Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Cezera 5 mg comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Cezera 5 mg comprimate filmate

Prospect - Cezera 5 mg comprimate filmate


NU comercializăm Cezera 5 mg comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Cezera 5 mg comprimate filmate    DCI: Levocetirizinum


  Produs complementar recomandat


37.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Tratamentul simptomatic al rinitei alergice si urticariei cronice idiopatice.

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Fiecare comprimat filmat contine diclorhidrat de levocetirizina 5 mg.

Excipient: lactoza 88,63 mg per comprimat. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Comprimat filmat

Comprimate filmate rotunde, biconvexe, albe, cu margini tesite.

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Tratamentul simptomatic al rinitei alergice si urticariei cronice idiopatice.
4.2 Doze si mod de administrare

Comprimatul filmat trebuie administrat pe cale orala, inghitit intreg, cu lichid si poate fi administrat cu sau fara alimente. Se recomanda administrarea dozei zilnice in priza unica.

Adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste:
Doza zilnica recomandata este de 5 mg (1 comprimat filmat).

Varstnici:
La pacientii varstnici cu insuficienta renala moderata pana la severa, se recomanda ajustarea dozei zilnice (vezi mai jos, "Pacienti cu insuficienta renala").

Copii cu varsta intre 6 si 12 ani:
Doza zilnica recomandata este de 5 mg (1 comprimat filmat). Copii cu varsta sub 6 ani
Utilizarea Cezera nu este recomandata la copiii cu varsta sub 6 ani, deoarece, comprimatele filmate disponibile pana in prezent nu permit ajustarea dozelor.
Pacienti cu insuficienta renala:
Intervalul dintre doze trebuie ajustat individual, corespunzator functiei renale.

Pacienti cu insuficienta hepatica:
La pacientii care prezinta numai insuficienta hepatica, nu este necesara ajustarea dozei. La pacientii cu insuficienta hepatica si insuficienta renala, se recomanda ajustarea dozei (vezi mai sus "Pacienti cu insuficienta renala").

Durata tratamentului:
Durata tratamentului depinde de tipul, durata si evolutia afectiunii. In general, in cazul rinitei alergice, un tratament de 3-6 saptamani este suficient, iar pentru o expunere la polen de scurta durata, o saptamana. Pentru comprimatele filmate de levocetirizina de 5 mg, exista experienta clinica pentru o perioada de tratament de 6 luni. Pentru forma racemica, exista date clinice pentru o durata a tratamentului de pana la un an in urticaria cronica si rinita alergica cronica si de pana la 18 luni, la pacientii cu prurit asociat dermatitei atopice.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la levocetirizina, la alti derivati de piperazina sau la oricare dintre excipienti. Pacienti cu insuficienta renala severa, cu un clearance al creatininei sub 10 ml/min.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Se recomanda precautie la administrarea de alcool etilic (vezi pct. 4.5).
Comprimatele filmate de Cezera 5 mg contin lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu s-au efectuat studii de interactiune cu levocetirizina (inclusiv niciun studiu cu inductori ai CYP3A4). Studiile cu forma racemica a cetirizinei au demonstrat ca nu apar interactiuni cu reactii adverse relevante din punct de vedere clinic la administrarea concomitenta cu pseudoefedrina, cimetidina, ketoconazol, eritromicina, azitromicina, glipizid si diazepam. Intr-un studiu cu administrare de doze repetate, s-a observat o scadere usoara a clearance-ului cetirizinei (16%) administrate concomitent cu teofilina (400 mg o data pe zi); proprietatile teofilinei nu au fost modificate de administrarea concomitenta a cetirizinei.
Gradul absorbtiei levocetirizinei nu este redus de alimente, cu toate ca viteza absorbtiei este scazuta. La pacientii sensibili, administrarea concomitenta a cetirizinei sau levocetirizinei si a alcoolului etilic sau a altor deprimante ale SNC, poate avea efecte asupra sistemului nervos central, desi s-a aratat ca cetirizina, sub forma racemica, nu potenteaza efectul alcoolului etilic.

4.6 Sarcina si alaptarea

Pentru levocetirizina nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea sa la femeile gravide.. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale. Se recomanda precautie la prescrierea medicamentului la femeile gravide sau care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Studiile clinice comparative nu au evidentiat daca levocetirizina, in dozele recomandate, afecteaza vigilenta, reactivitatea sau capacitatea de a conduce vehicule. Totusi, unii pacienti pot prezenta somnolenta, fatigabilitate si astenie in cazul tratamentului cu Cezera. De aceea, pacienti care intentioneaza sa conduca, sa se angajeze in activitati cu potential periculos sau sa foloseasca utilaje, trebuie sa ia in considerare raspunsul lor la tratamentul medicamentos.

4.8 Reactii adverse

Reactiile adverse se clasifica in functie de frecventa in: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/l0), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
In studiile terapeutice la femei si barbati cu varsta intre 12 si 71 ani, 15,1% dintre pacientii din grupul tratat cu levocetirizina 5 mg au avut cel putin o reactie adversa la tratament, comparativ cu 11,3% dintre pacientii tratati cu placebo. 91,6% dintre aceste reactii adverse la medicament au fost usoare pana la moderate.
In studiile clinice terapeutice, rata de renuntare la tratament datorita evenimentelor adverse a fost de 1% (9/935) in grupul tratat cu levocetirizina 5 mg si de 1,8% (14/771) in grupul tratat cu placebo. Studiile clinice terapeutice cu levocetirizina au inclus 935 pacienti in tratament cu doza zilnica recomandata de 5 m

In plus, au fost observate mai putin frecvent, reactii adverse, cum sunt astenia sau durerea abdominala. Incidenta reactiilor adverse de tip sedativ, cum sunt somnolenta, fatigabilitatea si astenia, a fost mai mai mare (8,1%) in grupul tratat cu levocetirizina 5 mg, comparativ cu grupul tratat cu placebo
(3,1%).
In plus, fata de reactiile adverse raportate in studiile clinice descrise anterior, din experienta de dupa punerea pe piata a medicamentului au fost raportate urmatoarele reactii adverse foarte rare:
- Investigatii diagnostice: cresterea greutatii corporale, valori anormale ale testelor functiei hepatice .
- Tulburari cardiace: palpitatii.
- Tulburari oculare: tulburari vizuale.
- Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: dispnee.
- Tulburari gastro-intestinale: greata.
- Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: edem angioneurotic, prurit, eruptie cutanata tranzitorie, urticarie.
- Tulburari ale sistemului imunitar: hipersensibilitate, inclusiv anafilaxie.
- Tulburari hepatobiliare: hepatita.

4.9 Supradozaj

Simptome
La adulti, simptomele supradozajului pot include somnolenta si la copii, initial agitatie si neliniste, urmate de somnolenta.

Tratament
Nu exista un antidot specific cunoscut pentru levocetirizina.
La aparitia supradozajului, este recomandat un tratament simptomatic sau de sustinere a functiilor vitale. La scurt timp dupa ingestia comprimatelor, trebuie luat in considerare lavajul gastric. Levocetirizina nu este practic indepartata prin hemodializa.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antihistaminice de uz sistemic, derivati de piperazina, cod ATC: R06AE09. Levocetirizina, enantiomerul (R) al cetirizinei, este un antagonist potent si selectiv al receptorilor H1 periferici.
Studiile de afinitate au aratat ca levocetirizina poseda o afinitate mare pentru receptorii H1 la om (Ki = 3,2 nmol/l). Levocetirizina prezinta o afinitate de doua ori mai mare decat cetirizina (Ki = 6,3 nmol/l). Levocetirizina disociaza de receptorii H1 cu un timp de injumatatire plasmatica de 115 ± 38 min.
Studiile de farmacodinamie la voluntari sanatosi au demonstrat ca, la jumatate din doza recomandata, levocetirizina a avut o activitate comparabila cu cetirizina, atat la nivel cutanat, cat si nazal. Studiile in vitro (camere Boyden si tehnici cu straturi celulare) arata ca levocetirizina inhiba migrarea transendoteliala a eozinofilelor indusa de eotaxina, atat prin celulele pulmonare, cat si dermice. Un studiu experimental de farmacodinamie in vivo (tehnica camerei cutanate) a evidentiat trei efecte inhibitorii principale ale levocetirizinei 5 mg in primele 6 ore ale reactiei induse de polen, comparativ cu placebo, la 14 pacienti adulti: inhibarea eliberarii VCAM-1, modularea permeabilitatii vasculare si scaderea recrutarii eozinofilelor.
Eficacitatea si siguranta levocetirizinei au fost demonstrate prin cateva studii clinice dublu-orb, placebo-controlate, efectuate la pacienti adulti care sufereau de rinita alergica sezoniera. Intr-un studiu clinic cu durata de 6 luni la 551 pacienti (incluzand 276 pacienti tratati cu levocetirizina) cu rinita alergica persistenta (simptome prezente 4 zile pe saptamana pentru cel putin 4 saptamani consecutiv) si sensibili la praful de casa si polenul florilor, a demonstrat ca doza de 5 mg levocetirizina a fost clinic si statistic semnificativ mult mai puternica decat placebo in ameliorarea simptomelor rinitei alergice pe intreaga durata a studiului, fara nici un fel de tahifilaxie. Pe durata intregului studiu, levocitirizina a imbunatatit semnificativ calitatea vietii pacientilor.

Relatia farmacocinetica/farmacodinamie:
Doza de 5 mg levocetirizina ofera un model similar de inhibare a reactiilor induse de histamina, cu al dozei de 10 mg cetirizina. Similar cetirizinei, actiunea asupra reactiei cutanate induse de histamina nu a fost corelata cu concentratia plasmatica.
Examenele ECG nu evidentiaza efecte relevante ale levocetirizinei asupra intervalului QT.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Proprietatile farmacocinetice ale levocetirizinei sunt liniare, independente de doza si timp, cu variabilitate individuala mica. Profilul farmacocinetic este identic, atat in cazul administrarii ca simplu enantiomer sau ca cetirizina. In timpul proceselor de absorbtie si eliminare nu apare transformarea chirala.
Absobtie:
Dupa administrarea orala, levocetirizina este absorbita rapid si in proportie mare. Concentratiile plasmatice maxime sunt atinse la 0,9 ore dupa administrare. Concentratia constanta este atinsa dupa 2 zile. Concentratiile plasmatice maxime sunt de 270 ng/ml si 308 ng/ml, dupa administrarea unei doze unice, respectiv dupa doze repetate, de 5 mg, o data pe zi. Gradul absorbtiei este independent de doza si nu este modificat de alimente, dar concentratia plasmatica maxima este redusa si intarziata. Distributie:
La om nu exista date asupra distributiei tisulare, nici date asupra trecerii levocetirizinei prin bariera hemato-encefalica. La sobolani si caini, concentratiile tisulare cele mai mari sunt identificate in ficat si rinichi, iar cele mai mici, la nivelul sistemului nervos central.
Levocetirizina se leaga in proportie de 90% de proteinele plasmatice. Distributia levocetirizinei este
restrictiva, deoarece volumul de distributie este de 0,4 l/kg.
Biotransformare:
Proportia metabolizarii levocetirizinei la om este mai mica de 14% din doza administrata, si, de aceea, diferentele rezultate din polimorfismul genetic sau administrarea concomitenta de inhibitori enzimatici se asteapta a fi neglijabile. Caile metabolice includ oxidarea aromatica, N- si O-dezalchilarea si conjugarea cu taurina. Caile dezalchilarii sunt mediate in principal de CYP 3A4, in timp ce oxidarea aromatica implica multiple si/sau izoenzime CYP neidentificate. Levocetirizina nu are efect asupra activitatii izoenzimelor CYP 1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 si 3A4, la concentratii mult peste concentratiile plasmatice maxime obtinute dupa administrarea unei doze orale de 5 mg. Datorita metabolizarii scazute si absentei potentialului inhibitor metabolic, este putin probabila interactiunea levocetirizinei cu alte substante sau vice-versa. Eliminare:
Timpul de injumatatire plasmatica la adulti este de 7,9 ± 1,9 ore. Clearance-ul total aparent mediu este de 0,63 ml/min si kg. Calea principala de excretie a levocetirizinei si metabolitilor sai este cea urinara, responsabila de un procent mediu de 85,4% din doza. Excretia pe cale fecala este de numai 12,9% din doza administrata. Levocetirizina este excretata atat prin filtrare glomerulara, cat si prin secretie tubulara activa. Insuficienta renala:
Clearance-ul total aparent al levocetirizinei este corelat cu clearance-ul creatininei. De aceea. la pacientii cu insuficienta renala moderata si severa, se recomanda ajustarea intervalelor dintre dozele de levocetirizina, in functie de clearance-ul creatininei. La pacientii cu forma finala anurica de boala renala, clearance-ul total este scazut cu aproximativ 80%, comparativ cu subiectii normali. Cantitatea de levocetirizina indepartata in cursul unei proceduri standard de 4 ore de hemodializa a fost de <10%.

5.3 Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

Nucleu:
Lactoza monohidrat Celuloza microcristalina Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu

Film:
Lactoza monohidrat Hipromeloza 6cP
Dioxid de titan (E 171) Macrogol 3000 Triacetina
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani.
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
Aceste medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Blistere (PVC-PVDC/Al): cutie cu 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98 si 100 comprimate filmate. Blistere (OPA-Al-PVC/Al): cutie cu 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98 si 100 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

KRKA, d.d. Novo mesto
Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Dependență TONIMER PANTHEXYL HIPERTONIC
Hristos s-a înălțat! Spuneți-mi, vă rog, dacă TONIMER PANTHEXYL poate fi fo ...
↳ Buna ziua! Acest spray contine apa de mare si nu da dependenta, se poate utiliza timp indelungat! ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
durată utilizare Marimer Spray nazal
Cît timp poate fi utlizat Marimer Spray nazal contra unei rinite cronice și pe fond de regim hi ...
Rinita cronica
Buna ziua. Fata mea de 16 ani avea nasul înfundat și respira cu gura deschisă si mai greoi. Alt ...
↳ Buna ziua! Recomand administrarea Concentratului de coacaz-negru, indicat in rinite cronice, cate 6 picaturi de doua ori pe zi (inainte de micul-deju ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Capsio Alergie & Sinuzita
Doctorul de familie mi-a recomandat pentru sinuzita mea Capsio Alergie si Sinuzita, un produs natura ...
↳ Buna ziua! Ardeiul iute contine o sbstanta numita capsaicina, care are efecte benefice in cazul rinitei alergice si poate fi folosita pe teermen lung ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
– Marimer Sinuzite și Rinite,
Domnule farmacist, Referitor la – Marimer Sinuzite și Rinite, Pe ce perioada se poate utiliz ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa Levocetirizinum?
Alte medicamnete care au Levocetirizinum:
- Zenaro
- Levocetirizina Actavis 5 mg comprimate filmate
- Contrahist 5 mg
- Contrahist 0,5 mg/ml solutie orala
- Cetizal 5 mg
- XYZAL Comprimate filmate, 5 mg

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...