Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml

Prospect - Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml


NU comercializăm Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml    DCI: ETOPOSIDUM


  Produs complementar recomandat

1+1 Gratis
39.8lei
Vezi detalii

Etopozida este un medicament antineoplazic pentru administrare intravenoasa. Poate fi utilizat in monoterapie sau asociat cu alte medicamente antineoplazice.

Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Etoposid Ebewe 200 mg/10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Etopozida

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Etoposid Ebewe si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Etoposid Ebewe
3. Cum sa vi se administreze Etoposid Ebewe
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Etoposid Ebewe
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Etoposid Ebewe si pentru ce se utilizeaza
Etopozida este un medicament antineoplazic pentru administrare intravenoasa. Poate fi utilizat in monoterapie sau asociat cu alte medicamente antineoplazice.
Datele disponibile evidentiaza faptul ca etopozida poate fi utilizata in tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici, al carcinomului testicular si al anumitor tipuri de leucemie. Sunt unele dovezi care arata ca Etoposid Ebewe este eficient in tratamentul paleativ al cancerului, in boala Hodgkin, in limfoamele non-Hodgkiniene (forme de cancer ale sistemului limfatic), in leucemia acuta la copii si adulti si in anumite tipuri de cancer ale uterului (corio-carcinom).

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Etoposid Ebewe
Nu utilizati Etoposid Ebewe:
- daca sunteti alergic la etopozida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
- daca ficatul dumneavoastra nu functioneaza corect
- daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corect
- daca maduva dumneavoastra nu produce suficiente celule sanguine
- daca alaptati
Etopozida nu trebuie injectata intr-o artera sau intr-o cavitate a corpului.
Utilizarea concomitenta a vaccinului febrei galbene sau a altor vaccinuri vii este contraindicata la pacientii imunodeprimati.
Atentionari si precautii
Inainte sa vi se administreze Etoposid Ebewe, spuneti medicului dumneavoastra
- daca ati fost tratat prin radioterapie sau terapie cu alte medicamente chimioterapice, tratamentul nu trebuie inceput pana cand maduva osoasa nu se regenereaza si nu produce suficiente celule sanguine
- hemoleucograma si functia ficatului trebuie monitorizate. Medicul dumneavoastra poate decide oprirea tratamentului pentru o perioada, pe baza acestor rezultate
- daca aveti o infectie, aceasta trebuie vindecata inainte de inceperea tratamentului
- puteti prezenta reactii alergice cum sunt senzatie de caldura, batai rapide ale inimii si probleme ale respiratiei
- va puteti simti rau si puteti varsa. Medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru a preveni aceasta stare.
- medicul dumneavoastra poate decide sa schimbe tratamentul daca
- ati fost tratat prin radioterapie sau cu alte medicamente chimioterapice
- daca inima dumneavoastra bate neregulat sau ati avut un infarct miocardic
- daca ficatul sau rinichii dumneavoastra nu functioneaza corespunzator
- daca aveti furnicaturi sau intepaturi in maini sau picioare
- daca aveti probleme cu eliminarea urinei
- daca suferiti de epilepsie
- daca aveti o inflamatie sau o durere la nivelul gurii
- puteti dezvolta un anumit tip de leucemie dupa tratamentul cu Etoposid Ebewe
- va rugam sa aveti in vedere ca Etoposid Ebewe contine alcool
- daca sunteti barbat nu trebuie sa aveti un copil pe parcursul tratamentului si timp de 6 luni dupa terminarea acestuia. Exista posibilitatea aparitiei infertilitatii ireversibile. Va rugam sa va adresati medicului referitor la posibilitatea conservarii spermei.
- daca pielea dumneavoastra vine in contact cu Etoposid Ebewe, trebuie sa spalati cu apa
Etopozida trebuie administrata numai de catre cadre medicale cu experienta in utilizarea medicamentelor chimioterapice.
In cursul tratamentului cu Etoposid Ebewe pot apare reactii la locul de administrare – inrosirea, usturimea si umflarea pielii.
Etoposid Ebewe impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Daca sunteti supus radioterapiei sau primiti medicamente care afecteaza maduva osoasa, efectul toxic exercitat de Etoposid Ebewe asupra maduvei poate creste.
Daca luati ciclosporina (de exemplu pacientii la care s-a efectuat un transplant), efectul toxic al etopozidei se poate agrava deoarece se excreta mai lent din corp.
Daca utilizati medicamente care subtiaza sangele (anticoagulante), adresati-va medicului dumneavoastra deoarece poate fi necesara ajustarea dozei.
Medicamentele care contin fenilbutazona, salicilat de sodiu sau acid acetilsalicilic (majoritatea utilizate pentru ameliorarea durerii) pot interfera cu metabolismul etopozidei. Nu trebuie sa primiti vaccinuri vii (de exemplu pentru febra galbena) pe parcursul tratamentului cu Etoposid Ebewe.
Va rugam sa spuneti medicului daca utilizati disulfiram (utilizat pentru dependenta de alcool) deoarece etopozida contine alcool.
Administrarea concomitenta de fenitoina diminueaza efectul etopozidei.
Se recomanda prudenta in cazul administrarii concomitente cu alte medicamente cu actiune mielosupresiva similara.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca puteti fi gravida sau planuiti sa aveti o sarcina, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza acest medicament.
Etopozida va poate afecta copilul cand se administreaza in timpul sarcinii. Prin urmare nu trebuie utilizata decat daca medicul decide ca beneficiul administrarii este mai mare decat riscul prezent la copil. Medicul dumneavoastra va discuta aceste detalii daca considera necesar. Trebuie sa intrerupeti alaptarea daca sunteti in tratament cu Etoposid Ebewe.
Se recomanda o contraceptie eficienta atat la persoanele de sex feminin cat si la cele de sex masculin, pe parcursul tratamentului si timp de 6 luni de la terminarea acestuia. Se recomanda consult genetic la pacientii care doresc sa aiba un copil dupa terminarea tratamentului. Deoarece etopozida poate reduce fertilitatea pacientilor de sex masculin, trebuie avuta in vedere prezervarea spermei, anterior tratamentului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti si nu folositi utilaje la scurt timp dupa tratamentul cu Etoposid Ebewe, deoarece va poate face sa va simtiti somnolent sau este posibil sa nu vedeti pentru o perioada scurta de timp.

3. Cum sa vi se administreze Etoposid Ebewe
Etposid Ebewe va fi administrat numai de catre personal medical calificat in unitati sanitare specializate si dotate pentru administrarea citostaticelor.
Doza de Etoposid Ebewe va fi calculata pentru dumneavoastra in functie de tipul de cancer, suprafata corporala (pe care medicul o va calcula in functie de greutatea si inaltimea dumneavoastra), tratamentele asociate si valorile unor teste de sange.
Administrarea etopozida se va face 3 pana la 5 zile la rand, diluata in solutii perfuzabile. In general, administrarea se va repeta la intervale de 3 saptamani. In cazul in care testele dumneavoastra de sange nu sunt adecvate, medicul poate largi intervalul de administrare.
Etoposid Ebewe nu trebuie administrat prin injectare intravenoasa rapida.
Se recomanda ca Etoposid Ebewe sa se administreze pe parcursul unei perioade de 30-60 minute, sub forma de perfuzie intravenoasa. Daca solutia de Etoposid Ebewe intra in contact cu pielea sau cu mucoasele, acestea trebuie spalate imediat cu apa si sapun.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori)
- scaderea capacitatii maduvei osoase de a produce celule sanguine (mielosupresie), in special celule albe responsabile de apararea imuna (leucopenie) si celule albe responsabile de coagularea sangelui (trombocitopenie); aceasta se remite de obicei in decurs de 24-28 ore de la ultima doza.
- senzatie de rau (greata),
- stare de rau (varsaturi),
- diaree,
- pierderea apetitului alimentar (anorexie),
- caderea reversibila a parului – parul va creste din nou dupa un interval de timp de la ultima administrare.
Reactii adverse frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori)
- infectii,
- sangerare (hemoragie),
- intepaturi si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor (neuropatie periferica),
- tensiune arteriala redusa (hipotensiune arteriala) dupa perfuzarea rapida,
- inflamatia mucoasei bucale (stomatita).
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori)
- reactii alergice cum sunt frisoane, bufeuri, ritm rapid al inimii (tahicardie), probleme ale
respiratiei (dispnee, bronhospasm), tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala);
Aceste reactii de obicei se remit la intreruperea tratamentului. La utilizarea Etoposid Ebewe pot apare reactii alergice datorate benzil acoolului.
- convulsii,
- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala). Presiunea sanguina revine in general la normal in cursul a catorva ore dupa oprirea perfuziei,
- inflamatia venelor (flebita),
- oprirea brusca a respiratiei (apnee) cu reluarea spontana a respiratiei a fost raportata dupa intreruperea tratamentului cu etopozida. Au fost raportate reactii fatale, aparute brusc in legatura cu bronhospasmul.
- tuse,
- ingustarea laringelui si colorarea in albastru a pielii (cianoza),
- inflamatia plamanilor (pneumonie interstitiala),
- fibrozare a plamanilor (fibroza pulmonara),
- cresterea valorilor enzimelor hepatice - dupa doze mari de etopozida,
- umflarea fetei si a limbii insotite de transpiratii intense,
- inflamatia nervului optic (nevrita optica).
Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 utilizatori)
- febra si infectii severe (sepsis),
- leucemie – in cazul asocierii etopozida cu alte citostatice (la aproximativ 32 de luni de la intreruperea tratamentului),
- scaderea numarului de celule rosii din sange (anemie),
- cresterea valorilor acidului uric in sange (hiperuricemie),
- stare de confuzie,
- miscari involuntare sau miscari anormale (hiperchinezie, achinezie),
- somnolenta,
- modificarea simtului gustativ,
- scaderea vederii pana la disparitia ei pe perioade scurte de timp,
- inflamatia plamanului,
- durere abdominala,
- constipatie,
- inflamatia esofagului (esofagita),
- eruptie tranzitorie la nivelul pielii,
- modificarea de culoare a pielii si mancarimi.
Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori)
- infarct miocardic,
- tulburari ale ritmului batailor inimii,
- ulceratii ale pielii (necroliza epidermica toxica),
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
- reactivarea inflamatiei pielii pe zonele tratate cu radioterapie,
- reducerea frecventei ciclurilor menstruale sau oprirea menstruatiei (amenoree, cicluri anovulatorii si hipomenoree)
- reducerea fertilitatii,
- eliberarea de substante in exces in circulatie, secundar distrugerii masive a populatiei de celule tumorale (sindrom de liza tumorala).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile
adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Etoposid Ebewe
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25şC, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Etoposid Ebewe
Substanta activa este etopozida.
Celelalte componente sunt: alcool benzilic, etanol 96%, acid citric anhidru, macrogol 300, polisorbat 80.
Cum arata Etoposid Ebewe si continutul ambalajului
Pulbere cristalina alba pana la aproape alba
Etoposid Ebewe 100 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila, cu sau fara ambalaj de protectie tip ONKO-SAFE.
Etoposid Ebewe 200 mg/10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila, cu sau fara ambalaj de protectie tip ONKO-SAFE

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG
Mondseestrasse 11, A-4866 Unterach, Austria
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:
Sandoz Pharma Services Victoria Business Park,
Sos. Bucuresti-Ploiesti 73-81, Corp 2, Etaj 2 Bucuresti, Sector 1 Romania
Tel: +40 21 4075160 Acest prospect a fost revizuit in Mai 2014.

Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii:
Instructiuni pentru utilizare, manipulare si indepartare
Manevrati in concordanta cu ghidurile de utilizare a citotoxicelor.
Concentratul pentru solutie perfuzabila nu trebuie utilizat nediluat.
Etopozida nu trebuie diluata in solutii tampon cu un pH>8, datorita posibilitatii de a precipita. Trebuie diluata numai cu solutie izotonica de clorura de sodiu sau solutie perfuzabila izotona de glucoza. Concentratia de etopozida in solutia reconstituita pentru perfuzie nu trebuie sa depaseasca 0,4 mg/ml datorita riscului de precipitare.
Similar tuturor citotoxicelor, etopozida trebuie manipulata cu atentie extrema (manusi, masca, imbracaminte de protectie); trebuie evitat contactul cu tegumentele sau mucoasele.
Daca etopozida intra in contact cu tegumentul acesta trebuie spalat cu apa.
Trebuie utilizate doar solutiile clare fara particule.
Personalul spitalului aflat in perioada de sarcina nu trebuie sa manevreze etopozida.
Orice produs nefolosit sau material ramas trebuie eliminat in concordanta cu regulamentele locale.
Incompatibilitati
Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente cu exceptia celor mentionate mai sus.
Dispozitivele din plastic din polimeri acrilici sau ABS se sparg cand sunt utilizate impreuna cu Etoposid Ebewe nediluat, 20 mg/ml. Acest efect nu a fost raportat in cazul Etoposid Ebewe diluat in concordanta cu recomandarile.
Administrare
Etoposid Ebewe trebuie administrat doar sub supravegherea directa a personalului medical specializat, cu experienta in utilizarea medicamentelor chimioterapice.
Personalul spitalului aflat in perioada de sarcina nu trebuie sa manevreze etopozida.
Etoposid Ebewe se administreaza doar in perfuzie (vezi mai jos).
Concentratul pentru solutie perfuzabila de Etoposid Ebewe trebuie diluat inainte de utilizare. Imediat inainte de administrare, doza necesara de Etoposid Ebewe trebuie diluata in glucoza 5% sau solutie salina 0,9% pentru injectare pentru a obtine o concentratie intre valorile de 0,2 si 0,4 mg/ml, de obicei nu mai mult de 0,25 mg/ml concentratia finala. Trebuie administrat prin perfuzie intravenoasa pe parcursul unei
perioade nu mai scurte de 30 de minute.
Adulti: Doza recomandata de Etoposid Ebewe este de 60-120 mg/m2 i.v. pe zi timp de 5 zile consecutive. Deoarece Etoposid Ebewe determina mielosupresie, cura de tratament nu trebuie repetata mai des de 10-20 de zile. Pentru curele din indicatiile non-hematologice acestea nu trebuie repetate mai repede de 21 de zile.
Curele repetate de tratament cu Etoposid Ebewe perfuzie nu trebuie repetate pana nu se cunoaste statusul tabloului sanguin pentru semne de prezenta a mielosupresiei.
Este necesara precautie pentru a evita extravazarea.
Copii: Siguranta si eficacitatea utilizarii la copii nu a fost stabilita.
Varstnici: Nu este necesara ajustarea dozei.
Insuficienta renala: La pacientii cu insuficienta renala dar cu functie hepatica normala doza de etopozida trebuie redusa si trebuie monitorizate valorile hematologice minime si functia renala. Regimul terapeutic recomandat este in functie de clearance-ul creatininei, dupa cum urmeaza:
Clearance-ul creatininei (ml/min) Doza zilnica recomandata (% din doza standard)
>50 100 15-50 75 <15 contraindicata
Perioada de valabilitate 3 ani
Stabilitatea fizica si chimica dupa deschidere a fost stabilita la 24 de ore la temperatura camerei. Din punct de vedere microbiologic produsul trebuie utilizat imediat. Daca produsul nu este utilizat integral, conditiile de pastrare devin responsabilitatea utilizatorului.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Cancer plamani
Buna ziua! Unchiu meu are cancer la plamani pot sa administreaz Timalin injectabil? Multumesc! ...
Indol 3 supreme
Poate fi înlocuit Letrazol cu Indol 4 supreme după operație de cancer la san? ...
Pot lua Indole -3 dupa o operație de carcinom mamar?
Am dublă mastectomie , carcinom mamar, recomandat tratament cu Tamoxifen pe care l am refuzat. ďż˝nt ...
↳ Buna ziua! Da, puteti face o cura de 3 luni cu Indole-3-Carbinol, intrucat acesta va preveni si alte tipuri de cancer generate de excesul de hormoni ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Poate lua zeolit?
Mama mea are cancer mamar triplu negativ ,a făcut 8 ședințe de chimioterapie iar acum ...
↳ Buna ziua! In cazul mamaei dumneavoastra se poate administra atat Zeolit-ul, cat si Indole-3-Supreme, acesta din urma este special recomandat in canc ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cancerul de vezica
Produsul Mumie poate fi utilizat in cancerul de vezica? ...
Carcinom ductal invaziv - rog tratament
Sufar de carcinom ductal invaziv- cancer mamar- pozitiv pentru receptori estrogenici si c-erbB2. N ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa luati cate o capsula de Indole - 3 - Supreme, un produs special formulat pentru afectiunile dependente de estrogeni. Puteti ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Zeolit si letrozol
Buna ziua, Mama mea 56 ani cu metastaza osoasa de scalp dupa 7 ani, ia letrozol acum. Poate adminis ...
↳ Buna ziua! Daca mentineti un interval de minim 4 ore intre administrari, se poate face asocierea. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ETOPOSIDUM?
Alte medicamnete care au ETOPOSIDUM:
- Etoposide-Teva 20 mg/ml
- Etopozida Kabi 20 mg/ml
- Etoposid Teva
- Etoposid Accord 20 mg/ml

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...