Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » KEFZOL

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - KEFZOL

Prospect - KEFZOL


NU comercializăm KEFZOL!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: KEFZOL    DCI: CEFAZOLINUM


  Produs complementar recomandat
Indicatii terapeutice: Cefazolin este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii datorate germenilor susceptibili: Infectii ale tractului respirator determinate de S. pneumoniae, Klebsiella spp., H. influenzae, S. aureus (inclusiv tulpinile producatoare de penicilinaza) si streptococi beta-hemolitici de grup A.
Benzatin penicilina G injectabila este considerat medicamentul de electie in tratamentul si prevenirea infectiilor streptococice, inclusiv in profilaxia reumatismului poliarticular acut. Cefazolin este eficace in eradicarea streptococilor din nazofaringe; totusi, date care sa stabileasca eficacitatea cefazolin in profilaxia secundara a reumatismului articular acut nu sunt disponibile in prezent. Infectii ale tractului genitourinar cauzate de E. coli, P. mirabilis, Klebsiella spp. si unele tulpini de Enterobacter si enterococi. Infectii ale pielii si structurilor tegumentare determinate de S. aureus (inclusiv tulpini producatoare de penicilinaza) si streptococi beta-hemolitici de grup A si alte tulpini de streptococi. Infectii ale tractului biliar cauzate de E. coli, variate tulpini de streptococi, P. mirabilis, Klebsiella spp. si S. aureus. Infectii ale oaselor si articulatiilor determinate de S. aureus. Septicemii determinate de S. pneumoniae, S. aureus (inclusiv tulpinile producatoare de penicilinaza), P. mirabilis, E. coli si Klebsiella spp. Endocardita determinata de S. aureus (inclusiv tulpini producatoare de penicilinaza) si streptococi beta-hemolitici de grup A. Pentru a determina susceptibilitatea germenului cauzal la cefazolin ar trebui efectuate culturi si studii de susceptibilitate. Profilaxia perioperatorie: Administrarea profilactica de cefazolin, preoperator, intraoperator si postoperator poate reduce incidenta a numeroase infectii postoperatorii la pacientii supusi unor proceduri chirurgicale clasificate ca fiind contaminate sau potential contaminate (de ex.: histerectomia vaginala sau colecistectomia la pacientii cu risc operator, precum cei in varsta de peste 70 de ani avand colecistita acuta, icter obstructiv sau stenoze ale canalului biliar principal). Utilizarea perioperatorie a cefazolin poate fi eficace de asemenea la bolnavii chirurgicali la care infectia la nivelul plagii operatorii poate prezenta un mare risc (de ex.: in interventiile pe cord deschis si in artroplastiile protetice). Administrarea profilactica a cefazolin ar trebui, in mod normal, sa fie oprita dupa 24 de ore de la interventia chirurgicala. Pentru procedurile in care aparitia infectiei poate avea efecte devastatoare (de ex.: chirurgia pe cord deschis si artroplastiile protetice), administrarea profilactica a cefazolin poate fi continuata inca 3-5 zile dupa interventie. Daca sunt semne de infectie, se vor face recoltari pentru identificarea si cultivarea microorganismelor cauzale astfel incat sa se instituie terapia cea mai potrivita (vezi "Posologie si mod de administrare").

Compozitie: Cefazolin sodiu steril USP este o cefalosporina semisintetica, conditionata la flacoane sterile pentru administrare i.m. ori i.v. Continutul de sodiu este de 48,3 mg/g de cefazolin sodiu. Formula moleculara este C14H14N8O4S3. Greutatea moleculara este 476,5. pH-ul solutiei reconstituite este intre 4,5 si 6.

Prezentare: Kefzol 1 g: 1 flacon continand 1 g de cefazolin sodiu pentru dizolvare. Kefzol 500 mg: 1 flacon continand 500 mg de cefazolin sodiu pentru dizolvare. Kefzol 250 mg: 1 flacon continand 250 mg de cefazolin sodiu pentru dizolvare.

Posologie si mod de administrare: Kefzol poate fi administrat intramuscular sau intravenos dupa reconstituire. Dozajul total zilnic este acelasi pentru ambele cai de administrare. Adulti: Doza zilnica maxima este de 6 g, desi foarte rar s-au folosit doze de pana la 12 g/zi in cazul unor infectii grave care amenintau viata pacientului. Utilizarea profilactica: Urmatoarele doze sunt recomandate in utilizarea perioperatorie: 1 g intravenos sau intramuscular administrat cu 1/2-1 ora inainte de interventia chirurgicala. In cazul interventiilor chirurgicale de durata (de ex.: 2 ore sau mai mult) se administreaza 0,5-1 g i.m. sau i.v. in timpul interventiei chirurgicale. Postoperator se administreaza 0,5-1 g intravenos sau intramuscular la 6 sau 8 ore. Administrarea profilactica de Kefzol poate fi continuata 3-5 zile la pacientii care au suferit interventii chirurgicale pe cord deschis sau artroplastie protetica. Afectarea renala: Dupa administrarea unei doze in conformitate cu gravitatea infectiei, sunt recomandate urmatoarele dozaje:

Dozajul de cefazolin pentru adultii cu insuficienta renala

Clearance-ul creatininei(ml/min)Creatinina serica (mg%)Reducerea dozei
>=55<=1,5Nici una
35 - 541,6 - 3,0Nici una-dozaj redus la intervale de 8 ore
11 - 343,1 - 4,550% la 12 ore
<=10>= 4,650% la 18 - 24 ore
Copii: La copii, o doza totala zilnica de 25-50 mg/kg corp, impartita in 3 sau 4 doze egale, este eficace in majoritatea infectiilor usoare sau moderate. Dozajul zilnic total poate fi crescut pana la 100 mg/kg corp in cazul infectiilor severe.

Ghid pentru dozajul pediatric

Greut.25 mg/kg corp/zi divizate in 3 doze25 mg/kg corp/zi divizate in 4 doze
kgDoza unica aprox. (la 8 ore)Volumul la dilutie 125mg/mlDoza unica aprox. (la 6 ore)Volumul la dilutie 125mg/ml
4,540 mg0,35 ml30 mg0,25 ml
975 mg0,6 ml55 mg0,45 ml
13,6115 mg0,9 ml85 mg0,7 ml
18,1150 mg1,2 ml115 mg0,9 ml
22,7190 mg1,5 ml140 mg1,1 ml
Greut.50 mg/kg corp/zi divizate in 3 doze50 mg/kg corp/zi divizate in 4 doze
kgDoza unica aprox. (la 8 ore)Volumul la dilutie 225mg/mlDoza unica aprox. (la 6 ore)Volumul la dilutie 225mg/ml
4,575 mg0,35 ml55 mg0,25 ml
9150 mg0,7 ml110 mg0,45 ml
13,6225 mg1 ml170 mg0,7 ml
18,1300 mg1,35 ml225 mg0,9 ml
22,7375 mg1,7 ml285 mg1,1 ml
In cazul copiilor cu disfunctie renala usoara sau moderata (Clearance la creatinina de 70-40 ml/min), 60% din doza zilnica normala divizata in doze administrate la 12 ore ar trebuie sa fie suficiente. La copii cu insuficienta renala moderata (Clearance la creatinina de 40-20 ml/min), 25% din doza zilnica normala administrata in doze divizate la 12 ore trebuie sa fie suficienta. La copii cu insuficienta renala grava (Clearance la creatinina de 20-5 ml/min), 10% din doza zilnica normala administrata la 24 ore trebuie sa fie adecvata. Toate recomandarile in ceea ce priveste dozajul se aplica dupa administrarea dozei initiale. Din moment ce nu s-a stabilit siguranta administrarii in cazul prematurilor sau nou-nascutilor pana la varsta de 1 luna, utilizarea de cefazolin la acesti pacienti nu este recomandata.

Contraindicatii: Hipersensibilitatea cunoscuta la antibioticele din clasa cefalosporinelor.
Precautii speciale: Inainte de instituirea terapiei cu Kefzol trebuie luata in considerare cu multa grija preexistenta unor reactii de hipersensibilitate la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Cefazolin trebuie administrat cu multa grija in cazul pacientilor alergici la penicilina. Exista dovezi clinice si de laborator ale efectului de alergie incrucisata partiala al penicilinelor si cefalosporinelor. Unii pacienti au raportat aparitia unor reactii severe (inclusiv socul anafilactic) dupa administrarea atat a penicilinelor cat si a cefalosporinelor. Colita pseudomembranoasa a fost raportata in cazul administrarii majoritatii antibioticelor cu spectru larg.

Precautii: Nu sunt recomandate injectiile intratecale cu cefazolin. Au existat rapoarte cu privire la toxicitatea sistemului nervos central, inclusiv convulsii, cand cefazolin a fost administrat intratecal. Cefazolin trebuie administrat cu multa grija pacientilor cu insuficienta renala, dozajul zilnic reducandu-se in asa fel incat sa se evite toxicitatea.
Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiuni: Probenecid (vezi "Proprietati farmacocinetice"). O reactie fals pozitiva in ceea ce priveste glucoza din urina poate sa apara in cazul testelor cu solutii Benedict si Fehling sau in cazul testului cu tablete de sulfat de cupru. Au aparut si cazuri de rezultate pozitive la testul Coombs direct si indirect; aceste rezultate pot sa apara si la nou-nascutii ale caror mame au luat cefalosporine inainte de a naste.

Sarcina si alaptare: Categoria B1. Nu a fost stabilita siguranta utilizarii acestui produs in timpul sarcinii. Evaluarea rezultatelor obtinute in cazul studiilor pe animale nu a demonstrat ca administrarea acestui medicament ar avea un efect nociv asupra embrionului sau fatului, a cursului gestatiei si a dezvoltarii peri- si postnatale. Cefazolinul trece prin bariera placentara si intra in circulatia fetala, deci trebuie utilizat in sarcina numai daca este absoluta nevoie. Cand cefazolinul este administrat inaintea unei operatii de cezariana, nivelul medicamentului in sangele din cordonul ombilical este a patra pana la a treia parte din nivelul prezent in sangele matern. Medicamentul pare sa nu aiba nici un efect advers asupra fatului. Concentratii scazute de cefazolin s-au gasit in laptele uman, deci medicamentul trebuie administrat cu multa grija femeilor care alapteaza.

Efecte asupra abilitatii de a conduce si de a utiliza alte masini: Kefzol nu afecteaza abilitatea de conducere sau de utilizare a unor masini.

Reactii adverse: Au fost raportate febra medicamentoasa, eruptii eritematoase ale pielii, prurit vulvar, eozinofilia si socul anafilactic. Rar au fost raportate anorexie, diaree, greata si varsaturi. Au aparut si neutropenie, leucopenie si trombocitopenie. Au fost observate cresteri tranzitorii ale nivelului de uree sanguina. Foarte rar au fost raportate nefrita interstitiala si alte disfunctii renale. Au fost inregistrate cresteri tranzitorii ale ASAT, ALAT si ale nivelului fosfatazei alcaline. Ca si in cazul unor peniciline si al altor cefalosporine, hepatita tranzitorie si icterul colestatic au fost raportate rar. Foarte rar poate sa apara durere la locul injectiei i.m., uneori cu induratie. Au existat si cazuri rare de flebita la locul injectiei. Alte efecte secundare au inclus pruritul anal si genital, candidioza orala si genitala si vaginita.

Supradozare: Administrarea parenterala a unor doze nepotrivite, prea mari, de cefalosporine poate cauza ameteala, parestezii si dureri de cap. Convulsiile pot sa se produca in cazul pacientilor cu boli renale. Daca se produc convulsii, administrarea medicamentului trebuie oprita imediat; terapia anticonvulsivanta trebuie administrata daca este indicat din punct de vedere clinic. Pe langa masurile generale de intretinere, hemodializa si hemoperfuzia trebuie luate in considerare in cazurile severe de supradozare. Totusi, nu exista inca date care sa probeze eficacitatea acestei terapii.

Proprietati farmacodinamice: Cefazolin sodiu este un antibiotic steril, semisintetic, din clasa cefalosporinelor. Actiunea bactericida a cefalosporinelor rezulta din inhibitia sintezei peretelui celular. Cefazolin este activ impotriva urmatoarelor organisme in vitro si in infectii clinice: Staphylococcus aureus (tulpini producatoare de penicilinaza); Staphylococcus epidermidis; streptococi beta-hemolitici de grup A si alte tulpini de streptococi (multe tulpini de enterococi sunt rezistente) - Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Klebsiella species, Proteus mirabilis, Haemophilus influenzae, Enterobacter aerogenes. Majoritatea tulpinilor de Enterobacter cloacae, Morganella morganii si Proteus indol-pozitiv (Pr. vulgaris, Pr. rettgeri) sunt rezistente. Stafilococii rezistenti la meticilina, Serratia, Pseudomonas si Acinetobacter calcoaceticus sunt aproape cu totii rezistenti la cefazolin.

Proprietati farmacocinetice: Cefazolin este slab absorbit la nivelul tractului gastro-intestinal si din acest motiv trebuie administrat parenteral.

Concentratiile serice (mg/ml) dupa injectia intramusculara

DozaDupa 0,5 oraDupa 1 oraDupa 2 oreDupa 4 oreDupa 6 oreDupa 8 ore
250 mg15,517,013,05,12,5
500 mg36,236,837,915,56,33
1g*60,163,854,329,913,27,1
*Media dupa doua studii.

O perfuzie intravenoasa constanta cu o doza de 3,5 mg/kg corp timp de 1 ora (aprox. 250 mg) si 1,5 mg/kg corp urmatoarele 2 ore (aprox. 100 mg) produce un nivel seric stabil de cefazolin de 28 mg/ml in ora a treia.

Concentratiile serice (mcg/ml) dupa injectia intravenoasa

DozaDupa 5 minDupa 15 minDupa 30 minDupa 1 oraDupa 2 oreDupa 4 ore
1g188,4135,8106,873,745,616,5
Timpul mediu de injumatatire a cefazolinului dupa injectarea intravenoasa a unei doze unice de 1 g este de 1,4 ore; timpul de injumatatire este crescut la pacientii cu insuficienta renala. Aproximativ 85% din cefazolin din circulatie este legat de proteinele plasmatice. Cefazolin traverseaza rapid o membrana sinoviala inflamata, iar concentratia antibioticului din articulatie este comparabila cu nivelele masurate in ser. Cand cefazolin este administrat pacientilor cu tractul biliar neobstruat, concentratii mult mai ridicate decat cele din ser se intalnesc in tesuturile veziculei biliare si bila, pe cand in cazul unor obstructii concentratia antibioticului este considerabil mai scazuta in bila fata de ser. Cefazolin traverseza rapid placenta si ajunge in sangele cordonului ombilical si lichidul amniotic. Este prezent in concentratii foarte scazute in laptele mamelor care alapteaza. Cefazolin este excretat nemodificat in urina, in primul rand prin filtrare glomerulara si cu o oarecare secretie tubulara, cel putin 80% dintr-o doza administrata intramuscular fiind excretata in decursul a 24 de ore. Concentratiile urinare maxime de peste 1 si 4 mg pe ml sunt obtinute dupa doze intramusculare de 0,5 si respectiv 1g. Probenecid intarzie excretia, ducand la nivele sanguine crescute de cefazolin, o perioada mai lunga de timp. La pacientii care fac dializa peritoneala (2 l/ora), nivelele medii de cefazolin au fost de aproximativ 10 si 30 mg/ml dupa o instilatie de 24 de ore a unei solutii de dializa continand 50 mg/l si respectiv 150 mg/l.

Date preclinice de siguranta: Studii reproductive realizate pe sobolani nu au demonstrat afectarea fertilitatii ca urmare a administrarii de cefazolin. Nu s-au realizat studii de mutagenitate si studii indelungate pe animale pentru a determina potentialul carcinogen al cefazolin.
Instructiuni de utilizare: Administrarea intramusculara: Reconstituiti cu solutie injectabila de clorura de sodiu 0,9% sau cu apa distilata pentru injectii. Agitati bine pana se dizolva. Kefzol trebuie injectat intr-o masa musculara mare.

Tabel de dilutie

MarimeaDiluantul care se adaugaVolumul aprox. la dispozitieConcentratia medie aproximativa
250 mg2,0 ml2,0 ml125 mg/ml
500 mg2,0 ml2,2 ml225 mg/ml
1 g*2,5 ml3,0 ml330 mg/ml
* Flaconul de 1 g trebuie reconstituit numai cu apa distilata pentru injectii.

Perfuzia intravenoasa intermitenta: Kefzol poate fi administrat impreuna cu alte fluide administrate intravenos sau printr-un recipient secundar i.v. separat. Kefzol de 500 mg sau de 1 g reconstituit poate fi diluat cu 50 pana la 100 ml din urmatoarele solutii pentru administrare intravenoasa: solutia injectabila de clorura de sodiu 0,9%, solutia injectabila de dextroza 5%, solutia de dextroza 10%, solutia injectabila de dextroza 5% in solutie Ringer lactat, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,9%, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,45%, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,225%, solutia injectabila Ringer lactat, solutia apoasa injectabila de zahar invertit 5 sau 10%, solutia injectabila Ringer, Normasol-M in D5-W, Ionosol B cu dextroza 5% sau Plasma-Lyte cu dextroza. Injectarea intravenoasa: Se dilueaza 500 mg sau 1 g Kefzol reconstituit in minimum 10 ml apa distilata pentru injectii. Se injecteaza lent in 3 la 5 minute. A nu se injecta in mai putin de 3 minute. Injectarea poate sa se faca direct intr-o vena sau, la pacientii care primesc tratament parenteral cu fluidele de mai sus, prin perfuzor.

Stabilitate: In situatiile in care medicamentul si diluantul au fost amestecate, dar nu au fost administrate imediat pacientului, Kefzol astfel reconstituit se poate pastra in urmatoarele conditii: Flacoanele Kefzol reconstituite prin diluare in apa distilata pentru injectii, solutia injectabila de dextroza 5%, solutia injectabila de clorura de sodiu 0,9%, sunt stabile 24 de ore la temperatura camerei si 10 zile pastrate la frigider. Solutiile de Kefzol in apa distilata pentru injectii, solutia injectabila de dextroza 5%, solutia injectabila de clorura de sodiu 0,9%, congelate imediat dupa reconstituire in ambalajul original, sunt stabile de-a lungul a 12 saptamani prin pastrare la -20 grade Celsius. Odata decongelate, aceste solutii sunt stabile 24 de ore la temperatura camerei si 10 zile pastrate la frigider. Odata decongelate, solutiile nu se vor recongela. Diluantii secundari: Solutiile de Kefzol pentru perfuzie in solutia injectabila de dextroza 5%, solutie de dextroza 10%, solutia injectabila de dextroza 5% in solutie Ringer lactat, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,9%, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,45%, solutia injectabila de dextroza 5% si clorura de sodiu 0,225%, solutia injectabila Ringer lactat, solutia apoasa injectabila de zahar invertit 5 sau 10%, solutia injectabila Ringer, Normasol-M in D5-W, Ionosol B cu dextroza 5% sau Plasma-Lyte cu dextroza 5% se vor utiliza in 24 de ore de la diluare daca sunt pastrate la temperatura camerei sau in 96 de ore prin pastrare la frigider. A nu se congela solutiile de Kefzol cu unul din diluantii de mai sus. Inainte de administrare, medicamentele parenterale se vor inspecta vizual pentru a observa eventuale particule solide sau decolorarea produsului, ori de cate ori solutia si ambalajul permit.

Producator: Eli Lilly and Company


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Ce doza si cat timp pentru a-i forma o imunitate
Buna ziua cit timp un copil de 9 luni poate lua multi vitamin minerale sirop 237ml secom pentru a-l ...
↳ Buna ziua! Vitaminaele si mineralele ajuta organismul sa raspunda mai bine la boli, insa imunitatea se creeaza luand contact cu diversi microbi si de ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Ce doza si cat timp pentru a-i forma o imunitate
Buna ziua cit timp un copil de 9 luni poate lua multi vitamin minerale sirop 237mi secom pentru a-l ...
combinarea produselor cu efect apropiat
in timpul folosiri brahmi gotu kola se pot administra si alte produse ca ditonocalm ,lexotanin , rel ...
↳ Buna ziua! Nu este indicata asocierea dintre Brahmi Gotu Kola si medicatia amintita, intrucat creste riscul de aparitie a somnolentei si de reducere ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Lapte de măgăriță capsule
Buna ziua! As dori sa știu ce beneficii are laptele de măgăriță daca are r ...
↳ Buna ziua! In medicina populara laptele de magarita este indicatin tusea convulsiva (sau tusea magareasca). Acest lapte are un continut ridicat in an ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
Răceală, viroze respiratorii
Bună ziua! Pt răceală, sinuzita, bronșite, cronica, bronșectazii: 10 zil ...
Probleme respiratorii
Bună seara .Cât timp se poate lua Extract gemoterapic de coacaz negru?Mulțumesc. ...
Ce alte medicamente mai au substanta activa CEFAZOLINUM?
Alte medicamnete care au CEFAZOLINUM:
- Zolinef 1 g

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...