Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator

Prospect - TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator


NU comercializăm TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator    DCI: TOBRAMYCINUM


  Produs complementar recomandat


30.95lei
Vezi detalii

Tobi contine un medicament numit tobramicina. Acesta este un antibiotic aminoglicozidic.
TOBI 300 mg/5ml solutie pentru inhalare prin nebulizator
Tobramicina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Tobi si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Tobi
3. Cum sa utilizati Tobi
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Tobi
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Tobi si pentru ce se utilizeaza
Pentru ce se utilizeaza Tobi?
Tobi contine un medicament numit tobramicina. Acesta este un antibiotic aminoglicozidic. Tobi este utilizat la pacientii cu varsta de sase ani si peste aceasta varsta, cu fibroza chistica, pentru tratarea infectiilor de la nivelul plamanilor cauzate de o bacterie numita Pseudomonas aeruginosa. Tobi lupta impotriva infectiei cauzate de bacteriile Pseudomonas de la nivelul plamanilor si ajuta la ameliorarea respiratiei dumneavoastra. Cand inhalati Tobi, antibioticul poate ajunge direct la plamani pentru a lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza infectia. Pentru cele mai bune rezultate ale acestui medicament, luati-l conform recomandarilor din acest prospect.
Ce este Pseudomonas aeruginosa?
Pseudomonas aeruginosa este o bacterie obisnuita care infecteaza aproape toti pacientii cu fibroza chistica (FC) la un moment dat, in cursul vietii lor. Unele persoane sunt infectate mai tarziu in cursul vietii, iar altele cand sunt foarte tinere.
Pseudomonas este una din cele mai importante bacterii pentru cei cu FC. Daca infectia nu este controlata corespunzator, va continua sa afecteze plamanii provocand si alte tulburari de respiratie. Tobi omoara bacteriile Pseudomonas care provoaca infectii pulmonare. Aceasta infectie poate fi controlata cu succes mai ales in cazurile in care este tratata la inceput.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Tobi
Nu utilizati Tobi :
- daca sunteti alergic la tobramicina, la oricare tip de antibiotic aminoglicozidic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Tobi, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti sau ati avut vreodata oricare dintre urmatoarele probleme:
Probleme cu auzul (inclusiv tiuit in urechi si ameteli)
Probleme cu rinichii
Dificultate neobisnuita la respirare, cu suierat sau tuse, senzatie de presiune in piept
Sange in sputa (substanta pe care o expectorati cand tusiti)
Slabiciune a muschilor, care dureaza sau se agraveaza in timp, simptom care este, de regula, legat de o boala numita miastenie sau boala Parkinson
Daca oricare dintre acestea vi se potriveste, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Tobi. Inhalarea de medicamente poate cauza senzatie de presiune in piept si respiratie suieratoare, care pot aparea si la administrarea medicamentului Tobi. Medicul dumneavoastra va va supraveghea cand utilizati prima doza de Tobi si va va verifica functia pulmonara inainte si dupa administrarea dozei. Daca nu utilizati deja
un bronhodilatator, este posibil ca medicul dumneavastra sa va ceara sa luati unul (de exemplu, salbutamol) inainte de a utiliza Tobi.
Daca utilizati Tobi, in timp, tulpinile de Pseudomonas pot dobandi rezistenta la tratament. Aceasta poate sa insemne ca, in timp, medicamentul nu functioneaza cum ar trebui. Discutati cu medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza acest lucru.
Daca vi se administreaza sub forma de injectie, tobramicina poate uneori sa cauzeze pierderea auzului ameteli si afectarea rinichilor si poate fi nociva pentru fat.
Copii si adolescenti Tobi poate fi utilizat la copii si adolescenti cu varsta de 6 ani si peste aceasta varsta. Tobi nu trebuie administrat la copii cu varsta sub 6 ani.
Varstnici
Daca aveti 65 ani si peste aceasta varsta, medicul dumneavoastra va poate face analize suplimentare pentru a stabili daca vi se poate administra Tobi.
Tobi impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Nu trebuie sa luati urmatoarele medicamente in timp ce utilizati Tobi:
Furosemid sau acid etacrinic, diuretice („comprimate pentru eliminarea apei”)
Uree sau manitol administrat intravenos
Alte medicamente care va pot afecta negativ sistemul nervos, rinichii sau auzul.
Urmatoarele medicamente pot creste sansele aparitiei unor efecte negative daca va sunt administrate in timp ce vi se administreaza injectii cu tobramicina:
Amfotericina B, cefalotina, ciclosporina, tacrolimus, polimixina: aceste medicamente pot fi nocive pentru rinichii dumneavoastra.
Derivati de platina (de exemplu carboplatin, cisplatin): aceste medicamente pot fi nocive pentru rinichii sau auzul dumneavoastra.
Anticolinesterazice (de exemplu neostigmina si piridostigmina), toxina botulinica: aceste
medicamente pot cauza sau agrava slabiciunea musculara.
Daca luati unul sau mai multe dintre medicamentele de mai sus, discutati cu medicul curant inainte de a lua Tobi.
Nu trebuie sa amestecati sau sa diluati Tobi cu nici un alt medicament in nebulizator.
Daca urmati mai multe tratamente pentru fibroza chistica, ele trebuie luate in urmatoarea ordine:
1. bronhodilatator, de exemplu, salbutamol
2. fizioterapie toracica
3. alte medicamente inhalante
4. apoi TOBI
Verificati aceasta ordine impreuna cu medicul curant.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu se cunoaste daca inhalarea acestui medicament cand sunteti gravida conduce la efecte adverse. Cand sunt administrate injectabil, tobramicina si alte antibiotice aminoglicozidice pot avea efecte negative asupra fatului, cum ar fi surditate.
Daca alaptati, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Tobi nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

3. Cum sa utilizati Tobi
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Cat medicament trebuie sa luati si cat de des trebuie luat
Dozele recomandate sunt aceleasi pentru toti pacientii cu varsta peste 6 ani.
Folositi doua fiole pe zi timp de 28 de zile. Inhalati intreg continutul unei fiole de dimineata si al altei fiole seara. Trebuie sa fie o pauza de 12 ore intre cele doua doze.
Trebuie sa lasati o pauza de cel putin 6 ore intre doua doze de Tobi.
Dupa ce v-ati administrat tratamentul timp de 28 zile, veti face o pauza de 28 de zile pana la urmatorul tratament cu TOBI.
Este important sa luati medicamentul de doua ori pe zi timp de 28 de zile si apoi sa continuati ciclurile 28 zile de tratament - 28 de zile pauza.
Cu TOBI Fara TOBI
Folositi TOBI de doua ori pe zi timp de 28 zile Faceti o pauza de tratament cu TOBI in urmatoarele 28 de zile Repetati ciclul
Daca utilizati mai mult Tobi decat trebuie
Daca inhalati prea mult TOBI veti avea o voce foarte ragusita. Mentionati acest lucru medicului curant cat mai curand posibil. Daca inghititi TOBI, spuneti-i imediat medicului dumneavoastra. Daca uitati sa utilizati Tobi
Daca ati uitat sa va administrati Tobi si mai sunt cel putin 6 ore pana la doza urmatoare, administrati-va imediat doza. Daca sunt mai putin de 6 ore pana la doza urmatoare, renuntati la doza aceasta si asteptati pana la doza urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Tobi
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Instructiuni de utilizare a medicamentului Tobi
Aceasta parte a prospectului explica modul de utilizare, pastrare si manipulare a medicamentului Tobi. Va rugam sa cititi cu atentie si sa respectati aceste instructiuni.
Daca aveti alte intrebari privind utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului. Echipamentul necesar pentru a inhala Tobi
Tobi trebuie administrat cu un nebulizator reutilizabil, curat si uscat.
Nebulizatorul LC PLUS (fabricat de PARI GmbH) este potrivit pentru utilizarea cu Tobi.
Medicul sau fizioterapeutul va pot sfatui cu privire la modul cel mai adecvat de a utiliza Tobi si echipamentul necesar. Este posibil sa aveti nevoie de un nebulizator diferit pentru inhalarea altor medicamente pentru fibroza chistica.
Pregatirea pentru a inhala Tobi
Spalati-va bine mainile cu apa si sapun.
Fiecare punga cu un cartus contine un suport cu 14 fiole ambalate in folii. Deschideti cartusul si luati o fiola din suport. Scoateti o fiola de Tobi din suport, tragand usor de partea de jos a suportului care contine restul de fiole. Puneti suportul cu restul de fiole inapoi in cartus pe care il veti pastra in frigider.
Puneti toate piesele nebulizatorului pe un prosop sau un servet curat si uscat.
Asigurati-va ca aveti compresorul potrivit si tuburile de conectare la nebulizator si la compresor. Aveti grija sa urmati instructiunile de utilizare corespunzatoare tipului dumneavoastra de nebulizator, trebuie sa cititi prospectul nebulizatorului pus la dispozitie de catre producator. Verificati daca nebulizatorul si compresorul functioneaza conform instructiunilor producatorului, inainte de a incepe sa inhalati medicamentul dumneavoastra.
Administrarea Tobi cu LC PLUS (PARI GmbH)
Pentru instructiuni detaliate cu privire la utilizarea si intretinerea nebulizatorului va rugam sa cititi prospectul care insoteste PARI LC PLUS.
1 Dezasamblati partea de sus a nebulizatorului de partea de jos a acestuia prin rasucire in sensul invers al acelor de ceasornic si ridicare. Puneti partea de sus pe servet si asezati partea de jos a nebulizatorului in pozitie verticala.
2. Fixati una din deschiderile tubului la orificiul de iesire a aerului din compresor. Verificati daca tubul s-a fixat bine. Conectati compresorul la priza.
3. Deschideti fiola tinand partea de jos cu o mana si rasucind partea de sus cu cealalta mana. Goliti intregul continut pe fundul nebulizatorului.
4. Puneti partea de sus a nebulizatorului la loc, atasati piesa bucala si capacul valvei inspiratoare la locul lor pe nebulizator, apoi conectati compresorul conform indicatiilor din prospectul nebulizatorului PARI LC PLUS.
5. Porniti compresorul. Verificati daca prin piesa bucala iese un nor tulbure. Daca nu iese un nor tulbure, verificati toate legaturile si daca compresorul functioneaza normal.
6. Stati ridicat sau in picioare ca sa puteti respira normal.
7. Puneti piesa bucala intre dinti si limba. Respirati normal, dar numai pe gura (puteti folosi o clema pentru nas, daca medicul este de acord). Incercati sa nu blocati fluxul de aer cu limba.
8. Continuati pana cand toata doza de Tobi este consumata si nu mai iese un nor tulbure. Dureaza aproximativ 15 minute ca sa fie folosita intreaga doza. Trebuie sa auziti un sunet caracteristic cand nebulizatorul s-a golit.
9. Nu uitati sa curatati si sa dezinfectati nebulizatorul dumneavoastra dupa fiecare administrare conform instructiunilor producatorului. Nu folositi niciodata un nebulizator care este murdar sau obturat. Nu trebuie sa folositi niciodata nebulizatorul, in comun cu alte persoane. Daca intrerupeti administrarea sau trebuie sa tusiti sau sa va odihniti pe parcursul tratamentului, opriti compresorul ca sa pastrati medicamentul.
Deschideti din nou compresorul cand sunteti gata sa reluati tratamentul. Daca doza urmatoare trebuie administrata in mai putin de 6 ore, renuntati la doza actuala.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Unele reactii adverse pot fi grave
Daca prezentati oricare dintre reactiile de mai jos, incetati administrarea Tobi si spuneti imediat medicului dumneavoastra:
Dificultate neobisnuita la respirare, insotita de respiratie suieratoare sau tuse si senzatie de presiune la nivelul pieptului.
Reactii alergice, inclusiv urticarie si mancarime.
Daca prezentati oricare dintre reactiile de mai jos, spuneti imediat medicului dumneavoastra:
Pierderea auzului (tiuitul in urechi este un posibil simptom care anunta pierderea auzului), zgomote (de exemplu, suierat) in urechi.
Boala dumneavoastra existenta de plamani se poate agrava in timpul tratamentului cu Tobi. Acest lucru se poate intampla din cauza lipsei eficacitatii medicamentului. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca are loc acest lucru.
Unele reactii adverse sunt foarte frecvente
Aceste reactii adverse pot afecta peste 1 din 10 persoane.
Secretii nazale sau nas infundat, stranut
Modificarea timbrului vocal (raguseala)
Decolorarea substantei pe care o produceti cand tusiti (sputa)
Inrautatirea rezultatelor testelor functiei pulmonare
Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavoastra.
Unele reactii adverse sunt frecvente
Aceste reactii adverse pot afecta pana la 1 din 10 persoane.
Stare generala de rau
Durere musculara
Modificarea timbrului vocal, insotita de durere in gat si dificultate la inghitire (laringita)
Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavoastra.
Alte reactii adverse:
Mancarime
Eruptii trecatoare pe piele, insotite de mancarime
Eruptii trecatoare pe piele
Pierderea vocii
Gust afectat
Durere in gat
Daca oricare dintre acestea va afecteaza sever, spuneti medicului dumneavoastra.
Frecventa unor efecte adverse este necunoscuta.
Frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
Cantitate crescuta din substanta pe care o eliminati cand tusiti (sputa)
Durere in piept
Apetit alimentar scazut
Daca ati utilizat Tobi in acelasi timp sau dupa cicluri repetate de tobramicina sau alt antibiotic aminoglicozidic prin injectare, s-a raportat pierderea auzului ca reactie adversa.
Injectiile cu tobramicina sau alte aminoglicozide pot cauza reactii adverse, probleme cu auzul si probleme cu rinichii. Persoanele cu fibroza chistica au multe simptome ale acestei bolii. Acestea pot persista in cursul tratamentului cu TOBI, dar ele nu vor fi mai frecvente si nu se vor inrautati. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile
adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Tobi
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, pe cartuse sau pe fiole, dupa EXP:”
Nu folositi acest medicament daca este tulbure sau daca exista particule in solutie.
A se pastra la 2ºC-8ºC (in frigider). Daca nu aveti frigider la dispozitie (asa cum se intampla cand transportati medicamentul), puteti sa pastrati cartusele (deschise sau nu) la temperatura camerei (pana la 25o C) cel mult 28 de zile.
Nu folositi medicamentul daca a fost pastrat la temperatura camerei mai mult de 28 de zile. Pastrati fiolele in ambalajul original deoarece acest medicament este sensibil la lumina foarte puternica. De regula, acest medicament are culoare galbuie care poate varia cateodata si poate deveni mai inchisa. Aceasta modificare nu schimba calitatile medicamentului daca este pastrat conform instructiunilor. Nu pastrati nicio fiola deschisa. Fiola deschisa trebuie folosita imediat si orice rest de medicament
trebuie aruncat.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Tobi
Substanta activa este tobramicina, o fiola contine 300 mg tobramicina pentru o singura doza. Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, apa pentru preparate injectabile, acid sulfuric si hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului)
Cum arata Tobi si continutul ambalajului
Tobi este o solutie de culoare galbuie si este prezentat intr-o fiola gata de utilizat.
Fiolele sunt ambalate in plicuri, fiecare plic contine 14 fiole pentru tratamentul pentru o saptamana. Cutie cu 4 plicuri din aluminiu; fiecare plic contine 7 fiole gemene din polietilena de joasa densitate a 5 ml solutie pentru inhalare prin nebulizator
Cutie cu 8 plicuri din aluminiu; fiecare plic contine 7 fiole gemene din polietilena de joasa densitate a 5 ml solutie pentru inhalare prin nebulizator
Cutie cu 12 plicuri din aluminiu; fiecare plic contine 7 fiole gemene din polietilena de joasa densitate a 5 ml solutie pentru inhalare prin nebulizator
Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2015.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Contraindicatii ???
Buna ziua ,am un fibrom uterin de 3 cm,scorțișoară e cumva contraindicată ?In pr ...
infectie urinara
buna ziua .in urma unei interventii chirurgicale am primit o infectie urinara cu pseudomonas aerugin ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...