Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Spitomin 10 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Spitomin 10 mg, comprimate

Prospect - Spitomin 10 mg, comprimate


NU comercializăm Spitomin 10 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Spitomin 10 mg, comprimate    DCI: BUSPIRONUM


  Produs complementar recomandat
Spitomin face parte din grupa medicamentelor cu actiune anxiolitica.
Spitomin 5 mg, comprimate
Spitomin 10 mg, comprimate
Clorhidrat de buspirona

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi. Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Spitomin si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Spitomin
3. Cum sa luati Spitomin
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Spitomin
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE SPITOMIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Spitomin face parte din grupa medicamentelor cu actiune anxiolitica.
Medicamentul este utilizat pentru:
- tratamentul pe termen scurt al tulburarilor de anxietate, in principal al tulburarii de anxietate generalizata (TAG)
- adjuvant in tratamentul tulburarilor depresive, pentru ameliorarea simptomelor de anxietate; medicamentul nu este indicat in tratamentul depresiilor ca monoterapie.

2. INAINTE SA LUATI SPITOMIN
Nu luati Spitomin
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de buspirona sau la oricare dintre celelalte componente ale Spitomin;
- daca urmati tratament cu medicamente cunoscute sub numele de IMAO (moclobemida,
selegelina). Tratamentul cu buspirona trebuie administrat dupa o pauza de 14 zile de la
intreruperea celui cu IMAO ireversibil (selegelina) si dupa o 1 zi de la intreruperea tratamentului cu IMAO reversibil (moclobemida). Tratamentul cu un IMAO (reversibil sau ireversibil) se va incepe la 14 zile dupa intreruperea Spitomin;
- daca aveti boli severe ale ficatului sau ale rinichiului;
- daca aveti varsta sub 18 ani (eficacitatea si siguranta tratamentului la aceasta grupa de pacienti nu a fost studiata).
Aveti grija deosebita cand utilizati Spitomin
Administrarea medicamentului trebuie facuta cu prudenta In urmatoarele situatii:
- in cazul unei insuficiente hepatice usoare sau moderate poate fi necesara reducerea dozelor, acest lucru depinzand de severitatea afectiunii (eliminarea medicamentului din organism este scazuta iar concentratia din sange crescuta).
- Insuficienta renala usoara sau moderata poate determina reducerea dozelor zilnice, deoarece eliminarea substantei active este scazuta si concentratia plasmatica este crescuta.
- daca aveti glaucom (presiune crescuta in interiorul ochiului)
- daca suferiti de miastenia gravis, o boala manifestata prin slabiciune musculara excesiva
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
- administrarea concomitenta cu IMAO se poate insoti de crize hipertensive si de aceea este contraindicata vezi paragraful Nu luati Spitomin
Precautii speciale trebuie luate in cazul administrarii concomitente cu unele medicamente cum ar fi:
- alte medicamente cu actiune la nivelul sistemului nervos central (diazepam, triazolam), deoarece efectul terapeutic poate fi influentat reciproc.
- concentratia de buspirona in sange poate creste si astfel efectele sale pot fi amplificate in cazul administrarii concomitente cu cimetidina (antiacid), itraconazol (antifungic), diltiazem, verapamil (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, anginei pectorale);
- concentratia de buspirona in sange poate fi redusa si astfel efectele sale pot fi diminuate in cazul administrarii concomitente cu rifampicina (un antibiotic);
- administrarea concomitenta cu digoxina (pentru tratamentul unor boli de inima) poate creste efectele acesteia din urma;
Folosirea Spitomin cu alimente si bauturi
Consumarea bauturilor alcoolice nu este recomandata in timpul tratamentului cu Spitomin. Trebuie evitata consumarea unor cantitati apreciabile de grapefruit sau suc de grapefruit deoarece acest lucru determina cresterea concentratiei de buspirona din sange si implicit cresterea frecventei si intensitatii reactiilor adverse.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Administrarea in perioada de sarcina nu este recomandata decat daca este absolut necesar si dupa o atenta evaluare a balantei beneficiu/risc.
Buspirona este excretata in laptele matern, de aceea tratamentul cu Spitomin nu este recomandat in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Studiile clinice au pus in evidenta faptul ca buspirona nu afecteaza performantele psihomotorii ale pacientilor. Totusi, datorita reactiilor adverse tranzitorii care pot sa apara, mai ales la inceputul tratamentului, in aceasta perioada trebuie evitata conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor. Ulterior, functie de reactivitatea individuala sau de tratamentele concomitente, medicul poate decide mentinerea sau nu a acestor restrictii.
Informatii importante privind unele componente ale Spitomin
Comprimatele Spitomin contin lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. CUM SA LUATI SPITOMIN
Luati intotdeauna Spitomin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca medicul nu v-a prescris altfel dozele uzuale sunt:
Doza initiala este de 1 comprimat Spitomin 5mg (5 mg buspirona) de 3 ori pe zi. Daca este necesar medicul va poate creste aceasta doza cu 5 mg buspirona la fiecare 2-3 zile pana la o doza de maxim 2 comprimate Spitomin 10 mg de 3 ori pe zi (60 mg buspirona ). Doza zilnica uzuala este de 20-30 mg administrata in 2-3 prize.Comprimatele trebuie administrate la aceleasi ore in timpul zilei, inainte sau dupa mese, pentru a evita modificarile concentratiei de buspirona din sange pe parcursul zilei. Varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor pentru aceasta categorie de pacienti.
Insuficienta renala usoara sau moderata: doza trebuie redusa.
Insuficienta hepatica usoara sau moderata: doza zilnica trebuie redusa fie prin administrarea dozei minime eficace terapeutic, fie prin marirea intervalului dintre doze.
Copii cu varsta sub 18 ani: eficacitatea si siguranta administrarii la aceasta grupa de pacienti nu a fost studiata inca.
Daca luati mai mult decat trebuie din Spitomin
Daca accidental ati luat prea multe comprimate adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Simptomele de supradozaj sunt: greata, varsaturi, ameteli, somnolenta.
Daca uitati sa luati Spitomin
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Spitomin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Buspirona este in general bine tolerata si nu au fost semnalate reactii adverse severe. In general reactiile adverse care pot sa apara au fost semnalate la inceputul tratamentului, au fost tranzitorii disparand prin continuarea tratamentului. Daca aceste reactii adverse persista sau devin suparatoare adresati-va medicului.
Cele mai frecvente sunt: ameteli, dureri de cap, nervozitate, stare de excitatie, senzatie de lesin, tulburari gastro-intestinale si greata.
Mai putin frecvente: stari de furie si ostilitate, confuzie, incetosarea vederii, diaree, dureri musculare si osoase, senzatie de amorteala, tulburari senzoriale, probleme de echilibru, tremor, eruptii pe piele, oboseala, stare de slabiciune, transpiratii.
In cazul in care sunteti alergic la Spitomin pot sa apara: mancarimi ale pielii, urticarie. In aceste cazuri intrerupeti imediat administrarea medicamentului si intrebati medicul despre tratamentul ulterior. Din cauza posibilelor consecinte care pot deveni grave anuntati imediat medicul daca eruptia de la nivelul pielii este severa sau pe toata suprafata corpului. Daca apar urmatoarele simptome inseamna ca aveti o reactie alergica severa la Spitomin:
- umflarea mainilor, picioarelor, buzelor, gurii sau gatului cu dificultati la inghitire sau
respiratorii,
- lesin sau stare de lesin.
Intrerupeti imediat tratamentul si anuntati de urgenta medicul, ambulanta sau prezentati-va la camera de garda a celui mai apropiat spital. Aceste simptome sunt deosebit de severe, dar foarte rare. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA SPITOMIN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30°C in ambalajul original
Nu utilizati Spitomin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Spitomin
Substanta activa este clorhidratul de buspirona. Fiecare comrimat contine clorhidrat de
buspirona 5 mg (Spitomin 5 mg) si respectiv 10 mg (Spitomin 10 mg)
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.
Cum arata Spitomin si continutul ambalajului
Spitomin 5 mg se prezinta sub forma de comprimate albe, fara miros, rotunde, cu suprafata neteda, divizabile, avand imprimat “E” si “151” pe o parte si linie mediana pe cealalta parte Spitomin 10 mg se prezinta sub forma de comprimate albe, fara miros, rotunde, cu suprafata neteda, divizabile, avand imprimat “E” si “152” pe o parte si linie mediana pe cealalta parte Cutie cu 6 blistere din Al/OPA-Al-PVC a cate 10 comprimate
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
Acest prospect a fost aprobat Februarie, 2015.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Distonoplant
Am o stare de anxietate combinata cu o creștere a tensiunii arteriale (nu știu care stare ...
Anxietate
Bună ziua! Se pare ca am o tiroidita autoimuna,dar deocamdată fac investigații. Am st ...
Cum scad bromazepamul ?
Bună ziua, am luat bromazepam 3mg cďż˝te jumătate de pastila dimineața, după-ami ...
↳ Buna ziua! Va trebui intr-o prima faza sa achizitionati si varianta de 1.5 mg si sa reduceti mai intai doza de la pranz (o jumatate de comprimat de 1 ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Atacuri de panica, anexietate, depresie
Buna ziua! De ceva timp ma confrunt cu atacuri de panica, anexietate, stari de tristete repetate. A ...
↳ Buna ziua! Luati tratamentul curent minim 3 luni consecutiv. Asociati Rescue Spray sau picaturi pentru a contracara anxietatea si starile de panica. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Anxietate
Bună ma numesc Banici Andreia am vârstă de 39 ani,în anul 2023 am avut primul episod de at ...
Am nevoie de un sfat!
Buna ziua! As avea nevoie de un sfat. se poata folosi suplimentul alimentar Ritmostabil sau Gaba, i ...
↳ Buna ziua! Puteti lua Ritmostabil, insa doar o capsula de 3 ori pe zi (nu cate doua de trei ori pe zi!). Gaba veti putea lua cand incetati adminsitr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
venlafaxina
Buna ziua! medicul psihiatru mi-a prescris venlafaxina de 75 mg; dupa prima administrare reactiile ...
↳ Buna ziua! Continuati tratamentul, va veti simti mai bine in cateva zile. Administrarea se poate face atat seara cat si dimineata, important este ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa BUSPIRONUM?
Alte medicamnete care au BUSPIRONUM:
- BUSPAR® , comprimate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...