Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Maxalt 10 mg comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Maxalt 10 mg comprimate

Prospect - Maxalt 10 mg comprimate


NU comercializăm Maxalt 10 mg comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Maxalt 10 mg comprimate    DCI: RIZATRIPTANUM


  Produs complementar recomandat
Maxalt apartine unei clase de medicamente numite agonisti selectivi de receptori serotoninergici 5-HT1B/1D si este utilizat pentru a trata episoadele cu durere de cap din crizele de migrena, la adulti.
Maxalt 5 mg comprimate
Maxalt 10 mg comprimate
Rizatriptan

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionata in acest prospect. Vezi pct. 4.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Maxalt si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Maxalt
3. Cum sa utilizati Maxalt
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Maxalt
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Maxalt si pentru ce se utilizeaza
Maxalt apartine unei clase de medicamente numite agonisti selectivi de receptori serotoninergici 5-HT1B/1D. Maxalt este utilizat pentru a trata episoadele cu durere de cap din crizele de migrena, la adulti. Tratamentul cu Maxalt:
Scade dilatatia vaselor de sange de la nivelul creierului. Aceasta dilatatie determina durerea de cap dintr-o criza de migrena.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Maxalt
Nu utilizati Maxalt daca:
- sunteti alergic la rizatriptan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
- aveti tensiune arteriala mare stadiu moderat-sever sau sever sau aveti tensiune arteriala mare stadiu usor, dar care nu este controlata prin medicatie.
- aveti sau ati avut vreodata probleme cu inima incluzand infarct miocardic sau durere la nivelul pieptului (angina) sau ati prezentat simptome ale unei boli de inima.
- aveti probleme severe cu ficatul sau cu rinichii
- ati avut un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident vascular minor (accident ischemic tranzitor AIT).
- aveti probleme cu obstructia arterelor (boala vasculara periferica).
- utilizati inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) cum sunt moclobemida, fenelzina, tranilcipromida, sau pargilina (medicamente impotriva depresiei), sau linezolid (un antibiotic), sau daca a trecut mai putin de 2 saptamani de la intreruperea utilizarii de inhibitori de MAO.
- utilizati acum medicatie de tip ergotamina, cum sunt ergotamina sau dihidro-ergotamina care sunt folosite pentru a trata migrena dumneavoastra sau metisergida utilizat pentru prevenirea crizelor de migrena
- utilizati alte medicamente din aceeasi clasa , cum sunt sumatriptan, naratriptan sau zolmitriptan utilizate pentru a trata migrena dumneavoastra. (vezi mai jos “Maxalt impreuna cu alte medicamente”)
In cazul in care nu sunteti sigur daca oricare dintre situatiile de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza Maxalt.
Atentionari si precautii
Inainte de a utiliza Maxalt, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:
- aveti oricare dintre urmatorii factori de risc pentru afectiunile de inima: tensiune arteriala mare, diabet zaharat, fumati sau utilizati tratament de substitutie cu nicotina, un membru al familiei dumneavoastra a avut in trecut boli de inima, sunteti barbat cu varsta peste 40 ani, sunteti la postmenopauza
- aveti probleme cu ficatul sau cu rinichii
- aveti o problema speciala cu felul in care bate inima dumneavoastra (bloc de ramura).
- aveti sau ati avut orice fel de alergie
- durerea dumneavoastra de cap este asociata cu ameteli, dificultate la mers, lipsa de coordonare sau slabiciune la nivelul picioarelor sau bratelor
- utilizati medicamente pe baza de plante care contin sunatoare
- ati avut o reactie alergica cu umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului care poate determina dificultati la respiratie si/sau la inghitire (angioedem)
- utilizati inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) cum sunt sertralina, oxalat de
escitalopram si fluoxetina sau inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei(IRSN) cum sunt venlafaxina si duloxetina pentru tratamentul depresiei
- ati avut simptome de scurta durata incluzand dureri in piept si senzatie de constrictie.
Daca utilizati Maxalt de prea multe ori acest lucru poate determina o durere de cap cronica. In astfel de cazuri trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra deoarece este posibil sa intrerupeti utilizarea de Maxalt.
Va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului despre simptomele dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide daca aveti migrena. Trebuie sa utilizati Maxalt doar pentru crizele de migrena. Maxalt nu trebuie utilizat pentru a trata durerile de cap care ar putea fi determinate de alte afectiuni mai grave.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent, sau planuiti sa luati, orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Acestea includ medicamente pe baza de plante si medicamentele pe care le luati in mod normal pentru migrena. Aceasta, deoarece Maxalt poate afecta modul in care aceste medicamente actioneaza. De asemenea alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Maxaltt. Maxalt impreuna cu alte medicamente
Nu utilizati Maxalt:
- daca utilizati deja un agonist de 5-HT1B/1D (uneori denumit in continuare „triptani”), cum sunt sumatriptan, naratriptan sau zolmitriptan.
- daca utilizati inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) cum sunt moclobamida, fenelzina, tranilcipromina, linezolid, sau pargilina sau daca au trecut mai putin de doua saptamani de cand ati intrerup utilizarea de IMAO.
- daca utilizati medicamente de tipul ergotaminei cum sunt ergotamina sau dihidro-ergotamina care va trateaza migrena.
- daca utilizati metisergida care se foloseste pentru a preveni criza de migrena.
Daca medicamentele prezente mai sus sunt luate impreuna cu Maxalt pot creste riscul aparitiei reactiilor adverse.
Trebuie sa asteptati cel putin 6 ore dupa ce ati luat Maxalt inainte de a utiliza un medicament de tip ergotamina cum sunt ergotamina sau dihidro-ergotamina sau metisergida. Trebuie sa asteptati cel putin 24 ore dupa ce ati luat medicamente de tipul ergotaminei inainte de a utiliza Maxalt.
Intrebati medicul dumneavoastra in legatura cu instructiunile si riscurile legate de utilizarea Maxalt:
- daca utilizati propranolol (vezi punctul 3 : Cum sa utilizati Maxalt).
- daca utilizati ISRS cum sunt sertralina, oxalat de escitalopram, si fluoxetina sau IRSN cum sunt venlafaxina si duloxetina pentru depresie.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Maxalt impreuna cu alimente si bauturi In cazul in care Maxalt este luat dupa alimente va intra in actiune mai greu. Cu toate ca este mai bine sa-l luati pe stomacul gol, puteti totusi sa-l luati daca ati mancat.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Nu se cunoaste daca Maxalt este daunator fatului atunci cand este utilizat de catre o femeie gravida. Alaptarea trebuie evitata timp de 24 ore dupa tratament.
Copii si adolescenti
Nu este recomandata utilizarea Maxalt la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
Utilizarea la varstnici cu varsta peste 65 ani
Nu exista studii complete in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea utilizarii Maxalt la pacientii cu varsta peste 65 ani.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este posibil sa fiti somnolent sau ametit in timpul utilizarii Maxalt. Daca acest lucru se intampla, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Maxalt contine lactoza monohidrat
Maxalt 5 mg comprimate
Comprimatul de 5 mg contine lactoza monohidrat 30,25 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Maxalt 10 mg comprimate
Comprimatul de 10 mg contine lactoza monohidrat 60,50 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizati Maxalt
Maxalt este utilizat pentru tratamentul crizelor de migrena. Luati Maxalt cat de repede posibil dupa ce a inceput durerea de cap din migrena. Nu utilizati pentru a preveni o criza de migrena. Utilizati intotdeauna Maxalt exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala este de 10 mg.
Daca luati propranolol sau aveti probleme cu rinichii sau ficatul trebuie sa utilizati doza de Maxalt 5 mg . Trebuie sa lasati sa treaca cel putin 2 ore intre utilizarea de propranolol si Maxalt si pana puteti utiliza maxim 2 doze intr-o perioada de 24 ore.
Comprimatele de Maxalt (benzoat de rizatriptan) trebuie administrate oral si inghitite intregi cu lichid. Maxalt este de asemenea disponibil si sub forma de liofilizat oral de 5 mg si 10 mg care se dizolva in gura. Liofilizatul oral poate fi utilizat in situatia in care nu sunt disponibile lichide, sau pentru a evita greata si varsaturile care pot acompania ingestia comprimatelor cu apa.
Daca migrena revine in decurs de 24 ore
La unii pacienti, simptomele de migrena pot reveni intr-o perioada de 24 ore. Daca migrena dumneavoastra revine puteti folosi o doza suplimentara de Maxalt. Trebuie intotdeauna sa asteptati cel putin 2 ore intre doze.
Daca aveti in continuare migrena dupa 2 ore de la debut
Daca nu raspundeti la prima doza de Maxalt in timpul unei crize, nu trebuie sa luati o a doua doza de Maxalt pentru tratamentul aceleasi crize. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca Maxalt sa va ajute data viitoare cand veti avea migrena.
Nu utilizati mai mult de doua doze de Maxalt intr-o perioada de 24 ore (de exemplu nu luati mai mult de doua comprimate sau liofilizate orale de 10 mg sau de 5 mg intr-o perioada de 24 ore). Trebuie intotdeauna sa asteptati cel putin 2 ore intre doze.
Daca starea dumneavoastra se inrautateste, solicitati asistenta medicala.
Daca utilizati mai mult Maxalt decat trebuie:
Daca utilizati mai mult Maxalt decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului. Luati ambalajul medicamentului cu dumneavoastra.
Semnele supradozajului pot include ameteala, somnolenta, varsaturi, lesin si batai lente ale inimii. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Urmatoarele reactii adverse pot aparea la utilizarea acestui medicament. In studiile clinice la adulti, cele mai frecvente reactii adverse raportate au fost ameteala, somnolenta si oboseala.
Frecvente (care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
- furnicaturi (parestezie), durere de cap, scaderea sensibilitatii la nivelul pielii (hipoestezie), scaderea capacitatilor mintale, insomnie.
- batai rapide sau neregulate ale inimii (palpitatii).
- inrosirea trecatoare a fetei (inrosirea fetei care dureaza o perioada scurta de timp).
- disconfort la nivelul gatului.
- senzatie de rau (greata), uscaciune a gurii, varsaturi, diaree, indigestie (dispepsie).
- senzatie de greutate in diferite parti ale corpului, durere la nivelul gatului, rigiditate.
- durere la nivelul abdomenului sau pieptului.
Mai putin frecvent (care afecteaza1 pana la 10 utilizatori din 1000)
- senzatie de gust neplacut.
- instabilitate la mers (ataxie), ameteala (vertij), vedere incetosata, tremuraturi, lesin (sincopa).
- confuzie, nervozitate.
- tensiune arteriala mare (hipertensiune arteriala), sete, bufeuri, transpiratii.
- eruptie trecatoare pe piele; eruptie pe piele cu blande si senzatie de mancarime (urticarie); umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau a gatului care poate determina dificultate in respiratie si/sau la inghitire (angioedem), dificultate in respiratie (dispnee).
- senzatie de constrictie in anumite parti ale corpului, slabiciune la nivelul muschilor.
- modificari ale ritmului sau frecventei batailor inimii (aritmii); anomalii ale electrocardiogramei (un test care inregistreaza activitatea electrica a inimii dumneavoastra), batai foarte rapide ale inimii (tahicardie).
- durere la nivelul fetei, dureri musculare.
Rare (care afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
- respiratie suieratoare.
- reactii alergice (hipersensibilitate); reactii alergice bruste amenintatoare de viata (anafilaxie).
- accident vascular cerebral (acesta apare in general la pacientii care prezinta factori de risc pentru afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange (tensiune arteriala mare, diabet zaharat, fumatori, utilizarea de tratament de substitutie pentru nicotina, istoric familial de afectiuni ale inimii sau accident vascular cerebral, barbat cu varsta peste 40 ani, femei la postmenopauza, probleme speciale cu felul in care bate inima (bloc de ramura)).
- batai rare ale inimii (bradicardie).
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
- infarct miocardic, spasme ale vaselor de sange de la nivelul inimii (acestea apar in general la pacientii care prezinta factori de risc pentru afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange (tensiune arteriala mare, diabet zaharat, fumatori, utilizarea de tratament de substitutie pentru nicotina, , un membru al familiei dumneavoastra a avut in trecut boli de inima sau accident vascular cerebral, barbat cu varsta peste 40 ani, femei la postmenopauza, probleme speciale cu felul in care bate inima (bloc de ramura)).
- un sindrom numit "sindrom serotoninergic" care poate determina reactii adverse cum sunt coma, tensiune arteriala instabila, temperatura a corpului extrem de mare, lipsa de coordonare musculara, agitatie si halucinatii.
- dezlipirea severa a pielii cu sau fara febra (necroliza epidermica toxica).
- crize convulsive (convulsii).
- spasme ale vaselor de sange de la nivelul extremitatilor incluzand senzatia de raceala si amorteala de la nivelul mainilor sau a picioarelor.
- spasme ale vaselor de sange de la nivelul colonului (intestinul gros), care poate determina dureri abdominale.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca prezentati simptome ale reactiilor alergice, sindromului serotoninergic, atacului de cord sau accidentului vascular cerebral.
In plus, spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati orice simptom care sugereaza aparitia unei reactii adverse (cum sunt eruptiile trecatoare pe piele sau mancarime) dupa ce ati utilizat Maxalt.
Raportatea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale,
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1, Bucuresti 011478- RO, Tel: +4 0757 117 259,
Fax: +4 0213 163 497, e-mail: [email protected]. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Maxalt
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blister dupa ”EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30ºC.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Maxalt
Maxalt 5 mg comprimate
Substanta activa din Maxalt este rizatriptanul. Un comprimat contine rizatriptan 5 mg sub forma de benzoat de rizatriptan 7,265 mg.
Maxalt 10 mg comprimate
Substanta activa din Maxalt este rizatriptanul. Un comprimat contine rizatriptan 10 mg sub forma de benzoat de rizatriptan 14,53 mg.
Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, oxid rosu de fer (E 172) si stearat de magneziu.
Cum arata Maxalt si continutul ambalajului
Maxalt 5 mg comprimate
Comprimatele de 5 mg au forma de capsula, sunt de culoare roz deschis, inscriptionate pe o parte cu MSD si pe cealalta parte cu 266.
Maxalt 10 mg comprimate
Comprimatele de 10 mg au forma de capsula, sunt de culoare roz deschis, inscriptionate pe o parte cu Maxalt si pe cealalta parte cu MSD 267.
Marimi de ambalaj: Cutii cu 2, 3, 6, 12, 18 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L. Bucharest Business Park
Soseaua Bucuresti-Ploiesti Nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucuresti, Romania
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub
urmatoarele denumiri comerciale:
Maxalt 5 mg comprimate
Romania Maxalt 5 mg comprimate
Romania Maxalt 10 mg comprimate
Acest prospect a fost aprobat in martie 2015.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Migrena
Bună ziua , am vorbit mai devreme despre migrenal . Eu am diagnosticul de migrena și cefa ...
Remediu migrene
Pot sa iau tinctura de zmeur daca am sterilet Mirena? Am uter fibromatos si un ovar scos cu tot cu c ...
↳ Buna ziua! Gemoderivatul de mzeur poate interactiuno cu steriletul, nu este indicat sa le suprapuneti. Puteti lua impotriva migrenelor Migra Defense ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
INTERACTIUNI
Buna ziua.As dori sa stiu daca IMIGRAN,/XIBIMER,SUMACTA/scad eficienta coc cerazette,Multumesc ...
↳ Buna ziua! Sumatriptan (substanta activa din Imigran, Sumacta si Xibimer) nu interactioneaza cu Cerazette (sau alte pilule contraceptive). Luati i ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Antalgin ma ajuta in migrena vasculara?
Am 65 ani si migrene vasculare insotite de disfuntie vestibulara Pot lua antalgin daca iau aspente ...
de ce mă doare capul?
sunt operat �n 2008 pe inima OPERATIE BENTALLLI (protezare aortica si valva aortica)după un an a ...
↳ Buna ziua! Durerile de cap pot fi determinate de afectiunile de care suferiti sau de alte probleme de sanatate care nu au fost inca identificate (cum ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
cofedol
mi s-a prescris COFEDOL. mai exista? ...
↳ Buna ziua! Cofedol nu se mai produce de ani buni, rugati medicul sa va prescrie altceva! Pana atunci puteti incerca una din variantele Quarelin, Caf ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa RIZATRIPTANUM?
Alte medicamnete care au RIZATRIPTANUM:
- Rizatriptan Mylan 10 mg comprimate orodispersabile

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...