Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Oxigen MW 32, gaz medicinal lichefiat

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Oxigen MW 32, gaz medicinal lichefiat

Prospect - Oxigen MW 32, gaz medicinal lichefiat


NU comercializăm Oxigen MW 32, gaz medicinal lichefiat!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Oxigen MW 32, gaz medicinal lichefiat    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Corectarea hipoxemiei determinate de insuficienta respiratorie cu diverse etiologii (pneumonie, criza severa de astm bronsic, exacerbare acuta a bronsitei cronice si emfizemului, embolii pulmonare,

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Oxigen medicinal lichefiat minimum 99,5% v/v.

3. FORMA FARMACEUTICA

Oxigen medicinal lichefiat
Gaz medicinal pentru inhalare, livrat in vrac, in stare lichefiata

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice
- Corectarea hipoxemiei determinate de insuficienta respiratorie cu diverse etiologii (pneumonie, criza severa de astm bronsic, exacerbare acuta a bronsitei cronice si emfizemului, embolii pulmonare, sindrom de detresa respiratorie la copii si nou-nascuti, slabiciune la nivelul musculaturii cutiei toracice si a altor grupe musculare scheletice, supradozaj cu medicamente care deprima centrul respirator) ;
- Adjuvant in corectarea hipoxemiei din soc sau din afectiuni insotite de scaderea capacitatii de transport a hemoglobinei (anemie severa) ;
- Adjuvant in faza initiala a ischemiei tisulare locale ;
- Intoxicatia cu monoxid de carbon, cianuri, diclormetan ;
- Solvent pentru anestezice inhalatorii volatile sau gazoase.

In plus oxigenul hiperbar (presiune > 1 atm) este utilizat in
- boala de decompresiune (boala scafandrilor),
- embolia gazoasa,
- adjuvant in infectiile severe cu anaerobi, in special cu clostridii (gangrena gazoasa),
- prevenirea si ameliorarea leziunilor tesuturilor moi determinate de radioterapie.
4.2 Doze si mod de administrare
Doze:
La pacientii cu hipoxemie neinsotita de retentie de CO2 (de exemplu pneumonie, edem pulmonar, alveolita fibrozanta) oxigenul medicinal se poate administra in concentratii mari (40-100%), dar numai pe perioade scurte de timp pentru a evita riscul de aparitie a hipoventilatiei si retentiei de CO2. La pacientii cu criza severa de astm bronsic oxigenul medicinal se poate administra initial in concentratii de 40-60% pe o perioada scurta, reducandu-se apoi pana la cea mai mica concentrate necesara corectarii hipoxemiei.
La pacientii cu hipoxemie si hipercapnie (de exemplu BPOC), oxigenul medicinal se administreaza in concentrate scazuta (24%-28%) pentru a evita cresterea suplimentara a retentiei de CO2. si acidoza respiratorie.
Mod de administrare:
Prin aparatele de oxigen pentru anestezie. Masca de oxigen Sonda nazala si
Sonda T la pacienti intubati cu respiratie spontana Camera hiperbara.

4.3 Contraindicatii
- Retentia acuta de CO2
- Fumatul concomitent
- Afectarea plamanilor de catre radicalii liberi de oxigen

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Pe durata administrarii terapiei cu oxigen medicinal este necesara monitorizarea continua clinica si a gazelor sanguine. In mod special trebuie manifestata o atentie in cazul administrarii oxigenului la pacienti cu adipozitate extrema, concentrate de CO2 arteriala cronica crescuta (COPD) sau tulburari ale controlului respiratiei la nivel nervos central si care ventileaza spontan, deoarece prin corectarea hipoxemiei in aceste situatii exista un risc crescut de instalare a hipoventilatiei.
In timpul administrarii de oxigen in camere hiperbare, pentru a evita perturbarea functiilor plamanilor (hemoragii pulmonare, displazia bronhopulmonara) este obligatoriu un control regulat al presiunii partiale a oxigenului in sangele arterial.

Oxigenul nu este inflamabil dar favorizeaza arderile si de aceea nu sunt permise fumatul, existenta flacarilor deschise si a surselor de aprindere in imediata apropiere. La contactul cu substantele usor inflamabile exista pericol de foc. Se vor lua toate masurile de prevedere necesare ca atunci cand se intra in contact cu elemente cum ar fi conducte, ventile si armaturi, acestea sa nu aiba urme de ulei sau grasime (de asemenea, creme). Toate substantele care se aprind in mod normal in aer, in atmosfera de oxigen sunt mult mai usor inflamabile, ard mai rapid si degaja un flux termic mai intens.
4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune Nu se cunosc.
4.6 Sarcina si alaptarea
Studii epidemiologice conduse in mod adecvat nu au evidentiat reactii adverse oxigenului asupra sarcinii sau asupra sanatatii fatului/nou-nascutului.
Oxigenul medicinal poate fi utilizat in timpul sarcinii sub stricta supraveghere a medicului. Oxigenul poate fi administrat la femei care alapteaza.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Oxigenul medicinal nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reactii adverse

Hipercapnia
La pacientii cu functie respiratorie scazuta, terapia cu oxigen poate determina hipercapnie si acidoza, care poate pune viata pacientului in pericol.
Toxicitatea pulmonara a oxigenului
Inhalarea de oxigen in concentrate mare (80 - 100%) la presiune atmosferica mai mult de 12 ore poate determina leziuni progresive ale plamanilor. Stratul de celule alveolare si celulele endoteliului capilar devin permeabile, creand un bogat edem lichidian cu proteine care pot forma ``membrane hialine``.
Frecvent apar traheobronsite de insotire. Aceste modificari pot fi reversibile daca concentratia de oxigen este scazuta in stadiul initial, altfel ele pot sa progreseze si sa determine moartea imediat sau tardiv, datorita fibrozei pulmonare.
Toxicitatea pulmonara a oxigenului poate fi rezultatul productiei de radicali liberi sub influenta oxigenului.
Toxicitate la nivel retinian
Concentratiile crescute de oxigen pot sa duca la scaderea fluxului sangvin la nivelul retinei, putand determina retinopatie la nou-nascuti prematuri. Presiunea inalta a oxigenului opreste proliferarea vaselor de sange ale retinei. Cand pacientul primeste din nou aer apare o proliferare intensa a vaselor de sange la locul respectiv. Pot exista multe alte cauze de retinopatie a prematurului incluzind hipoxemia. Monitorizarea atenta a terapiei cu oxigen la nou-nascuti este obligatorie. Toxicitate la nivel SNC
Inhalarea oxigenului pur sub presiune de peste 2 atmosfere sau in concentrate mare (75% - 100%) la presiune atmosferica, timp indelungat poate duce la toxicitate nervoasa manifestata prin modificari ale dispozitiei, greata, ameteli, convulsii.
De obicei se produce restabilirea completa, dar convulsiile de acest fel pot duce la deces in cazul pacientilor cu boala de decompresiune.

4.9 Supradozaj

In conditiile utilizarii conform recomandarilor, in concentratii terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om. Totusi inhalarea timp indelungat de oxigen 75% poate determina greata, senzatia de ameteala, tuse cu dispnee si convulsii. Pacientul respectiv trebuie sa fie cat mai repede expus la aer proaspatsi instituit tratament simptomatic.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: gaze medicinale, cod ATC: V03AN01
Efectele locale pulmonare si cele generale la administrarea oxigenului pe cale inhalatorie depind de presiunea partiala a acestuia in aerul inspirat.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Oxigenul reprezinta 21% din aerul atmosferic si prin inspiratie intra in tractul respirator; din alveolele pulmonare unde in conditii ideale de ventilatie si perfuzie PO2 are o presiune de 110 mmHg, trece in sangele arterial pulmonar apoi in circulatia sistemica, ajungand in tesuturi unde este eliberat la nivel celular fiind esential in desfasurarea proceselor metabolice. In sange, cea mai mare cantitate de O2 este legata chimic de hemoglobina (1,35 ml/g) si o parte relativ mai mica este dizolvata fizic (0,3 ml/dl). Prin administrarea de oxigen la presiune mai mare creste procentul de gaz dizolvat in sange, astfel incat la o presiune de 3 atmosfere, in camera hiperbara, cantitatea dizolvata in sange poate asigura oxigenul necesar pentru metabolism chiar in absenta hemoglobinei.
5.3 Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
1 an
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa ,,Data expirarii".
A se pastra la temperaturi sub 50°C, in ambalajul original, in locuri bine ventilate.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Este interzis contactul cu uleiuri si grasimi.
A se pastra in ambalajul original.
Interzisa stationarea in zone expuse publicului
Accesul persoanelor straine este interzis.
A nu se depozita substante combustibile de orice fel in apropierea cisternei criogenice. Pericol de aprindere in contact cu substante inflamabile. Fumatul si focul deschis interzise.
Umplerea, intretinerea si repararea recipientului se fac numai de catre producator. In caz de necesitate sunati la 021 327 36 24 sau 0722 699 416
6.5 Natura si continutul ambalajului
Ambalaj de transport: cisterna criogenica Ambalaj fix: stocator criogenic

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Messer Romania Gaz SRL,
Calea Calarasilor nr. 177, bloc 45, etaj. 3, ap.7-9, sector 3, Bucuresti, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Corderone se poate întrerupe brusc?
Mama mea are 75 de ani și a fost diagnosticata cu Pneumonie interstițial, acum 2 zile, la ...
Interacțiune medicamentoasă
Bună ziua Mama mea în vârstă de 80 de ani urmează un tratament cu anticoagulante și antibiotic ...
↳ Buna ziua! INtre componentele Relaxophytol si medicatia anticoagulanta si antibiotice nu s-au raportat interactiuni, faceti asocierea cu prudenta, re ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
DEPRIMARE RESPIRATORIE
Buna ziua! Deprimare respiratorie inseamna insuficienta respiratorie ? ...
↳ Buna ziua! Teremenul deprimare respiratorie inseamna o diminuarea a functiei respiratorii, ca in cazul astmului sau bronhopneumoniei obstructive (ca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
traheobronsita acuta-pneumonie iterstitiala
Va rog sa ma informati daca pt. boala de mai sus este folostor siropul german Sinecod? Multumesc ...
Arsuri in spate după pneumonie instersitiara
Am avut o pneumonie insterstitiara aproape o luna și am rămas cu o transpirație conti ...
↳ Buna ziua! Da, este recomandat sa luati Polygemma 16, cate 2 ml de 3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de mesele principale. Puteti asocia si Air7, ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...