Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » ALSPIRON 50 mg, comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect -  ALSPIRON 50 mg, comprimate filmate

Prospect - ALSPIRON 50 mg, comprimate filmate


NU comercializăm ALSPIRON 50 mg, comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


    Denumirea comercială: ALSPIRON 50 mg, comprimate filmate    DCI: spironolactona


  Produs complementar recomandat


146.9lei
Vezi detalii

Tratament preoperator de scurta durata al hiperaldosteronismului primar.
Compozitie
Un comprimat filmat contine spironolactona 50 mg si excipienti: nucleu- celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividona K 30, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu; film- hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000.
Grupa farmacoterapeutica: agenti care economisesc potasiul; antagonisti ai aldosteronului.

Indicatii terapeutice
Tratament preoperator de scurta durata al hiperaldosteronismului primar. Daca pacientul este inoperabil sau refuza interventia chirurgicala, tratamentul poate fi permanent.
Edeme de diferite cauze cu hiperaldosteronism secundar: se recomanda asocierea spironolactonei cu alte diuretice, restrictie de sare si lichide, eventual, repaus la pat.
Edeme in cadrul insuficientei cardiace: daca pacientul nu mai raspunde la alte diuretice si/sau pentru a potenta efectul acestora.
Edeme si/sau ascita la pacientii cu ciroza hepatica.
Sindrom nefrotic, daca tratamentul afectiunii de baza ori restrictia de sare si lichide, precum si utilizarea altor diuretice se dovedesc ineficace.
Hipertensiune arteriala esentiala, in special in caz de hipokaliemie, se asociaza cu medicatia antihipertensiva.
Hipokaliemie, daca nu poate fi aplicat alt tratament.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la spironolactona si la oricare dintre excipienti.
Anurie, insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica severa (clearance al creatininei < 10 ml/min).

Hiperkaliemie.
Insuficienta hepatica acuta sau severa.
Tratament concomitent cu saruri de potasiu si/sau alte diuretice hiperkaliemiante (triamteren, amilorid).

Sarcina si alaptare.
Precautii
Spironolactona poate provoca dezechilibre electrolitice. La pacientii cu insuficienta renala sau la cei care primesc suplimente de potasiu se poate produce hiperkaliemie cu tulburari importante de ritm cardiac. Aportul suplimentar de potasiu este contraindicat in conditiile tratamentului cu spironolactona. In caz de hiperkaliemie se intrerupe diureticul, la nevoie se injecteaza intravenos glucoza si insulina normala. La cirotici hiperkaliemia poate fi insotita de acidoza metabolica hipercloremica reversibila.
La diabetici hiperglicemia favorizeaza cresterea potasemiei.

A fost semnalata, de asemenea, cresterea ureei plasmatice, indeosebi in caz de insuficienta renala preexistenta. De regula tratamentul cu spironolactona obliga la supravegherea functiei renale si a electrolitilor serici.
Spironolactona ca si alte diuretice este prevazuta in lista substantelor dopante la sportivi.

Interactiuni
Spironolactona potenteaza efectul altor diuretice sau antihipertensive, atunci cand este administrata in asociere cu acestea. De aceea, este necesara reducerea dozelor acestor medicamente, in special a simpatoliticelor, atunci cand se asociaza spironolactona.
Administrarea concomitenta de diuretice care economisesc potasiul, de inhibitori ai enzimei de conversie (IEC) sau de indometacina poate determina o hiperkaliemie severa.
Spironolactona micsoreaza raspunsul vascular la norepinefrina. De aceea, se recomanda prudenta la pacientii supusi anesteziei regionale sau generale.
Spironolactona prelungeste timpul de injumatatire al digoxinei crescand consecutiv riscurile toxice ale acesteia. In cazul asocierii spironolactonei, pacientul trebuie supravegheat atent pentru a evita supradozarea glicozidei cardiace.
Spironolactona nu se asociaza cu alte diuretice hiperkaliemiante (triamteren, amilorid), cu sarurile de potasiu, cu inhibitori ai enzimei de conversie si cu tacrolimus din cauza riscului mare de hiperkaliemie marcata, semnalat mai ales la pacientii cu insuficienta renala.
Asocierea cu sarurile de litiu poate determina cresterea litemiei cu simptome de supradozaj.
Este necesara prudenta in cazul asocierii cu: salicilati in doze mari si antiinflamatoare nesteroidiene, produse de contrast iodate (risc de insuficienta renala acuta in conditii de deshidratare), baclofen (cresterea efectului hipotensor), metformina (risc crescut de acidoza lactica, mai ales in prezenta insuficientei renale).
Spironolactona poate interfera dozarea radioimunologica a digoxinei, dar semnificatia clinica a acestui fenomen nu este cunoscuta.

Atentionari speciale
In caz de hiperkaliemie se intrerupe diureticul, la nevoie se injecteaza intravenos glucoza si insulina normala. La cirotici hiperkaliemia poate fi insotita de acidoza metabolica hipercloremica reversibila.
La diabetici hiperglicemia favorizeaza cresterea potasemiei.

Sarcina si alaptarea
Atat spironolactona, cat si metabolitii sai traverseaza bariera placentara.
Spironolactona nu are efecte teratogene la animalele de laborator, dar poate provoca feminizarea fatului de sex masculin. Acest efect nu a fost descris la om. Folosirea diureticului la femeile insarcinate nu este recomandata.
Unul dintre metabolitii spironolactonei, canrenona, se excreta in laptele matern. Daca administrarea medicamentului este absolut necesara, alaptarea trebuie intrerupta.

Sportivi
Spironolactona ca si alte diuretice este prevazuta in lista substantelor dopante la sportivi.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
La inceputul tratamentului, pacientii trebuie avertizati sa fie prudenti daca desfasoara activitati care necesita atentie (de exemplu conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor complexe). Ulterior, masurile de restrictie vor fi individualizate.

Doze si mod de administrare
Hiperaldosteronism primar, pentru pregatire preoperatorie: 100 – 400 mg spironolactona zilnic.
Daca pacientul este inoperabil, doza initiala poate fi redusa la fiecare 2 saptamani pana la doza minima eficace, care se administreaza timp indelungat.
In cazul tratamentului de lunga durata, se recomanda asocierea cu alte diuretice, pentru reducerea riscului reactiilor adverse.

Edeme (insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic)

Adulti: initial 100 mg spironolactona/zi, in doua prize; doza poate varia intre 25 mg si 200 mg spironolactona/zi.
Pentru doze mai mari, se recomanda asocierea cu alte diuretice, fara a modifica doza de spironolactona.

Copii: 3 mg spironolactona/kg si zi, in una sau doua prize.

Hipertensiune arteriala: initial 50-100 mg spironolactona/zi, in doua prize, in asociatie cu alte antihipertensive. Deoarece efectul este deplin dupa cel putin 2 saptamani, se foloseste pe aceasta perioada doza mentionata, dupa care eventual tratamentul se continua si doza se individualizeaza.

Hipokaliemie: 25-100 mg spironolactona, zilnic daca aportul oral de potasiu sau alta metoda de economisire a potasiului nu pot fi folosite.

Reactii adverse
Dozele mari de spironolactona si tratamentul indelungat pot fi cauza de ginecomastie obisnuit reversibila.
Alte reactii adverse, obisnuit rare si reversibile sunt: impotenta sexuala, tulburari menstruale, intoleranta digestiva, eruptii cutanate, somnolenta.
Diureticul poate creste moderat kaliemia. La pacientii cu insuficienta renala, atunci cand sunt asociate saruri de potasiu si la cei sub tratament cu IEC pot sa apara cresteri marcate ale kaliemiei. In acest caz se intrerupe administrarea spironolactonei si se corecteaza acest dezechilibru electrolitic.
Au fost semnalate cazuri de carcinom mamar, la pacientii tratati cu spironolactona, dar relatia cauzala nu a fost stabilita.

Supradozaj
Simptomele de supradozaj cu spironolactona sunt: hiperkaliemie, hiponatremie, mai rar acidoza. In cazul supradozajului, este necesara administrarea diureticelor care elimina potasiul (tiazide, furosemid), precum si administrarea parenterala de glucoza si insulina. In cazurile severe se recomanda hemodializa.

Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate.
Cutie cu 100 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate.

Producator
S.C. HELCOR S.R.L.
Str. Dr Victor Babes nr. 62, Baia Mare, Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. HELCOR PHARMA S.R.L.
Str. Dr Victor Babes nr. 50, Baia Mare, Romania

Data ultimei verificari a prospectului
Martie 2007


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate


Programare consultatie online avocat

Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Tremor
Tremor

Bună ziua sufăr de anxietate și am dureri de cap și tremor z ... Buna ziua! Tremorul si durerile de cap sunt reactii adverse la Seroxa ...Sfatul farmcistului Retard psihic
Retard psihic

Buna ziua. Acest diagnostic rezultat ca urmare a unei nasteri grele, ... Buna ziua! In cazul in care nu este o boala genetica la baza retardul ...


Sfatul farmcistului Hemoleucograma
Hemoleucograma

Bună ziua! Am un bebeluș de 6 săptămâni. Am f ... Buna ziua! La bebelusii de peste 10 zile valorile normale ale tromboc ...


Sfatul farmcistului Bebe varsa lapte
Bebe varsa lapte

Bebe varsa lapte de mai multe ori dupa ce mananca, care este cauza? ... Buna ziua! Este posibil ca micutul sa mananace cu lacomie inghitind m ...Sfatul farmcistului Bună ziua!
Bună ziua!

Va rog sa ma ajuți în legătură cu medicamentele care ur ... Buna ziua! Nu exista studii privind interactiunea ingredientelor din ...