Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » VESANOID, capsule

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - VESANOID, capsule

Prospect - VESANOID, capsule


NU comercializăm VESANOID, capsule!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: VESANOID, capsule    DCI:


  Produs complementar recomandat
Indicatii: Vesanoid trebuie utilizat pentru inducerea remisiei in leucemia acuta promielocitara (LAP; FAB, clasificarea LAP-M3).
Pacientii netratati in prealabil si cei care au recidivat sau au fost refractari la chimioterapia standard (anthracyclina si citosin-arabinozida sau echivalente) pot fi tratati cu acidul all-trans retinoic. Dupa remisiunea completa, consolidarea chimioterapiei cu doza completa trebuie realizata. Adaugarea chimioterapiei la acidul all-trans retinoic creste sansa de supravietuire si scade riscul recidivei fata de chimioterapia singura. Tratamentul de intretinere este inca in studiu; s-au raportat pana acum cazuri de scadere a ratei de raspuns la acidul all-trans retinoic, dintre pacientii aflati sub tratament de intretinere cu acidul all-trans retinoic.

Forma de prezentare: capsule
Producator: F. Hoffmann-La Roche
Clasificare ATC: tretinoin, L01XX

Prezentare farmaceutica: Flacoane cu 100 capsule a cate 10 mg; blistere triple de PVC/PE/PVDC cu 100 capsule.

Compozitie: Substanta activa: Acidul all-trans retinoic (Tretinoin). Excipienti: Capsula contine: ceara de albine galbena, ulei de soia hidrogenat, ulei de soia hidrogenat, ulei de soia. Invelisul capsulei: glicerol, karion 83, bioxid de titaniu, oxid galben de fier, oxid rosu de fier.

Actiune terapeutica: Acidul all-trans retinoic este un metabolit natural al retinolului, si apartine clasei de compusi cunoscuti ca retinoizi, structural inruditi cu vitamina A, si continand analogi naturali sau sintetici. Studiile in vitro cu acidul all-trans retinoic au demonstrat inductia diferentierii si inhibitia proliferarii celulare la liniile celulare hematopoietice patologice, inclusiv pe cele ale leucemiei mielocitare umane. Mecanismul de actiune in leucemia acuta promielocitara (LAP) se datoreaza alterarii legarii acidului all-trans retinoic de receptorul nuclear al acidului retinoic (RAR), ceea ce produce un compus anormal de fuziune, numit PML/RAR alfa.

Farmacocinetica: Acidul all-trans retinoic este un metabolit endogen al vitaminei A, prezent in mod normal in plasma. Dozele orale de acid all-trans retinoic sunt bine absorbite si concentratiile maxime plasmatice la voluntarii sanatosi se ating dupa 3 ore. Exista o mare variabilitate intra- si inter- pacienti, la capitolul absorbtie a acidului all-trans retinoic. In plasma, acidul all-trans retinoic este legat puternic de proteinele plasmatice. Dupa atingerea nivelului maxim plasmatic, concentratiile plasmatice scad cu o medie a timpului de injumatatire a eliminarii de 0,7 ore. Concentratiile plasmatice ating nivelurile endogene dupa o doza de 40 mg, in 7-12 ore. Nu se constata acumulare dupa doze multiple si acidul all-trans retinoic nu este retinut in tesuturi. Excretia renala a metabolitilor formati prin oxidare si glucuronidare este calea majora de eliminare (60%). Acidul all-trans retinoic este izomerizat in acidul 13-cis retinoic si oxidat in 4-oxo-metaboliti. Acesti metaboliti au timp de injumatatire prelungit fata de acidul all-trans retinoic si se pot si acumula. In timpul administrarii multiple, poate surveni o scadere a concentratiilor plasmatice, datorata inducerii enzimei citocrom- P-450, care creste clearance-ul si scade biodisponibilitatea dupa dozele orale. Farmacocinetica in situatii speciale: Nu a fost investigata necesitatea ajustarii dozelor la pacientii cu disfunctii renale sau hepatice.

Mod de administrare: La pacientii cu LAP se recomanda o doza zilnica totala de 45 mg/m2, divizata in doua prize zilnice, orale. Aceasta inseamna 8 capsule /doza totala de adult. Se recomanda ca la copii si pacientii cu functie renala sau hepatica afectata sa li se administreze tot doza de 45 mg/m2, daca nu apare toxicitate severa, ocazie cu care reducerea dozei este obligatorie. Reducerea dozelor trebuie considerata special la copiii cu cefalee refractara. Tratamentul trebuie continuat timp de 30-90 zile, pana ce se obtine remisiunea completa. Dupa remisiunea completa, chimioterapia de consolidare continand anthracyclina si citosin-arabinozida trebuie initiata imediat, de exemplu, trei cicluri la intervale de 5-6 saptamani. Aceasta procedura este o modalitate de imbunatatire a practicii medicale.

Contraindicatii: Acidul all-trans retinoic este foarte teratogen. Acidul all-trans retinoic nu trebuie folosit in timpul sarcinii sau la femeile in perioada de fertilitate, care nu utilizeaza metode contraceptive, cu cel putin o luna inainte de inceputul tratamentului, in timpul sau cu cel putin o luna dupa intreruperea terapiei, cu conditia ca beneficiul tratamentului cu acid all-trans retinoic sa cantareasca mai mult decat riscul asupra fatului. Alaptarea este o conditie de intrerupere a tratamentului cu acidul all-trans retinoic.

Riscuri si precautii: In timpul trialurilor clinice, a fost frecvent intalnita hiperleucocitoza (75%), uneori asociata cu "Sindromul Acidului Retinoic" (SAR). Acest SAR a fost raportat la multi pacienti cu LAP (pana la 25% in unele trialuri) tratati cu acidul all-trans retinoic. Acest sindrom este caracterizat prin febra, dispnee, dificultati respiratorii, detresa respiratorie acuta, infiltrat pulmonar, hiperleucocitoza, hipotensiune, pleurezie, edeme, crestere in greutate, insuficienta hepatica, renala sau multiviscerala. Netratat, acest sindrom poate fi fatal. SAR poate fi prevenit prin adaugarea chimioterapiei cu doze complete de anthraciclina la acidul all-trans retinoic, pe baza numarului total de leucocite. Recomandarile terapeutice curente sunt urmatoarele: tratamentul imediat al pacientilor cu numarul total de leucocite > 15 x 1 miliard /l in momentul diagnosticului sau in orice moment al terapiei combinate - chimioterapie si acidul all-trans retinoic. Adaugarea dozelor complete de chimioterapice la acidul all-trans retinoic in cazul cresterii leucocitelor la pacientii leucopenici (leucocitoza < 5 x 1 miliard /l) in momentul diagnosticului. Leucocitoza rapida este definita ca numarul total de leucocite >= 6 x 1 miliard/l toata perioada din zilele 1-6 si/sau >= 10 x 1 miliard /l din zilele 7-10 de tratament si/sau >= 15 x 1 miliard/l din zilele 11-28 de tratament. Tratamentul cu dexametazona (10 mg la 12 ore timp de 3 zile sau pana la disparitia simptomelor), daca pacientul prezinta simptome clinice precoce. In timpul primei luni de tratament exista riscul trombozei. Acidul all-trans retinoic trebuie administrat numai la pacientii cu LAP sub directa si stricta supraveghere a medicului specializat in boli onco/hematologice.

Sarcina si alaptare: Toate masurile de mai jos trebuie considerate in functie de severitatea bolii si de gradul de urgenta a tratamentului. Sarcina. Acidul all-trans retinoic este teratogen. Folosirea lui este contraindicata la femeile insarcinate sau la cele care pot ramane insarcinate in timpul primei luni de la stoparea tratamentului, cu conditia ca beneficiile terapiei sa compenseze riscul asupra fatului, in conditiile in care afectiunea este severa si tratamentul este urgent. Este un risc crescut pentru fat, din punct de vedere al anomaliilor congenitale, daca sarcina a survenit in timpul tratamentului cu acid all-trans retinoic, indiferent de doze si de timpul de administrare.

Terapia cu acidul all-trans retinoic se incepe la femei numai daca urmatoarele conditii sunt indeplinite: pacienta este informata despre riscurile sarcinii survenite in prima luna de dupa terminarea tratamentului si chiar in timpul tratamentului cu acid all-trans retinoic; pacienta este cooperanta in domeniul folosirii metodelor de contraceptie. Este absolut esential la femeile fertile, care se supun tratamentului cu acid all-trans retinoic, sa foloseasca o metoda efectiva de contraceptie, cu cel putin o luna inainte de inceperea schemei (daca este posibil), pe timpul tratamentului sau o luna dupa stoparea tratamentului cu acid all-trans retinoic; este indicat ca lunar, in timpul tratamentului, sa fie efectuate teste de sarcina. Daca in ciuda tuturor acestor masuri, o sarcina survine in timpul tratamentului sau in prima luna dupa intreruperea acestuia, exista un risc mare de malformatii ale fatului, in special daca acidul all-trans retinoic este administrat in primul trimestru de sarcina. Lactatia: Trebuie stopata alaptarea odata cu initierea tratamentului cu acid all-trans retinoic.

Reactii adverse: La pacientii tratati cu acid all-trans retinoic in dozele recomandate zilnice, cele mai frecvente efecte secundare constau in semne si simptome ale hipervitaminozei A, pe care acidul all-trans retinoic le produce, ca toti retinoizii. Piele: uscaciune, eritem si rash, prurit, hipersudoratie, scaderea pilozitatii. Membranele mucoase: cheilita, uscaciune a gurii, nasului, conjunctivei sau altor membrane, cu sau fara simptome inflamatorii. Sistemul nervos central: cefalee, pseudotumora cerebrala (in special la copii), febra, tremor, ameteli, anxietate, parestezii, confuzie, depresie, insomnie, stare de rau. Simturi: tulburari de vedere si auditive. Sistemul musculo-osos: dureri osoase, toracalgii. Tractul gastrointestinal: greata, voma, durere abdominala, constipatie, diaree, anorexie. Disfunctii metabolice, hepatice si renale: trigliceridemie, colesterolemie, cresterea transaminazelor si edeme. Aparatul respirator: dispnee, insuficienta respiratorie, pleurezie, raluri, wheezing. Aparatul cardiovascular: aritmii, fibrilatii. Conform datelor prezente, aceste efecte secundare nu reprezinta un risc ireversibil sau permanent, dar este recomandabil sa fie intrerupta terapia, daca este necesar. "Sindromul acidului retinoic" la pacientii cu LAP. Semnele, simptomele si manifestarile acestui sindrom potential fatal, eventual prevenirea si tratamentul lui au fost descrise anterior. Teratogenicitate: vezi mai sus.

Interactiuni: Medicamentele ce afecteaza functia enzimei citocrom P-450 pot interactiona cu acidul all-trans retinoic, modificand nivelurile sanguine. Efectul alimentelor asupra biodisponibilitatii acidului all-trans retinoic nu au fost precizate. Se cunoaste ca biodisponibilitatea retinoizilor, in general, creste in prezenta alimentelor, ca urmare, este recomandabil ca administrarea acidului all-trans retinoic sa fie facuta odata, sau imediat dupa ingestia alimentara.

Conditii de pastrare: Flacoane: se mentin bine inchise; capsulele trebuie protejate de caldura ( >30 grade Celsius) si lumina. Blistere: capsulele trebuie protejate de caldura ( >25 grade Celsius lumina si umiditate. Medicamentul nu trebuie utilizat dupa data expirarii (EXP) mentionata pe ambalaj. Stabilitate: Timpul de injumatatire este de 3 ani.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Multumesc frumos
Buna seara! Intr-adevar sunt foarte speriata cand vine vorba de boli si imi fac singura rau asociin ...
↳ Buna ziua! Ar fi bine sa va vada medicul! Endometrioza si chiturile ovariene sunt diagnosticate exlcusiv de specialistul ginecolog. Tind sa cred ca ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Brintillex
Brintillex

Pot lua 5 HTP daca iau un antidepresiv.??? ... Buna ziua! Nu, 5-HTP nu trebuie asociat cu antidepresive. ...


Sfatul farmcistului Gust amar.
Gust amar.

Bună ziua,am 59 de ani de 1 an am un gust amar ďż˝n gura,mai ales ... Buna ziua! O ipoteza ar fi candidoza linguala, uitati-va daca limba d ...


Sfatul farmcistului Fluend extreme sirop
Fluend extreme sirop

Bunaa ziua! Siropul Fluend Extreme este bun și pt tuse seaca? Ms ... Buna ziua! Daca simtiti ca aveti mucus vascos pe care nu il puteti el ...


Sfatul farmcistului Exista sansa sa fie pozitiv?
Exista sansa sa fie pozitiv?

Buna ziua,va rog sa mi spuneti daca Am facut sex neprotejat in data de ... Buna ziua! Situatia este la limita, din cauza ciclurilor neregulate. ...


Sfatul farmcistului Erecție slabă
Erecție slabă

Bună ziua. Am 59 de ani și ďż˝n urmă cu 2 ani am fost diagnostica ... Buna ziua! Data fiind interdictia fata de raporturile sexuale, nu va ...


Sfatul farmcistului Zoely și contraindicatiile
Zoely și contraindicatiile

Buna ziua! Iau Zoely de 10 luni pană acum nu am făcut pauza ... Buna ziua! Pe termen lung este posibil sa luati in greutate, sa exper ...


Sfatul farmcistului Pătează?
Pătează?

Tinctura folosita pe termen lung va pata unghia? ... Buna ziua! Da, unghia se va pata, dar prin crestere si taiere veti sc ...