Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Folcasin 3 mg/ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Folcasin 3 mg/ml

Prospect - Folcasin 3 mg/ml


NU comercializăm Folcasin 3 mg/ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Folcasin 3 mg/ml    DCI: CALCII FOLINAS


  Produs complementar recomandat


184lei
Vezi detalii

Folcasin apartine unui grup de medicamente denumite antitoxice, utilizate in tratamentul citostatic.
Folcasin 3 mg/ml, solutie injectabila/perfuzabila
Acidul folinic

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau
farmacistului. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Folcasin si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte de a utiliza Folcasin
3. Cum se utilizeaza Folcasin
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Folcasin
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE FOLCASIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Folcasin apartine unui grup de medicamente denumite antitoxice, utilizate in tratamentul citostatic. Folcasin se utilizeaza pentru:
- diminuarea efectelor nocive si tratamentul supradozajului cu anumite tipuri de medicamente antineoplazice (impotriva cancerului), de exemplu metotrexat si alti antagonisti de acid folic
- pentru a trata o forma particulara de anemie (megaloblastica) determinata de scaderea nivelelor de acid folic, indusa de unele medicamente, cum sunt: pirimetamina, trimetoprim, trimetrexat.

2. INAINTE DE A UTILIZA FOLCASIN
Nu utilizati Folcasin:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la folinat de calciu sau la oricare dintre celelalte
componente ale medicamentului Folcasin.
- daca suferiti de o forma particulara de anemie determinata de o cantitate prea mica de
vitamina B12 (anemie pernicioasa)
Aveti grija deosebita cand utilizati Folcasin daca:
- sunteti gravida sau alaptati
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Aceasta se aplica in special pentru:
-medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei, de exemplu fenobarbital, fenitoina,
primidona sau succinimida (folinatul de calciu poate scadea efectul antiepileptic al acestor medicamente, crescand frecventa de aparitie a crizelor convulsive);
-metotrexat – un medicament utilizat in tratamentul cancerului si al anumitor boli in care
este necesara supresia sistemului imunitar (folinatul de calciu nu se utilizeaza concomitent cu metotrexat deoarece il poate impiedica sa actioneze adecvat; folinatul de calciu se va administra dupa 12-24 ore).
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Inaintea inceperii tratamentului cu acest medicament spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Luati acest medicament doar daca medicul dumneavoastra decide ca este absolut necesar.
Nu exista informatii privind excretia folinatului de calciu in laptele femeilor care alapteaza. In cazul in care alaptati si tratamentul cu acest medicament este absolut necesar, medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa continuati sau sa intrerupeti alaptarea.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu se cunosc efectele Folcasin asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Folcasin
Acest medicament contine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine sodiu”.

3. CUM SE UTILIZEAZA FOLCASIN
Folcasin se poate administra prin injectare in muschi, in vena sau in perfuzie intravenoasa, sub supravegherea medicilor specialisti.
Tratamentul se efectueaza de obicei in spital. Doza este stabilita de catre medic in functie de starea dumneavoastra fizica si de dozele si tipul terapiei cu metotrexat.
Pentru diminuarea efectelor nocive ale metotrexatului de regula, prima doza de acid folinic este 15 mg (6 – 12 mg/m2 ) administrata la 12 – 24 ore dupa inceperea tratamentului cu metotrexat. Aceeasi doza se administreaza la interval de 6 ore pe parcursul unei perioade de 72 de ore. In caz de supradozaj cu metotrexat, terapia de protectie cu acidul folinic se va initia cu doze de pana la 75 mg in decurs de 12 ore, urmata de administrarea a 4 doze de 12 mg, la intervale de 6 ore.
La 48 ore dupa initierea perfuziei cu metotrexat trebuie masurata concentratia plasmatica de metotrexat din corpul dumneavoastra si in functie de rezultate doza poate fi ajustata. De asemenea, pe parcursului tratatamentului va fi monitorizata functia renala.
Dupa administrarea mai multor doze pe cale parenterala medicul va poate schimba tratamentul cu o forma farmaceutica orala.
Daca vi s-a administrat o doza mare de trimetrexat, acidul folinic vi se va administra prin injectare intr-o vena la intervale de 6 ore timp de 3 zile, dupa terminarea tratamentului cu trimetrexat. Pentru reducerea efectelor nocive ale trimetoprimului, se va administra 3-10 mg pe zi acid folinic dupa intreruperea tratamentului cu trimetoprim, pana la revenirea la normal a numarului celulelor sanguine. Pentru reducerea efectelor nocive ale pirimetaminei, se va administra doza de 5-10 mg pe zi acid folinic in acelati timp cu pirimetamina.
Daca utilizati mai mult sau mai putin decat trebuie din Folcasin
Deoarece tratamentul cu Folcasin se efectueaza sub stricta supraveghere medicala, este putin probabil sa vi se administreze doze mai mici sau mai mari decat este necesar.
Totusi, informati medicul dumneavoastra daca aveti impresia ca s-a omis administrarea unei doze sau s-au administrat doze in plus.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Folcasin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Aceste reactii adverse se pot manifesta cu o anumita frecventa, care este definita dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente-care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente- care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente- care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare- care afecteaza mai mult de 1 pacient din 1000 pacienti
Foarte rare- care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10000 pacienti
Spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale imediat daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii alergice grave:
- eruptii trecatoare pe piele (urticarie);
- tumefactia fetei, buzelor, cavitatii bucale sau gatului (care poate produce dificultati la inghitire sau respiratie), mainilor, picioarelor, genunchilor;
- senzatia de lesin.
Toate aceste reactii adverse sunt grave. Aveti nevoie urgenta de supraveghere medicala. Aceste reactii adverse grave sunt foarte rare.
Rare: insomnie, agitatie si depresie in cazul administrarii de doze mari, tulburari gastro-intestinale in cazul administrarii de doze mari, cresterea frecventei de aparitie a convulsiilor
Mai putin frecvente: febra.
In cazul asocierii cu 5-florouracil
Foarte frecvente: greata, varsaturi, diaree cu deshidratare mare si toxicitate crescuta.
Daca vreuna dintre reactiile adverse survenite devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA FOLCASIN
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la frigider (2°C - 8°C), in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
In mod normal, solutia diluata se poate pastra le temperaturi sub 25°C, maximum 24 de ore. Medicul dumneavoastra sau asistenta trebuie sa se asigure ca medicamentul dumneavoastra a fost pastrat in mod corespunzator.
Folcasin nu se utilizeaza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicul dumneavoastra sau asistenta trebuie sa verifice daca aceasta data a fost depasita.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe cale aapei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Folcasin:
Substanta activa este acidul folinic. Un ml solutie injectabila/perfuzabila contine folinat de calciu 3,241 mg echivalent cu acid folinic 3,0 mg.
Excipienti: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.
Cum arata Folcasin si continutul ambalajului
Solutie limpede, de culoare slab galbuie.
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 10 ml solutie injectabila/perfuzabila
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
ACTAVIS S.R.L.,
Bd-ul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, cod 011171, Bucuresti, Romania
Fabricanti
S.C. SINDAN-PHARMA S.R.L. Bd-ul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, cod 011171, Bucuresti, Romania
ACTAVIS ITALY S.P.A. Via Pasteur 10, 20014 Nerviano (MI), Italia
Acest prospect a fost aprobat in mai 2014.

Urmatoarele informatii sunt destinate doar personalului medical
Folcasin se administreaza pe cale parenterala, intramuscular sau intravenos (in bolus sau in perfuzie). In cazul administrarii intravenoase, datorita continutului de calciu, trebuie injectat maxim 160 mg acid folinic/minut.
Instructiuni de preparare:
In cazul administrarii in perfuzie intravenoasa, folinatul de calciu poate fi diluat inainte de utilizare cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) sau solutie de glucoza 50 mg/ml (5%). Nu se administreaza intratecal.
Volumul solutiei de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%)si a solutiei de glucoza 50 mg/ml (5%) se calculeaza astfel incat solutia diluata obtinuta sa aiba o concentratie de 1 mg/ml.
Au fost raportate incompatibilitati intre solutiile injectabile de folinat de calciu si alte tipuri de medicamente: droperidol, fluorouracil, foscarnet si metotrexat.
Inaintea administrarii, solutia care contine folinat de calciu trebuie inspectata vizual. Solutia injectabila/perfuzabila trebuie sa fie limpede si de culoare galbuie. Daca prezinta modificari din punct de vedere vizual (de exemplu daca se observa ca solutia prezinta particule sau precipita) solutia se arunca. Medicamentul este pentru utilizare unica.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Cancer plamani
Buna ziua! Unchiu meu are cancer la plamani pot sa administreaz Timalin injectabil? Multumesc! ...
Indol 3 supreme
Poate fi înlocuit Letrazol cu Indol 4 supreme după operație de cancer la san? ...
Poate lua zeolit?
Mama mea are cancer mamar triplu negativ ,a făcut 8 ședințe de chimioterapie iar acum ...
↳ Buna ziua! In cazul mamaei dumneavoastra se poate administra atat Zeolit-ul, cat si Indole-3-Supreme, acesta din urma este special recomandat in canc ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Hpv
Buna ziua am si eu o problema de ceva timp de vreo 6 luni ma doare in zona vaginului gen intre la ...
↳ Buna ziua! In primul rand nu aveti simptome specifice de HPV, pentru diagnosticare acestuia este necesar un test Babes-Papanicolau care arata daca ex ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cancerul de vezica
Produsul Mumie poate fi utilizat in cancerul de vezica? ...
Carcinom ductal invaziv - rog tratament
Sufar de carcinom ductal invaziv- cancer mamar- pozitiv pentru receptori estrogenici si c-erbB2. N ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa luati cate o capsula de Indole - 3 - Supreme, un produs special formulat pentru afectiunile dependente de estrogeni. Puteti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Zeolit si letrozol
Buna ziua, Mama mea 56 ani cu metastaza osoasa de scalp dupa 7 ani, ia letrozol acum. Poate adminis ...
↳ Buna ziua! Daca mentineti un interval de minim 4 ore intre administrari, se poate face asocierea. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa CALCII FOLINAS?
Alte medicamnete care au CALCII FOLINAS:
- Folinat de calciu Teva 10 mg/ml
- LEUCOVORIN, TABLETE DE 15 MG
- ANTREX, solutie injectabila
- ANTREX comprimate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...