Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Defebryl 500 mg, comprimate

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Defebryl 500 mg, comprimate

Prospect - Defebryl 500 mg, comprimate


NU comercializăm Defebryl 500 mg, comprimate!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Defebryl 500 mg, comprimate    DCI: Paracetamolum


  Produs complementar recomandat
Indicatii: tratamentul simptomatic al durerilor usoare si moderate cu diferite localizari: cefalee, artralgii, lombalgii, algii dentare, dismenoree
2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Fiecare comprimat contine paracetamol 500 mg. Pentru excipienti vezi pct. 6.1

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimat.
Comprimate neacoperite, plate, circulare, de culoare alba, cu diametrul de 12 mm.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Defebryl 500 mg este indicat in:
- tratamentul simptomatic al durerilor usoare si moderate cu diferite localizari: cefalee, artralgii, lombalgii, algii dentare, dismenoree;
- tratamentul simptomatic al febrei.

4.2 Doze si mod de administrare

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani: 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Defebryl 500 mg) la intervale de 4 ore, administrata la nevoie. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Doza maxima recomandata pentru adulti este de 4 g paracetamol (8 comprimate Defebryl 500 mg) pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani: doza este de 60 mg/kg si zi, repartizata in prize egale, de exemplu 15 mg/kg si priza la 6 ore sau 10 mg/kg si priza la 4 ore.
Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Copii cu varsta sub 6 ani: se va administra o forma farmaceutica adecvata varstei.

In caz de insuficienta renala cu clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min, intervalul intre doua doze trebuie sa fie de cel putin 8 ore.

Se recomanda administrarea medicamentului cu o cantitate suficienta de lichid (aproximativ 200 ml la adult, daca este posibil).

Este necesara reevaluarea tratamentului daca:
- durerea tratata, indeosebi cea articulara, persista mai mult 5 zile;
- febra persista mai mult de 3 zile si simptomatologia se agraveaza;
- faringita severa persista mai mult de 2 zile si este insotita sau urmata de febra, cefalee, eritem cutanat tranzitoriu, greata sau varsaturi.

4.3 Contraindicatii
Hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipienti.
Insuficienta hepatocelulara.
Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.
Copii cu varsta sub 6 ani datorita formei farmaceutice.

4.4 Atentionari si precautii speciale pentru utilizare

Se va evita consumul de bauturi alcoolice in cursul tratamentului. Riscul supradozajului este mai mare la pacientii cu ciroza hepatica nonalcoolica. In eventualitatea unui supradozaj se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului chiar daca este asimptomatic datorita riscului intarziat de afectare hepatica severa.
Se impun precautii in caz de alcoolism si afectiuni hepatice, incluzand hepatita virala (creste riscul hepatotoxicitatii) si in caz de insuficienta renala grava (numai in cazul tratamentului de lunga durata cu doze mari, tratamentul ocazional fiind acceptabil).
Este necesara monitorizarea functiilor hepatice in cazul tratamentului de lunga durata si cu doze mari la pacientii cu leziuni hepatice preexistente.
Copii
Studiile efectuate nu au evidentiat probleme specifice privind administrarea la copii. Trebuie utilizate formele farmaceutice si dozele recomandate fiecarei varste.
Varstnici
Nu sunt probleme specifice varstei.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Nu se va asocia cu alte medicamente care contin paracetamol.
Alcoolul etilic (consum cronic), medicamentele inductoare enzimatice si cele hepatotoxice cresc riscul
afectarii hepatice al dozelor mari sau tratamentului prelungit cu paracetamol.
Absorbtia paracetamolului este accelerata de metoclopramida si si domperidona.
Colestiramina reduce absorbtia paracetamolului, daca se administreaza in prima ora de la ingestia de
paracetamol.
Tratamentul cronic cu barbiturice sau primidona reduce efectul paracetamolului.
Dozele mari de paracetamol cresc efectul anticoagulantelor cumarinice probabil prin reducerea
sintezei hepatice de profactori ai coagularii. In cazul administrarii unor doze zilnice mai mari de 2000
mg paracetamol, pe perioade mai lungi de o saptamana este necesara monitorizarea timpului de
protrombina. Acest lucru nu este necesar in cazul tratamentului ocazional sau celui cronic cu doze
mici.
Asocierea paracetamolului cu salicilati sau antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung si la doze mari creste riscul de aparitie a afectarii renale.
Asocierea paracetamol-salicilati trebuie administrata pe termen scurt; diflunisalul creste cu 50% concentratia plasmatica a paracetamolului si mareste astfel riscul hepatotoxicitatii acestuia. Pot sa apara valori fals scazute ale glicemiei determinate prin metoda oxidaze/peroxidaze sau o crestere falsa a valorilor serice ale acidului uric determinat prin testul fosfotungstic. Cresterile timpului de protrombina si ale valorilor serice ale bilirubinei, lactatdehidrogenazei si transaminazelor serice evidentiaza afectarea toxica hepatica.

4.6 Sarcina si alaptarea

La doze terapeutice, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat in cursul sarcinii, insa administrarea se va face numai dupa evaluarea beneficiului terapeutic matern in raport cu riscul potential la fat.
Paracetamolul traverseaza placenta si se excreta in laptele matern, in proportie de 1-2% din doza ingerata. Se recomanda prudenta in administrarea paracetamolului in perioada de alaptare.
4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Paracetamolul nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reactii adverse
Pot sa apara rar reactii de hipersensibilitate (eritem cutanat tranzitoriu, parestezie, prurit), trombocitopenie (in general asimptomatica, rar sangerari sau hematoame, scaune negre si moi, sange in urina si fecale, pete rosii pe tegumente), agranulocitoza (faringita si febra, neasteptat), dermatita, afectare hepatica (icter conjunctival sau tegumentar), colica renala (algie lombara puternica aparuta brusc), insuficienta renala (oligo-anurie).
La doze mari si tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica (nefropatie caracteristica analgezicelor), in special la persoane cu afectare renala preexistenta.

4.9 Supradozaj

Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (diaree, pierderea apetitului alimentar, greata, varsaturi, crampe sau dureri abdominale), transpiratii intense. Simptomatologia poate sa apara la 6-14 ore dupa ingestia unui supradozaj si poate sa dureze aproximativ 24 de ore. Dozele mai mari de 10 g la adulti si 150 mg/kg la copil pot provoca citoliza hepatica cu necroza ireversibila. Simptomatologia apare dupa 24-48 ore de la ingestia medicamentului, devenind mai grava dupa 2-7 zile odata cu instalarea insuficientei hepatice. In timp se dezvolta encefalopatie hepatica (cu tulburari mintale, stare de confuzie, agitatie, stupoare), convulsii, depresie respiratorie, coma, edem cerebral, tulburari de coagulare, hemoragie digestiva, coagulare intravasculara diseminanta, hipoglicemie, acidoza metabolica si colaps cardiovascular. Odata cu leziunile toxice hepatice paracetamolul poate produce necroza tubulara renala sau chiar insuficienta renala (oligo-anurie cu hematurie sau urina tulbure).
Tratamentul supradozajului se instituie urgent, chiar daca manifestarile sunt minore. Pentru reducerea absorbtiei se face evacuarea continutului gastric prin provocarea de varsaturi si lavaj gastric folosindu-se solutii cu carbune activat; se administreaza oral si intravenos acetilcisteina care are efect benefic in primele 48 de ore dupa ingestia paracetamolului, actionand ca antidot prin neutralizarea metabolitului hepatotoxic al acestuia.
Pentru accelerarea eliminarii se foloseste la nevoie hemodializa, hemoperfuzia sau dializa peritoneala. Trebuie monitorizata functia hepatica (TGO, TGP), timpul de protrombina si bilirubina, functia renala si cardiaca.
Tratamentul de sustinere trebuie sa mentina echilibrul hidro-electrolitic si glicemia si, la nevoie, se administreaza fitomenadiona, plasma, factori ai coagularii.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte analgezice, antipiretice, anilide (inclusiv combinatii), codul ATC:
N02BE01.
Efectul analgezic si antipiretic este maxim la 1-3 ore si dureaza 3-4 ore de la administrare. Actiunea analgezica se bazeaza pe inhibarea sintezei prostaglandinelor la nivelul sistemului nervos central si in mai mica masura la nivel periferic.
Ca antipiretic actioneaza probabil prin inhibarea formarii prostaglandinelor la nivelul centrului termoreglator din hipotalamus.
Actiunea antiinflamatoare este foarte redusa, probabil datorita lipsei afinitatii pentru ciclooxigenaza din periferie.
5.2 Proprietati farmacocinetice

Paracetamolul se absoarbe rapid si aproape complet din tubul digestiv. Absorbtia poate fi favorizata de ingestia unei cantitati suficiente de lichid.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 25%.
Substanta se distribuie larg in organism, trece prin placenta, se excreta in laptele matern.
Metabolizarea are loc in celula hepatica, 90-95% prin glucuronoconjugare si sulfoconjugare. Un
metabolit intermediar, care se poate acumula in caz de supradozaj este hepatotoxic si posibil
nefrotoxic. La doze normale acest metabolit este detoxificat prin conjugare cu glutationul, devenind
netoxic.
Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 2-3 ore. Durata actiunii este de 3-4 ore fiind maxima intre 1 si 3 ore.
Epurarea se face prin metabolizare hepatica. Prin urina se elimina sub forma de metaboliti si 3% sub forma neschimbata.
Se poate elimina prin: hemodializa, hemoperfuzie si dializa peritoneala.
5.3 Date preclinice de siguranta
Studiile de teratogenitate efectuate la animale nu au relevat un efect teratogenic al paracetamolului. Nu au fost semnalate efecte teratogene la om.
Studiile de toxicitate la animale au evidentiat ca dozele mari produc atrofie testiculara si inhibitia spermatogenezei. Relevanta unor asemenea efecte nu este cunoscuta la om.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipientilor
Stearat de magneziu Amidonglicolat de sodiu tip A
6.2 Incompatibilitati
Nu este cazul.
6.3 Perioada de valabilitate
2 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la temperaturi sub 25°C. A se pastra in ambalajul original.
6.5 Natura si continutul ambalajului
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Fara cerinte speciale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
S.C. BIO EEL S.R.L.,
Str. Bega nr. 4, 540390, Targu Mures, Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

vindecare mucoasa gastrica-duodenala
Ce medicamente si suplimente imi puteti recomanda pentru vindecarea mucoasei gastrice-duodenale si r ...
Dismenoree
Buna ziua, Va rog sa-mi recomandați ceva pt dismenoree. Folosesc tincturi de zmeur si cre5 ...
Dereglari menstruale
Buna ziua! Ma numesc Madalina, am 20 de ani si am o problema cu ciclul menstrual de 4 luni. Imi vine ...
↳ Buna ziua! Va recomand sa urmati o cura cu supozitoare Conimed, 3 luni, in zilele 3-18 ale ciclului menstrual, cate 2 grame pe zi. Efectul antiinflam ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
cat costa o folie de ibalgin
as dori sa stiu la ce pret gasesc medicamentul ibalgin si la ce foloseste,mie mi s-a spus ca pt dure ...
↳ Buna ziua! Pe www.pcfarm.ro Ibalgin de 200 mg costa 15 Ron o cutie cu 12 comprimate. Pretul variaza de la o farmacie la alta insa! Ibalgin este un m ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dismenoree
Bună seara! Am tiroidita autoimuna, cu tratament de 8 ani, TSH în limita normala. De aproximati ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa Paracetamolum?
Alte medicamnete care au Paracetamolum:
- Paracetamol/Ibuprofen Vale 1000 mg/300 mg
- Apap Forte pentru copii 40 mg/ml suspensie orala
- PADUDEN DUO 200 mg/500 mg comprimate filmate
- Sinufen 500 mg/30 mg comprimate filmate
- Doreta EP 75 mg/650 mg
- Combogesic 500 mg
- Combifexin 200 mg
- Coldact Sinus 500 mg/30 mg comprimate filmate
- Biofen Extra 400 mg/325mg comprimate filmate
- Analgex 400 mg/325 mg comprimate filmate
- Vicks AntiGrip Max
- TANTUMGRIP cu gust de portocala 600 mg/10 mg pulbere pentru solutie orala
- TANTUMGRIP cu gust de lamaie si miere 600 mg/10 mg pulbere pentru solutie orala
- TANTUMGRIP cu gust de lamaie 600 mg/10 mg pulbere pentru solutie orala
- Rinomol 500 mg/3 mg
- Panacit Extra 500 mg/65 mg
- Synocam
- Sanador pentru copii
- Fervex raceala si gripa
- N-PARACETAMOL
- Lekadol
- INFLUBENE 1000 mg/12,2 mg
- GRIPPOSTAD HOT 600 mg/plic
- TRAUMOBOL
- TANTUMGRIP
- Solpadeine ExtraCaff
- Solpadeine Duo
- Pinex Raceala si Gripa
- Panadol Rapid 500 mg
- Panadol Artro 665 mg
- Valcomb 500 mg/150 mg comprimate filmate
- ULTRACOD 500 mg/30 mg comprimate
- Tramadol/Paracetamol Sandoz 37,5 mg/325 mg comprimate
- VOLTAREN EMULGEL 11,6 mg/g gel
- SANADOR, comprimate, 500 mg
- Parafizz 1000 mg comprimate efervescente
- PARADOREN 500 mg/60 mg
- Parabine 60 mg/1000 mg comprimate filmate
- Palgotal 75 mg/650mg comprimate filmate
- Maratia 37,5 mg / 325 mg comprimate
- Dulsifeb 24 mg/ ml solutie orala
- Trinell, comprimate filmate
- Adol, sirop
- Zaldiar
- Clopidogrel ratiopharm
- Efferalgan supozitoare 80 mg 1-5 luni
- Efferalgan supozitoare 150 mg 6 luni - 3 ani
- Efferalgan Pediatric, solutie orala
- Efferalgan 500 mg Comprimate Efervescente
- EFERALGAN , comprimate efervescente

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...