Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Flavamed Comprimate 30 mg comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Flavamed Comprimate 30 mg comprimate

Prospect - Flavamed Comprimate 30 mg comprimate


NU comercializăm Flavamed Comprimate 30 mg comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Flavamed Comprimate 30 mg comprimate    DCI: Ambroxolum


  Produs complementar recomandat


31.6lei
Vezi detalii

Indicatii: Tratamentul mucolitic in bolile bronhopulmonare acute si cronice care sunt insotite de tulburari ale secretiei si eliminarii mucusului.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
1 comprimat contine clorhidrat de ambroxol 30 mg. Excipienti: lactoza monohidrat 40 mg (vezi pct. 4.4 si 6.1) Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat
Comprimate de culoare alba, rotunde, cu suprafete plate, cu margini taiate oblic si linie de rupere pe una din fete.
Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul mucolitic in bolile bronhopulmonare acute si cronice care sunt insotite de tulburari ale secretiei si eliminarii mucusului.

4.2 Doze si mod de administrare
Cu exceptia cazului in care este prescris altfel, sunt recomandate urmatoarele doze de Flavamed Comprimate:
Copii cu varsta mai mica de 6 ani:
Flavamed Comprimate este contraindicat la copii cu varsta sub 6 ani (vezi pct. 4.3). Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani:
Ca regula generala, `/2 comprimat Flavamed Comprimate se administreaza de 2-3 ori pe zi (echivalent cu 15 mg clorhidrat de ambroxol de 2-3 ori pe zi).
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani:
Ca regula generala, se administreaza 1 comprimat Flavamed Comprimate de 3 ori pe zi in primele 2-3 zile (echivalent cu 30 mg clorhidrat de ambroxol de 3 ori pe zi); ulterior, se administreaza 1 comprimat Flavamed Comprimate de doua ori pe zi (echivalent a 30 mg clorhidrat de ambroxol de doua ori pe zi).
Mod de administrare
Cel mai bine comprimatele se inghit intregi, dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid. Mentiune:
Pentru adulti, la nevoie, dozele pot fi crescute pana la 60 mg de doua ori pe zi (echivalent cu 120 mg clorhidrat de ambroxol pe zi).
Flavamed Comprimate nu trebuie utilizat mai mult de 4-5 zile fara recomandarea medicului. Pentru doze in cazul bolilor renale si hepatice vezi pct. 4.4.
4.3 Contraindicatii
Flavamed Comprimate nu trebuie utilizat in caz de hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
Din cauza continutului mare de substanta activa, Flavamed Comprimate nu este recomandat la copiii cu varsta sub 6 ani.
4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Foarte rar s-a raportat aparitia reactiilor cutanate severe cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell in timpul utilizarii ambroxol. Daca apar modificari noi cutanate si mucoase, trebuie cerut fara intarziere sfatul medicului, iar utilizarea ambroxol trebuie intrerupta.
Din cauza posibilei acumulari de secretii traheobronsice, Flavamed Comprimate trebuie utilizat doar cu precautie in cazul alterarii functiei bronhomotorii si cantitatilor mari de secretii traheobronsice (de exemplu, in cazul rar al sindromului cililor imobili).
Flavamed Comprimate trebuie utilizat doar cu precautii speciale (adica administrare la intervale mai mari sau de doze reduse) in caz de alterare a functiei renale sau de boala hepatica severa.
In cazul insuficientei renale severe, este de asteptat acumularea metabolitilor de ambroxol formati la nivel hepatic.
Deoarece mucoliticele pot distruge bariera mucoasa gastrica, ambroxol trebuie utilizat cu atentie la pacientii cu antecedente de boala ulceroasa.
Acest medicament contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza sau sindrom de malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze Flavamed Comprimate.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interacriune
In cazul utilizarii in asociere de Flavamed Comprimate si antitusive, se poate produce acumularea excesiva de secretii traheobronsice datorita inhibarii reflexului de tuse, acest lucru insemnand ca trebuie stabilita cu mare atentie recomandarea pentru acest tratament asociat.
4.6 Sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date suficiente privind utilizarea de ambroxol la femeile gravide. Acest lucru se refera mai ales la perioada pana la saptamana 28 de sarcina. In cazul ambroxolului, studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene (vezi pct. 5.3). Flavamed Comprimate trebuie utilizat in timpul sarcinii doar dupa evaluarea atenta a raportului risc/beneficiu, in special in primul trimestru.
Alaptarea
La animale, ambroxol se elimina in lapte. Deoarece, pana in prezent, nu exista date adecvate la om, Flavamed Comprimate trebuie utilizat in timpul alaptarii doar dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Flavamed Comprimate are o influenta neglijabila sau nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Urmatoarele frecvente sunt luate in considerare in ceea ce priveste evaluarea reactiilor adverse:
Foarte frecvente (> 1/10)
Frecvente (> 1/100 si < 1/10)
Mai putin frecvente (> 1/1000 si < 1/100)
Rare (> 1/10000 si < 1/1000)
Foarte rare (< 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). Tulburari gastro-intestinale:
Mai putin frecvente: Greata, dureri gastrice, varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:
Foarte rare: Reactii cutanate severe cum sunt sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica (vezi pct. 4.4).
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:
Mai putin frecvente: Reactii de hipersensibilitate (eruptie cutanata tranzitorie, edem facial, detresa respiratorie, prurit), febra
Foarte rare: Reactii anafilactice mergand pana la soc

4.9 Supradozaj
a) Simptomele de supradozaj
Dupa supradozajul cu ambroxol nu s-au observat simptome grave de intoxicatie. Au fost raportate agitatie de scurta durata si diaree.
Ambroxol a fost bine tolerat in cazul administrarii parenterale in doze de pana la 15 mg/kg si zi, iar in cazul administrarii pe cale orala in doze de pana la 25 mg/kg si zi.
Prin extrapolarea rezultatelor studiilor preclinice, dupa doze foarte mari pot aparea hipersalivatie, eructatii, varsaturi si scaderea tensiunii arteriale.
b) Masuri terapeutice dupa supradozaj
In general, nu sunt recomandate masuri acute cum ar fi provocarea varsaturilor si lavajul gastric, acestea fiind de luat in considerare doar dupa doze foarte mari. Se recomanda terapie simptomatica.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: expectorante, exclusiv combinatii cu antitusive, mucolitice, codul ATC: R05CB06
Ambroxol, o benzilamina substituita, este un metabolit al bromhexinului. Difera de bromhexin prin absenta unei grupari metil si prin introducerea unei grupari hidroxil in pozitie para-trans a inelului ciclohexil. Desi mecanismul sau de actiune nu a fost inca pe deplin elucidat, in diverse studii s-au evidentiat insa efecte secretolitice si secretomotorii.
In medie, dupa administrarea pe cale orala actiunea sa incepe dupa 30 de minute si persista timp de 6¬12 ore, in functie de marimea dozei unice.
In studii preclinice, determina cresterea cantitatii de secretie bronsica seroasa. Se crede ca transportul mucusului este favorizat de reducerea vascozitatii si de activarea epiteliului ciliat.
Ambroxol induce activarea sistemului surfactant prin actiunea directa asupra pneumocitelor de tip II de la nivelul alveolelor si asupra celulelor Clara de la nivelul cailor aeriene mici.
Promoveaza la nivel alveolar si bronsic formarea si eliminarea materialului tensioactiv, in plamanul fetal si in cel de adult. Aceste efecte au fost evidentiate in culturi celulare si in vivo la diferite specii.

5.2 Proprietati farmacocinetice
Ambroxolul se absoarbe complet dupa administrarea pe cale orala. Tmax dupa administrarea pe cale orala este de 1-3 ore. Biodisponibilitatea absoluta a ambroxol dupa administrarea pe cale orala este redusa cu aproximativ o treime prin metabolizare la primul pasaj hepatic. In timpul acestui proces se formeaza metaboliti care se elimina pe cale renala (de exemplu acid dibromo antranilic, glucuroconjugati). Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 85 % (80 - 90 %). Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de 7 - 12 ore. Timpul de injumatatire plasmatica al ambroxolului si metabolitilor sai este de aproximativ 22 de ore.
Ambroxolul traverseaza bariera placentara si trece in lichidul cefalorahidian si in lapte.
Eliminarea se face in procent de 90 % pe cale renala sub forma de metaboliti formati la nivel hepatic. Ambroxolul nemetabolizat reprezinta mai putin de 10 % din cantitatea eliminata pe cale renala.
Datorita legarii in proportie mare a proteinelor plasmatice si a volumului mare de distributie, precum si a redistributiei lente din tesuturi catre circulatia sanguina, nu este de asteptat o eliminare semnificativa a ambroxolului prin dializa sau prin diureza fortata.
Clearance-ul ambroxolului este diminuat cu 20 - 40 % in bolile hepatice grave. In caz de disfunctii grave, este de asteptat acumularea de metaboliti ai ambroxolului.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si carcinogenitatea.
a) Toxicitate acuta
Studiile de toxicitate acuta la animale nu au evidentiat o sensibilitate deosebita (vezi, de asemenea, pct. 4.9).
b) Toxicitate cronica/subcronica
Studiile de toxicitate cronica la doua specii de animale nu au evidentiat modificari provocate de substanta studiata.
c) Potentialul mutagen si carcinogen
Studiile pe termen lung la animale nu au evidentiat faptul ca ambroxol ar avea potential carcinogen.
Ambroxolul nu a fost supus unor studii ample privind potentialul mutagen; pana in prezent rezultatele studiilor au fost negative.
d) Toxicitatea asupra functiei de reproducere
Studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere la sobolan si la iepure nu au evidentiat un potential teratogen la doze pana la 3 g/kg, respectiv 200 mg/kg. Dezvoltarea peri si post-natala la sobolan a fost afectata doar la doze mai mari de 500 mg/kg. La sobolan, nu a fost observata afectarea fertilitatii la doze de pana la 1,5 g/kg.

Ambroxolul traverseaza bariera placentara si se elimina in laptele matern la animale.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Lactoza monohidrat Amidon de porumb Celuloza pulbere Croscarmeloza sodica Povidona K 30 Stearat de magneziu
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25 °C, in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blister din PVC/Al
Marimea ambalajului: 10 comprimate 20 comprimate 50 comprimate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP), Glienicker Weg 125,
D-12489 Berlin, Germania
Telephone: (030) 6707-0 Fax:(030) 6707-2120


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Ibuprofen si Antidepresive ISRS
In timpul tratamentului antidepresiv cu Cipralex ( escitalopram) se pot administra medicamente împot ...
tuse seaca fara secretii
Buna ziua, MA IERTATI CA REVIN - AMBROXOL SIROP si STREPSILS INTENSIV SUNT OK? VA MULTUMESC ...
↳ Buna ziua! Ambroxol sirop este tot un expectorant si se recomanda pentru tusea productiva. Luati la inceput antitusive: Paxeladine, Robitussin Antit ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Administrarea expectorant V
Buna! Administrarea tabletelor se face cu apa sau se sug? ...
↳ Buna ziua! Tabletele Expectorante de la Plantavorel se inghit cu apa. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Se poate combina eurespalul cu rhinathiolul?
Băiatul meu are tuse productivă, medicul de familie mi-a dat rhinathiol cu eurespal si aer ...
↳ Buna ziua! Da, se pot combina, intrucat Eurespal nu este un antitusiv (nu blocheaza centrul tusei, caz in care nu trebuie facuta asocierea cu expecto ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandateOferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...
Sfatul farmcistului Limbrici in sarcina
Limbrici in sarcina

Este recomandat duador in sarcina la 16 saptamani ? ... Buna ziua! Categoric NU! NU luati acest medicament in nici un caz! ...


Sfatul farmcistului Efect tratament Helicobacter
Efect tratament Helicobacter

Iau tratament pentru helicobacter pylori cu Ospomax,tavanic și ul ... Buna ziua! Da, responsabil pentru acest efect este medicamentul Ulcam ...


Sfatul farmcistului Fibrom și polip uterin
Fibrom și polip uterin

Ce recomandați pentru fibrom și polip uterin? Am un ciclu in ... Buna ziua! Va recomand produsul Fitofibrom stop, cate 3 capsule pe zi ...


Sfatul farmcistului gastrita atrofica
gastrita atrofica

Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastro ... Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de ...