Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect - Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila


NU comercializăm Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila    DCI: ACIDUM ZOLEDRONICUM


  Produs complementar recomandat
Substanta activa din Osporil este acidul zoledronic, care face parte dintr-un grup de substante denumite bifosfonati. Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii osului.
Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Acid zoledronic

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Osporil si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Osporil
3. Cum vi se administreaza Osporil
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Osporil
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Osporil si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Osporil este acidul zoledronic, care face parte dintr-un grup de substante denumite bifosfonati. Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii osului. Se utilizeaza:
Pentru prevenirea complicatiilor osoase, de exemplu fracturi, la pacienti adulti cu metastaze osoase (extindere a cancerului de la locul primar la nivelul oaselor).
Pentru reducerea cantitatii de calciu din sange la pacienti adulti la care aceasta este prea mare, din cauza prezentei unei tumori. Tumorile pot accelera modificarile normale ale osului, astfel incat eliberarea calciului din os este crescuta. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de hipercalcemie indusa de tumori (HIT).

2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Osporil
Urmati cu atentie toate indicatiile pe care le primiti de la medicul dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra va va efectua analize de sange inainte ca dumneavoastra sa incepeti tratamentul cu Osporil si va verifica raspunsul dumneavoastra la tratament, la intervale regulate.
Nu trebuie sa vi se administreze Osporil:
- daca sunteti alergic la acidul zoledronic, la alti bifosfonati (grupul de substante din care face parte acidul zoledronic) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
- daca alaptati.
Atentionari si precautii
Inainte sa vi se administreze Osporil, adresati-va medicului dumneavoastra:
- daca aveti sau ati avut probleme ale rinichilor.
- daca simtiti sau ati simtit o durere, o umflare sau amorteala la nivelul maxilarului sau o senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau v-a cazut un dinte. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa efectuati o examinare stomatologica inainte de a incepe tratamentul cu Osporil. - daca urmati un tratament stomatologic sau vi se va efectua o operatie stomatologica, spuneti dentistului dumneavoastra ca urmati tratament cu Osporil si informati-l pe medicul dumneavoastra cu privire la tratamentul stomatologic. In timpul tratamentului cu Osporil, trebuie sa aveti o buna igiena orala (inclusiv periaj regulat) si examinari dentare de rutina. Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau medicului dumneavoastra dentist daca aveti orice probleme la nivelul gurii sau dintilor, cum sunt dinti mobili, durere sau umflare, ulceratii care nu se vindeca sau secretii, deoarece acestea pot fi semne ale unei boli numite osteonecroza de maxilar.
Pacientii carora li se administreaza chimioterapie si/sau radioterapie, care iau steroizi, arora li se efectueaza interventii chirurgicale stomatologice, care nu beneficiaza de asistenta stomatologica de rutina, care au afectiuni ale gingiilor, care fumeaza sau care au fost tratati anterior cu un bifosfonat (utilizat pentru tratarea sau prevenirea tulburarilor de la nivelul oaselor) pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta osteonecroza de maxilar.
La pacientii tratati cu acid zoledronic au fost raportate concentratii scazute de calciu in sange (hipocalcemie), care determina uneori crampe musculare, uscare a pielii, senzatie de arsura. Secundar hipocalcemiei severe, au fost raportate batai neregulate ale inimii (aritmii cardiace), convulsii, spasme si contracturi musculare (tetanie). In unele cazuri, hipocalcemia poate avea potential letal. Daca oricare dintre acestea este valabil in cazul dumneavoastra, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Daca aveti hipocalcemie preexistenta, aceasta trebuie corectata inainte de administrarea primei doze de Osporil.
Vi se vor administra suplimente adecvate de calciu si vitamina D.
Copii si adolescenti
Osporil nu este recomandat pentru administrare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani. Pacienti cu varsta de cel putin 65 ani
Osporil poate fi administrat persoanelor cu varsta de 65 ani si peste. Nu exista nicio dovada care sa sugereze necesitatea oricaror precautii suplimentare.
Osporil impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati, de asemenea:
Aminoglicozide (un tip de medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor severe), calcitonina (un tip de medicament utilizat pentru a trata osteoporoza post-menopauza si hipercalcemia), diuretice de ansa (un tip de medicament utilizat pentru a trata tensiunea arteriala mare sau edemul), sau alte medicamente care scad concentratia de calciu, deoarece asocierea acestora cu bifosfonati poate determina o concentratie prea mica a calciului in sange. Talidomida (un medicament utilizat pentru tratamentul unui anumit tip de cancer al sangelui, cu manifestari la nivel osos) sau orice alte medicamente care pot fi daunatoare pentru rinichii dumneavoastra.
Alte medicamente care contin acid zoledronic si care sunt utilizate pentru tratamentul osteoporozei si al altor afectiuni necanceroase ale sistemului osos sau orice alti bifosfonati, deoarece efectele asociate ale acestor medicamente administrate in acelasi timp cu Osporil nu sunt cunoscute. Medicamente anti-angiogene (utilizate pentru tratamentul cancerului), deoarece administrarea in acelasi timp a acestora cu acid zoledronic a fost asociata cu un risc crescut de osteonecroza de maxilar (OM).
Sarcina si alaptarea
Nu trebuie sa vi se administreze Osporil daca sunteti gravida. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.
Nu trebuie sa vi se administreze Osporil daca alaptati.
Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii sau alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Au fost raportate cazuri foarte rare de ameteli si somnolenta in cazul utilizarii Osporil. De aceea, trebuie sa fiti atent cand conduceti vehicule, folositi utilaje sau efectuati alte activitati care va necesita intreaga atentie.
Osporil contine sodiu
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) in 5 ml, adica practic „nu contine sodiu”.

3. Cum vi se administreaza Osporil
Osporil trebuie administrat numai de profesionisti in domeniul sanatatii, instruiti pentru
administrarea intravenoasa a bifosfonatilor, si anume in vena.
Medicul dumneavoastra va va recomanda sa beti suficienta apa inainte de fiecare administrare pentru a evita deshidratarea.
Urmati cu atentie toate celelalte indicatii pe care le primiti de la medicul dumneavoastra, farmacist sau asistenta medicala.
Ce cantitate de Osporil se administreaza
Doza unica recomandata administrata este de 4 mg.
Daca aveti probleme ale rinichilor, medicul dumneavoastra va va administra o doza mai mica, in functie de gravitatea problemei rinichilor dumneavoastra.
Cat de des se administreaza Osporil
Daca sunteti tratat pentru prevenirea complicatiilor osoase cauzate de metastazele osoase, vi se va administra o perfuzie cu Osporil la interval de trei pana la patru saptamani.
Daca sunteti tratat pentru a reduce cantitatea de calciu din sangele dumneavoastra, vi se va administra, in mod normal, o perfuzie cu Osporil.
Cum se administreaza Osporil
Osporil se administreaza prin injectie intravenoasa lenta (perfuzie in vena), cu o durata de cel putin 15 minute si trebuie administrat intravenos, singur, printr-o linie de perfuzare separata. Pacientilor ale caror valori ale calciului in sange nu sunt prea mari, li se vor prescrie, de asemenea, suplimente cu calciu si vitamina D, care vor fi luate zilnic.
Daca vi se administreaza mai mult Osporil decat trebuie
Daca vi s-au administrat doze mai mari decat cele recomandate, trebuie sa fiti supravegheat cu atentie de catre medicul dumneavoastra. Acest lucru este necesar deoarece pot aparea modificari ale valorilor electrolitilor din plasma (de exemplu modificari ale concentratiilor calciului, fosforului si magneziului) si/sau modificari ale functiei rinichiului, inclusiv insuficienta renala severa. Daca valoarea concentratiei
calciului scade prea mult, vi se poate administra calciu in perfuzie intravenoasa.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente reactii adverse sunt, in general, usoare si vor disparea, probabil, dupa o scurta perioada de timp. Spuneti imediat medicului dumneavoastra despre oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
Insuficienta renala severa (diagnosticul va fi stabilit, in mod normal, de medicul dumneavoastra prin anumite analize specifice de sange).
Concentratie mica a calciului in sange.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
Durere la nivelul gurii, dintilor si/sau maxilarului, umflaturi sau afte in interiorul gurii sau la nivelul mandibulei sau maxilarului, care nu se vindeca, secretii, amorteala sau senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau pierdere a unui dinte. Acestea pot fi semne ale deteriorarii oaselor de la nivelul maxilarului (osteonecroza). Spuneti imediat medicului dumneavoastra si dentistului daca prezentati astfel de simptome in timpul tratamentului cu Osporil sau dupa intreruperea tratamentului.
Batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala) au fost observate la pacientele carora li s-a
administrat acid zoledronic pentru osteoporoza postmenopauza. In prezent, nu este clar daca acidul zoledronic determina aceste batai neregulate ale inimii, dar trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca prezentati aceste simptome dupa ce vi s-a administrat acid zoledronic. Reactie alergica severa: dificultati la respiratie, umflare, mai ales la nivelul fetei si gatului.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
Ca o consecinta a valorilor scazute de calciu: batai neregulate ale inimii (aritmie cardiaca;
secundara hipocalcemiei).
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
Ca urmare a concentratiilor scazute de calciu: convulsii, amorteala si tetanie (secundare
hipocalcemiei). Anuntati-l pe medicul dumneavoastra, cat mai curand posibil, in cazul aparitiei oricareia dintre urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
Concentratie mica de fosfat in sange.
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
Durere de cap si sindrom asemanator gripei, constand in febra, oboseala, slabiciune, somnolenta, frisoane si dureri de oase, articulatii si/sau musculare. In majoritatea cazurilor, nu este necesar tratament specific, iar simptomele dispar in scurt timp (cateva ore sau zile).
Reactii gastro-intestinale cum sunt greata si varsaturi, precum si lipsa a poftei de mancare.
Conjunctivita.
Numar redus de celule rosii in sange (anemie).
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
Reactii de hipersensibilitate.
Tensiune arteriala mica.
Durere in piept.
Reactii pe piele (inrosire si edem) la locul de administrare a perfuziei, eruptii trecatoare pe piele, mancarimi.
Tensiune arteriala mare, senzatie de lipsa de aer, ameteli, anxietate, tulburari ale somnului, tulburari ale gustului, tremuraturi, furnicaturi sau amortire la nivelul mainilor si picioarelor, diaree, constipatie, dureri la nivelul abdomenului, senzatie de gura uscata.
Numar redus de celule albe si plachete in sange.
Concentratii mici de magneziu si potasiu in sange. Medicul dumneavoastra va monitoriza aceste concentratii si va lua orice masuri necesare.
Crestere in greutate.
Transpiratie crescuta.
Somnolenta.
Vedere incetosata, lacrimarea ochilor, sensibilitate la lumina.
Senzatie brusca de frig, insotita de lesin, lipsa de vlaga sau cadere.
Dificultate la respiratie, insotita de respiratie suieratoare sau tuse.
Urticarie.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
- Batai rare ale inimii.
- Confuzie.
- Rareori poate sa apara o fractura neobisnuita la nivelul femurului, in special la pacientele care urmeaza un tratament pe termen lung pentru osteoporoza. Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati durere, slabiciune sau disconfort la nivelul coapsei, soldului sau la nivel inghinal, deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.
- Boala pulmonara interstitiala (inflamatie a tesutului din jurul sacilor care contin aer de la nivelul plamanilor).
- Simptome asemanatoare gripei inclusiv artrita si umflarea articulatiilor.
- Inrosire si/sau umflare a ochilor, insotita de durere.
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
- Lesin din cauza tensiunii arteriale mici.
- Durere severa de oase, articulatii si/sau muschi, ocazional invalidanta.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta
acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Osporil
Medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala stiu cum se pastreaza adecvat Osporil (vezi pct. 6).

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Osporil
Substanta activa este acidul zoledronic. Un flacon contine acid zoledronic 4 mg (anhidru)
Celelalte componente sunt: manitol, citrat de sodiu, acid clorhidric, hidroxid de sodiu si apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Osporil si continutul ambalajului
Osporil este disponibil sub forma de concentrat pentru solutie perfuzabila, ambalat in flacoane. Un flacon contine 5 ml solutie.
Osporil este disponibil in cutii care contin 1 sau 10 flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Romania Osporil 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2015



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Adjuvant terapie cancer metastazat
Buna ziua, Ma numesc Mihaela Rusulovic,traiesc in Austria,an 44 de ani,acum 4 ani m-am imbolnavit d ...
Lipsa menstruatiei
Bună ziua,am fost operată la gleznă având două fracturi si am făcut injectii in burtă cu Fraxiparine ...
↳ Buna ziua! Da, este posibil (daca nu ati avut raporturi sexuale in luna respectiva). Mergeti la medic pentru rezolvarea problemei! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Traumatism la umar
Am varsta de 68 ani.In 27 aprilie am cazut si mi-am zdrobit umarul Sunt operata .Ma ajuta extractu ...
↳ Buna ziua! Da, gemoderivatul de jneapan este indicat pentru consolidareafracturilor. Luati cate 50 de picaturi in putina apa, de 3 ori pe zi, inainte ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Despre Revinty Ellipta
Am un astm bronsic de 25 de ani. Am luat foarte mult timp predinson(vreo cativa ani o data pe luna s ...
↳ Buna ziua! Da, acest spray contine un corticosteroid, fluticazona, care scade inflamatia, in asociere cu vilanterol, o substanta ce largeste caile ae ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ACIDUM ZOLEDRONICUM?
Alte medicamnete care au ACIDUM ZOLEDRONICUM:
- Zyolix 4 mg-5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
- Zerlinda 4 mg-100 ml solutie perfuzabila
- Desinobon 4 mg/5 ml
- Aclasta

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...