Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect -  BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate

Prospect - BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate


NU comercializăm BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: BEZAFIBRAT SLAVIA 200 mg, comprimate    DCI: Bezafibrat


  Produs complementar recomandat

1+1 Gratis
31.6lei
Vezi detalii

Hiperlipoproteinemii primare (hipercolesterolemie familiala, hipertrigliceridemie familiala, hiperlipidemie mixta familiala, hiperlipidemie tip III), care nu este influentata suficient de dieta sau alte masuri cum sunt scaderea greutatii corporale si cresterea activitatii fizice.
Compozitia
Un comprimat contine bezafibrat 200 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K 30, talc, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutica: hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante, fibrati.

Indicatii terapeutice
Hiperlipoproteinemii primare (hipercolesterolemie familiala, hipertrigliceridemie familiala, hiperlipidemie mixta familiala, hiperlipidemie tip III), care nu este influentata suficient de dieta sau alte masuri cum sunt scaderea greutatii corporale si cresterea activitatii fizice.

Hiperlipoproteinemii secundare:
- hipertrigliceridemii secundare severe, care persista in pofida tratamentului consecvent al bolii de baza (de exemplu diabet zaharat).
Tratamentul farmacologic este recomandat numai cand raspunsul hiperlipoproteinemiei la tratamentul non- farmacologic consecvent este inadecvat.

Contraindicatii
- Hipersensibilitate la bezafibrat sau la oricare dintre excipienti;
- Insuficienta hepatica, afectiuni ale veziculei biliare, insotite sau nu de colelitiaza;
- Insuficienta renala severa cu valori ale creatininemiei > 6 mg/dl sau clearance-ul creatininei < 15 ml/min;
- Antecedente de reactii de fotosensibilizare in cazul tratamentelor cu fibrati;
- In asociere cu alti fibrati (vezi pct. 4.5).

Precautii
Hiperlipidemia este unul dintre factorii principali de risc pentru dezvoltarea si progresia aterosclerozei si a afectiunilor consecutive (boala coronariana, afectiuni circulatorii cerebrale si periferice).
Tratamentul hiperlipidemiei trebuie sa inceapa intotdeauna cu masuri dietetice si identificarea si corectarea factorilor de risc.
In multe cazuri, tulburarile metabolismului lipidic pot fi influentate in mod favorabil de masuri dietetice, scaderea in greutate, cresterea activitatii fizice si tratamentul adecvat al altor dereglari ale metabolismului lipidic care pot coexista. Aceste masuri trebuie continuate in timpul tratamentului cu bezafibrat.
Trebuie luat in considerare faptul ca lipidemia depinde de mai multi factori, cum sunt momentul din zi al determinarii, timpul de la ultima masa, compozitia ultimei mese, consumul de alcool etilic, situatiile stresante. La pacientii hiperlipidemici tratati cu estrogeni sau contraceptive orale continand estrogeni, trebuie stabilit daca este vorba despre o hiperlipidemie primara sau secundara (posibila crestere a lipidemiei datorita administrarii de estrogeni).
Bezafibratul, asemanator altor fibrati poate determina miopatie si exceptional rabdomioliza. De aceea, este necesara atentie la aparitia oricarei manifestari sugestive de suferinta musculara (slabiciune musculara sau durere, uneori insotite de cresterea creatinkinazei. Riscul rabdomiolizei este crescut la administrarea de doze mari de bezafibrat, in cazul insuficientei renale sau la pacienti cu factori predispozanti, precum si la asocierea cu inhibitori de HMG CoA reductaza.
Bezafibratul modifica compozitia bilei. Au existat raportari de aparitie a litiazei biliare.

Bezafibrat Slavia 200 mg contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Fibrati
Este contraindicata utilizarea concomitenta cu alti fibrati, datorita riscului crescut de rabdomioliza si antagonismului farmacodinamic.

Imunosupresoare
In cazuri izolate, la pacienti sub terapie imunosupresoare dupa transplant de organ (in special ciclosporina), tratati concomitent cu fibrati, s-a raportat insuficienta renala marcata, dar reversibila (cu o crestere corespunzatoare a creatininemiei). De aceea, functia renala trebuie monitorizata cu atentie la acesti pacienti, iar daca apar modificari semnificative ale parametrilor functiei renale, tratamentul cu bezafibrat trebuie intrerupt.

Anticoagulante
Bezafibratul poate creste actiunea anticoagulantelor de tip cumarinic. La initierea tratamentului cu bezafibrat, doza de anticoagulant oral trebuie scazuta cu 30% si reajustata sub controlul coagulogramei sanguine. De asemenea, ajustarea dozelor este necesara dupa intreruperea tratamentului cu bezafibrat.

Antidiabetice
Actiunea antidiabeticelor orale si a insulinei poate fi crescuta de bezafibrat.

Colestiramina
In cazul utilizarii in asociere a colestiraminei si bezafibratului, trebuie pastrat un interval de cel putin 2 ore intre administrarea celor doua medicamente, deoarece absorbtia bezafibratului este scazuta de catre colestiramina.

Inhibitori de HMG-CoA reductaza
Bezafibratul, ca si alti fibrati, nu trebuie utilizat in asociere cu inhibitori de HMG-CoA reductaza, datorita riscului de rabdomioliza.

Perhexilina hidrogen maleat si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO)
Bezafibratul nu trebuie utilizat in asociere cu perhexilina hidrogen maleat si IMAO.

Fenitoina
Bezafibratul influenteaza actiunea fenitoinei.

Contraceptive orale
Contraceptivele orale afecteaza metabolismul lipidic.

Atentionari speciale
Bezafibratul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu drepanocitoza, deoarece bezafibratul reduce afinitatea hemoglobinei pentru oxigen, putand creste polimerizarea hemoglobinei S.

Sarcina si alaptarea
Bezafibratul nu trebuie administrat in timpul sarcinii si alaptarii, intrucat nu exista experienta privind administrarea medicamentului in aceste perioade.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Deoarece in timpul tratamentului cu bezafibrat poate sa apara vertij, se recomanda prudenta pacientilor care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Doze si mod de administrare
Bezafibrat Slavia 200 mg se administreaza pe cale orala. Medicamentul este destinat utilizarii la adulti.
Doza recomandata este de 200 mg bezafibrat de 3 ori pe zi - cate un comprimat dimineata, la pranz si seara.
Dozele pot fi crescute gradat la pacientii cu sensibilitate gastrica: se va incepe cu 200 mg bezafibrat pe zi, dupa 3 - 4 zile se creste la 400 mg bezafibrat pe zi, ajungand la 600 mg bezafibrat pe zi dupa inca 3-4 zile.
Daca tratamentul este eficace, indeosebi la pacientii cu hipertrigliceridemie, se poate incerca scaderea dozelor la 200 mg bezafibrat de 2 ori pe zi (cate un comprimat dimineata si seara).
Bezafibratul poate fi utilizat in caz de insuficienta renala, cu conditia evaluarii foarte atente a indicatiilor. In acest caz, doza trebuie redusa si ajustata in functie de creatininemie (vezi tabelul cu doze). Functia renala trebuie controlata regulat; trebuie asigurat un aport lichidian obisnuit si suficient.

Creatininemie mg/dl
Pana la 1,5

Doza
600 mg pe zi

Creatininemie mg/dl
1,5-2,5

Doza
400 mg pe zi

Creatininemie mg/dl
2,6-6

Doza
200 mg pe zi la interval de 1-2 zile

Creatininemie mg/dl
Peste 6

Doza
contraindicat

La pacientii dializati si in caz de hipoalbuminemie pronuntata (de exemplu in sindromul nefrotic) dozele trebuie scazute mai mult. Ca regula generala, se recomanda un comprimat la intervale de 3 zile; pentru a evita supradozajul si rabdomioliza consecutiva, se recomanda determinarea concentratiilor plasmatice de bezafibrat pentru stabilirea corecta a dozei.

Copii si adolescenti
Medicamentul nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.
Comprimatele trebuie inghitite intregi cu putina apa dupa masa.

Reactii adverse
In timpul tratamentului cu bezafibrat pot sa apara urmatoarele reactii adverse:

Reactii adverse gastro-intestinale:
- tulburari gastro-intestinale (senzatie de plenitudine, greata);
- anorexie.

Reactii adverse la nivel nervos central:
- cefalee;
- vertij.

De regula, reactiile adverse mentionate mai sus sunt tranzitorii si nu necesita intreruperea tratamentului.

Reactii adverse hepatice:
- izolat, disfunctie hepatica (de exemplu cresterea transaminazelor, colestaza).

Reactii adverse hematologice:
Izolat, in timpul tratamentului cu bezafibrat s-a observat scaderea hemoglobinei si a numarului de leucocite. De asemenea, in cazuri izolate s-a inregistrat scaderea numarului de trombocite, cu sangerare (de exemplu purpura) in anumite cazuri. S-au raportat cazuri izolate de reducere simultana a numarului celor trei tipuri de celule sanguine (pancitopenie).

Reactii adverse renale:
In timpul tratamentului de lunga durata se poate produce cresterea usoara a creatininemiei.

Reactii adverse musculare:
O reactie adversa importanta, dar rara este miopatia manifestata prin mialgii, slabiciune si crampe musculare; in aceste cazuri, trebuie determinata creatinfosfokinaza (CPK). Rareori, poate sa apara cresterea semnificativa a CPK cu tablou clinic de rabdomioliza indusa farmacologic. Aceasta este adesea indusa de supradozaj, de exemplu prin acumulare in caz de insuficienta renala.

Reactii adverse biliare:
Datorita cresterii excretiei de colesterol in timpul tratamentului cu bezafibrat, indicele litogen (care este o masura a saturatiei bilei in colesterol) creste, impreuna cu riscul formarii de calculi. Nu se cunoaste cu certitudine daca litiaza este mai frecventa sau calculii preexistenti cresc ca marime in timpul tratamentului de durata. In cazuri izolate, s-a raportat formare de calculi.

Reactii de hipersensibilizare:
Izolat, pot sa apara, chiar dupa luni de utilizare fara nici un fel de complicatii, reactii fotoalergice sau fototoxice, de obicei reversibile, cum sunt eritem, prurit, pustule sau modificari de tip lichenoid. In aceste cazuri, administrarea de bezafibrat trebuie intrerupta imediat.
In cazuri izolate s-au observat reactii generalizate de hipersensibilitate insotite de constrictie toracica, dispnee, tahicardie, simptome cutanate, hipotonie, edeme, colaps circulator, tremor sau sincopa. Aparitia acestor reactii alergice necesita masuri de urgenta, precum si intreruperea imediata a administrarii medicamentului.

Alte reactii adverse:
S-au raportat impotenta si caderea parului.
Majoritatea reactiilor adverse mentionate mai sus se remit de obicei rapid dupa intreruperea administrarii de bezafibrat.

Supradozaj
Daca se suspecteaza supradozajul sau rabdomioliza, medicatia trebuie intrerupta imediat. La pacientii cu functie renala normala, se va incerca accelerarea eliminarii prin diureza fortata. In caz de rabdomioliza, producerea sindromului de strivire va fi prevenita prin administrarea de lichide in cantitate mare.
Bezafibratul nu este dializabil.
Nu exista un antidot specific pentru bezafibrat.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producatori
S.C. Slavia Pharm S.R.L.
B-dul Theodor Pallady nr. 44C
Sector 3, Bucuresti, Romania
S.C. Arena Group S.A.
B-dul Dunarii, nr 54
Voluntari, Jud. Ilfov, Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Slavia Pharm S.R.L.
B-dul Theodor Pallady nr. 44C
Sector 3, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Decembrie 2008


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

yasmin
Am colesterolul mare (300)si vreau sa beau ceai de frunze de maslin,dar iau yasmin trebuie sa ma pro ...
↳ Buna ziua! Efectul Yasmin nu este compromis de asocierea ceaiului din frunze de maslin. Administrarea preparatelor hormonale la persoanele cu hiper ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
medicament pentru colesterol care sa nu afecteze ficatul
Am varsta de 55 de ani si in ultimii 4 ani am avut nevelul colesterolului cuprins intre 240 si 310. ...
↳ Buna ziua! Din pacate toate medicamentele de sinteza indicate in hipercolesterolemie sunt contraindicate in afectiunile hepatice si renale. Va suger ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce tratament imi recomandati pentru hipercolesterolemie ?
Am 70 ani si 55 kg - colesterol total 300, LDL 210, trigliceridele si HDL normale Doresc recom pt u ...

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...