Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml

Prospect - Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml


NU comercializăm Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml    DCI: acid zoledronic


  Produs complementar recomandat


539.95lei
Vezi detalii

Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii acestuia.
- concentrat pentru solutie perfuzabila -

Ce gasiti in acest prospect
1. Ce este Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila si pentru ce
se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat
pentru solutie perfuzabila
3. Cum se utilizeaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila si pentru ce se utilizeaza
Substanta activa din Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila este acidul zoledronic, care face parte dintr-un grup de substante denumite bifosfonati. Acidul zoledronic actioneaza prin fixarea sa la nivelul osului si prin scaderea vitezei modificarii acestuia. Se utilizeaza:
- Pentru prevenirea complicatiilor osoase, de exemplu fracturi, la pacienti adulti cu metastaze osoase (extindere a cancerului de la locul primar la nivelul oaselor).
- Pentru reducerea cantitatii de calciu din sange la pacienti adulti la care aceasta este prea mare din cauza prezentei unei tumori. Tumorile pot accelera modificarile normale ale osului, astfel incat eliberarea calciului din os este crescuta. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de hipercalcemie indusa de tumori (HIT).

2. Ce trebuie sa stiti inainte de a vi se administra Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Urmati cu atentie toate indicatiile pe care le primiti de la medicul dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra va va efectua analize de sange inainte ca dumneavoastra sa incepeti tratamentul cu Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila si va verifica raspunsul dumneavoastra la tratament, la intervale regulate.

Nu trebuie sa vi se administreze Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila:
- daca alaptati.
- daca sunteti alergic la acid zoledronic, la un alt bifosfonat (grupul de substante din care face parte Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)

Atentionari si precautii
Vorbiti cu medicul dumneavoastra, cu farmacistul sau cu asistenta inainte de administrarea Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila:
- daca aveti sau ati avut probleme ale rinichilor;
- daca resimtiti sau ati resimtit o durere, o umflare sau amorteala la nivelul maxilarului sau o senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau v-a cazut un dinte;
- daca urmati un tratament stomatologic sau vi se va efectua o operatie dentare, spuneti dentistului dumneavoastra ca urmati tratament cu Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra daca luati ati luat recent sau ati putea lua orice alte medicamente.
Este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati in acelasi timp si:
- aminoglicozide (un tip de medicamente utilizate pentru tratamentul infectiilor severe), deoarece administrarea acestora in acelasi timp cu bifosfonati poate determina o concentratie prea mica a calciului in sange.
- talidomida (un medicament utilizat pentru tratamentul unui anumit tip de cancer al sangelui, cu manifestari la nivel osos) sau orice alte medicamente care pot fi nocive pentru rinichii dumneavoastra.
- alte medicamente care continsi acid zoledronic sau oricare alti bifosfonati, deoarece efectele combinate ale acestor medicamente administrate in acelasi timp cu Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila nu sunt cunoscute.
- medicamente antiangiogene (utilizate in tratamentul cancerului), administrarea acestora in acelasi timp cu acidul zoledronic este asociata cu cazuri de osteonecroza a de maxilar (ONM).

Pacientii cu varsta peste 65 de ani
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila poate fi administrat persoanelor cu varsta peste 65 ani. Nu exista nicio dovada care sa sugereze necesitatea oricaror precautii suplimentare.

Copiii si adolescentii
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Sarcina si alaptarea
Nu trebuie sa vi se administreze Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila daca sunteti gravida. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.
Nu trebuie sa vi se administreze Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila daca alaptati.
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Au fost raportate cazuri foarte rare de somnolenta in cazul utilizarii Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. De aceea, trebuie sa fiti atent cand conduceti vehicule, folositi utilaje sau efectuati alte activitati care va solicita intreaga atentie.

Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine sodiu
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per flacon (5 ml), adica practic „nu contine sodiu”.

3. Cum se utilizeaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila trebuie administrat numai de profesionisti in domeniul sanatatii, instruiti pentru administrarea intravenoasa a bifosfonatilor, si anume in vena.
Medicul dumneavoastra va va recomanda sa beti suficienta apa inainte de administrarea fiecarei doze, pentru a evita deshidratarea.
Urmati cu atentie toate celelalte indicatii pe care le primiti de la medicul dumneavoastra, de la asistenta sau farmacist.

Ce cantitate de Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila se administreaza
- Doza unica uzuala administrata este de 4 mg.
- Daca aveti probleme ale rinichilor, medicul dumneavoastra va va administra o doza mai mica, in functie de gravitatea problemei rinichilor dumneavoastra.

Cat de des se administreaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Daca sunteti tratat pentru prevenirea complicatiilor osoase cauzate de metastaze osoase, vi se va administra o perfuzie cu Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila la interval de trei pana la patru saptamani.
Daca sunteti tratat pentru reducerea cantitatii de calciu din sange, vi se va administra in mod normal o perfuzie cu Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

Cum se administreaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila se administreaza prin injectie intravenoasa lenta (perfuzie in vena), pe o durata de cel putin 15 minute si trebuie administrat intravenos, singur, printr-o linie de perfuzare separata.
Pacientilor ale caror concentratii de calciu in sange nu sunt prea mari li se vor prescrie, de asemenea, doze suplimentare de calciu si vitamina D, care vor fi luate zilnic.

Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Daca vi s-au administrat doze mai mari decat cele recomandate, trebuie sa fiti supravegheat cu atentie de catre medicul dumneavoastra. Acest lucru este necesar, deoarece pot apare modificari ale valorilor electrolitilor din plasma (de exemplu modificari ale valorilor concentratiilor calciului, fosforului si magneziului) si/sau modificari ale functiei renale, inclusiv insuficienta renala severa. Daca valoarea concentratiei calciului scade prea mult, vi se poate administra calciu elementar in perfuzie intravenoasa.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reactii adverse sunt in general usoare si vor disparea probabil dupa o scurta perioada de timp.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra despre oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
- Insuficienta renala severa (diagnosticul va fi stabilit, in mod normal, de medicul dumneavoastra prin analize de sange specifice).
- Valori scazute ale calciului in sange.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane):
- Durere la nivelul gurii, dintilor si/sau maxilarului, umflare sau leziuni in interiorul gurii, amorteala sau senzatie de greutate la nivelul maxilarului sau pierdere a unui dinte. Acestea pot fi semne ale deteriorarii oaselor de la nivelul maxilarului (osteonecroza). Spuneti imediat medicului dumneavoastra si dentistului daca prezentati astfel de simptome.
- Batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala) au fost observate la pacientele carora li s-a administrat acid zoledronic pentru osteoporoza postmenopauza. In prezent, nu este clar daca acidul zoledronic determina aceste batai neregulate ale inimii, dar trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca prezentati aceste simptome dupa ce vi s-a administrat acid zoledronic.
- Reactie alergica severa: dificultati la respiratie, umflare, mai ales la nivelul fetei si gatului.

Anuntati-l pe medicul dumneavoastra, cat mai curand posibil, in cazul aparitiei oricareia dintre urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- Concentratii mici de fosfat in sange

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- Durere de cap si sindrom pseudogripal, constand in febra, oboseala, slabiciune, somnolenta, frisoane si dureri de oase, articulatii si/sau musculare. In majoritatea cazurilor, nu este necesar tratament specific, iar simptomele dispar in scurt timp (cateva ore sau zile)
- Reactii gastrointestinale cum sunt greata si varsaturi, precum si lipsa a poftei de mancare
- Conjunctivita
- Numar redus de celule rosii in sange (anemie)

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane)
- Numar redus de celule albe si plachete in sange
- Reactii de hipersensibilitate
- Anxietate, tulburari ale somnului
- Ameteli, furnicaturi sau amortire la nivelul mainilor si picioarelor, modificari ale gustului, sensibilitate crescuta sau scazuta la stimuli, tremor, somnolenta
- Lacrimare a ochilor, sensibilitate la lumina - Tensiune arteriala mare, tensiune arteriala mica, senzatie brusca de frig, insotita de lesin, lipsa de vlaga sau cadere
- Dificultate la respiratie, tuse
- Diaree, constipatie, durere abdominala, indigestie, inflamatie la nivelul gurii, senzatie de gura uscata - Mancarime, eruptie pe piele, transpiratie abundenta
- Crampe musculare
- Insuficienta renala, sange in urina, proteine in urina
- Senzatie de slabiciune, umflare a gleznelor, picioarelor sau degetelor, reactii la nivelul pielii (inrosire si umflare) la locul perfuziei, durere toracica, crestere in greutate, urticarie
- Concentratii mici de magneziu si potasiu in sange. Medicul dumneavoastra va monitoriza aceste concentratii si va lua masurile necesare.


Rare (pot afecta pana la 1 din 1.000 de persoane)
- Batai lente ale inimii
- Confuzie
- Rareori poate sa apara fractura neobisnuita la nivelul femurului, in special la pacientele care urmeaza un tratament pe termen lung pentru osteoporoza. Adresati-va medicului dumneavoastra daca prezentati durere, slabiciune sau disconfort la nivelul coapsei, soldului sau la nivel inghinal, deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur
- Reducere severa a numarului de celule ale sangelui, care poate provoca stare de slabiciune, echimoze sau poate creste vulnerabilitatea la infectii
- Reactie alergica severa, cu umflare la nivelul fetei si gatului
- Concentratie mare de potasiu in sange, care poate determina batai neregulate ale inimii, concentratie mare de sodiu in sange, care poate determina confuzie, fasciculatii musculare sau batai neregulate ale inimii.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10.000 de persoane)
- Inrosire si/sau umflare a ochilor insotite de durere.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

5. Cum se pastreaza Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Medicul dumneavoastra, asistenta sau farmacistul stiu cum se pastreaza adecvat Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila (vezi pct. 6 Informatii suplimentare).
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Dupa prima deschidere, Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila trebuie utilizat imediat. Daca solutia nu este utilizata imediat, durata si conditiile de pastrare inainte de utilizare reprezinta responsabilitatea utilizatorului si nu trebuie sa depaseasca in mod normal 24 de ore la 2 – 8?C. Solutia pastrata la frigider trebuie administrata la temperatura camerei.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila
- Substanta activa este acidul zoledronic. Un flacon contine acid zoledronic 4 mg (anhidru), corespunzand la acid zoledronic monohidrat 4,264 mg.
- Celelalte componente sunt: manitol (E421), citrat de sodiu dihidrat (E331), hidroxid de sodiu (E524) pentru ajustarea pH-ului, acid clorhidric (E507) pentru ajustarea pH-ului si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila si continutul ambalajului
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila este o solutie limpede, incolora si fara particule vizibile.
Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila este disponibil sub forma de concentrat lichid in flacon. Un flacon contine acid zoledronic 4 mg.
Fiecare ambalaj contine flaconul cu concentrat. Acid zoledronic Genthon 4 mg/5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila este disponibil in ambalaje care contin 1, 4, 5 sau 10 flacoane.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Genthon BV
Microweg 22, 6545CM Nijmegen, Olanda

Fabricantii
Synthon BV
Microweg 22, 6545 CM Nijmegen, Olanda
Synthon Hispania SL
Castello 1, Polígono Las Salinas, 08830 Sant Boi de Llobregat, Spania
Acest prospect a fost revizuit in Ianuarie 2013.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Tumor neuroendocrino cu metastaza hepatică si pleural
Cat de eficace e acest chit relationat cu tumoare neuroendocrina metastaza hepatica si pleural estad ...
Cancer de col uterin cu metastaza
Se poate administra acest supliment la cancerul in metastaza ? va face chimioterapie . Amelioreaza s ...
Adenocarcinom prostatic cu metastaze osoase-ce medicamente recomandati
Buna ziua-Am fost diagnosticat cu adenocarcinom prostatic,am efectuat tratament cu depherelin ș ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa faceti o cura cu suc de legume Breuss (500 de ml pe zi) 10 zile, apoi sa incepeti sa luati Maitake, un propdus indicat pent ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cancer pulmonar
Buna seara.Puteti sa-mi recomandati o terapie complementara?Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Recomand administrarea BioBran 1000, un supliment imunostimulator recomandat perosanelor care urmeaza terapii conventionale anticancer, da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandateOferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...
Sfatul farmcistului Limbrici in sarcina
Limbrici in sarcina

Este recomandat duador in sarcina la 16 saptamani ? ... Buna ziua! Categoric NU! NU luati acest medicament in nici un caz! ...


Sfatul farmcistului Efect tratament Helicobacter
Efect tratament Helicobacter

Iau tratament pentru helicobacter pylori cu Ospomax,tavanic și ul ... Buna ziua! Da, responsabil pentru acest efect este medicamentul Ulcam ...


Sfatul farmcistului Fibrom și polip uterin
Fibrom și polip uterin

Ce recomandați pentru fibrom și polip uterin? Am un ciclu in ... Buna ziua! Va recomand produsul Fitofibrom stop, cate 3 capsule pe zi ...


Sfatul farmcistului gastrita atrofica
gastrita atrofica

Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastro ... Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de ...