Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Firdapse

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Firdapse

Prospect - Firdapse


NU comercializăm Firdapse!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


    Denumirea comercială: Firdapse    DCI: amifampridina


  Produs complementar recomandat


6.2lei
Vezi detalii

Firdapse este un medicament care contine substanta activa amifampridina, utilizat pentru tratarea simptomelor sindromului miastenic Lambert-Eaton (SMLE) la adulti.
Este disponibil sub forma de comprimate (10 mg).

Pentru ce se utilizeaza Firdapse?
Firdapse se utilizeaza pentru tratarea simptomelor sindromului miastenic Lambert-Eaton (SMLE) la adulti. SMLE este o afectiune in care pacientii prezinta slabiciune musculara din cauza incapacitatii nervilor de a transmite impulsuri electrice catre muschi. Din cauza numarului mic de pacienti cu SMLE, boala este considerata „rara”, iar Firdapse a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 18 decembrie 2002. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Firdapse?
Tratamentul cu Firdapse trebuie initiat doar sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul SMLE.
Doza initiala recomandata de Firdapse este de 15 mg pe zi, doza care poate fi marita cu 5 mg la fiecare patru-cinci zile pana la maximum 60 mg pe zi. Firdapse se administreaza in doze divizate, de 1 cunoscut anterior sub denumirea de Zenas.

Cum actioneaza Firdapse?
Pentru ca muschii sa se contracte, nervii trebuie sa transmita impulsuri electrice la muschi printr-un
mesager chimic numit acetilcolina. Acetilcolina este eliberata din terminatiile nervoase in cursul unei
perioade de „depolarizare”. Substanta activa din Firdapse, amifampridina, este un blocant al canalelor de potasiu, care impiedica particulele incarcate de potasiu sa paraseasca celulele nervoase. Aceasta prelungeste perioada de depolarizare, permitand un timp mai mare de eliberare a acetilcolinei de catre nervi pentru a stimula contractia musculara.

Cum a fost studiat Firdapse?
Deoarece medicamentele care contin amifampridina se utilizeaza in Uniunea Europeana (UE) de peste 20 de ani, compania a prezentat rezultatele studiilor din literatura stiintifica referitoare la amifampridina pentru a sustine utilizarea Firdapse. in doua studii publicate la care au participat 38 de adulti cu SMLE, amifampridina a fost comparata cu placebo (un preparat inactiv). Principalii indicatori ai eficacitatii s-au bazat pe evaluarea gradului de functionare a muschilor utilizandu-se un sistem de notare, fie scorul incapacitatii neurologice (NDS), fie scorul cantitativ al miasteniei grave (QMG). Pacientii cu scoruri NDS sau QMG mai mici prezinta o mai buna functionare a muschilor. Un alt studiu a combinat date din cele doua studii publicate si a investigat potentialul de actiune muscular compus (PAMC). PAMC este o masura a activitatii electrice de la nivelul muschilor. in plus, a fost investigat efectul Firdapse asupra intervalului QT (activitatea electrica a inimii).

Ce beneficii a prezentat Firdapse pe parcursul studiilor?
Firdapse a fost mai eficace decat placebo in tratarea pacientilor cu SMLE. intr-unul din studii, NDS a fost redus de la 40 la 22 de puncte la pacientii tratati cu Firdapse, comparativ cu o scadere pana la 35 de puncte la pacientii tratati cu placebo. Celalalt studiu a demonstrat o reducere de 2 puncte a scorului QMG la pacientii tratati cu Firdapse, comparativ cu o crestere de 0,25 puncte la pacientii tratati cu placebo. in cadrul celui de-al treilea studiu combinat, pacientii tratati cu Firdapse au prezentat ameliorari mai mari ale PAMC decat pacientii tratati cu placebo. in studiul privind QT, s-a observat ca amifampridina nu are efecte asupra activitatii inimii, dupa cum au indicat electrocardiogramele voluntarilor sanatosi care au participat la acest studiu.

Care sunt riscurile asociate cu Firdapse?
Cele mai frecvente efecte secundare raportate asociate cu Firdapse sunt parestezie (senzatii neobisnuite, precum furnicaturi si intepaturi) si tulburari gastrointestinale, cum sunt epigastralgia (durere in jurul partii superioare a stomacului), diaree, greata si dureri abdominale (dureri de stomac). Firdapse este contraindicat pacientilor cu antecedente de epilepsie sau pacientilor cu astm necontrolat sau sindroame QT congenitale (perturbari ale contractiilor cardiace). Acesta este contraindicat in asociere cu sultoprida (un medicament antipsihotic) sau cu medicamente despre care se stie ca provoaca prelungirea intervalului QTc (o modificare a activitatii electrice a inimii). De asemenea, administrarea sa este contraindicata in asociere cu medicamente cu indice terapeutic ingust. Un medicament cu indice terapeutic ingust poate cauza cu usurinta efecte secundare daca se administreaza la doze putin mai mari decat doza recomandata. Pentru lista completa a efectelor secundare si a restrictiilor asociate cu Firdapse, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Firdapse?
CHMP a hotarat ca beneficiile Firdapse sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat acordarea
autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs. Firdapse a fost autorizat in „conditii exceptionale”. Aceasta inseamna ca, din cauza raritatii bolii, nu s-au putut obtine informatii complete despre Firdapse. in fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va examina orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Firdapse?
Compania care produce Firdapse va furniza date suplimentare din studii privind cancerul la modele experimentale.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Firdapse?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Firdapse sa fie utilizat in cel mai sigur
mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Firdapse, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de
precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti. De asemenea, companiei care comercializeaza Firdapse i s-a solicitat sa creeze un registru al pacientilor pentru pacientii cu SMLE. Compania se asigura ca intregului personal medico-sanitar despre care se preconizeaza ca va utiliza medicamentul i se furnizeaza informatii despre modul de introducere a propriilor pacienti in registru.

Alte informatii despre Firdapse
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Zenas, valabila pe intreg
teritoriul UE, la 23 decembrie 2009. La 28 ianuarie 2010, denumirea medicamentului a fost schimbata
in Firdapse.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 04-2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate


Programare consultatie online avocat

Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Contraindicat cardiaci?
Contraindicat cardiaci?

Ma interesează dacă este contraindicat cardiacilor! ... Buna ziua! Potent Power nu este contraindicat cardiacilor. Se recoman ...Sfatul farmcistului Efecte negative Spermotone
Efecte negative Spermotone

Buna ziua, Spermotone are influente negative la hipertensivi? Poate ... Buna ziua! Pentru acest produs nu au fost raportate efecte asupra ten ...


Sfatul farmcistului Scurgere  maronie
Scurgere maronie

Buna ziua am o scurgere maronie si mirositoare ce a-și putea sa f ... Buna ziua! Va recomand sa mergeti la medicul ginecolog. Daca nu va po ...


Sfatul farmcistului Ginseng siberian pentru anxietate?
Ginseng siberian pentru anxietate?

ginseng siberian este ok pemtru anxietate si somn neodihnitor ... Buna ziua! Pentru anxietate este indicat ginsengul siberian, intrucat ...


Sfatul farmcistului Mancarimi zona intima
Mancarimi zona intima

Buna ziua,acum 5 zile în urma am avut contact sexual cu prietenul meu, ... Buna ziua! Cautati in farmacii creme si ovule pe baza de clotrimazol ...