Produs complementar recomandat |
|
|
Se administreaza pentru reducerea tensiunii intraoculare la adultii care au glaucom cu unghi deschis si la cei cu hipertensiune oculara. Ce este Izba si pentru ce se utilizeaza?
Izba este o solutie oftalmica, sub forma de picaturi, care contine substanta activa travoprost. Se administreaza pentru reducerea tensiunii intraoculare (tensiunea din interiorul ochiului) la adultii care au glaucom cu unghi deschis (o boala care se manifesta prin cresterea tensiunii oculare din cauza imposibilitatii scurgerii lichidului din ochi) si la cei cu hipertensiune oculara (atunci cand tensiunea oculara depaseste pragul normal).
Cum se utilizeaza Izba?
Izba este disponibil sub forma de solutie oftalmica (30 mg/ml) si se poate obtine numai pe baza de reteta. Doza este de o picatura de Izba in ochiul afectat/ochii afectati, o data pe zi, de preferinta seara.
Pentru mai multe informatii, consultati prospectul.
Cum actioneaza Izba?
Cresterea tensiunii intraoculare provoaca leziuni la nivelul retinei (membrana sensibila la lumina, situata in spatele ochiului) si la nivelul nervului optic care transmite semnale de la ochi catre creier.
Aceasta poate duce la afectarea grava a vederii si chiar la orbire. Prin reducerea tensiunii, Izba reduce riscul aparitiei leziunilor.
Substanta activa din Izba, travoprostul, este un analog de prostaglandina (o copie artificiala dupa prostaglandina, o substanta care se gaseste in mod natural in organism). La nivelul ochiului, prostaglandina creste drenarea substantei apoase (umoarea apoasa) din globul ocular. Izba actioneaza in mod similar si creste drenarea lichidului din interiorul ochiului. Acest lucru ajuta la reducerea tensiunii intraoculare.
Ce beneficii a prezentat Izba pe parcursul studiilor?
O solutie oftalmica, sub forma de picaturi, care contine travoprost in doza de 40 mg/ml este deja autorizata in UE din 2001 sub denumirea de Travatan. Izba (30 mg/ml) a fost analizat intr-un studiu principal care a cuprins 864 de pacienti cu glaucom cu unghi deschis sau hipertensiune oculara, in care tensiunea oculara medie a fost de 27 mmHg. Studiul a aratat ca Izba a fost la fel de eficace ca Travatan in ceea ce priveste reducerea tensiunii oculare dupa 2 saptamani, 6 saptamani si 3 luni de tratament. Ambele medicamente s-au administrat in doza de o picatura in ochiul afectat o data pe zi, seara. La pacientii care luau Izba, tensiunea oculara medie (masurata la ora 8.00 dimineata) a fost de 19,4, 19,3 si, respectiv, 19,2 mmHg dupa 2 saptamani, 6 saptamani si, respectiv, 3 luni de tratament, ceea ce corespundea cu tensiunea observata la intervale de timp similare la pacientii care luau Travatan (19,5, 19,3 si, respectiv, 19,3 mmHg).
Care sunt riscurile asociate cu Izba?
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Izba (care poate afecta mai mult de 1 persoana din 10) este hiperemia oculara (aport sanguin marit la nivelul ochilor, care duce la iritarea si inrosirea lor).
Pentru lista completa a efectelor secundare si a restrictiilor, consultati prospectul.
De ce a fost aprobat Izba?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Izba sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. CHMP a remarcat ca Izba 30 mg/ml este la fel de eficace ca solutia de travoprost 40 mg/ml. Profilul de siguranta al Izba a parut sa fie mai bun decat cel al solutiei de doza mai mare, intrucat efectele secundare erau mai putin frecvente in cazul administrarii Izba.
Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Izba?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Izba sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Izba au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.
Informatii suplimentare sunt disponibile in rezumatul planului de management al riscurilor.
Alte informatii despre Izba
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Izba, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 20 februarie 2014.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 02-2014.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|