Produs complementar recomandat |
|
|
Granupas este un medicament pentru tratamentul tuberculozei, care contine substanta activa acid paraaminosalicilic (PAS). Medicamentul se utilizeaza in combinatie cu alte medicamente pentru tratamentul adultilor si copiilor de la varsta de 28 de zile care au tuberculoza rezistenta la mai multe medicamente, atunci cand combinatiile fara acest medicament nu pot fi utilizate din cauza faptului ca boala este rezistenta la acestea sau din cauza efectelor secundare ale acestora. Rezistenta la mai multe medicamente apare atunci cand bacteriile care produc tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis) sunt rezistente la tratamentul cu cel putin izoniazida si rifampicina, doua medicamente standard pentru tratamentul tuberculozei. Din cauza numarului mic de pacienti cu tuberculoza la nivelul UE, boala este considerata „rara”, iar Granupas a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 17 decembrie 2010. Cunoscut anterior sub denumirea de Acid para-aminosalicilic Lucane
Cum se utilizeaza Granupas?
Granupas se poate obtine numai pe baza de reteta. Medicamentul este disponibil sub forma de plicuri de 4 g care contin granule „gastrorezistente” ce permit substantei active sa ajunga in intestin fara a fi eliberata in stomac, reducand astfel efectele secundare de la nivelul stomacului. Doza recomandata pentru adulti este de un plic de trei ori pe zi. De obicei, tratamentul se urmeaza timp de 2 ani. La copii si adolescenti, doza zilnica depinde de greutatea lor. Acestora trebuie sa li se administreze zilnic o cantitate totala de 150 mg pe kilogram de greutate corporala, impartita in doua doze. Pentru a masura dozele mici pentru copiii mici, se utilizeaza o lingurita de dozare.
Cum actioneaza Granupas?
Substanta activa, PAS, este un „agent bacteriostatic”, ceea ce inseamna ca actioneaza prin oprirea dezvoltarii bacteriilor M. tuberculosis. PAS este similar unei substante chimice (acidul para-aminobenzoic) care este utilizata de bacterii pentru a produce acidul folic necesar dezvoltarii noilor bacterii. Interferand cu aceasta substanta chimica si inlocuind-o in procesele de producere a acidului folic, acidul para-aminosalicilic reduce cantitatea de acid folic produsa si, prin urmare, opreste sau incetineste dezvoltarea M. tuberculosis.
Ce beneficii a prezentat Granupas pe parcursul studiilor?
PAS a fost utilizat de multa vreme in UE pentru tratamentul combinat al tuberculozei. Beneficiile in combinatie cu alte tratamente impotriva tuberculozei au fost demonstrate in studiile publicate prezentate de companie, doua dintre acestea fiind considerate studiile principale pentru cerere. Primul dintre acestea a cuprins 166 de pacienti cu tuberculoza cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani. Pacientii au fost tratati timp de 3 luni cu PAS sau cu un alt medicament, numit streptomicina, sau cu o combinatie de PAS si streptomicina, iar apoi au fost urmariti timp de inca 3 luni. La sfarsitul perioadei de 6 luni, 87 % din pacientii tratati cu combinatia de medicamente au prezentat ameliorari la radiografiile toracice, in comparatie cu 56 % din pacientii din grupul caruia i-a fost administrat PAS in monoterapie. in plus, la 33 % din pacientii aflati in grupul tratat cu combinatia de medicamente nu au mai fost detectate bacterii in flegma (sputa), in comparatie cu 8 % din grupul tratat cu PAS. De asemenea, PAS in combinatie cu streptomicina a ajutat la reducerea aparitiei rezistentei la streptomicina: la 89 % din pacientii care au primit combinatia de medicamente, bacteriile si-au mentinut sensibilitatea la streptomicina, in comparatie cu 21 % din pacientii carora li s-a administrat numai streptomicina. In al doilea studiu principal, care a cuprins 341 de pacienti cu varste mai mari de 12 ani, PAS in combinatie cu izoniazida a fost comparat cu izoniazida in monoterapie. Dupa 12 luni, 90 % din pacientii din grupul tratat cu combinatia de medicamente nu mai aveau bacterii in flegma, in comparatie cu 51 % din pacientii carora li se administrase o doza comparabila de izoniazida in monoterapie. in plus, combinatia PAS-izoniazida a ajutat la reducerea aparitiei rezistentei la izoniazida: dupa 1 an, in timp ce 47 % din pacientii din grupul tratat numai cu izoniazida au prezentat bacterii rezistente, procentajul a fost de numai 8 % la grupul tratat cu combinatia de medicamente.
Solicitantul a prezentat si date publicate privind dozele de PAS care trebuie utilizate la copii.
Care sunt riscurile asociate cu Granupas?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Granupas (care pot afecta cel mult 1 persoana din 10) sunt dureri abdominale (durere de stomac), varsaturi, greata, balonare, diaree si scaune moi, ameteli, tulburari de mers ?i echilibru si reactii alergice ale pielii si eruptii cutanate. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Granupas, consultati prospectul. Granupas este contraindicat la pacientii cu insuficienta renala severa. Pentru lista completa de restrictii, consultati prospectul.
De ce a fost aprobat Granupas?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Granupas sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Comitetul a remarcat ca substanta activa, PAS, s-a dovedit a fi benefica atunci cand este utilizata in combinatie cu alte medicamente pentru tratarea tuberculozei si ca ajuta la reducerea aparitiei rezistentei la alte medicamente. PAS a fost utilizat pe scara larga in trecut pentru tratamentul combinat, insa s-a renuntat la el in mare masura din cauza efectelor adverse asupra stomacului. CHMP a remarcat ca Granupas contine granule gastrorezistente, concepute pentru a permite PAS sa ajunga in intestin fara a fi eliberat in stomac, reducand astfel posibilitatea de aparitie a efectelor secundare. De asemenea, comitetul a remarcat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii continua sa recomande PAS drept optiune pentru utilizarea in combinatie cu alte medicamente pentru tratarea tuberculozei rezistente la mai multe medicamente.
Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Granupas?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Granupas sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Granupas, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.
Alte informatii despre Granupas
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Granupas, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 7 aprilie 2014. Denumirea medicamentului a fost schimbata in Granupas la 15 mai 2014.
Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 07-2014.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|