Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » Firdapse

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - Firdapse

Prospect - Firdapse


NU comercializăm Firdapse!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: Firdapse    DCI:


  Produs complementar recomandat


84.95lei
Vezi detalii

Firdapse este un medicament care contine substanta activa amifampridina.
Este disponibil sub forma de comprimate rotunde de culoare alba (10 mg).

Pentru ce se utilizeaza Firdapse?
Firdapse se utilizeaza pentru tratarea simptomelor sindromului miastenic Lambert-Eaton (SMLE) la adulti. SMLE este o afectiune in care pacientii prezinta slabiciune musculara din cauza incapacitatii nervilor de a transmite impulsuri electrice catre muschi.
Deoarece numarul de pacienti cu SMLE este scazut, boala este considerata „rara”, iar Firdapse a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rare) la 18 decembrie 2002.
Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Cum se utilizeaza Firdapse?
Tratamentul cu Firdapse trebuie initiat doar sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul SMLE.
1 Cunoscut anterior sub denumirea de Zenas.
Firdapse se administreaza in doze divizate, de trei sau patru ori pe zi. Doza initiala recomandata este de 15 mg pe zi, doza care poate fi marita cu 5 mg la fiecare patru-cinci zile pana la maxim 60 mg pe zi. Nicio doza individuala nu trebuie sa depaseasca 20 mg. Firdapse trebuie administrat cu alimente.

Cum actioneaza Firdapse?
Pentru ca muschii sa se poata contracta, nervii trebuie sa transmita impulsuri electrice printr-un mesager chimic numit acetilcolina. Acetilcolina este eliberata din terminatiile nervoase in cursul unei perioade de „depolarizare”. Particulele incarcate de calciu sunt transportate spre nervi in toata aceasta perioada, fiind necesare pentru eliberarea acetilcolinei.
Substanta activa din Firdapse, amifampridina, este un blocant al canalelor de potasiu. Aceasta impiedica particulele incarcate de potasiu sa paraseasca celulele nervoase, ceea ce prelungeste perioada de depolarizare. Acest lucru permite transportarea unui numar mai mare de particule de calciu spre nervi si un timp mai mare de eliberare a acetilcolinei de catre nervi pentru a stimula contractia musculara.
De peste 20 de ani, spitalele din Uniunea Europeana (UE) utilizeaza medicamente special preparate pe baza de amifampridina pentru tratarea SMLE.

Cum a fost studiat Firdapse?
Deoarece amifampridina se utilizeaza in UE de mai multi ani, societatea a prezentat rezultatele studiilor din literatura stiintifica referitoare la amifampridina pentru a sustine utilizarea Firdapse. In doua studii publicate la care au participat 38 de adulti cu SMLE, amifampridina a fost comparata cu placebo (un preparat inactiv). Principalele masuri ale eficacitatii s-au bazat pe evaluarea gradului de functionare a muschilor utilizandu-se un sistem de notare, fie scorul incapacitatii neurologice (NDS), fie scorul cantitativ al miasteniei grave (QMG). Pacientii cu scoruri NDS sau QMG mai mici prezinta o mai buna functionare a muschilor.
Un alt studiu a combinat date din cele doua studii publicate si a investigat potentialul de actiune muscular compus (PAMC). PAMC este o masura a activitatii electrice la nivelul muschilor.

Ce beneficii a prezentat Firdapse pe parcursul studiilor?
Firdapse a fost mai eficace decat placebo in tratarea pacientilor cu SMLE. Intr-unul din studii, NDS a fost redus de la 40 la 22 de puncte la pacientii tratati cu Firdapse comparativ cu o scadere pana la 35 de puncte la pacientii tratati cu placebo. Celalalt studiu a demonstrat o reducere de 2 puncte a scorului QMG la pacientii tratati cu Firdapse comparativ cu o crestere de 0,25 puncte la pacientii tratati cu placebo.
In cadrul celui de-al treilea studiu combinat, pacientii tratati cu Firdapse au prezentat ameliorari mai mari ale PAMC decat pacientii tratati cu placebo.

Care sunt riscurile asociate cu Firdapse?
Cele mai frecvente efecte secundare raportate asociate cu Firdapse in literatura de specialitate publicata sunt parestezie (senzatii neobisnuite, precum furnicaturi si intepaturi) si tulburari gastro-intestinale precum epigastralgie (durere in jurul partii superioare a stomacului), diaree, greata (senzatie de rau) si dureri abdominale (dureri de stomac). Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Firdapse, a se consulta prospectul.

Firdapse nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la amifampridina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Produsul nu trebuie administrat pacientilor cu antecedente de epilepsie sau pacientilor cu astm necontrolat sau sindroame QT congenitale (perturbari ale contractiilor cardiace). Acesta nu trebuie administrat concomitent cu sultoprida (un medicament antipsihotic) sau cu medicamente despre care se cunoaste ca provoaca prelungirea intervalului QTc (o modificare a activitatii electrice a inimii). De asemenea, nu trebuie administrat concomitent cu medicamente cu indice terapeutic ingust. Un medicament cu indice terapeutic ingust poate cauza cu usurinta efecte secundare daca se administreaza la doze putin mai mari decat doza recomandata.

De ce a fost aprobat Firdapse?
CHMP a hotarat ca beneficiile Firdapse sunt mai mari decat riscurile sale si a recomandat acordarea autorizatiei de introducere pe piata pentru acest produs.
Firdapse a fost autorizat in „conditii exceptionale”. Aceasta inseamna ca datorita raritatii bolii, nu s-au putut obtine informatii complete despre Firdapse. In fiecare an, Agentia Europeana pentru Medicamente va examina orice informatie nou aparuta, iar prezentul rezumat va fi actualizat, dupa caz.

Ce informatii se asteapta in continuare despre Firdapse?
Societatea care produce Firdapse va efectua studii privind efectul Firdapse asupra intervalului QT (activitatea electrica a inimii) si interactiunile Firdapse cu alimentele si va crea un registru pentru pacientii cu SMLE. De asemenea, societatea va realiza studii privind cancerul la modele experimentale.

Alte informatii despre Firdapse:
Comisia Europeana a acordat EUSA Pharma SAS o autorizatie de introducere pe piata pentru Zenas, valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, la 23 decembrie 2009. La 28 ianuarie 2010, denumirea medicamentului a fost schimbata in Firdapse. Autorizatia de introducere piata este valabila cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.

Prezentul rezumat a fost actualizat ultima data in 02-2010.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

cresterea si dezvoltarea musculaturi
Buna ziua vreau sa stiu ce pot sa fac pentru a lua in greutate ,pt cresterea si dezvoltarea muscula ...
↳ Buna ziua! In cazul suplimentelor pentru marirea masei musculare, eficieneta lor depinde de practicarea unor exercitii specifice la sala si de alim ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Depășire doza arterin(2pastile pe zi)
Ce ar trebui sa simt dacă am depășit doza de arterin 2 zile la rind. Nu iau alte medicamente pt ...
↳ Buna ziua! In principiu nu vor fi consecinte, cel mult s-ar putea sa resimtiti un disconfort la nivelul musculaturii (dureri de spate in special), da ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Cum pot lua sortis
Pentru colesterol iau sortis de 10 mg este neaparat nevoie sa iau si ceva pentru ficat (protectie)?S ...
↳ Buna ziua! Daca nu aveti probleme cu ficatul (hepatite in antecedente, valori mari ale transaminazelor), puteti astepta 2-3 luni pana sa luati hepato ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...