrerupt, daca este posibil, inaintea investigatiilor radiologice cu substante de contrast iodate datorita riscului reactiilor adverse severe.
Cimetidina creste concentratia plasmatica a propranololului prin inhibarea metabolizarii hepatice a acestuia, marind riscul reactiilor adverse (de ex. bradicardie marcata).
Propranololul creste nivelul plasmatic al lidocainei prin diminuarea metabolizarii hepatice a acesteia, marind riscul reactiilor adverse cardiace si neurologice a lidocainei.
Inductoarele enzimatice (de ex. fenobarbital, rifampicina) scad nivelul plasmatic al propranololului prin accelerarea metabolizarii hepatice, micsorand efectele sale terapeutice.
Compusii de magneziu, aluminiu, si calciu scad absorbtia digestiva a propranololului. Se recomanda un interval de 2-3 ore intre administrarea acestor preparate si propranolol.

Atentionari speciale
La bolnavii cu angina vasculospastica (Prinzmetal), propranololul, ca si alte beta-blocante nu reprezinta medicatia de ales. Se poate adauga altor medicamente antianginoase cand acestea nu sunt suficient de eficace.
La pacientii cu insuficienta cardiaca controlata terapeutic, tratamentul trebuie initiat cu doze
mici care pot fi crescute treptat sub supraveghere medicala.
In cazul aparitiei bradicardiei simptomatice (< 55 batai/min), doza de propranolol trebuie redusa.
Datorita efectului dromotrop negativ, beta-blocantele se vor administra cu prudenta la bolnavii cu bloc atrioventricular de gradul I.
La pacientii cu feocromocitom, inaintea administrarii beta-blocantelor trebuie instituit tratament alfa-blocant, pentru a preveni riscul cresterii tensiunii arteriale.
La varstnici, tratamentul trebuie initiat cu doze mici si sub supraveghere medicala atenta.
Se recomanda prudenta in stabilirea dozelor la pacientii cu insuficienta hepatica si renala.
La diabetici se recomanda supravegherea glicemiei; anumite semne si simptome care pot anunta o reactie hipoglicemica pot fi mascate (de ex. tahicardie, palpitatii, transpiratii).
Folosirea propranololului la bolnavii cu diabet instabil obliga la prudenta.
La initierea tratamentului cu beta-blocante la pacientii cu psoriazis, trebuie sa se aiba in vedere ca au fost semnalate cazuri de agravare a bolii in timpul tratamentului.
La pacientii cu antecedente de reactii anafilactice severe, in special la substante de contrast iodate, precum si la cei aflati sub tratament de desensibilizare administrarea betablocantelor poate constitui un factor agravant si are efect antagonic fata de adrenalina.
Desi tratamentul cu beta-blocante micsoreaza riscul aritmiilor, ischemiei miocardice si al salturilor hipertensive, in timpul anesteziei generale, impiedicarea reactiilor simpatoadrenergice compensatorii favorizeaza accidentele hipotensive din cursul anesteziei.
Atunci cand tratamentul beta-blocant nu poate fi intrerupt (de ex. la bolnavii coronarieni), se
recomanda protejarea fata de predominenta vagala prin administrarea de atropina; se vor evita anestezicele generale care deprima cordul.Se recomanda informarea medicului anestezist daca pacientul se afla sub tratament cu beta-blocante. Daca se impune intreruperea acestui tratament, o pauza de 48 de ore este suficienta pentru reaparitia raspunsului la catecolamine. Trebuie sa se aiba in vedere riscul reactiilor anafilactice.
Daca se administreaza beta-blocante la pacientii cu ciroza hepatica si hemoragii digestive trebuie verificate regulat hemograma, hematocritul si hemoglobinemia.
In caz de tireotoxicoza beta-blocantele pot masca semnele cardiovasculare la hipertiroidieni.
Sarcina si alaptarea
Propranololul traverseaza bariera placentara. Studiile la animale nu au evedentiat efecte teratogene. Experienta clinica nu a evidentiat efecte teratogene sau malformative in cazul femeilor insarcinate aflate sub tratament cu propranolol.
Nou-nascutii a caror mame au fost tratate antepartum cu propranolol pot prezenta hipotensiune arteriala, bradicardie, detresa respiratorie, hipoglicemie.
Beta-blocantele pot fi administrate in perioada sarcinii. Tratamentul in apropierea datei nasterii impune supravegherea atenta a nou-nascutului (controlarea frecventei cardiace si a glicemiei) in primele 3-5 zile de viata.
Beta-blocantele se excreta in laptele matern. Deoarece riscul bradicardiei si hipoglicemiei la sugar nu a fost evaluat, se vor lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Propranololul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare
Adulti
Hipertensiune arteriala si profilaxia crizelor de angina pectorala: initial 80 mg propranolol/zi, fractionat in 2 prize, se creste treptat pana la obtinerea efectului dorit; dozele uzuale sunt de 160 mg propranolol /zi, in 2 prize.
In perioada postinfarct miocardic acut: initial 40 mg propranolol de 4 ori /zi; doza uzuala de intretinere este de 160 mg propranolol/zi, fractionat in 2 prize, timp indelungat (1-2 ani).
Tulburari de ritm cardiac: 40-80 mg propranolol/zi, fractionat.
Feocromocitom: preoperator 60 mg propranolol/zi, fractionat, timp de 3 zile; pentru tumorile inoperabile 30 mg propranolol zilnic, fractionat; se asociaza obligator cu un alfa-blocant.
Stari de anxietate datorate hipeactivitatii simpatoadrenergice: 40 mg propranolol, administrate cu 1-11/2 ora inaintea expunerii la situatia stresanta.
Tulburari cardiovasculare datorate hipertiroidiei: 40 –80 mg propranolol /zi, in mai multe prize.
Migrene si tremor esential: 20 mg propranolol de 4 ori pe zi; la nevoie se creste treptat pana la 240 mg propranolol / zi.
Copii
Hipertensiune arteriala: initial 1 mg propranolol /kg si zi in 2-4 prize; doza uzuala este de 2-4 mg propranolol /kg si zi in 2 prize.
Aritmii, feocromocitom, hipertiroidism : 0,75-2 mg propranolol /kg si zi in 2-3 prize.

Reactii adverse
Frecvent: astenie, extremitati reci, bradicardie (uneori severa), tulburari digestive (gastralgii,
greata, varsaturi, diaree), insomnie, cosmaruri.
Rar: intarzierea conducerii atrioventriculare sau agravarea blocului atrioventricular preexistent, insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala marcata, bronhospasm, hipoglicemie, sindrom Raynaud, agravarea claudicatiei intermitente preexistente, diverse manifestari cutanate (inclusiv eruptii psoriasiforme); aparitia anticorpilor antinucleari (exceptional un sindrom lupoid); asemenea fenomene sunt reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Supradozaj
Supradozarea propranololului provoaca bradicardie, ameteli, hipotensiune arteriala, dispnee,cianoza extremitatilor, lesin, convulsii.
In cazul ingestiei recente se fac spalaturi gastrice si se administreaza carbune medicinal.
Pentru combaterea bradicardiei marcate, deficitului de pompa cardiaca si hipotensiunii arteriale severe se pot administra : atropina (1-2 mg intravenos), glucagon (10 mg intravenos lent apoi perfuzie cu 1-10mg/ ora), izoprenalina (15-85?g intravenos lent, eventual repetat, fara a depasi 300 ?g) sau dobutamina (2,5-10 ?g/kg si min in perfuzie intravenoasa); simptomele pot fi refractare la medicatia adrenergica din cauza blocarii receptorilor specifici de catre propranolol.
Hemodializa nu este utila.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj: Cutie cu 1 flacon a 50 comprimate.
Producator: S.C. ARENA GROUP S.R.L., Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere de piata: ARENA GROUP S.A., Romania.
Data ultimei verificari a prospectului: Iunie, 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Pot folosi Mega P... Plus?
Buna dimineata! am 51 ani cu afectiuni metabolice si cardiovasculare severe ( extrasistole,hiperten ...
Sangerare abundenta
Buna ziua! Am facut un chiuretaj biopsic si in urma acestui chiuretaj am ramas cu o sangerare foarte ...
Erectie slaba si de scurta durata
Buna ziua Datorita sfaturilor primite de la dumneavoastra am reusit diminuarea libidoului care er ...
↳ Buna ziua! Prima masura ar fi sa incetati adminsitrarea preparatului pe baza conurilor de hamei. Puteti lua ocazional cate o capsula de Erecta, daca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Maraton cu sevikar.
Buna. Vreau sa va întreb dacă pot folosi ocazional maraton forte impreuna cu sevikar 40/1 ...
↳ Buna ziua! Din pacate Maraton poate creste valorile tensiunii arteriale, ceeace nu este de dorit in cazul dumneavoastra. Orientati-va spre produse c ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Pot lua acutil daca am diabet si hipertensiune?
Buna ziua ! Se poate administra acutil daca am diabet ( tratament cu siofor ) si hipertensiune ? Mul ...
Pot administra cebraoptim unei persoane care sufera de diabet si hipertensiune? Multumesc!
Pot administra cebraoptim unei persoane care sufera de diabet si hipertensiune ? Sau ce imi puteti r ...
inlocuitor de Isoptin RR 240mg
Pentru tratamentul cardiopatiei si hipertensiunii, cu ce poate fi inlocuit Isoptin RR 240mg? ...
↳ Isoptin de 240 nu se mai gaseste, dar exista un alt medicament cu acceeasi substanta activa (verapamil), care sa aiba aceeasi concentratie (240 mg), s ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
despre atenolol
cu ce medicament se poate inlocui atenololul,avand in vedere ca mai folosesc si captopril? ...
↳ Buna ziua! Decizia de inclocuire a atenolol-ului cu alt medicament apartine numai medicului cardiolog, sau celui de familie. Puteti inlocui Atenolol ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.Programare consultatie online avocat

Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Am Limba crapata
Am Limba crapata

Bună de doua zile am Limba crepeda dar nu știu dela ce ș ... Buna ziua! Evitati bauturile acidulate, fructele acre, muraturile, co ...


Sfatul farmcistului Bubite in zona intima
Bubite in zona intima

Buna am nevoie de ajutor !am besicute(bubițe albe) pe penis cu ce ... Buna ziua! Intr-o prima etapa aplicati rivanol (cu comprese sterile ...Sfatul farmcistului Se combina gerovital cu millgama?
Se combina gerovital cu millgama?

Se pot combina in aceeasi seringa gerovital cu millgama? Multumesc ... Buna ziua! Raspunsul este NU, deoarece substantele din Milgamma sunt ...


Sfatul farmcistului HPV, secretie vaginala
HPV, secretie vaginala

Bună ziua! În urma primului meu test Papanicolau anul trecut(avân ... Buna ziua! Sunt multe variante de tratament, puteti opta pentru Silau ...