Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Dipimet 500 mg

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Dipimet 500 mg

Prospect - Dipimet 500 mg


NU comercializăm Dipimet 500 mg!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


    Denumirea comercială: Dipimet 500 mg    DCI: METFORMINUM


Dipimet apartine grupei de medicamente numita biguanide si contine o substanta activa numita metformin.
DIPIMET, 500 mg, comprimate filmate
Clorhidrat de metformina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:
1. Ce este Dipimet si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa luati Dipimet
3. Cum sa luati Dipimet
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Dipimet
6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE DIPIMET SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Dipimet apartine grupei de medicamente numita biguanide si contine o substanta activa numita metformin. Aceasta este folosita pentru scaderea cantitatii de zahar din sange (glicemie) la pacientii cu diabet zaharat tip 2, mai ales la cei care au o greutate mai mare decat cea normala si la care dieta si exercitiul fizic nu au putut reduce nivelul glicemiei.
Adultii pot folosi Dipimet singur sau in combinatie cu alte medicamente pentru diabet : antidiabetice orale sau insulina. Copii cu varsta mai mare de 10 ani si adolescentii pot folosi Dipimet singur sau in asociere cu insulina.

2. INAINTE SA LUATI DIPIMET
Nu luati Dipimet
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la metformin sau la oricare dintre celelalte componente ale Dipimet ;
- daca aveti probleme cu ficatul sau cu rinichii ;
- daca aveti diabet necontrolat, adica daca aveti hiperglicemie excesiva (crestere excesiva a zaharului din sange) sau cetoacidoza (cresterea aciditatii sangelui datorita acumularii unor substante numite corpi cetonici) – acestea se manifesta prin respiratie rapida si profunda, durere de stomac, insomnie si respiratie cu miros de mere verzi ;
- daca aveti prea putina apa in organism (deshidratare) – dupa episoade repetate de diaree sau dupa varsaturi repetate – deshidratarea poate crea probleme cu rinichii si poate creste riscul de acidoza lactica (vezi ”Aveti grija deosebita cand utilizati Dipimet”);
- daca aveti infectii severe – cum sunt cele ale bronsiilor, plamanilor sau rinichilor. Acestea pot
crea probleme cu rinichii si pot creste riscul de acidoza lactica (vezi ”Aveti grija deosebita cand utilizati Dipimet”);
- daca luati tratament pentru insuficienta cardiaca sau daca ati avut recent un atac de cord
- daca aveti probleme cu circulatia sau cu respiratia – acestea pot conduce la un deficit de
oxigen in tesuturi si pot conduce la acidoza lactica (vezi ”Aveti grija deosebita cand utilizati Dipimet”) ;
- daca beti prea mult alcool ;
- daca alaptati.

Daca va aflati in una dintre urmatoarele situatii, cereti sfatul medicului dumneavoastra :
-daca urmeaza sa efectuati teste imagistice care presupun administrarea de substante de contrast care contin iod ;
-daca urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala importanta.
Trebuie sa opriti administrarea de Dipimet cu o perioada inainte si o perioada de timp dupa efectuarea testelor imagistice sau dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavoastra va decide daca in aceasta perioada aveti nevoie de un alt tratament. Trebuie sa urmati cu precizie indicatiile medicului dumneavoastra.

Aveti grija deosebita cand utilizati Dipimet
Metformin poate genera o complicatie foarte rara dar severa numita acidoza lactica, mai ales daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza bine. Manifestarile acesteia sunt : varsaturi, durere abdominala insotita de crampe musculare, o stare generala proasta insotita de oboseala si respiratie dificila. Daca aveti asemenea simptome, ati putea avea nevoie urgenta de tratament. Opriti administrarea Dipimet si luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra.
Metformin singur nu poate produce hipoglicemie (scaderea zaharului din sange). Totusi, daca luati metformin impreuna cu alte medicamente pentru diabet (sulfoniluree, insulina sau glinidine), exista riscul sa apara hipoglicemia. Manifestarile acesteia sunt slabiciune, ameteli, transpiratii abundente, batai rapide ale inimii, tulburari de vedere si tulburari de concentrare si de obicei administrarea de bauturi sau alimente care contin zahar pot ameliora simptomatologia.

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Daca urmeaza sa vi se administreze substanta de contrast care contine iod pentru evaluari imagistice, trebuie sa opriti administrarea de Dipimet cu un timp inainte de a vi se injecta aceste substante.
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati unul dintre urmatoarele medicamente deoarece acesta ar putea sa decida sa va monitorizeze mai frecvent nivelul de zahar din sange sau ar putea decide sa va modifice doza de Dipimet :
- inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) – folositi pentru tratamentul valorilor mari ale tensiunii arteriale (hipertensiune) sau a insuficientei cardiace ;
- diuretice – medicamente care elimina apa din organism – folosite pentru tratamentul hipertensiunii ;
- beta2 agonisti – salbutamol, terbutalina – folositi pentru tratamentul astmului ;
- corticosteroizi – medicamente folosite pentru tratamentul inflamatiilor puternice.

Utilizarea Dipimet impreuna cu alimente si bauturi
Nu consumati alcool cat utilizati Dipimet. Alcoolul creste riscul de acidoza lactica, mai ales daca aveti probleme cu ficatul sau daca sunteti hranit insuficient.Nu consumati medicamente care contin alcool.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Pe timpul sarcinii veti avea nevoie de insulina pentru tratamentul diabetului. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, ati putea fi gravida sau intentionati sa deveniti gravida. Va trebui sa va schimbe tratamentul.
Nu trebuie sa luati Dipimet daca alaptati sau daca intentionati sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Metformin singur nu poate produce hipoglicemie, deci nu va afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Daca Dipimet este luat in combinatie cu alte medicamente folosite pentru tratamentul diabetului, hipoglicemia poate aparea si trebuie sa va asigurati ca nu aveti hipoglicemie inainte de a folosi utilaje si de conduce vehicule.

3. CUM SA LUATI DIPIMET
Luati intotdeauna Dipimet exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Dipimet nu poate substitui dieta si un regim de viata sanatos. Trebuie sa urmati dieta recomandata de medicul dumneavoastra si sa faceti exercitii fizice zilnice.
Doze
Adulti
Doza initiala recomandata este de 500 mg (1 comprimat Dipimet) de 2-3 ori pe zi. Doza maxima zilnica este de 3000 mg (6 comprimate Dipimet) divizata in 3 prize.
Copii cu varsta mai mare de 10 ani si adolescenti
Doza initiala recomandata este de 500 mg (1 comprimat Dipimet) zilnic. Doza maxima zilnica este de 2000 mg (4 comprimate Dipimet) administrate in 2-3 prize.
Copii cu varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani vor beneficia de tratament cu metformin numai la recomandarea expresa a medicului, deoarece experienta clinica este limitata la aceasta categorie de varsta.
In cazul in care luati si insulina, medicul dumneavoastra va va spune cum sa initiati tratamentul cu metformin.
Monitorizarea tratamentului
Medicul dumneavoastra va adapta doza de Dipimet in functie de nivelul glicemiei dumneavoastra. Asigurati-va ca vorbiti regulat cu medicul dumneavoastra. Este foarte important sa faceti acest lucru, mai ales in cazul copiilor, adolescentilor si varstnicilor.
Medicul dumneavoastra va verifica cel putin o data pe an cum functioneaza rinichii dumneavoastra. Sar putea sa aveti nevoie de controale mai frecvente daca sunteti varstnic sau daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal.
Mod de administrare
Luati comprimatele in timpul mesei sau imediat dupa. In acest fel puteti creste toleranta digestiva a medicamentului. Inghititi fiecare comprimat cu un pahar de apa.
- daca luati doza zilnica intr-o singura priza, luati-o dimineata (la micul dejun);
- daca luati doza zilnica in 2 prize, luati-le una dimineata (in timpul micului dejun) si una seara (in timpul cinei) ;
- daca luati doza zilnica in 3 prize, luati-le dimineata (in timpul micului dejun), una la pranz (in timpul mesei de pranz) si una seara (in timpul cinei).

Daca ati luat mai mult Dipimet decat trebuie
Daca luati mai mult Dipimet ati putea face acidoza lactica. Manifestarile acesteia sunt : varsaturi, durere abdominala insotita de crampe musculare, o stare generala proasta insotita de oboseala si respiratie dificila. Daca aveti asemenea simptome, ati putea avea nevoie urgenta de tratament.
Opriti administrarea Dipimet si luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra.

Daca ati uitat sa luati Dipimet
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati-o imediat ce v-ati amintit.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Dipimet poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Urmatoarele reactii adverse au fst raportate la administrarea de metformin :
Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori)
- senzatie de rau (greata),
- stare de rau (varsatura),
- diaree,
- durere abdominala insotita de crampe,
- pierderea poftei de mancare.
De cele mai multe ori aceste manifestari apar la inceputul tratamentului cu metformin. Aceste reactii adverse pot fi ameliorate sau chiar prevenite daca impartiti doza zilnica in mai multe prize si daca luati comprimatele in timpul meselor sau imediat dupa ce ati mancat.
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori)
- modificarea gustului.
Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori)
- acidoza lactica o complicatie foarte rara dar severa, apare mai ales daca rinichii
dumneavoastra nu functioneaza bine. Manifestarile acesteia sunt : varsaturi, durere
abdominala insotita de crampe musculare, o stare generala proasta insotita de oboseala si
respiratie dificila. Daca aveti asemenea simptome, ati putea avea nevoie urgenta de tratament. Opriti administrarea Dipimet si luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra.
- inrosirea pielii,
- mancarimea pielii,
- eruptii cutanate tranzitorii insotite sau nu de mancarime.
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
- modificari ale testelor hepatice,
- inflamatia ficatului (hepatita).
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA DIPIMET
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Dipimet dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pec alea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Dipimet
Substanta activa este metformin. Fiecare comprimat filmat contine 500 mg metformin.
Celelalte componente sunt : copovidona, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu, acid metacrilic copolimer tip C, talc, dioxid de titan (E171), trietil citrat, hidrogenocarbonat de sodiu, laurilsulfat de sodiu.

Cum arata Dipimet si continutul ambalajului
Comprimate filmate de culoare alba, rotunde, biconvexe, cu diametrul 13 mm.
Cutie cu 3 blistere Al/PVC a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
S.C. ANTIBIOTICE S.A.
Str. Valea Lupului nr.1,
Iasi, Romania
Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Cu ce se poate inlocui GABARANUL in tratamentul NEUROPATIEI PERIFERICE
Sotul meu, a fost diagnosticat la Spit FLOREASCA sect Medicala cu HIPONATREMIE SEVERA, CORECTATA, HI ...
Suc noni in diabet zaharat se poate?
Buna ziua.As dori sa stiu daca sucul noni de Tahiti- Longevita se poate consuma si de catre cine are ...
↳ Buna ziua! Sucul de noni este indicat si in normalizarea glicemiei, deci poate fi folosit si de catre persoanele diabetice. Incepeti administrarea tr ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Glicemie la limita ! Cat dureaza o cura cu momordica ?
Buna ziua , imi puteti spune va rog frumos cat timp se admministreaza un tratament cu momordica ? Ca ...
↳ Buna ziua! O simpla determinare a glicemiei, cu un rezultat la limita maxima nu inseamna diabet zaharat! In primul rand evitati excesul de dulciuri, ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Contraindicații la glicemie mare
Dacă ai glicemie mare -221- poți sa iei Artilane? ...
diaprel afecteaza ficatul
diaprel afecteaza ficatul? ...
↳ Buna ziua! Diaprel este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica grava, deoarece este metabolizat la nivel hepatic. Daca nu va incadrati i ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Glicemie
Din cauza unui mare stres poate creste glicemia? Am avut 140. ...
↳ Buna ziua! Da, stresul psihic poate creste nivelul glicemiei, deoarece implica descarcarea unor mari cantitati de adrenalina. Aceasta declanseaza in ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.Programare consultatie online avocat

Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Hipomenoree
Hipomenoree

Buna ziua! Am 29 ani. După multe vizite la doctori, mi s-a zis că a ... Buna ziua! Va recomand ca dupa ce terminati administrarea Sanofem A s ...Sfatul farmcistului Detalii tantum rosa
Detalii tantum rosa

Dacă fac tratamentul tantum rosa pot avea contact sexual? ... Buna ziua! Da, puteti aveacontact sexual, dar de preferinta cu prezer ...


Sfatul farmcistului Cojite in par !
Cojite in par !

Ce as putea folosi pentru cojile de pe scalp ?! Am fost la dermatolog ... Buna ziua! Va recomand sa folositi samponul dermatologic Psoriane Int ...


Sfatul farmcistului Complexul de vitamina B si sarcina
Complexul de vitamina B si sarcina

Buna ziua, primesc complexul de vitamine B deja o luna, ciclul menstru ... Buna ziua! Este posibil sa aveti o dereglare hormonala care s-a supra ...


Sfatul farmcistului cancer san
cancer san

Buna ziua! Este indicat acest produs in cancerul de san cu estrogen po ... Buna ziua! Da, Biobran 1000 este indicat si in cazul acesta. Se vor a ...