Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » LUDIOMIL, fiole

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - LUDIOMIL, fiole

Prospect - LUDIOMIL, fiole


NU comercializăm LUDIOMIL, fiole!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: LUDIOMIL, fiole    DCI: MAPROTILINUM


  Produs complementar recomandat


73.95lei
Vezi detalii

Indicatii: Depresie endogena, depresie intarziata, depresie de origine psihica: depresie reactiva si nevrotica si depresie ca rezultat al epuizarii, depresie de origine somatica (organica si simptomatica), depresie mascata, depresie in urma menopauzei.
Alte tulburari de origine depresiva, caracterizate prin anxietate, disforie sau iritabilitate, stari de apatie (mai ales la persoanele in varsta), simptome psihosomatice si somatice care au la baza o stare depresiva si/sau anxioasa. Depresie si tulburari care tin de starea de spirit la copii si adolescenti.

Compozitie: Substanta activa: clorhidrat de 1-(3-metilaminopropil)-dibenzo b,e biciclo 2,2,2 octadien hidroclorid (= maprotilina hidroclorica).

Forma de prezentare: Cutie cu 30 tablete continand 10 mg maprotilina hidroclorica. Cutie cu 30 tablete continand 25 mg maprotilina hidroclorica. Cutie cu 30 tablete continand 50 mg maprotilina hidroclorica. Cutie cu 20 tablete continand 75 mg maprotilina hidroclorica. Cutie cu 5 fiole continand 25 mg maprotilina hidroclorica.

Actiune terapeutica: Antidepresiv tetraciclic din grupa dibenzo-biciclo-octadienilor.
Farmacodinamica: Ludiomil-ul este un antidepresiv tetraciclic, care are o serie de proprietati terapeutice esentiale comune cu antidepresivele triciclice. Ludiomil-ul are un spectru de actiune bine echilibrat, imbunatateste starea de spirit a pacientului, atenueaza anxietatea, agitatia si inhibitia psihomotorie. In cazurile de depresie mascata,
Ludiomil-ul poate influenta favorabil simptomele somatice predominante in tabloul clinic. Maprotilina, substanta activa a medicamentului Ludiomil, este deosebita din punct de vedere structural de antidepresivele triciclice. Se deosebeste, de asemenea, la nivel neurobiochimic si psihofarmacologic, de majoritatea antidepresivelor triciclice prin efectul sau inhibitor puternic si selectiv asupra recaptarii noradrenalinei in neuronii presinaptici din structura corticala a sistemului nervos. Maprotilina are o slaba afinitate pentru receptorii centrali alfa-adrenergici si practic nu exercita nici un efect inhibitor asupra recaptarii serotoninei. In paralel, desfasoara o puternica activitate antihistaminica si un efect anticolinergic relativ moderat. Se considera ca modificarile pe termen lung, demonstrabile experimental, ale reactivitatii sistemului neuroendocrin (hormon de crestere, melatonina, sistem endorfinergic) si/sau anumite sisteme neurotransmitatoare (noradrenalina, serotonina, GABA) sunt implicate in mecanismul de actiune a Ludiomil-ului.

Farmacocinetica: Absorbtie: Dupa administrarea de Ludiomil sub forma de tablete, substanta activa, maprotilina, este absorbita lent, dar complet. Distributie: In termen de 8 ore de la administrarea unei doze orale de 50 mg de maprotilina, se ating concentratii plasmatice maxime de 48-150 nmol/l (13 - 47 ng/ml). Dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice de 50 mg, se pot evidentia concentratii de 54 - 182 nmol/l (17 - 57 ng/ml). Acestea scad cu aproximativ o treime la 8 ore de la administrare. Dupa administrarea repetata orala sau intravenoasa a unei doze de 150 mg de maprotilina pe zi, se ating concentratii sanguine in stare stabila (320 - 1 270 nmol/l = 100 - 400 ng/ml), in cursul celei de-a doua saptamani de tratament, indiferent daca doza zilnica este administrata intr-o priza unica sau in trei doze fractionate. Concentratiile in starea de echilibru sunt in mod constant proportionale cu marimea dozei, desi concentratiile absolute variaza in mare masura de la un subiect la altul. Coeficientul de repartitie a maprotilinei intre sange si plasma este de 1,7. In lichidul cerebrospinal se depisteaza concentratii de substanta activa echivalente cu aproximativ 2 - 13% din cele care se regasesc in plasma. Atat in concentratii relevante din punct de vedere terapeutic, cat si in concentratii plasmatice mai mari, procentul de legare a proteinelor este de 88 - 89%. Volumul de distributie aparent a fost calculat la valoarea de 23 l/kg corp. Eliminare: Maprotilina este eliminata din sange intr-un timp de injumatatire de aproximativ 43 ore (limite: 27 - 58 ore). Clearance-ul sistemic mediu calculat este de 514 ml/min. In termen de 21 de zile, un procent de 57% dintr-o doza unica se excreta in urina si 30% in fecale, sub forma de substanta nemodificata si de metaboliti (in primul rand, glucuronizi). Numai 2 - 4% din doza este excretata sub forma nemodificata in urina. Concentratiile in starea stabila la pacientii in varsta (peste 60 de ani) sunt, la aceeasi doza, mai mari decat cele constatate la pacientii tineri. In prezenta unei functii renale perturbate (clearance-ul creatininei: 24 - 37 ml/min), metabolizarea si excretia renala ale maprotilinei nu sunt aproape deloc afectate, cu conditia ca functia hepatica sa fie inca normala. Excretia metabolitilor in urina este redusa, dar aceasta reducere este compensata prin eliminarea biliara marita.

Contraindicatii: Hipersensibilitate cunoscuta la maprotilina. Ludiomil nu va fi administrat pacientilor cu epilepsie cunoscuta sau presupusa, sau care au un prag de convulsii coborat, celor cu un recent infarct de miocard, sau in prezenta unor deficiente de conducere „bundle-branch“, glaucom cu unghi inchis sau retentie urinara (ex., datorita afectiunilor de prostata). Ludiomil-ul nu va fi utilizat, sau tratamentul va fi intrerupt, in cazul unor intoxicatii acute cu alcool, hipnotice, analgezice sau medicamente psihotrope.

Precautii: Ludiomil-ul va fi utilizat cu atentie in cazul pacientilor cu afectiuni ale functiei renale sau hepatice, cu dificultati de eliminare a urinei sau cu antecedente de tensiune intraoculara. La pacientii cu afectiuni cardiace, sau cu infarct de miocard, cat si in cazul pacientilor in varsta (a se consulta de asemenea capitolul „Reactii adverse“), Ludiomil-ul va fi administrat cu atentie si sub supraveghere medicala. Este indicat controlul functiei cardiace si, daca este necesar, efectuarea unei ECG. Tendinta suicidara face parte din tabloul clinic al depresiei si aceasta poate persista pana la constatarea unei reveniri clare. Pacientii care beneficiaza de tratament cu Ludiomil vor fi, prin urmare, supravegheati cu atentie pe toata durata tratamentului si se va prescrie numarul minim de tablete care corespund unui tratament optim. Este necesara o atentie deosebita atunci cand se aplica tratamentul pacientilor cu hipertiroidism sau cand se administreaza preparate pe baza de hormoni tiroidieni, datorita posibilitatii maririi numarului reactiilor adverse. Pacientilor care au predispozitie spre hipotensiune posturala li se va lua tensiunea in mod regulat. Ocazional, pot aparea crize psihice la pacientii schizofrenici carora li s-au administrat antidepresive triciclice, aceasta posibilitate va fi avuta in vedere atunci cand se administreaza Ludiomil. De asemenea, au fost constatate episoade hipomaniacale sau maniacale la pacientii cu tulburari afective ciclice, in cursul terapiei cu un antidepresiv triciclic, in timpul unei faze depresive. In astfel de cazuri, poate fi necesara reducerea dozei sau intreruperea tratamentului cu Ludiomil, cat si administrarea unui medicament antipsihotic. Atunci cand se prescriu concomitent medicamente care pot cobori pragul convulsiv, ca, ex., derivati ai fenotiazinei, se va proceda cu deosebita atentie. Se va evita administrarea Ludiomil-ului impreuna cu un IMAO, intrucat nu dispunem de o experienta clinica adecvata in ceea ce priveste acest tratament (a se consulta capitolul „Interactiuni“). Desi s-au constatat modificari ale formulei sanguine numai in rare cazuri, este cunoscut faptul ca medicamentele antidepresive pot produce dereglari ale acesteia. De aceea, este necesar sa se supravegheze cu atentie pacientii carora li se administreaza Ludiomil, mai ales in cursul primelor luni de tratament (ex., aparitia temperaturii si a durerilor in gat; numararea leucocitelor). A nu se lasa la indemana copiilor!

Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a supraveghea masini: Capacitatea de reactie a pacientului poate fi afectata in urma sedarii si a scaderii reactivitatii datorate administrarii Ludiomil-ului, prin urmare, pacientii trebuie sa fie foarte atenti atunci cand conduc un autovehicul.
Sarcina si alaptare: Studiile efectuate pe animale gestante nu au scos in evidenta riscuri pentru fat dar, intrucat nu exista studii controlate in cazul femeilor gravide, se recomanda ca Ludiomil-ul sa nu fie administrat in timpul sarcinii. Substanta activa a Ludiomil-ului trece in laptele matern. Pana in prezent nu s-au constatat reactii adverse la sugar. Mamele care iau Ludiomil pot alapta, cu conditia ca sugarul sa fie tinut sub observatie, pentru depistarea unor posibile reactii adverse (ex.: somnolenta).

Reactii adverse: Unele dintre efectele adverse ale Ludiomil-ului sunt tranzitorii, de intensitate moderata si dispar de obicei dupa o perioada de tratament sau atunci cand se micsoreaza doza. Uneori este greu sa se faca deosebirea intre reactiile adverse si simptomele starilor depresive tratate (ex.: oboseala, tulburari ale somnului, agitatie, anxietate, constipatie, senzatie de uscaciune a gurii). In cazul aparitiei unor reactii adverse grave, ca ex. cele de tip neurologic sau psihic, se va intrerupe tratamentul cu Ludiomil. Pacientii in varsta sunt deosebit de sensibili la reactiile anticolinergice, neurologice, psihice sau cardiovasculare. Sistemul nervos central: Efecte neurologice: Ocazional sau frecvent dureri de cap, ameteli. Rar convulsii, tulburari extrapiramidale (ex., tremor, mioclonii, ataxie). Cazuri izolate: disartrie, slabiciune, parestezie (amorteala, furnicaturi). Efecte psihice: Ocazional sau frecvent oboseala pasagera, sedare diurna, somnolenta. Rar tulburari ale somnului, agitatie, anxietate. Cazuri izolate: cosmaruri, stari de confuzie, delir, halucinatii, hipomanie, manie. Anticolinergice: Ocazional sau frecvent senzatie de uscaciune a gurii. Rar vedere tulbure. Ocazional retentie urinara. Cazuri izolate de stomatita. S-a constatat cresterea riscului aparitiei cariilor la pacientii care au beneficiat de un tratament pe termen lung cu antidepresive, prin urmare, se recomanda controale stomatologice regulate in cazul tratamentelor de lunga durata. Piele: Ocazional reactii cutanate (eruptii, urticarie), uneori insotite de febra. Cazuri izolate: vasculita cutanata, mancarime, purpura, fotosensibilitate, edem. Digestiv: Ocazional greata, voma. Rar sau ocazional constipatie. Cardiovascular: Rar sau ocazional hipotensiune posturala, tahicardie, aritmie cardiaca. Cazuri izolate: tulburari de conducere (ex., bloc A-V), palpitatii, hipertensiune, sincopa. Respirator: Cazuri izolate: alveolita alergica cu sau fara eozinofilie. Endocrin: Cazuri izolate: marirea sanilor, galactoree. Hepatic: Rar cresterea transaminazelor serice. Cazuri izolate: hepatita icterica sau anicterica. Sange: Cazuri izolate: leucopenie, agranulocitoza, eozinofilie. Organe de simt: Cazuri izolate: tinitus, modificari ale gustului. Alte reactii adverse: Ocazional transpiratie, crestere in greutate. Rar tulburari sexuale. Cazuri izolate: “flushing“, caderea parului sau alopecie.

Interactiuni: Intrucat maprotilina poate diminua sau anula efectul antihipertensiv al inhibitorilor jonctiunilor neuronale, ca de ex. guanetidina sau betanidina, si poate mari efectul de sedare la nivelul sistemului nervos central al reserpinei sau al metil-dopa, in tratamentul concomitent pentru hipertensiune, se vor administra medicamente antihipertensive de alt tip (ex.: diuretice, vasodilatatoare sau beta-blocante, care nu sunt supuse unei biotransformari pronuntate) si, in acelasi timp, se va verifica in permanenta tensiunea pacientului. Atunci cand Ludiomil-ul urmeaza sa fie administrat dupa un tratament cu un IMAO, acest lucru se va face dupa un interval adecvat (cel putin 14 zile). In caz contrar, pot aparea interactiuni grave. Se vor lua aceleasi masuri de prevedere si atunci cand se administreaza un IMAO dupa un tratament anterior cu Ludiomil. In ambele cazuri, Ludiomil-ul sau IMAO vor fi administrate intai in doze mici, care vor fi apoi marite treptat, iar efectul va fi verificat pana cand se instaleaza reactia terapeutica. Ludiomil-ul poate potenta efectele cardiovasculare ale agentilor simpatomimetici, ex. noradrenalina, adrenalina, amfetamina, metilfenidatul. Ludiomil-ul poate potenta, de asemenea, efectele alcoolului sau ale medicamentelor de relaxare a SNC (ex., barbiturice, anestezice generale), cat si ale agentilor anticolinergici (ex., atropina, biperiden) si ale levodopei. Pe de alta parte, medicamentele care activeaza sistemul enzimatic de monooxigenaza hepatica (ex., barbiturice, fenitoina, carbamazepina) si, prin aceasta, pot accelera metabolismul maprotilinei, micsoreaza efectul antidepresiv al Ludiomil-ului. Administrarea concomitenta de Ludiomil si fenitoina poate produce concentratii serice mari de fenitoina, cu aparitia reactiilor adverse ale acesteia. Posologia medicamentelor va fi modificata corespunzator, daca acest lucru este necesar. Tratamentul concomitent al Ludiomil-ului cu tranchilizante majore poate determina aparitia concentratiilor ridicate de maprotilina in sange, cu coborarea pragului convulsiv si aparitia crizelor. Combinatia de Ludiomil si benzodiazepine poate produce o sedare marita. Tratamentul concomitent al Ludiomil-ului cu beta-blocante, care sunt supuse unei biotransformari pronuntate (ex.: propranolol), poate mari concentratiile plasmatice ale maprotilinei. La inceputul si la sfarsitul unui astfel de tratament, doza de Ludiomil va fi adaptata corespunzator si/sau se vor masura concentratiile plasmatice. Desi acest lucru nu s-a constatat in cazul maprotilinei, se stie ca administrarea de cimetidina impreuna cu antidepresive triciclice, ex. imipramina, poate duce la o crestere a concentratiilor serice ale acesteia din urma si poate produce reactii adverse (ex.: o senzatie pronuntata de uscaciune a gurii, tulburari de vedere).

Dozare: In timpul tratamentului cu Ludiomil, pacientii vor fi tinuti sub supraveghere medicala. Schema posologica va fi stabilita individual si adaptata in functie de starea si reactia pacientului, adica marind doza administrata seara si micsorand in acelasi timp dozele administrate in cursul zilei sau, eventual, administrand o singura doza pe zi. Dupa ce simptomele au disparut in mare masura, se poate incerca o micsorare a dozei; daca simptomele se inrautatesc, doza va fi marita din nou pana la nivelul initial. Scopul este acela de a se obtine un efect terapeutic utilizand doze cat mai mici posibil si marind doza gradat. Acest lucru se aplica mai ales in cazul tratamentului administrat pacientilor care sunt inca in crestere sau persoanelor depresive in varsta, cu un sistem nervos autonom instabil, intrucat acestia au o reactie mai pronuntata la Ludiomil decat pacientii apartinand grupei de varsta medie. Tabletele de Ludiomil vor fi inghitite intregi, cu putin lichid. Nu se va depasi o doza zilnica de 150 mg.

Depresia usoara pana la moderata, mai ales atunci cand tratamentul se face ambulatoriu: Doze de 25 mg, administrate pe cale orala, de 1-3 ori pe zi, sau 25 - 75 mg, o data pe zi, in functie de gravitatea simptomelor si de reactia pacientului.
Depresie grava, mai ales in cazul pacientilor spitalizati: Doze de 25 mg, de trei ori pe zi, pe cale orala, sau 75 mg, o data pe zi. Daca este necesar, doza zilnica poate fi marita treptat, pana la un maximum de 150 mg, care se administreaza in doze fractionate sau in priza unica, in functie de reactia pacientului.

La pacientii cu o reactie inadecvata la terapia orala sau in cazuri rebele de depresie, Ludiomil poate fi administrat intravenos. Se recomanda doze zilnice de 25 - 100 mg pentru perfuzii intravenoase. Continutul a 1-2 fiole (25 - 50 mg) va fi dizolvat in 250 ml ser fiziologic sau glucoza si administrat in perfuzii, pe o perioada de 1,5 - 2 ore. Atunci cand se prescriu doze mai mari, se va administra in perfuzie o cantitate de 75 - 150 mg (3 - 6 fiole), dizolvate in 500 ml de glucoza sau ser fiziologic, timp de 2 - 3 ore. Imediat ce in urma tratamentului prin perfuzie se constata un efect evident antidepresiv, in general dupa 1 - 2 saptamani, tratamentul va fi continuat pe cale orala. Alte tulburari legate de starea depresiva (vezi “Indicatii“). Copii si adolescenti: Tratamentul va fi progresiv. Se va incepe cu o o doza de 10 mg, de trei ori pe zi, sau 25 mg in priza unica. Daca este necesar, doza zilnica va fi marita treptat, pana la 25 mg, in trei prize pe zi, sau 75 mg, o data pe zi, in functie de reactia pacientului. Experienta referitoare la utilizarea in pediatrie a medicamentului Ludiomil este limitata. Aceste recomandari au un caracter general. La adolescenti, in functie de situatie, doza poate fi marita pana la nivelul recomandat adultilor. Varstnici: Se recomanda administrarea unor doze progresive: tratamentul va fi inceput cu 10 mg, de trei ori pe zi, sau 25 mg in priza unica. Daca este necesar, doza va fi marita treptat pana la 25 mg, de trei ori pe zi, sau 75 mg in priza unica, in functie de reactia pacientului.

Supradozare: Supradozarea poate exercita fie o actiune depresiva, fie una excitanta asupra sistemului nervos central si poate da nastere efectelor anticolinergice si cardiotoxice grave. Urmatoarele semne si simptome sunt caracteristice unei supradozari acute: somnolenta, agitatie, ataxie, convulsii, stupoare, hiperpirexie, coma, tahicardie, aritmii, hipotensiune si scaderea ritmului respiratiei.

Tratament: Nu exista un antidot specific. Se va incerca eliminarea medicamentului prin producerea varsaturilor si/sau prin lavaj gastric. Pacientul va fi spitalizat, avandu-se grija sa se asigure mentinerea functiilor vitale. Pentru tratamentul depresiei respiratorii se va recurge imediat la respiratia artificiala. In cazul hipotensiunii si al tulburarilor circulatorii, se va administra un inlocuitor de plasma si, daca exista aciditate, se administreaza bicarbonat de sodiu. In prezenta unei functii cardiace diminuate se va recurge la tratamentul cu dopamina sau dobutamina administrat prin perfuzie. Corectarea aciditatii metabolice si a concentratiilor de potasiu seric cu ajutorul bicarbonatului administrat i.v. si a substitutiei de potasiu s-a dovedit eficienta ca tratament al aritmiilor. Daca se instaleaza bradiaritmia sau bloc A-V, se va implanta un pace-maker. Administrarea diazepamului este utila in cazul aparitiei convulsiilor. Intrucat s-a constatat ca fizostigmina mareste riscul aparitiei crizelor, utilizarea acesteia este contraindicata in urma unei supradozari de Ludiomil. Se vor supraveghea functiile vitale (inclusiv ECG) timp de cateva zile.

Producator: Novartis


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Normens flux interactioneaza cu xanaxul
In urma unei depresii de doliu mi s-a recomandat xanax de 0.25 , jumatate de comprimat, seara deoare ...
↳ Buna ziua! Intre plantele din Normens Flux (Vitex si Maca) si clasa de meidcamente din care face parte si Xanax, nu s-au raportat interactiuni. Respe ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Dacă iau Happy vibe,pot lua și 5htp secom în același timp?
Bună seara,am o întrebare! Ma confrunta de ceva vreme cu niște mici depresii,merg la psiho ...
pot lua happy vipe in cazul unui episod pshiotic
Buna ziua,in urma cu 6 luni am avut un episod pshiotic acut,am luat olanzapina iar acum nu mai iau n ...
↳ Buna ziua! Simptomele descrise de dumneavoastra sunt cele tipice unei depresii. Puteti lua Happy Vibe, cu conditia sa nu il asociati cu medicamente p ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Este bun pentru depresie?
Buna ziua, Am fost la medicul psihiatru si mi-a spus ca am episoade de depresie.Am o teama per ...
↳ Buna ziua! Da, Neuroafect poate ajuta la echilibrarea starii psihice, adminsitrat in mod constant, minim 2 luni consecutiv. Luati cate 1 ml de 4 ori ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce alte medicamente mai au substanta activa MAPROTILINUM?
Alte medicamnete care au MAPROTILINUM:
- MAPROLU 50, comprimate filmate
- LUDIOMIL, tablete
- LUDIOMIL, comprimate filmate

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...


Sfatul farmcistului Erdomed
Erdomed

Bună ziua, Erdomed 300 mg de 3 ori / zi recomandat de medic pentru vir ... Buna ziua! Durata tratamentului cu Erdomed nu este standard, depinde ...


Sfatul farmcistului extract de samburi de struguri
extract de samburi de struguri

Buna ziua As dori sa stiu daca Extractul de samburi de struguri se ia ... Buna ziua! Este indicat ca dupa o cura de maxim 6 luni sa faceti pauz ...


Sfatul farmcistului Examen citologic secretie mamara
Examen citologic secretie mamara

As dori și a doua opinie va rog la aceste analize. Celularitatea ... Buna ziua! Da, aceste analize sunt bune, ultimul enunt "celule atipic ...