Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Sirturo comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Sirturo comprimate

Prospect - Sirturo comprimate


NU comercializăm Sirturo comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Sirturo comprimate    DCI: bedaquilina


  Produs complementar recomandat


165.95lei
Vezi detalii

Sirturo este un medicament impotriva tuberculozei care contine substanta activa bedaquilina.
Ce este Sirturo si pentru ce se utilizeaza?
Sirturo este un medicament impotriva tuberculozei care contine substanta activa bedaquilina.
Tuberculoza este o infectie produsa de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Sirturo se utilizeaza in asociere cu alte medicamente pentru tratarea tuberculozei la adultii cu tuberculoza care le afecteaza plamanii si care este rezistenta la mai multe medicamente (rezistenta cel putin la izoniazida si rifampicina, doua medicamente standard pentru tratarea tuberculozei). Se administreaza atunci cand alte combinatii fara Sirturo nu pot fi utilizate din cauza faptului ca boala este rezistenta la acestea sau din cauza efectelor secundare ale acestora.
Din cauza numarului mic de pacienti cu tuberculoza la nivelul UE, boala este considerata „rara”, iar Sirturo a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 26 august 2005.

Cum se utilizeaza Sirturo?
Sirturo se poate obtine numai pe baza de reteta. Tratamentul trebuie inceput si urmarit de catre un medic cu experienta in tratamentul tuberculozei rezistente la mai multe medicamente. In plus, se recomanda ca pacientii sa fie direct observati de un profesionist din domeniul sanatatii cat timp iau acest medicament.
Acest medicament este disponibil sub forma de comprimate de 100 mg. Doza recomandata este de 4 comprimate o data pe zi in primele 2 saptamani, iar apoi, pentru urmatoarele 22 de saptamani, cate 2 comprimate de 3 ori pe saptamana. Comprimatele trebuie administrate impreuna cu alimente. Pentru mai multe informatii, consultati prospectul.

Cum actioneaza Sirturo?
Substanta activa din Sirturo, bedaquilina, actioneaza prin blocarea specifica a unei enzime din bacteriile M. tuberculosis, numita ATP sintaza, de care bacteriile au nevoie pentru a genera energie. In lipsa capacitatii de a genera energie, bacteriile mor, iar starea clinica a pacientului poate incepe sa se amelioreze.

Ce beneficii a prezentat Sirturo pe parcursul studiilor?
Intr-un studiu principal la adulti cu tuberculoza rezistenta la mai multe medicamente care afecta plamanii, Sirturo a fost comparat cu placebo (un preparat inactiv) cand a fost adaugat la un tratament combinat cu alte medicamente standard pentru tratarea tuberculozei. Studiul a demonstrat ca, dupa 24 de saptamani, 79% din pacientii carora li s-a administrat Sirturo (52 de pacienti din 66) au avut rezultat negativ la testarea pentru bacterii in sputa (flegma), in comparatie cu 58% din pacientii carora li s-a administrat placebo (38 de pacienti din 66). De asemenea, perioada medie pentru disparitia bacteriilor din sputa a fost mai scurta la pacientii din grupul tratat cu Sirturo decat la cei din grupul placebo (83 de zile fata de 125 de zile).

Care sunt riscurile asociate cu Sirturo?
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Sirturo (care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10) sunt durerile de cap, ameteala, greata (senzatie de rau), varsaturile si artralgia (dureri articulare).
Pentru lista completa a efectelor secundare si a restrictiilor, consultati prospectul.

De ce a fost aprobat Sirturo?
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al agentiei a hotarat ca beneficiile Sirturo sunt mai mari decat riscurile asociate si a recomandat aprobarea utilizarii sale in UE. Sirturo a sporit numarul de pacienti care au avut rezultat negativ la testarea pentru bacteriile tuberculozei si a redus perioada medie pentru disparitia bacteriilor din sputa.
Comitetul a evidentiat nevoia de medicamente noi pentru tratamentul tuberculozei rezistente la mai multe medicamente si a remarcat ca Sirturo a fost primul dintr-o noua clasa de medicamente pentru care nu a fost observata rezistenta incrucisata cu alte medicamente. Rezistenta incrucisata apare atunci cand bacteriile dezvolta rezistenta la un medicament dupa ce au fost expuse la altul, aceasta situatie fiind frecventa in cazul tuberculozei rezistente la mai multe medicamente.

Referitor la siguranta, efectele secundare raportate in grupul Sirturo din studiul principal nu au diferit in mod semnificativ de cele din grupul placebo; totusi, au existat niveluri mai ridicate ale enzimelor hepatice si unele raportari de tulburari ale activitatii electrice a inimii (cunoscute sub denumirea de prelungirea intervalului QT). De asemenea, a existat un numar mai mare de decese raportate in grupul Sirturo. Desi o analiza a acestor decese nu a sustinut concluzia ca ar fi fost cauzate de Sirturo, CHMP a solicitat companiei sa prezinte mai multe informatii dintr-un studiu de urmarire pe termen lung pentru a reduce motivele de ingrijorare.
Sirturo a primit „aprobare conditionata”. Aceasta inseamna ca sunt asteptate dovezi suplimentare despre acest medicament, pe care compania are obligatia sa le furnizeze. In fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va analiza orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Sirturo?
Avand in vedere ca Sirturo a primit aprobare conditionata, compania care comercializeaza Sirturo va prezenta date suplimentare privind beneficiile si siguranta medicamentului cand este utilizat cu diferite combinatii de medicamente. De asemenea, compania va prezenta date privind siguranta pe termen mai lung pentru medicament.

Ce masuri se iau pentru utilizarea sigura si eficace a Sirturo?
A fost elaborat un plan de management al riscurilor pentru ca Sirturo sa fie utilizat in cel mai sigur mod posibil. Pe baza acestui plan, in Rezumatul caracteristicilor produsului si in prospectul pentru Sirturo, au fost incluse informatii referitoare la siguranta, printre care si masurile corespunzatoare de precautie care trebuie respectate de personalul medical si de pacienti.

Alte informatii despre Sirturo
Comisia Europeana a acordat o autorizatie de introducere pe piata pentru Sirturo, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la .

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 01-2014.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

ce fel de medicamente?
ce fel de medicamente se iau in cazul de tuberculoza ? Este bun PANAZOL ...
↳ Buna ziua! Mergeti la un medic specialist pneumolog si urmati cu strictete schemele recomandate de acesta! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
intarirea sistemului imunitar
ce intaritoare ale sistemului imunitar sa ia fata mea ,dupa ce si-a facut IDR-ul,care nu a avut reac ...
↳ Buna ziua! Este vorba despre un IDR fals negativ, sau administrarea se face din cauza contactului cu perosane afectate de tuberculoza? Un excelent su ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Tuberculoza si colostrul
Se poate administra Colostrum contra tuberculozei? Va multumesc. ...
↳ Buna ziua! Colostrul poate fi folosit ca adjuvant in cazul tuberculozei, nu ca inlocuitor ala ntibioticelor recomandate de pneumolog. Se pot adminis ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...