Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate

Prospect - TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate


NU comercializăm TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate    DCI: TRAMADOLUM


  Produs complementar recomandat
TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate este indicat in tratamentul durerilor acute sau cronice, de intensitate moderata pana la severa avand diferite etiologii.
TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate
Clorhidrat de tramadol

Compozitie
TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate
Un comprimat filmat contine clorhidrat de tramadol 50 mg si excipienti: croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloza microcristalina, polividona, stearat de magneziu, macrogol 6000,
hidroxipropilmetilceluloza, talc, dioxid de titan (E 171), poliacrilat dispersie 30%. Grupa farmacoterapeutica: derivati naturali din opiu, alte opioide.
Indicatii terapeutice
TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate este indicat in tratamentul durerilor acute sau cronice, de intensitate moderata pana la severa avand diferite etiologii.
Contraindicatii
- hipersensibilitate la clorhidratul de tramadol sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- insuficienta renala severa;
- intoxicatie acuta cu alte deprimante ale sistemului nervos central (alcool, hipnotice, alte analgezice centrale sau medicamente psihotrope);
- sindrom de intrerupere la opioide;
- dependenta la opiode;
- tratament concomitent sau recent (mai putin de 14 zile) cu inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO);
- insuficienta respiratorie severa;
- la pacientii cu epilepsie necontrolata;
- hipertensiune intracraniana;
- sarcina si alaptare;
- copii sub 12 ani.
Precautii
Tratamentul cu TRADOLAN 50 mg, comprimate filmate este destinat pacientilor cu varsta peste 12 ani.
Nu se recomanda la copii sub 12 ani.
Desi tramadolul are un potential de dependenta scazut, doze terapeutice de TRADOLAN 50mg, comprimate filmate pot determina aparitia sindromului de intrerupere la oprirea tratamentului. Rar au fost raportate cazuri de dependenta si abuz.
Pentru tratamentul durerilor cronice pe termen lung, se recomanda prudenta, eventual intreruperea periodica a administrarii tramadolului si utilizarea altor analgezice. TRADOLAN 50mg, comprimate filmate nu este indicat in terapia de substitutie a dependentei la
opioide. Desi tramadolul este un agonist opioid nu poare suprima simptomele sindromului de intrerupere la opiode.
Se recomanda prudenta la bolnavii cu antecedente de convulsii si la epileptici, atat in timpul cat si dupa tratament.. Tramadolul poate creste riscul convulsiilor la doze mai mari decat cele recomandate
(400 mg/zi) si la bolnavii tratati concomitent cu alte medicamente care scad pragul convulsivant (vezi punctul 4.5.)
Tramadolul poate determina somnolenta, ce poate fi potentata de alcool si alte deprimante ale sistemului nervos central., necesitand avertizarea pacientiilor care conduc vehicule. Se recomanda prudenta la bolnavii cu dureri abdominale acute nediagnosticate (poate inlatura simptome esentiale pentru diagnostic.
Aparitia unei sarcini in timpul tratamentului cu TRADOLAN 50mg, comprimate filmate necesita intreruperea administrarii.
Interactiuni
Administrarea concomitenta cu inhibitori de monoamioxidaza (IMAO) sau la mai putin de 14 de la terminarea tratmentului cu IMAO este contraindicata (creste riscul sindromului serotoninergic, cu afectarea sistemului nervos central precum si a centrilor respiratori si circulatori, reactii adverse ce pot
pune viata in pericol). Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central (hipnotice, sedative, anxiolitice, alte opioide analgezice sau antitusive centrale si antihistaminice H1 sedative) inclusiv alcool creste riscul
deprimarii sistemului nervos central.
Administrarea concomitenta cu opioizi agonisti-antagonisti (buprenorfina, nalbufina, pentazocina) nu este recomandata, deoarece acestea scad efectul analgezic al tramadolului. Carbamazepina si alti inductori enzimatici cresc viteza de metabolizare a tramadolului, diminuand astfel intensitatea si durata efectului analgezic.
Asocierea cu medicamente care scad pragul convulsivant (neuroleptice, antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recaptarii de serotonina, alte analgezice cu actiune centrala, anestezice locale)
creste riscul convulsiilor. Studiile farmacocinetice au evidentiat ca in cazul administrarii concomitente sau anterioare de cimetidina (inhibitor enzimatic) nu determina interactiuni semnificative clinic si nu este necesara
ajustarea dozelor. Studii similare efectuate cu quinidina au indicat o crestere a concentratiei plasmatice maxime, in cazul asocierii cu tramadol, dar aceasta a fost situata in cadrul intervalului terapeutic normal, nefiind necesara ajustarea dozelor.
Ketoconazolul si eritromicina (inhibitori ai CYP3A4), pot inhiba metabolizarea tramadolului (Ndemetilarea), probabil si a metabolitului activ (o-desmetiltramadolului). Nu a fost stabilita importanta clinica a acestor interactiuni.
Asocierea cu inhibitori ai recaptarii de serotonina sau, alti agenti serotoninergici (triptani sau IMAO)
poate determina aparitia sindromului serotoninergic, manifestat prin confuzie, oboseala, febra, transpiratii, ataxie, hiperreflexie, mioclonii, diaree. In general, intreruperea administrarii medicamentelor serotoninergice este urmata de o ameliorare rapida. Tratamentul depinde de natura si severitatea simptomelor.
In cazuri foarte rare asocierea cu anticoagulante orale (warfarina) a determinat o crestere a INR si a echimozelor la unii pacienti.
Desi teoretic exista posibilitatea interctiunii tramadolului cu litiul, nu a fost raportata nicio astfel de interactiune.
Pe perioada tratamentului cu tramadol nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul etilic potenteaza efectul sedativ al opioidelor.
Atentionari speciale La pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la opiacee administrarea de tramadol se face cu prudenta.
La persoanele cu antecedente de dependenta medicamentoasa sau supradozaj medicamentos, se recomanda administrarea tramadolului pe termen scurt si sub stricta supraveghere medicala.
La pacientii cu dependenta la opioide, medicamentul nu trebuie utilizat.
La pacientii cu hipertensiune intracraniana, traumatisme craniene, in soc sau cu alterarea starii de constienta de etiologie neprecizata administrarea de tramadol se face cu multa prudenta, deoarece tramadolul poate masca anumite simptome importante pentru diagnostic si aprecierea evolutiei clinice.
Nu se recomanda administrarea tramadolului la bolnavii cu insuficienta renala severa. La pacientii cu insuficienta renala sau hepatica moderata se recomanda prelungirea intervalului dintre administrari. La pacientii ce urmeaza sa efectueze o interventie chirurgicala ce necesita anestezie generala trebuie
avuta in vedere posibilitatea scaderii efectului anestezic in cazul administrarii concomitente de tramadol intraopoerator.
La varstnicii peste 75 de ani timpul de injumatatire poate fi crescut, de aceea se recomanda cresterea intervalului dintre doze.
Desi la doze terapeutice TRADOLAN 50mg, comprimate filmate este putin probabil sa determine depresie respiratorie relevanta clinic, administrarea la pacientii cu depresie respiratorie existenta sau cu secretii bronsice abundente trebuie sa se faca cu prudenta.
Copii sub 12 ani:
Eficacitatea si siguranta administrarii de tramadol la copii sub 12 ani nu a fost stabilita, astfel incat nu este recomandata administrarea de TRADOLAN 50mg, comprimate filmate la copii.
Sarcina si alaptarea
Nu exista date adecvate privind utilizarea tramadolului la femeile gravide.
Studiile la animale au evidentiat unele efecte embriotoxice (vezi pct.5.3). Tramadolul traverseaza bariera feto-placentara. Riscul potential pentru om este necunoscut.
TRADOLAN 50mg, comprimate filmate nu trebuie utilizat in timpul sarcinii.
Tramadolul administrat inainte sau in timpul nasterii nu afecteaza contractilitatea uterului. La nounascuti poate determina modificari ale frecventei respiratorii, care, in general, nu sunt semnificative
clinic. Tramadolul si metabolitii sai se excreta in cantitati mici in laptele matern, aproximativ 0,1% din doza administrata mamei. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului, nu se recomanda administrarea la femeile care alapteaza. In general, nu este necesar sa se intrerupa alaptarea dupa o singura administrare de tramadol.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
TRADOLAN 50mg, comprimate filmate poate produce somnolenta si scaderea reactivitatii reflexe, ce pot fi potentate de consumul de alcool, antihistaminice si alte medicamente deprimante ale SNC.
Se recomanda evitarea administrarii medicamentului la conducatorii de vehicule sau la cei care folosesc utilaje.
Doze si mod de administrare
Doza de tramadol trebuie individualizata in functie de severitatea durerii si si de raspunsul terapeutic.
Se administreaza oral cu o cantitate suficienta de lichid, independent de orarul meselor.
Durata terapiei depinde de natura afectiunii subiacente.
Adulti si copii peste 12 ani:
Doza initiala uzuala este de 50-100 mg (1-2 comprimate filmate TRADOLAN 50 mg ), doza ce poate fi repetata la intervale de 4-6 ore, in functie de severitatea bolii, fara a depasi 400 mg pe zi (8 comprimate filmate TRADOLAN 50 mg ). In dureri acute, doza initiala necesara este de obicei de 100
mg (2 comprimate filmate TRADOLAN 50 mg ), iar in dureri cronice doza initiala este de 50 mg (1 comprimat filmat TRADOLAN 50 mg ).
Doza unica maxima este de 100 mg (2 comprimate filmate TRADOLAN 50 mg ).
Doza unica Doza zilnica Tradolan 50 mg comprimate filmate
1-2 comprimate filmate pana la 8 comprimate filmate
Daca este necesar un tratament de lunga durata cu tramadol al durerilor cronice, in functie de tipul si severitatea bolii, pacientii trebuie monitorizati atent si reevaluati periodic (daca este necesar cu
intreruperi ale tratamentului) pentru justificarea necesitatii continuarii tratamentului. Se recomanda administrarea dozei minime eficace. La nevoie doza poate fi crescuta, fara a depasi 400 mg, decat in cazul unor indicatii clinice speciale, cum sunt durerile din cancere sau durerile postoperatorii severe, unde administrarea unor doze mai mari se face pe o perioada scurta de timp si
numai sub atenta supraveghere medicala.
Varstnici: nu sunt necesare reduceri ale dozelor la pacienti cu varsta intre 65 si 75 ani, decat daca prezinta afectarea functiei renale sau hepatice. La cei peste 75 de ani exista o tendinta de crestere a timpului sau de injumatatire cu aproximativ 17%, fiind necesara o ajustare a dozelor sau a intervalului dintre doze.
La pacientii cu insuficienta renala:
Este necesara o ajustare a dozei si intervalului dintre doze, deorece timpul de eliminare este prelungit.
Se recomanda ca doza uzuala doza initiala, iar la pacientii cu clearence-ul la creatinina < 30 ml/min o prelungire a intervalului dintre doze de 12 ore.
TRADOLAN nu se recomanda la pacientii cu insuficienta renala severa (clearence-ul la creatinina < 10 ml/min).
Deoarece tramadolul se elimina foarte lent prin hemodializa sau hemofiltrare, la pacientii care au efectuat dializa o administrare suplimentara de tramadol pentru a mentine analgezia dupa efectuarea dializei nu este necesara.
La pacientii cu insuficienta hepatica:
Timpul de eliminare a tramadolului este prelungit, fiind recomandat mentinerea dozajului initial. La pacientii cu afectare severa a functieii hepatice este necesara cresterea intervalului dintre doze la 12 ore.
Copii sub 12 ani:
Eficacitatea si siguranta administrarii de tramadol la copii sub 12 ani nu a fost stabilita, astfel incat nu este recomandata administrarea de TRADOLAN la copii.
Reactii adverse
In timpul tratmentului cu tramadol au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Tulburari ale sistemului nervos:
Foarte frecvente (la mai mult de un un pacient din 10):
- ameteli
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- cefalee, somnolenta;
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- convulsii epileptiforme, aparute in in principal dupa administrarea dozelor crescute de tramadol sau
in cazul administrarii concomitente cu alte medicamente ce scad pragul convulsivant (antidepresive,
neuroleptice vezi pct 4.5.)
- parestezii, tremor.
Tulburari gastro-intestinale:
Foarte frecvente (la mai mult de un un pacient din 10):
- greata, varsaturi.
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- constipatie, uscaciunea gurii;
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- stare de voma, balonari.
Tulburari cardiace:
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- palpitatii, tahicardie, hipotensiune posturala sau colaps cardiovascular.
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- bradicardie, cresterea tensiunii arteriale.
Tulburari vasculare:
Foarte rare (la mai putin de un pacient din 10 000 inclusiv raportari izolate):
- vasodilatatie periferica (roseata fetei).
Tulburari de metabolism si nutritie:
- modificari ale apetitului
Tulburari psihiatrice:
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- modificari ale dispozitiei (in general, euforie, ocazional disforie), modificari ale activitatii (in general, supresie, ocazional, crestere) si modificari ale capacitatii cognitive si senzoriale (de exemplu,
comportament decizional, tulburari de perceptie).
- halucinatii, confuzie, tulburari de somn si cosmaruri.
- dependenta si sindrom de abstinenta (agitatie, anxietate, nervozitate, insomnie, hiperkinezie, tremor si tulburari gastrointestinale).
Tulburari oculare:
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- vedere incetosata.
Tulburari respiratorii:
- agravarea astmului bronsic, fara a se determina o relatie cauzala cu administrarea de tramadol;
- depresie respiratorie, in special la cresterea dozelor si la asocierea cu alte medicamente deprimante ale SNC.
Tulburari hepato-biliare:
- cresterea enzimelor hepatice.
Tulburari cutanate si a tesutului subcutanate:
Frecvente (la mai mult de un pacient din 100 dar mai putin de un pacient din 10):
- hipersudoratie;
Mai putin frecvente (la mai mult de un pacient din 1000 dar mai putin de un pacient din 100):
- reactii cutanate (prurit, rash, urticarie).
Tulburari ale sistemului imunitar:
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- reactii alergice generale (angioedem, bronhospasm, dispnee, wheezing)
- reactii alergice severe: anafilaxie.
Tulburari musculo-scheletale si a tesuturilor adiacente:
Rare (la mai mult de un pacient din 10 000 dar mai putin de un pacient din 1000):
- slabiciune musculara.
Tulburari renale si a aparatului renal:
- retentie urinara, disurie.
Reactii adverse generale:
- fatigabilitate.
Supradozaj
In principiu, in cazul supradozajului cu tramadol sunt de asteptat simptome similare celor care apar in cazul altor analgezice cu actiune centrala (opioide). Aceste simptomele includ: mioza, varsaturi, sedare, convulsii si deprimare respiratorie pana la stop respirator, hipotensiune, colaps cardiocirculator soc hipovolemic, tulburari ale constientei pana la coma.
Tratamentul recomandat in caz de supradozaj este suportiv, de mentinere a functiilor vitale si simptomatic. Deprimarea respiratorie poate fi reversibila la administrarea de naloxona, care creste riscul de aparitie a convulsiilor, ce vor fi controlate cu diazepam.
Tratamentul supradozajului cu TRADOLAN 50mg, comprimate filmate numai prin hemodializa sau hemofiltrare nu este adecvat pentru eliminarea toxicului, datorita incetinirii eliminarii plasmatice a tramadolului prin aceste metode. Cantitatea de tramadol eliminata prin aceste metode este minima.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25şC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 3 blistere din PVC /Al a 10 comprimate filmate
Data ultimei verificari a prospectului Decembrie 2007


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Migrene
Buna ziua. Am luat pentru durerile de cap timp de 3 luni migrosun si tiolin, dupa recomandarea medic ...
Un sfat va rog!
Bun ziua. Un sfat va rog. Care urimil ma ajuta la spondiloza, dureri de cap maini piciare. Am si dia ...
Depășire doza arterin(2pastile pe zi)
Ce ar trebui sa simt dacă am depășit doza de arterin 2 zile la rind. Nu iau alte medicamente pt ...
↳ Buna ziua! In principiu nu vor fi consecinte, cel mult s-ar putea sa resimtiti un disconfort la nivelul musculaturii (dureri de spate in special), da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Se poate administra
Se poate administra Cystone la inceputul sarcinii? ...
↳ Buna ziua! Puteti face administrarea doar la indicatia medicului care va urmareste sarcina. De regula dupa primul trimestru de sarcina sunt permise m ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri in zona coastelor
De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o tuse foarte urata inainte,acum ...
↳ Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic sa va asculte la plamani, si in functie de de aude, fie va trimite la o radiogr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dureri musculare de la coloana dreapta stinga deasupra rinichilor pana în fata spre buric
Bună seara!Pe 6/12/2023 am avut un AVC TRANZITORIU dupa 12 zile am făcut infecti urinara d ...
Durere dantura
Buna...de cateva zile am dureri pe partea stanga sus dantura,nu stiu ce masea imi face probleme pt c ...
↳ Buna ziua! Medicul stomatolog nu v-a recomandat sa faceti o radiografie? Poate aveti un nerv care s-a inflamat, chiar daca in aparenta dintii sunt sa ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...