Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml

Prospect - Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml


NU comercializăm Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml    DCI: COMBINATII (TAFLUPROSTUM+TIMOLOLUM)


  Produs complementar recomandat


81.5lei
Vezi detalii

Taptiqom picaturi oftalmice contine tafluprost si timolol.
Taptiqom 15 micrograme/ml + 5 mg/ml
picaturi oftalmice, solutie in flacon unidoza
Tafluprost/Timolol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi
pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect
1. Ce este Taptiqom si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Taptiqom
3. Cum sa utilizati Taptiqom
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Taptiqom
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Taptiqom si pentru ce se utilizeaza
Ce fel de medicament este acesta si cum actioneaza?
Taptiqom picaturi oftalmice contine tafluprost si timolol. Tafluprost face parte dintr-o clasa de medicamente denumite analogi de prostaglandine si timolol face parte dintr-o clasa de medicamente denumite betablocante. Tafluprost si timolol actioneaza impreuna si scad tensiunea intraoculara. Taptiqom se utilizeaza in cazurile in care tensiunea intraoculara este prea mare.
Pentru ce se utilizeaza acest medicament?
Taptiqom se utilizeaza pentru tratamentul unui tip de glaucom denumit glaucom cu unghi deschis si pentru tratamentul unei afectiuni denumite hipertensiune oculara la adulti. Ambele afectiuni sunt asociate cu o crestere a tensiunii intraoculare si in cele din urma va pot afecta vederea.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Taptiqom
Nu utilizati Taptiqom:
- daca sunteti alergic la tafluprost, timolol, beta-blocante sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
- daca aveti in prezent sau ati avut in trecut probleme respiratorii cum sunt astmul bronsic, bronsita cronica obstructiva severa (boala severa la nivelul plamanilor care poate cauza respiratie suieratoare, dificultate in respiratie si/sau tuse prelungita)
- daca aveti o frecventa lenta a batailor inimii, insuficienta cardiaca sau tulburari de ritm cardiac (batai neregulate ale inimii).
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Taptiqom, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Inainte de a utiliza acest medicament, spuneti medicului dumneavoastra daca aveti in prezent sau ati avut in trecut:
- boli coronariene (simptomele pot include dureri sau tensiune in piept, dificultate in respiratie sau senzatie de sufocare), insuficienta cardiaca, tensiune arteriala scazuta
- tulburari de ritm al inimii, cum sunt bataile lente ale inimii
- probleme de respiratie, astm bronsic sau boala pulmonara obstructiva cronica
- tulburari ale circulatiei sangelui (cum este boala Raynaud sau sindromul Raynaud)
- diabet, deoarece timololul poate masca semnele si simptomele nivelului scazut de zahar in sange
- hiperactivitate a glandei tiroide, deoarece timololul poate masca semnele si simptomele afectiunilor tiroidiene
- orice alergii sau reactii anafilactice
- miastenia gravis (o boala rara care cauzeaza slabiciune musculara)
- alte boli ale ochiului, de exemplu, boala corneei (tesutul transparent care acopera partea din fata a ochiului) sau o boala care necesita interventie chirurgicala la ochi.
Spuneti-i medicului dumneavoastra, daca aveti
- probleme cu rinichii
- probleme cu ficatul.
Va rugam sa retineti ca Taptiqom poate avea urmatoarele efecte si ca unele dintre ele pot fi permanente:
Taptiqom poate determina cresterea in lungime, grosime, intensitate a culorii si/sau numarului de gene si poate provoca o crestere neobisnuita a parului pe pleoape.
Taptiqom poate determina inchiderea la culoare a pielii din jurul ochilor. Stergeti orice solutie in exces de pe suprafata pielii. Aceasta va reduce riscul de inchidere la culoare a pielii. Taptiqom poate determina modificarea culorii irisului (partea colorata a ochiului). Daca Taptiqom se utilizeaza pentru tratamentul unui singur ochi, culoarea ochiului tratat poate ramane permanent diferita de culoarea celuilalt ochi.
Spuneti medicului dumneavoastra inaintea unei interventii chirurgicale ca utilizati Taptiqom deoarece timololul poate modifica efectele unor medicamente folosite in timpul anesteziei.
Copii si adolescenti
Taptiqom nu este recomandat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, data fiind lipsa datelor privind siguranta si eficacitatea la aceasta grupa de varsta.
Taptiqom impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Taptiqom poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente pe care le utilizati.
In mod special spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati sau intentionati sa utilizati:
- alte picaturi oftalmice pentru tratamentul glaucomului
- medicamente care scad tensiunea arteriala
- medicamente pentru inima
- medicamente pentru tratamentul diabetului
- chinidina (utilizata pentru tratamentul bolilor inimii si pentru unele tipuri de malarie)
- antidepresive cunoscute ca fluoxetina sau paroxetina.
Daca utilizati alte medicamente pe care le aplicati in ochi, lasati sa treaca cel putin 5 minute intre administrarea Taptiqom si administrarea celuilalt medicament.
Lentile de contact
Scoateti lentilele de contact inainte de aplicarea picaturilor si asteptati cel putin 15 minute inainte de a pune inapoi lentilele.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca exista posibilitatea de a ramane gravida, trebuie sa folositi o metoda contraceptiva eficace pe durata tratamentului cu Taptiqom. Nu utilizati Taptiqom daca sunteti gravida. Nu trebuie sa utilizati Taptiqom daca alaptati. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Exista reactii adverse asociate cu Taptiqom, cum este vederea neclara, care ar putea afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si/sau de a folosi utilaje. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat dupa ce va simtiti bine si vederea dumneavoastra revine la normal.

3. Cum sa utilizati Taptiqom
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza recomandata este de 1 picatura de Taptiqom intr-un ochi sau in ambii ochi, o data pe zi. Nu va puneti mai multe picaturi si nu utilizati medicamentul mai des decat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Acest lucru poate scadea eficacitatea Taptiqom.
Utilizati Taptiqom pentru ambii ochi numai daca asa v-a spus medicul dumneavoastra. Eliminati flaconul deschis, impreuna cu orice continut ramas, imediat dupa utilizare.
Utilizati numai ca picaturi oftalmice. A nu se inghiti.
Nu lasati ca flaconul unidoza sa atinga ochiul sau suprafetele din jurul ochiului. Aceasta ar putea provoca leziuni ale ochiului. De asemenea, s-ar putea contamina cu bacterii care pot cauza infectii ale ochiului care determina leziuni oculare grave, si chiar pierderea vederii. Pentru a evita posibila contaminare a flaconului unidoza, evitati ca varful flaconului unidoza sa intre in contact cu orice suprafata.
Instructiuni de utilizare:
Cand incepeti o noua folie protectoare:
Nu utilizati flaconul unidoza daca folia protectoare este deteriorata. Deschideti folia protectoare de-a lungul liniei punctate. Notati data deschiderii foliei protectoare in locul destinat datei de pe punga.
De fiecare data cand utilizati Taptiqom:
1. Spalati-va pe maini.
2. Scoateti banda cu flacoane din folia protectoare.
3. Desprindeti un flacon unidoza din banda cu flacoane.
4. Puneti inapoi in folia protectoare banda cu flacoane si impaturiti marginea pentru a inchide punga.
5. Pentru a deschide flaconul, rasuciti capatul plat. (Imaginea A)
6. Tineti flaconul intre degetul mare si aratator. Retineti ca din varful flaconului nu trebuie sa se vada mai mult de 5 mm deasupra degetului aratator. (Imaginea B)
7. Lasati capul pe spate sau intindeti-va pe spate. Puneti-va mana pe frunte. Degetul aratator trebuie sa fie in aceeasi linie cu spranceana sau sa fie asezat pe puntea nazala. Priviti in sus. Trageti pleoapa in jos cu cealalta mana. Nu lasati ca vreo parte a flaconului sa va atinga ochiul sau orice zona din jurul ochiului. Apasati usor flaconul si lasati sa cada o picatura in spatiul dintre pleoapa si ochi. (Imaginea C)
8. Inchideti ochiul si apasati unghiul intern al ochiului cu degetul, timp de circa doua minute. Aceasta impiedica picatura de solutie sa intre in canalul lacrimal. (Imaginea D)
9. Stergeti orice solutie in exces de pe suprafata pielii din jurul ochiului.
Daca picatura nu intra in ochi, incercati din nou.
Daca medicul dumneavoastra v-a spus sa folositi picaturile in ambii ochi, repetati etapele 7 - 9 pentru celalalt ochi.
Continutul unui flacon unidoza este suficient pentru tratamentul ambilor ochi. Eliminati flaconul deschis, impreuna cu orice continut ramas, imediat dupa utilizare.
Daca utilizati alte medicamente pe care le aplicati in ochi, lasati sa treaca cel putin 5 minute intre administrarea Taptiqom si administrarea celuilalt medicament.
Daca utilizati mai mult Taptiqom decat trebuie, s-ar putea sa va simtiti ametiti sau sa aveti dureri de cap, simptome ale inimii sau probleme respiratorii. Daca este necesar, adresati-va unui medic pentru recomandari. Daca inghititi accidental medicamentul, adresati-va unui medic pentru recomandari. Daca uitati sa utilizati Taptiqom , puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul conform orarului obisnuit. Totu?i, daca se apropie timpul pentru administrarea urmatoarei doze,
sariti doza omisa. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Nu intrerupeti utilizarea Taptiqom fara a cere sfatul medicului dumneavoastra. Daca incetati sa utilizati Taptiqom, tensiunea intraoculara va creste din nou. Acest lucru poate determina leziuni permanente la nivelul ochiului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai multe dintre reactiile adverse nu sunt grave.
Va puteti administra picaturile in continuare, exceptand situatia in care reactiile adverse sunt grave. Daca acestea va ingrijoreaza, adresati-va unui medic sau farmacist.
Urmatoarele sunt reactii adverse cunoscute ale utilizarii Taptiqom;
Reactii adverse frecvente
Urmatoarele reactii adverse pot afecta pana la 1 din 10 persoane:
Tulburari oculare
Mancarime la nivelul ochiului. Iritatie la nivelul ochiului. Durere la nivelul ochiului. Roseata la nivelul ochiului. Modificarea lungimii, grosimii si numarului de gene. Senzatia de corp strain in ochi. Decolorarea genelor. Sensibilitate la lumina. Vedere neclara.
Reactii adverse mai putin frecvente
Urmatoarele reactii adverse pot afecta pana la 1 din 100 persoane:
Tulburari ale sistemului nervos
Durere de cap
Tulburari oculare
Uscaciune la nivelul ochiului. Inrosirea pleoapelor. Mici zone de inflamatie ca niste pete la suprafata ochiului. Lacrimare in exces. Pleoape umflate. Ochi obositi. Inflamarea pleoapelor. Inflamatie in interiorul ochiului. Disconfort la nivelul ochiului. Alergie la nivelul ochiului. Inflamatie la nivelul ochiului. Senzatie anormala in ochi.
Urmatoarele reactii adverse suplimentare, au fost observate dupa administrarea medicamentelor din Taptiqom (tafluprost si timolol) si de aceea ar putea sa apara cand utilizati Taptiqom: Urmatoarele reactii adverse s-au observat dupa administrarea tafluprost: Tulburari oculare
Reducerea capacitatii ochiului de distingere a detaliilor. Schimbarea culorii irisului (ar putea fi permanenta). Schimbarea culorii pielii din jurul ochilor. Umflamarea membranelor de la suprafata ochiului. Secretii oculare. Pigmentarea membranelor de la suprafata ochiului. Foliculi la nivelul membranelor de la suprafata ochiului. Ochi scufundat. Irita/uveita (inflamarea partii colorate a ochiului).
Afectiuni cutanate
Crestere neobisnuita a parului pe pleoape.
Efecte asupra sistemului respirator
Agravarea astmului, dificultati de respiratie.
Urmatoarele reactii adverse s-au observat dupa administrarea timolol:
Tulburari ale sistemului imunitar Reactii alergice, inclusiv umflaturi sub piele, urticarie, eruptie trecatoare pe piele. Reactii alergice severe aparute brusc, care pun in pericol viata. Mancarime.
Tulburari metabolice si de nutritie
Concentratii scazute ale zaharului din sange.
Tulburari psihice
Depresie. Dificultati de somn. Cosmaruri. Pierderi de memorie.
Tulburari ale sistemului nervos
Ameteala. Lesin. Senzatii neobisnuite (cum ar fi furnicaturi si intepaturi). Accentuarea semnelor si simptomelor de miastenia gravis (afectiune musculara). Accident vascular cerebral. Reducerea aportului de sange la creier. Nervozitate.
Tulburari oculare
Inflamatie la nivelul corneei. Sensibilitate scazuta a corneei. Tulburari de vedere, inclusiv modificari de refractie (cateodata datorita intreruperii tratamentului miotic). Caderea pleoapei superioare. Vedere dubla. Vedere neclara si dezlipirea stratului de sub retina care contine vase de sange in urma chirurgiei filtrante, ceea ce poate determina tulburari de vedere. Eroziune corneana.
Tulburari acustice.
Acufene (sunete in urechi).
Tulburari cardiace
Frecventa a inimii scazuta. Dureri de piept. Palpitatii. Edem (acumulare de lichid). Modificari ale ritmului sau vitezei batailor inimii. Insuficienta cardiaca congestiva (boala a inimii cu simptome de respiratie dificila si umflarea picioarelor datorita acumularii de lichid). Un tip de afectiune a ritmului inimii. Atac de cord. Insuficienta cardiaca.
Tulburari vasculare
Tensiune arteriala scazuta. Schiopatat. Fenomenul Raynaud, maini si picioare reci.
Tulburari respiratorii
Constrictia cailor aeriene in plamani (mai ales la pacientii cu boala preexistenta). Respiratie dificila. Tuse.
Tulburari gastro-intestinale
Greata. Indigestie. Diaree. Uscaciunea gurii. Tulburari ale gustului. Durere abdominala. Varsaturi.
Afectiuni cutanate
Caderea parului. Eruptie trecatoare pe piele de culoare alba-argintie (eruptie psoriaziforma) sau agravare a psoriazisului. Eruptie pe piele.
Tulburari musculare si scheletale
Durere musculara care nu este cauzata de exercitii fizice. Dureri articulare.
Tulburari ale aparatului genital si sanului Boala Peyronie (care poate provoca a curbura a penisului). Disfunctie sexuala. Libidou scazut.
Tulburari generale
Slabiciune musculara/oboseala. Sete.
In cazuri foarte rare, la unii pacienti cu leziuni severe ale stratului transparent al partii din fata a ochiului (corneea) au aparut pete intunecate pe cornee datorita acumularii de calciu in timpul tratamentului. Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare
privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Taptiqom
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe flaconul unidoza, folia protectoare si cutie dupa "Exp". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra foliile protectoare nedeschise la frigider (2°C - 8°C). Nu deschideti folia protectoare decat in momentul cand incepeti sa utilizati picaturile oftalmice, deoarece flacoanele neutilizate dintr-o folie protectoare deschisa trebuie aruncate la 28 de zile de la prima deschidere a foliei protectoare.
Dupa deschiderea foliei protectoare:
Pastrati flacoanele unidoza in folia protectoare originala pentru a fi protejate de lumina.
A se pastra la temperaturi sub 25°C
Aruncati flacoanele unidoza neutilizate dupa 28 de zile de la data primei deschideri a foliei protectoare. Aruncati flaconul unidoza deschisa, impreuna cu orice solutie ramasa, imediat dupa utilizare. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Taptiqom
Substantele active sunt tafluprost si timolol. 1 ml de solutie contine tafluprost 15 micrograme si timolol 5 mg. Celelalte componente sunt glicerol, fosfat disodic dodecahidrat, edetat disodic, polisorbat 80, acid clorhidric si/sau hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului) si apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Taptiqom si continutul ambalajului
Taptiqom este un lichid limpede, incolor (solutie) disponibil in flacoane unidoza din plastic, fiecare continand 0,3 ml de solutie. O folie protectoare contine zece flacoane unidoza. Taptiqom este disponibil in ambalaje ce contin 30 sau 90 de flacoane unidoza.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in urmatoarele State Membre ale Spatiului Economic European sub denumirea comerciala
Taptiqom:
Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda,
Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie Loyada: Italia
Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Medicamente
Unde pot gasi permsnent solutie oftalmica Ganfort penru glaucom. Cand se aduce hydrocortizon russei ...
clinsin med are contraindicatii ?
este contraindicat Clinsinmed in glaucom ? ...
↳ Buna ziua! Intrucat doar inhalati solutia salina si nu o ingerati, nu este o problema. Aplicati solutia la nivelul narilor si o scuipati cand ajunge ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ejacularea precoce
Buna ziua,am si eu o problema cu ejacularea precoce,care este cel mai bun tratament care poate elimi ...
↳ Buna ziua! Daca nu aveti boli cronice (hipertensiune, afectiuni tiroidiene, glaucom, depresie, afectiuni renale sau hepatice grave) puteti lua ProHer ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
va rog ajutati-ma
buna ziua ma numesc simi si am 30 de ani sunt casatorit de 2 ani de zile viata mea sexuala este prob ...
↳ Buna ziua! Daca nu aveti nicio afectiune cronica (renala, cardiaca, diabet, glaucom, depresie, afectiuni tiroidiene), puteti lua ProHerb, cate 2 caps ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Folosirea pentru cei cu glaucom
Se poate folosi daca ai glaucom? ...
Boswellia - Dacia Plant, 60 comprimate reactie cu GLAUCOM
Buna ziua. Mama mea are probleme cu GLAUCOMUL si mai nou au aparut si probleme cu articulatiile de ...
↳ Buna ziua! Boswellia este contraindciata la gravide, intrucat poate determina contractii uterine. Alte contraindicatii nu sunt cunoscute. Ca reactii ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Greșire suspensie forexo
Greșire suspensie forexo

Bună seara! Aș dori să ďż˝mi comunicați cat ml de ... Buna ziua! Mai adaugati inca 27 de ml de apa, pentru ca suspensia sa ...


Sfatul farmcistului Dureri in zona coastelor
Dureri in zona coastelor

De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o t ... Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic ...



Sfatul farmcistului Lactatie
Lactatie

Aș vrea să ďż˝mi opresc lacatatia și vreau să știu dacă ... Buna ziua! Da, Lactostop va poate ajuta in acest sens intrucat reduce ...


Sfatul farmcistului Eritromicina
Eritromicina

Buna ziua. Va rog, am de facut o investigatie ( histerosonografie) . N ... Buna ziua! Nu va pot recomanda administrarea unui produs de uz veteri ...


Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...