Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Acid zoledronic Pfizer 4 mg/5 ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Acid zoledronic Pfizer 4 mg/5 ml

Prospect - Acid zoledronic Pfizer 4 mg/5 ml


NU comercializăm Acid zoledronic Pfizer 4 mg/5 ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Acid zoledronic Pfizer 4 mg/5 ml    DCI: acid zoledronic


  Produs complementar recomandat


125.95lei
Vezi detalii

Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii osului.
- concentrat pentru solutie perfuzabila -

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Acid zoledronic Pfizer si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Acid zoledronic Pfizer
3. Cum sa utilizati Acid zoledronic Pfizer
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Acid zoledronic Pfizer
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Acid zoledronic Pfizer si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Acid zoledronic Pfizer este acidul zoledronic, care face parte dintr-un grup de substante denumite bifosfonati.
Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii osului. Se utilizeaza:
- Pentru prevenirea complicatiilor osoase, de exemplu fracturi, la pacienti adulti cu metastaze osoase (extindere a cancerului de la locul primar la nivelul oaselor).
- Pentru reducerea cantitatii de calciu din sange la pacienti adulti la care aceasta este prea mare din cauza prezentei unei tumori. Tumorile pot accelera modificarile normale ale osului, astfel incat eliberarea calciului din os este crescuta. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de hipercalcemie indusa de tumori (HIT).

2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Acid zoledronic Pfizer
Urmati cu atentie toate indicatiile pe care le primiti de la medicul dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra va va efectua analize de sange inainte ca dumneavoastra sa incepeti tratamentul cu Acid zoledronic Pfizer si va verifica raspunsul dumneavoastra la tratament, la intervale regulate.

Nu utilizati Acid zoledronic Pfizer:
- daca alaptati.
- daca sunteti alergic la acidul zoledronic, la alti bifosfonati (grupul de substante caruia ii apartine Acid zoledronic Pfizer) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Acid zoledronic Pfizer, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale:
- daca aveti sau ati avut probleme ale rinichilor.
- daca resimtiti sau ati resimtit o durere, o umflare sau amorteala la nivelul maxilarului sau o senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau v-a cazut un dinte.
- daca urmati un tratament stomatologic sau vi se va efectua o operatie stomatologica, spuneti dentistului dumneavoastra ca urmati tratament cu Acid zoledronic Pfizer.
La pacientii tratati cu acid zoledronic au fost raportate concentratii scazute de calciu in sange (hipocalcemie), care determina uneori crampe musculare, uscare a pielii, senzatie de arsura. Secundar hipocalcemiei severe, au fost raportate batai neregulate ale inimii (aritmii cardiace), convulsii, spasme si contracturi musculare (tetanie). In unele cazuri, hipocalcemia poate pune viata in pericol. Daca oricare dintre acestea este valabil in cazul dumneavoastra, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Pacienti cu varsta de cel putin 65 ani
Acid zoledronic Pfizer poate fi administrat persoanelor cu varsta de cel putin 65 ani. Nu exista nicio dovada care sa sugereze necesitatea oricaror precautii suplimentare.

Copii si adolescenti
Acid zoledronic Pfizer nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Acid zoledronic Pfizer impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente. Este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati, de asemenea:
- aminoglicozide (un tip de medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor severe), deoarece administrarea acestora in acelasi timp cu bifosfonati poate determina o concentratie prea mica a calciului in sange.
- talidomida (un medicament utilizat pentru tratamentul unui anumit tip de cancer al sangelui, cu manifestari la nivel osos) sau orice alte medicamente care pot fi nocive pentru rinichii dumneavoastra.
- alte medicamente care contin si acid zoledronic sau orice alti bifosfonati, deoarece efectele combinate ale acestor medicamente administrate concomitent cu Acid zoledronic Pfizer nu sunt cunoscute.
- medicamente anti-angiogene (utilizate pentru tratamentul cancerului), deoarece administrarea concomitenta a acestora cu acid zoledronic a fost asociata cu raportari privind osteonecroza de maxilar (OM).

Sarcina si alaptarea
Nu trebuie sa vi se administreze Acid zoledronic Pfizer daca sunteti gravida. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu trebuie sa vi se administreze Acid zoledronic Pfizer daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Au fost raportate cazuri foarte rare de somnolenta in cazul utilizarii acidului zoledronic. De aceea, trebuie sa fiti atent cand conduceti vehicule, folositi utilaje sau efectuati alte activitati care va necesita intreaga atentie.

Acid zoledronic Pfizer contine sodiu
Acest medicament contine sodiu sub 1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine sodiu”.

3. Cum sa utilizati Acid zoledronic Pfizer
- Acid zoledronic Pfizer trebuie administrat numai de profesionisti in domeniul sanatatii, instruiti pentru administrarea intravenoasa a bifosfonatilor, si anume in vena.
- Medicul dumneavoastra va va recomanda sa beti suficienta apa inainte de administrarea fiecarei doze, pentru a evita deshidratarea.
- Urmati cu atentie toate celelalte indicatii pe care le primiti de la medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau farmacist.

Ce cantitate de Acid zoledronic Pfizer se administreaza
- Doza unica recomandata este de 4 mg.
- Daca aveti probleme ale rinichilor, medicul dumneavoastra va va administra o doza mai mica, in functie de gravitatea problemei rinichilor dumneavoastra.

Cat de des se administreaza Acid zoledronic Pfizer
- Daca sunteti tratat pentru prevenirea complicatiilor osoase cauzate de metastaze osoase, vi se va administra o perfuzie cu Acid zoledronic Pfizer, la interval de trei pana la patru saptamani.
- Daca sunteti tratat pentru a reduce cantitatea de calciu din sangele dumneavoastra, vi se va administra, in mod normal, o perfuzie cu Acid zoledronic Pfizer.

Cum se administreaza Acid zoledronic Pfizer
- Acid zoledronic Pfizer se administreaza prin injectie intravenoasa lenta (perfuzie in vena), pe o durata de cel putin 15 minute si trebuie administrat intravenos, singur, printr-o linie de perfuzare separata.
- Pacientilor ale caror niveluri de calciu in sange nu sunt prea mari li se vor prescriesi doze suplimentare de calciu si vitamina D, care vor fi luate zilnic.

Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Acid zoledronic Pfizer
Daca vi s-au administrat doze mai mari decat cele recomandate, trebuie sa fiti supravegheat cu atentie de catre medicul dumneavoastra. Acest lucru este necesar deoarece pot sa apara modificari ale concentratiilor electrolitilor din sange (de exemplu modificari ale valorilor concentratiilor calciului, fosforului si magneziului) si/sau modificari ale functiei rinichilor, inclusiv insuficienta renala severa.
Daca valoarea concentratiei calciului din sange scade prea mult, vi se poate administra calciu elementar in perfuzie intravenoasa.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente sunt, in general, usoare si vor disparea probabil dupa o scurta perioada de timp.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra despre oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
- Insuficienta renala severa (diagnosticul va fi stabilit, in mod normal, de medicul dumneavoastra prin anumite analize de sange specifice).
- Concentratii scazute ale calciului in sange.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
- Durere la nivelul gurii, dintilor si/sau maxilarului, umflaturi sau afte in interiorul gurii, amorteala sau senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau pierdere a unui dinte.
Acestea pot fi semne ale deteriorarii oaselor de la nivelul maxilarului (osteonecroza). Spuneti imediat medicului dumneavoastra si dentistului daca prezentati astfel de simptome.
- Batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala) au fost observate la pacientele carora li s-a administrat acid zoledronic pentru osteoporoza post-menopauza. In prezent, nu este clar daca acidul zoledronic determina aceste batai neregulate ale inimii, dar trebuie sa raportati medicului dumneavoastra daca prezentati aceste simptome dupa ce vi s-a administrat acid zoledronic.
- Reactie alergica severa: dificultati la respiratie, umflare, mai ales la nivelul fetei si gatului.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
Ca urmare a concentratiilor scazute de calciu: batai neregulate ale inimii (aritmie cardiaca; secundara hipocalcemiei), convulsii, amorteala si tetanie (secundare hipocalcemiei).

Anuntati-l pe medicul dumneavoastra, cat mai curand posibil, in cazul aparitiei oricareia dintre urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
- Concentratii scazute de fosfat in sange.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
- Durere de cap si sindrom pseudogripal, constand in febra, oboseala, slabiciune, somnolenta, frisoane si dureri de oase, articulatii si/sau musculare. In majoritatea cazurilor, nu este necesar tratament specific, iar simptomele dispar in scurt timp (cateva ore sau zile).
- Reactii gastro-intestinale, cum sunt greata si varsaturi, precum si lipsa a poftei de mancare.
- Conjunctivita.
- Numar redus de celule rosii in sange (anemie).

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
- Reactii de hipersensibilitate.
- Tensiune arteriala mica (hipotensiune arteriala).
- Durere toracica.
- Reactii pe piele (inrosire si edem) la locul de administrare a perfuziei, eruptii pe piele, mancarimi.
- Tensiune arteriala mare (hipertensiune arteriala), senzatie de lipsa de aer, ameteli, tulburari ale somnului, furnicaturi sau amortire la nivelul mainilor si picioarelor, diaree.
- Numar redus de celule albe si plachete in sange.
- Concentratii scazute de magneziu si potasiu in sange. Medicul dumneavoastra va monitoriza aceste concentratii si va lua orice masuri necesare.
- Somnolenta.
- Lacrimare a ochilor, sensibilitate la lumina.
- Senzatie brusca de frig, insotita de lesin, lipsa de vlaga sau cadere.
- Dificultate la respiratie, insotita de respiratie suieratoare sau tuse.
- Urticarie.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
- Batai lente ale inimii.
- Confuzie.
- Rareori poate sa apara fractura neobisnuita la nivelul femurului, in special la pacientele care urmeaza un tratament pe termen lung pentru osteoporoza. Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati durere, slabiciune sau disconfort la nivelul coapsei, soldului sau la nivel inghinal, deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.
- Boala pulmonara interstitiala (inflamatie a tesutului din jurul sacilor care contin aer de la nivelul plamanilor).
- Simptome asemanatoare gripei, inclusiv artrita si umflarea articulatiilor.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane):
- Lesin din cauza tensiunii arteriale mici.
- Durere severa de oase, articulatii si/sau muschi, ocazional invalidanta.
- Inrosire si/sau umflare a ochilor, insotite de durere.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Acid zoledronic Pfizer
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Medicul dumneavoastra, asistenta sau farmacistul stiu cum se pastreaza adecvat Acid zoledronic Pfizer (vezi “Informatii destinate profesionistilor din domeniul sanatatii”).
A se pastra la temperaturi sub 25°C. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Acid zoledronic Pfizer
- Substanta activa din Acid zoledronic Pfizer este acidul zoledronic. Un flacon cu 5 ml concentrat contine acid zoledronic monohidrat 4,264 mg, corespunzator la acid zoledronic (anhidru) 4 mg.
- Celelalte componente sunt: manitol, citrat de sodiu dihidrat, acid citric anhidru pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile

Cum arata Acid zoledronic Pfizer si continutul ambalajului
Acid zoledronic Pfizer este un lichid concentrat intr-un flacon de unica folosinta, din polipropilena.
Este o solutie limpede si incolora.
Fiecare cutie contine flaconul cu concentrat. Acid zoledronic Pfizer este furnizat in cutie ce contine 1 flacon.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Pfizer Europe MA EEIG
Ramsgate Road, Sandwich, Kent, CT13 9NJ,
Marea Britanie

Fabricantul
Pfizer Service Company B.V.B.A. - S.P.R.L
Hoge Wei 10
B-1930 Zaventem
Belgia

Acest prospect a fost revizuit in Iulie 2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Tumor neuroendocrino cu metastaza hepatică si pleural
Cat de eficace e acest chit relationat cu tumoare neuroendocrina metastaza hepatica si pleural estad ...
Cancer de col uterin cu metastaza
Se poate administra acest supliment la cancerul in metastaza ? va face chimioterapie . Amelioreaza s ...
Adenocarcinom prostatic cu metastaze osoase-ce medicamente recomandati
Buna ziua-Am fost diagnosticat cu adenocarcinom prostatic,am efectuat tratament cu depherelin ș ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa faceti o cura cu suc de legume Breuss (500 de ml pe zi) 10 zile, apoi sa incepeti sa luati Maitake, un propdus indicat pent ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cancer pulmonar
Buna seara.Puteti sa-mi recomandati o terapie complementara?Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Recomand administrarea BioBran 1000, un supliment imunostimulator recomandat perosanelor care urmeaza terapii conventionale anticancer, da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandateOferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului BIO SUN IBSI
BIO SUN IBSI

In cazul meu BIO SUN IBSI a generat diaree. Este normal sau sa intreru ... Buna ziua! Mai luati 2, maxim 3 zile, apoi, daca diareea persista, si ...Sfatul farmcistului memo plus
memo plus

buna seara! administrez memo plus de ceva vreme cam 3 4 luni eu iau ... Buna ziua! Nu este nici o problema ca ati uitat un comprimat. Daca av ...


Sfatul farmcistului Buna ziua
Buna ziua

Daca sufar de dermatita seborica pot lua Maximag Antistress ? ... Buna ziua! Administrarea acestui supliment este posibila, cu respecta ...


Sfatul farmcistului Iritare usturime
Iritare usturime

Bun seara, am o iritatie la penis am si crăpături pe pielea din zona c ... Buna ziua! Incercati intr-o prima etapa cu o crema pe baza de clotrim ...


Sfatul farmcistului Debridat
Debridat

Bună ziua. Se poate lua debridat fără protecție de stomac, gen co ... Buna ziua! Daca nu aveti arsuri gastrice accentuate, renuntatila Cont ...


Sfatul farmcistului Smecta
Smecta

Bună ziua! Vă rog sa-mi spuneți cum se administreaz ... Buna ziua! Doza maxima de Smecta recomandata zilnic la adult este de ...