Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Gralin 5 mg, 10 mg si 30 mg comprimate filmate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Gralin 5 mg, 10 mg si 30 mg comprimate filmate

Prospect - Gralin 5 mg, 10 mg si 30 mg comprimate filmate


NU comercializăm Gralin 5 mg, 10 mg si 30 mg comprimate filmate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Gralin 5 mg, 10 mg si 30 mg comprimate filmate    DCI: Nicergolinum


  Produs complementar recomandat
Insicatii: tratamentul simptomatic al deficitului patologic cognitiv si neurosenzorial cronic la varstnici cu sindroame de ischemie cerebrala (cu exceptia bolii Alzheimer si a altor demente)

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

Gralin 5 mg
Un comprimat filmat contine nicergolina 5 mg. Excipient: glucoza monohidrat 0,7 mg.
Gralin 10 mg
Un comprimat filmat contine nicergolina 10 mg. Excipient: glucoza monohidrat 0,7 mg.

Gralin 30 mg
Un comprimat filmat contine nicergolina 30 mg
Excipienti: glucoza monohidrat 0,7 mg, Ponceau 4R (E 124) 0,005 mg. Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Gralin 5 mg
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbena Gralin 10 mg
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare caramiziu deschis Gralin 30 mg
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare brun-roscat.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Adjuvant in:
- tratamentul simptomatic al deficitului patologic cognitiv si neurosenzorial cronic la varstnici cu sindroame de ischemie cerebrala (cu exceptia bolii Alzheimer si a altor demente);
- tratamentul claudicatiei intermitente care apare in cadrul arteriopatiilor obliterante cronice ale membrelor inferioare (stadiul lib Fontaine);
- tratamentul scaderii acuitatii auditive si tulburarilor campului vizual de origine vasculara.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si varstnici
Doza uzuala zilnica este de 30 mg nicergolina, administrate in priza unica sau fractionat, in 2 - 3 prize; doza poate fi crescuta pana la 60 mg.

Copii si adolescenti
Nu se recomanda administrarea la acest grup de varsta.

Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala se recomanda reducerea dozelor. Mod si durata de administrare
Se recomanda administrarea inaintea meselor principale. Daca se prescrie o doza unica, este preferabila administrarea la micul dejun.
Comprimatele se administreaza intregi, fara a se mesteca, cu o cantitate suficienta de lichid.

Deoarece efectul terapeutic apare treptat este necesara administrarea pe o perioada mai lunga de timp. Totusi, la anumite intervale, de cel mult 6 luni, trebuie reevaluata necesitatea continuarii terapiei cu nicergolina.

4.3 Contraindicatii

Hipersensibilitate la nicergolina, la alti alcaloizi din ergot sau la oricare dintre excipienti; Infarct miocardic recent; Hemoragii acute;
Tumori cerebrale asociate cu sindrom de hipertensiune craniana; Bradicardie marcata (< 50/min);
Tratament asociat cu simpatomimetice alfa- sau beta-adrenergice; Hipotensiune arteriala ortostatica; Sarcina si alaptare.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Se recomanda administrarea cu prudenta in doza mica a nicergolinei in caz de hipotensiune arteriala sau bradicardie.
La pacientii cu insuficienta renala, excretia medicamentului si a metabolitilor sai este scazuta, fiind necesara o scadere a dozei.
Nicergolina trebuie administrata cu prudenta pacientilor cu hiperuricemie, antecedente de guta si/sau in timpul tratamentului asociat cu medicamente care pot influenta metabolizarea si excretia acidului uric.

Gralin contine glucoza. Pacientii cu sindrom rar de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Gralin contine Rosu cosenila A (E 124). Poate provoca reactii alergice.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nicergolina trebuie administrata cu prudenta in cazul tratamentului concomitent cu:
- medicamentele antihipertensive, vasodilatatoare (poate potenta efectul acestora);
- deoarece nicergolina este metabolizata prin intermediul izoenzimei CYP P450 2D6, trebuie avute in vedere posibilele interactiuni cu alte medicamente metabolizate prin oxidare de catre aceeasi izoenzima;
- medicamente anticoagulante si antiagregante plachetare- deoarece nicergolina inhiba agregarea trombocitara si reduce vascozitatea sanguina este necesara o monitorizare frecventa a parametrilor coagularii sanguine la pacientii predispusi. Asocierea cu acidul acetilsalicilic determina o posibila prelungire a timpului de sangerare;
- medicamente care pot influenta metabolizarea acidului uric (nicergolina poate afecta metabolizarea si excretia acidului uric);
- efectul simpatomimeticelor alfa- si beta- adrenergice poate fi scazut la administrarea concomitenta cu nicergolina;
- beta-blocante; sunt disponibile date privind intensificarea efectelor cardiace ale blocantelor beta-adrenergice de catre nicergolina;
- asocierea cu alte nootrope, necesita ajustarea dozelor.

4.6 Sarcina si alaptarea

Nu exista date clinice adecvate privind utilizarea nicergolinei la femeile gravide.
Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul
potential pentru om este necunoscut. Nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii.

Nu se cunoaste daca nicergolina se excreta in laptele matern; in consecinta, ca masura de precautie, nu se recomanda administrarea in timpul alaptarii.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Nicergolina poate afecta capacitatea de reactie a pacientului si poate provoca ameteli, de aceea se recomanda ca aceste activitati sa fie evitate pana in momentul in care efectul este bine cunoscut si evaluat.
4.8 Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Au fost raportate cazuri rare de reactii adverse usoare, in general legate de actiunea vasculotropa a medicamentului:
Tulburari cardiace: hipotensiune arteriala, bradicardie. Tulburari vasculare: bufeuri.
Tulburari ale sistemului nervos: ameteli, cefalee, stare de confuzie, somnolenta sau insomnie; Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: cazuri rare de pneumopatii interstitiale izolate sau asociate cu o afectere pleurala, afectare pleurala izolata, pneumopatie fibrozanta. Tulburari gastro-intestinale: tulburari gastro-intestinale usoare (dispepsie, diaree, constipatie, greata). Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eritem cutanat tranzitor.

In studiile clinice a fost observata cresterea uricemiei, chiar daca acest fenomen nu pare a fi asociat nici dozei administrate, nici duratei tratamentului.
4.9 Supradozaj
ingestia unei cantitati mari de nicergolina poate induce o scadere accentuata, tranzitorie a tensiunii arteriale si bradicardie. Intensitatea reactiilor adverse poate varia de la o persoana la alta. De obicei nu este necesar nici un tratament; este suficient ca pacientul sa se plaseze in pozitie supina cu membrele inferioare ridicate pentru cateva minute. In cazul unei deficiente majore de irigare a creierului si inimii, se recomanda reechilibrarea hidroelectrolitica, administrarea de simpatomimetice, cu monitorizarea continua a tensiunii arteriale.
Nu exista antidot specific. Tratamentul supradozajului consta in evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si scaderea absorbtiei prin lavaj gastric, administrarea de carbune activat si accelerarea tranzitului gastro - intestinal (sulfat de sodiu) si tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: sistem cardiovascular, vasodilatatoare periferice, alcaloizi de ergot, codul
ATC: C04AE02.

Nicergolina este un derivat de semisinteza de ergot cu activitate blocanta alfa1-adrenergica. Are efect vasodilatator cerebral si periferic determinat atat de blocarea receptorilor alfa-adrenergici, cat si prin actiunea directa de relaxare a musculaturii netede vasculare. Nu are efect vasodilatator asupra circulatiei coronariene.

La doze terapeutice nu influenteaza tensiunea arteriala. La pacientii hipertensivi poate reduce treptat hipertensiunea arteriala in urma administrarii regulate de nicergolina, in spital sub supraveghere medicala.
Pricipalele efecte farmacodinamice ale nicergolinei constau in efectul vasodilatator cerebral si periferic, cu cresterea fluxului arterial, evidenta in special la pacientii cu insuficienta circulatorie datorata arteriopatiei si un efect metabolic de imbunatatire a utilizarii oxigenului si glucozei la nivel celular. Pe langa aceste efecte, nicergolina are si un efect inhibitor al agregarii plachetare, demonstrat atat in vitro cat si in vivo in studiile preclinice si clinice efectuate.

5.2 Proprietati farmacocinetice

Absorbtie
Dupa administrarea orala, nicergolina se absoarbe rapid si aproape complet. Radioactivitatea plasmatica maxima dupa administrarea de doze mici (4-5 mg) de nicergolina marcata radioactiv la voluntarii sanatosi, a fost obtinuta in 1,5 ore. Totusi, dozele orale terapeutice (30 mg) de nicergolina marcata radioactiv cu [3H] la voluntarii sanatosi, au dus la o radioactivitate plasmatica maxima in 3 ore, cu un timp de injumatatire plasmatica de aproximativ 15 ore.

Biodisponibilitatea absoluta a nicergolinei dupa administrarea orala este de aproximativ 5%, datorita metabolizarii intense la primul pasaj hepatic.

La 1 ora de la administrarea orala a 14C-nicergolinei la sobolani (5 mg/kg), nicergolina si principalul sau metabolit activ farmacodinamic, MMDL (1,6-dimetil-8p-hidroximetil-10a-metoxi-ergolina, 50% din radioactivitatea totala) au fost detectate in creier. Dupa administrarea orala de doze terapeutice la voluntarii sanatosi, aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp a radioactivitatii plasmatice a fost de 81% si de 6%, calculate pentru principalii metaboliti ai nicergolinei - MDL (6-metil-8 P-hidroximetil-10a -metoxi-ergolina), respectiv, MMDL. Concentratiile plasmatice maxime ale MMDL si MDL au fost atinse in aproximativ 1 ora si 4 ore de la administrare, cu un timp de injumatatire plasmatica de 13 ore si, respectiv, 14 ore. In studii clinice ce au inclus voluntari sanatosi tratati cu 30-60 mg nicergolina, s-a demonstrat farmacocinetica liniara a acesteia.
Distributie
Volumul de distributie este relativ mare, peste 105 l, ceea ce reflecta, probabil, distribute la nivel sanguin si distributia in celulele sanguine si/sau tesuturi. Nicegolina se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice umane, cu afinitate mai mare pentru a-glicoproteina acida decat pentru albumina serica. Deoarece concentratia plasmatica a a1-glicoproteinei poate creste la pacientii varstnici in conditii patologice, de exemplu in cazul proceselor inflamatorii acute, afectiuni maligne sau stres, concentratia efectiva a substantei active poate fi redusa in aceste conditii.
Metabolizare
Principala cale de eliminare a nicergolinei este prin metabolizare hepatica.
Nicergolina este metabolizata in proportie mare la primul pasaj hepatic. Principala cale de
metabolizare consta in hidroliza legaturii esterice, rezultand MMDL, iar apoi, prin demetilare, MDL.
Procesul de demetilare are loc prin actiunea catalitica a izoenzimei CYP2D6. La om se formeaza mai ales MDL, care reprezinta 50% din doza totala si 74% din radioactivitatea regasita in urina.

Excretia
Excretia urinara este principala cale de eliminare atat la om, cat si la animale, 80% si numai 10-20% din doza totala marcata radioactiv fiind recuperate din urina, respectiv, materii fecale.

Pacientii cu insuficienta renala
Pacientii cu disfunctie renala grava au prezentat o scadere semnificativa a excretiei urinare de MDL. In urma caii secundare de metabolizare rezulta prin demetilare (1-DN) 1-demetil-nicergolina, care apoi este metabolizata la MDL prin hidroliza legaturii esterice.
5.3 Date preclinice de siguranta

Nu sunt disponibile.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Gralin 5 mg
Nucleu
Celuloza microcristalina Amidon de porumb Povidona
Talc
Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
Film
Carboximetilceluloza sodica Maltodextrina/dextrina Glucoza monohidrat Lecitina de soia Dioxid de titan (E 171) Oxid galben de fer (E 172)

Gralin 10 mg
Nucleu
Celuloza microcristalina Amidon de porumb Povidona
Talc
Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
Film
Carboximetilceluloza sodica Maltodextrina/dextrina Glucoza monohidrat Lecitina de soia
Talc
Dioxid de titan (E 171) Oxid galben de fer (E 172) Oxid rosu de fer (E 172)

Gralin 30 mg
Nucleu
Celuloza microcristalina Amidon de porumb Povidona
Talc
Dioxid de siliciu coloidal anhidru Stearat de magneziu
Film
Carboximetilceluloza sodica Maltodextrina/dextrina Glucoza monohidrat Lecitina de soia Dioxid de titan (E 171) Oxid galben de fer (E 172) Oxid rosu de fer (E 172)
Ponceau 4R (E 124)
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

6.5 Natura si continutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate. Cutie cu 100 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate

6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. LaborMed Pharma S.A.
Splaiul Independentei nr. 319 E, sector 6, Bucuresti, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Administrare neurovert la copil de 9 ani?
Buna ziua, va rog imi puteti spune daca se poate administra neurovert la un copil de 9 ani care a su ...
Urimil-poate ajuta in nevralgia de trigemen, la refacerea mielinei?
Buna ziua! Ma numesc Mitu-Cretu Senica, am 68 de ani. In anul 2006 am descoperit la un RMN ca am pa ...
Cat timp pot folosi Arterin ?
Folosesc Arterin de cca 6 luni si am usoare ameteli de la un timp. Cat timp se poate folosi Arterin, ...
↳ Buna ziua! Dupa 6 luni de administrare este bine sa faceti pauza cel putin o luna, apoi se poate relua administrarea. Ametelile pot avea o alta cauza ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Urimil la pacient cu edeme si metastaze cerebrale
Buna ziua, Urimil afecteaza persoanele cu metastazele si edemele pe creier , cancer grad IV, cu pun ...
↳ Buna ziua! Urimil nu este indicat in cazul cancerului deoarece contine Vitamina B12, care promoveaza proliferarea celulara. In al doi-lea rand, chia ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
sedativ pc in malformatiile cerebrale
buna seara.as putea sa-i dau copilului meu, baiat de 3,5 ani bolnav de malformatie cerebrala , t ...
↳ Buna ziua! Puteti sa-i administrati baietelului cate un comprimat Sedatif PC, inainte de culcare. Acest remediu homeopat nu are contraindicatii. Nu i ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa Nicergolinum?
Alte medicamnete care au Nicergolinum:
- Nicergolina LPH 30 mg

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bunã ziua, am folosit odatã nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie sã mã mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...