Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si al bolii de reflux gastro-esofagian; antagonisti ai receptorilor H2. NIZATIDIN 150 mg, capsule
Nizatidina
Compozitie
O capsula contine nizatidina 150 mg si excipienti: continutul capsulei - amidon pregelatinizat, amidon de porumb, stearat de magneziu, capsula: corp - gelatina, oxid rosu de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), capac – gelatina, indigo carmin - FD & C Blue 2 (E132), oxid negru de fer (E172), dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).
Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si al bolii de reflux gastro-esofagian; antagonisti ai receptorilor H2.
Indicatii terapeutice
- ulcer duodenal;
- ulcer gastric;
- profilaxia recidivelor ulcerului duodenal;
- esofagita de reflux grad I si II, cu reflux gastro-esofagian.
Contraindicatii
- Hipersensibilitate la nizatidina, la alte blocante ale receptorilor histaminergici H2 sau la oricare dintre excipienti;
- Sarcina si alaptarea.
Precautii
Administrarea blocantelor receptorilor histaminergici H2 favorizeaza dezvoltarea intragastrica a bacteriilor prin scaderea aciditatii gastrice.
Nizatidina se administreaza numai dupa diagnosticarea ulcerului prin endoscopie. Trebuie infirmata prezenta unui cancer gastric inainte de inceperea tratamentului cu nizatidina. Ameliorarea simptomatologiei dupa tratament cu nizatidina nu exclude existenta unei formatiuni maligne gastrice. Interactiuni
Nizatidina interfera putin cu sistemul enzimatic al citocromului P450. Studii la om nu au demonstrat interactiuni ale nizatidinei cu aminofilina, clordiazepoxid, diazepam, lorazepam, metoprolol, warfarina. Ingestia de alimente si administrarea de medicamente cu actiune colinergica nu influenteaza semnificativ absorbtia nizatidinei.
Carbunele activat si antiacidele scad cu 25%, respectiv 12,5% absorbtia nizatidinei administrata oral.
Atentionari speciale
Nizatidina fiind excretata renal, in insuficienta renala, posologia va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininei (vezi pct. Doze si mod de administrare).
In insuficienta hepato-celulara severa se recomanda reducerea dozelor, mai ales daca exista o insuficienta renala asociata, deoarece nizatidina este partial metabolizata in ficat.
Copii
Siguranta si eficacitatea nizatidinei nu au fost studiate la copii.
Sarcina si alaptarea
Nu s-a stabilit siguranta administrarii acestui produs la gravide. Studiile realizate la animale nu indica nici un efect teratogen sau fetotoxic.
Nu se recomanda administrarea nizatidinei in primul trimestru de sarcina; in ultimele doua trimestre, administrarea nizatidinei se poate face numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Este contraindicata administrarea nizatidinei in timpul alaptarii, in absenta studiilor privind excretia nizatidinei in laptele matern.
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
In general, medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, totusi pacientii trebuie avertizati despre riscul de aparitie a somnolentei.
Doze si mod de administrare
Ulcer duodenal
- tratamentul perioadei dureroase: doza recomandata este de 2 capsule Nizatidin 150 mg (300 mg nizatidina) pe zi. Durata tratamentului este, in general, de 4 saptamani sau mai scurta daca se obtine cicatrizarea leziunii ulceroase, verificata prin endoscopie.
- profilaxia recidivelor: doza recomandata este de o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) pe zi, seara la culcare.
Ulcer gastric
Doza zilnica recomandata este de 2 capsule Nizatidin 150 mg (300 mg nizatidina) pe zi. Tratamentul se face timp de 4-8 saptamani; daca endoscopic se constata cicatrizarea leziunii ulceroase, durata tratamentului poate fi redusa.
Esofagita de reflux
Doza zilnica recomandata este de o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 6 saptamani; in functie de rezultatul endoscopiei se poate continua tratamentul inca 6 saptamani. In cazuri refractare se pot administra 4 capsule Nizatidin 150 mg (600 mg nizatidina) pe zi, in 2 prize.
La pacienti cu insuficienta renala moderata si severa dozele vor fi ajustate in functie de clearance-ul creatininei, dupa cum urmeaza:
Tratamentul ulcerului duodenal, gastric si al esofagitei de reflux:
- clearance-ul creatininei 20-50 ml/min: o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) seara, la culcare;
- clearance-ul creatininei sub 20 ml/min: o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) la intervale de 2 zile.
Profilaxia recidivelor ulcerului duodenal:
- clearance-ul creatininei 20-50 ml/min: o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) la intervale de 2 zile;
- clearance-ul creatininei <20 ml/min: o capsula Nizatidin 150 mg (150 mg nizatidina) la intervale de 3 zile.
Capsulele se inghit intregi cu putina apa.
Reactii adverse
S-au raportat: cefalee, astenie, dureri toracice, mialgii, somnolenta, faringita, tuse, eruptii cutanate tranzitorii, prurit, hipersudoratie. Hipersudoratia a fost observata cu frecventa semnificativ crescuta. Studii clinice au demonstrat o frecventa usor crescuta a reactiilor adverse la grupul tratat cu nizatidina fata de placebo, dar diferenta nu a fost semnificativa statistic. Rar au fost raportate reactii de hipersensibilizare sau soc anafilactic.
S-au descris cresteri tranzitorii si asimptomatice ale transaminazelor, colesterolemiei sau ale acidului uric. Au fost raportate cazuri rare de leziuni hepatice colestatice si/sau hepatocelulare, fenomene reversibile dupa intreruperea tratamentului.
Supradozaj
Studii la animale la care s-au administrat doze mari de nizatidina au relevat un efect toxic slab, cu aparitia de reactii de tip colinergic: lacrimare, salivatie, varsaturi, mioza, diaree.
In caz de supradozaj accidental sau intentionat se recomanda provocarea varsaturilor, spalaturi gastrice, administrarea de carbune activat pentru scaderea absorbtiei; nizatidina absorbita se poate elimina prin dializa.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.
Producator
S.C. Vim Spectrum S.R.L.
Comuna Livezeni, Sat Corunca, Sos. Sighisoarei nr. 409, Jud. Mures, Romania
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
S.C. Vim Spectrum S.R.L.
Comuna Livezeni, Sat Corunca, Sos. Sighisoarei nr. 409, Jud. Mures, Romania
Data ultimei verificari a prospectului Octombrie 2006
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|