Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Xiliarx

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Xiliarx

Prospect - Xiliarx


NU comercializăm Xiliarx!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Xiliarx    DCI:


  Produs complementar recomandat


56.95lei
Vezi detalii

Xiliarx este un medicament care contine substanta activa vildagliptin.
Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare galben deschis (50 mg).
Acest medicament este echivalentul lui Galvus, care este deja autorizat in Uniunea Europeana (UE). Societatea care produce Galvus a consimtit ca datele sale stiintifice sa poata fi utilizate pentru Xiliarx.

Pentru ce se utilizeaza Xiliarx?
Xiliarx este folosit in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (non-insulino dependent). Este folosit impreuna cu alte antidiabetice (ca „dubla terapie”), atunci cand diabetul pacientului este insuficient controlat prin luarea unui singur medicament. Xiliarx se poate administra alaturi de metformin, tiazolidindiona sau sulfoniluree, dar este folosit numai in combinatie cu o sulfoniluree la pacientii care nu pot primi metformin.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Xiliarx?
La adulti, doza recomandata de Xiliarx este:
- un comprimat dimineata si unul seara cand este administrat alaturi de metformin sau o tiazolidindiona;
- un comprimat dimineata cand este administrat cu o sulfoniluree.
Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca doua comprimate (100 mg). Xiliarx poate fi administrat cu sau fara alimente.
Xiliarx nu este recomandat pentru pacientii care sufera de afectiuni renale moderate sau severe, inclusiv cei sub hemodializa (o tehnica de curatare a sangelui) cu insuficienta renala in stadiu terminal. Xiliarx nu este recomandat la pacientii care prezinta afectiuni hepatice. Trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu varsta de peste 75 de ani.

Cum actioneaza Xiliarx?
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala in care pancreasul nu mai produce destula insulina pentru controlul nivelului glucozei (zaharului) in sange sau in care organismul nu poate utiliza eficient insulina. Substanta activa din Xiliarx, vildagliptin, este un inhibitor de dipeptidil peptidaza 4 (DPP-4). Actioneaza prin blocarea metabolizarii hormonilor de tip „incretin” in organism. Acesti hormoni sunt eliberati dupa o masa si stimuleaza pancreasul pentru a produce insulina. Prin cresterea nivelurilor de hormoni de tip incretin in sange, vildagliptinul stimuleaza pancreasul pentru a produce mai multa insulina, cand nivelul glicemiei este crescut. Vildagliptinul nu actioneaza cand nivelul glicemiei este scazut. De asemenea, vildagliptinul reduce cantitatea de glucoza produsa de ficat prin cresterea nivelului de insulina si prin reducerea nivelului hormonului glucagon. Impreuna, aceste procese reduc valorile glicemiei si ajuta la controlul diabetului zaharat de tip 2.

Cum a fost studiat Xiliarx?
Efectele Xiliarx au fost mai intai testate pe modele experimentale, inainte de a fi studiate pe pacienti umani.
Xiliarx a fost studiat in sapte studii principale, care au inclus peste 4 000 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2 cu valori ale glicemiei insuficient controlate.
Trei dintre aceste studii au investigat eficacitatea Xiliarx administrat singur la 2 198 de pacienti care nu au mai primit tratament antidiabetic inainte, comparativ cu placebo (un preparat inactiv), metformin sau rosiglitazona (o tiazolidindiona).
Celelalte patru studii au investigat efectele Xiliarx in doza de 50 sau 100 mg per zi timp de 24 de saptamani comparativ cu placebo, administrat ca adjuvant la un tratament existent cu metformin (544 de pacienti), pioglitazona (o tiazolidindiona, 463 de pacienti), glimepirida (o sulfoniluree, 515 de pacienti) sau insulina (296 de pacienti). In toate studiile, principalul indicator al eficacitatii a fost modificarea concentratiei in sange a unei substante numite hemoglobina glicozilata (HbA1c), care este un indicator al controlului glicemiei.

Ce beneficii a prezentat Xiliarx in timpul studiilor?
Xiliarx a redus valorile HbA1c in toate studiile. Cand a fost administrat in monoterapie, a provocat o reducere a valorilor HbA1c cu aproximativ 1% pornind de la un nivel de 8% dupa 24 saptamani, insa nu a avut aceeasi eficacitate inregistrata pentru metformin sau rosiglitazona.
Cand este folosit ca adjuvant la tratamentul existent pentru diabetul zaharat de tip 2, Xiliarx a fost mai eficace decat placebo in reducerea valorilor HbA1c. Cu meformin si pioglitazona, doza de 100 mg pe zi a fost mai eficace decat doza de 50 mg pe zi, cu o reducere a valorilor HbA1c cuprinsa intre 0,8 si 1,0%. In combinatie cu glimepirida, atat doza de 50 mg, cat si cea de 100 mg au dus la reduceri de aproximativ 0,6% In schimb, pacientii la care, pe langa tratamentul existent, s-a suplimentat cu placebo au inregistrat reduceri mai mici ale HbA1c, variind intre o scadere de 0,3% si o crestere de 0,2%.
Desi introducerea Xiliarx alaturi de insulinoterapia deja existenta a dus la o scadere suplimentara a HbA1c mai mare decat placebo, amploarea efectului a fost prea mica pentru a fi considerata semnificativa pentru pacienti.
Societatea si-a retras din proprie initiativa cererea pentru utilizarea Xiliarx in monoterapie si ca adjuvant la tratamentul insulinic in timpul evaluarii acestui medicament.

Care sunt riscurile asociate cu Xiliarx?
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Xiliarx (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) este ameteala. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Xiliarx, a se consulta prospectul.
Xiliarx nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la vildagliptin sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Administrarea sa in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace trebuie limitata la pacientii cu forme usoare.
Deoarece vildagliptinul a fost asociat cu probleme hepatice, functia hepatica a pacientilor trebuie testata inainte de initierea tratamentului cu Xiliarx si la intervale regulate in timpul tratamentului.

De ce a fost aprobat Xiliarx?
Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a concluzionat ca beneficiile Xiliarx in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 sunt mai mari decat riscurile in cazul administrarii in terapie dubla in combinatie cu metformin, sulfoniluree sau tiazolidindiona Comitetul a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru Xiliarx.

Alte informatii despre Xiliarx:
Comisia Europeana a acordat Novartis Europharm Limited o autorizatie de introducere pe piata pentru Xiliarx, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 19 noiembrie 2008.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 10-2008.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

La diabetici de tip 1 se poate lua
Buna ziua la diabetici de tip 1 insulino dependent se poate administra Diabeticum I sau trebuie intr ...
↳ Buna ziua! Insulina nu se intrerupe decat la indicatia medicului! Diabeticum I este indicat pentru reducerea greutatii la persoanele suferind de dia ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
insulina
de ce o persoana bolnava de diabet care face insulina nu are voie sa ia aspirina? ...
↳ Buna ziua! Aspirina are efect hipoglicemiant, deci accentueaza actiunea insulinei putand determina crize hipoglicemice. ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...