Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Etambutol Arena 250 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Etambutol Arena 250 mg

Prospect - Etambutol Arena 250 mg


NU comercializăm Etambutol Arena 250 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Etambutol Arena 250 mg    DCI: ETHAMBUTOLUM


  Produs complementar recomandat


31.6lei
Vezi detalii

Etambutol Arena este folosit in tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boala infectioasa contagioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch.
Etambutol Arena 250 mg capsule
Clorhidrat de etambutol

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament. Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct.4.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Etambutol Arena si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Etambutol Arena
3. Cum sa utilizati Etambutol Arena
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Etambutol Arena
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. CE ESTE ETAMBUTOL ARENA SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Etambutol Arena este folosit in tratamentul tuberculozei. Tuberculoza este o boala infectioasa contagioasa provocata de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numita si bacilul Koch. Etambutolul este indicat in tratamentul urmatoarelor forme de tuberculoza:
- tuberculoza pulmonara (care se manifesta prin: febra cu predominanta seara, oboseala, pierdere in greutate, transpiratii nocturne, o tuse mai mult sau mai putin umeda, expectoratii uneori cu sange, dificultati in respiratie la efort).
- tuberculoza extrapulmonara (localizarea infectiei altor organe decat plamanul),
- meningita tuberculoasa (afectarea foitei care inveleste meningele).
Se va asocia obligatoriu cu alte chimioterapice si antibiotice antituberculoase (administrat singur germenii dezvolta rezistenta), atat in cadrul tratamentului initial cat si al retratamentului. Etambutolul este prevazut in schema terapeutica a primului retratament.

2. CE TREBUIE SA ?TITI INAINTE SA UTILIZATI ETAMBUTOL ARENA
Nu utilizati Etambutol Arena :
? daca aveti hipersensibilitate cunoscuta (alergie) la clorhidrat de etambutol sau la oricare din celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);;
? daca aveti nevrita optica (este o afectiune inflamatorie care atinge nervul optic, responsabil de vedere), retinopatie diabetica (afectarea vaselor de sange mici de la nivelul retinei) sau cataracta;
? daca aveti afectare severa a rinichilor.
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Etambutol Arena, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Tratamentul cu etambutol trebuie precedat de un examen oftalmologic complet: acuitate vizuala, camp vizual, vederea colorata, fund de ochi. Urmatoarele examene oftalmologice se efetueaza in a 3-a saptamana de tratament apoi in a 2-a luna si in continuare la fiecare 2 luni. Pentru pacientii care primesc doze mai mari de
15 mg/kg si zi examinarea va fi efectuata lunar. Modificarile acuitatii vizuale pot fi unilaterale sau bilaterale; de aceea ochii trebuie testati separat si impreuna.
Aparitia tulburarilor de vedere in timpul tratamentului impune intreruperea acestuia. Fenomenele de nevrita optica sunt, in general, reversibile in cateva luni de la intreruperea tratamentului.
Spuneti medicului daca:
- suferiti de insuficienta renala (doza trebuie ajustata);
- aveti antecedente de afectiuni la nivelul ochilor;
- consumati alcool in mod constant si daca fumati;
- aveti diabet zaharat;
- luati alte medicamente toxice pentru afectiuni ale retinei;
- aveti valori crescute ale concentratiei plasmatice de acid uric si cu simptome de guta.
Se recomanda prudenta la copii sub 13 ani, la pacientii inconstienti si la pacientii cu disfunctii renale.
Etambutol Arena impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
In mod special spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati unul dintre urmatoarele medicamente:
- antiacidele gastrice cu aluminiu scad absorbtia digestiva a etambutolului (intervalul de administrare va fi de cel putin 2 ore);
? clorochina si derivati;
? fenotiazina si alte fenotiazine;
? digitalice (digitoxina);
? cloramfenicol;
? disulfiram.
Etambutol Arena impreuna cu alimente, bauturi si alcool
In timpul tratamentului cu Etambutol Arena se recomanda evitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate creste toxicitatea asupra ochilor al etambutolului.
Sarcina,alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Deoarece etambutolul traverseaza placenta si trece in laptele matern, se recomanda ca etambutolul sa fie administrat cu prudenta in timpul sarcinii si alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Prin reactiile adverse oculare pe care le determina, etambutolul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Etambutol Arena contine lactoza monohidrat, p-Hidroxibenzoat de metil (E 218) si p-Hidroxibenzoat de n-propil (E 216).
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca nu puteti tolera sau digera unele categorii de glucide (ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide), contactati-l inainte de a utiliza acest medicament. p-Hidroxibenzoatul de metil (E 218) si p-Hidroxibenzoatul de n-propil (E 216) pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

3. CUM SA UTILIZATI ETAMBUTOL ARENA
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Tratamentul tuberculozei se face conform schemelor terapeutice nationale.
Adulti
Doza uzuala de etambutol este de 15-25 mg/kg si zi (fara a depasi 1,5 g/zi), in priza unica sau 25-30 mg/kg si zi (fara a depasi 2 g/zi) de 3 ori pe saptamana, sau 50 mg/kg si zi (maxim 2,5 g/zi) de doua ori pe saptamana.
Utilizarea la copii
Doza uzuala de etambutol este de 15 – 25 mg/kg zilnic.
Administrarea se face oral intr-o singura priza.
Etambutolul se va administra numai dupa o evaluare atenta a raportului risc/beneficiu la pacientii la care nu pot fi apreciate reactiile adverse asupra acuitatii vizuale: copii sub varsta de 13 ani, pacienti inconstienti si la pacientii cu disfunctii renale.
Insuficienta renala
Dozele in insuficienta renala se reduc la 10 mg/kg si zi, pentru un clearance al creatininei de 70 ml/min. Mod de administrare
Capsulele se admnistreaza oral, nemestecate cu o cantitate suficienta de lichid, pe stomacul gol. Daca utilizati mai mult Etambutol Arena decat trebuie
Daca ati luat mai multe capsule decat cele recomandate adresati-va imediat medicului.Nu se cunosc simptomele supradozajului dar in acet caz se recomanda efectuarea dializei.
Luati acest prospect sau cateva capsule cu dumneavoastra pentru ca medicul sa stie ce ati utilizat.
Daca uitati sa utilizati Etambutol Arena
Daca uitati sa luati doza de Etambutol Arena pe stomacul gol, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Totusi, daca este momentul pentru doza urmatoare, nu luati doza uitata si reveniti la schema de utilizare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Daca incetati sa utilizati Etambutol Arena
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti
Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti
Cu frecventa necunoscuta care nu poate fi estimata din datele disponibile
Frecvente:
- nevrita optica manifestata prin scaderea acuitatii vizuale, limitarea partiala a campului vizual, eliminarea din campul vizual a culorilor verde si rosu, ingustarea campului vizual periferic. Toate aceste simptome sunt reversibile daca se intrerupe imediat tratamentul.
Rare
- crestere a anumitor celule albe ale sangelui (eozinofilie), scadere anormala a trombocitelor (trombocitopenie) a leucocitelor (leucopenie) si a globulelor albe (neutropenie) din sange;
- reactii de hipersensibilitate, reactii anafilactice (umflare dureroasa a buzelor, limbii, fetei sau gatului), inrosirea si mancarimi ale pielii;
- confuzie, dezorientare si posibil halucinatii;
- dureri de cap, ameteli, parestezii (amorteli, furnicaturi);
- anorexie (lipsa poftei de mancare), greata, varsaturi dureri de stomac;
- afectari trecatoare ale functiei ficatului;
- hiperuricemie (cresterea cantitatii de acid uric in sange) si precipitarea atacului de guta.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile
adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. CUM SE PASTREAZA ETAMBUTOL ARENA
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. CONTINUTUL AMBALAJULUI ?I ALTE INFORMATII
Ce contine Etambutol Arena
Substanta activa este clorhidrat de etambutol. Ocapsula contine 250 mg clorhidrat de etambutol.
Celelalte componente sunt: continutul capsulei: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K30, stearat de magneziu, talc; capsula: dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), tartrazina (E 102), rosu alura AC (E 129), albastru stralucitor (E 133), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), gelatina.
Cum arata Etambutol Arena si continutul ambalajului
Etambutol Arena se prezinta sub forma de capsule marimea nr.1, de forma cilindrica cu corp de culoare crem si cap de culoare albastra, continand o pulbere granulata de culoare alba. Este disponibil in cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Arena Group S.A.
Str. Stefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucuresti, cod 024022, Romania
Fabricantul Arena Group S.A.
Bd. Dunarii nr. 54, Voluntari, Jud. Ilfov, cod 077910, Romania
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

ce fel de medicamente?
ce fel de medicamente se iau in cazul de tuberculoza ? Este bun PANAZOL ...
↳ Buna ziua! Mergeti la un medic specialist pneumolog si urmati cu strictete schemele recomandate de acesta! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
intarirea sistemului imunitar
ce intaritoare ale sistemului imunitar sa ia fata mea ,dupa ce si-a facut IDR-ul,care nu a avut reac ...
↳ Buna ziua! Este vorba despre un IDR fals negativ, sau administrarea se face din cauza contactului cu perosane afectate de tuberculoza? Un excelent su ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Tuberculoza si colostrul
Se poate administra Colostrum contra tuberculozei? Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Colostrul poate fi folosit ca adjuvant in cazul tuberculozei, nu ca inlocuitor ala ntibioticelor recomandate de pneumolog. Se pot adminis ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa ETHAMBUTOLUM?
Alte medicamnete care au ETHAMBUTOLUM:
- Etionamida Atb 250 mg
- Etambutol Atb 250 mg
- ETAMBUTOL , capsule

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...