Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Prima pagină » Prospecte PCFarm.ro » CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml

Index prospecte medicamente:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Prospect - CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml

Prospect - CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml


NU comercializăm CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml!
În schimb, puteți comanda PRODUSELE COMPLEMENTARE recomandate în această pagină.
Citiți cu atenție prospectul înainte de achiziționarea produsului recomandat!


Formularul 230 editabil 2022 - Redirectionare 3,5


    Denumirea comercială: CIPROFLOXACINA 100 mg/10 ml    DCI:


  Produs complementar recomandat


13.6lei
Vezi detalii

INDICATII TERAPEUTICE : Ciprofloxacina este indicata în infectii severe necomplicate sau complicate cu germeni sensibili la ciprofloxacina:

- infectii ale aparatului respirator;
- infectiile ORL;
- infectii renale, uro-genitale si prostatice;
- infectii pelvine;
- infectii osoase si articulare;
- infectii ale cavitatii si organelor abdominale (de exemplu infectii bacteriene ale tractului gastro-intestinal, cailor biliare, peritonita);
- infectii ale pielii si tesuturilor moi;
- septicemia cu bacili gram-negativ;
- profilactic la pacientii cu sistem imunitar deprimat;
- diaree infectioasa produsa de tulpini enterotoxice de E. coli si Campylobacter jejuni;
Acest antibiotic este rezervat adultilor. Numai in cazuri exceptionale se poate administra la copii peste 5 ani cu mucoviscidoza, prezentand supuratii bronhopulmonare grave cu Pseudomonas aeruginosa dovedite microbiologic, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potential.
Ciprofloxacina nu este indicata in tratamentul de prima intentie al infectiilor produse de pneumococ si streptococ. In timpul tratamentului infectiilor produse de Staphylococcus aureus si Pseudomonas aeruginosa se pot dezvolta mutanti rezistenti , fiind necesara asocierea unui alt antibiotic.

FORMA FARMACEUTICA
Concentrat pentru solutie perfuzabila

COMPOZITIE

O fiola (10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila) contine ciprofloxacina 100 mg sub forma de lactat de ciprofloxacina 127 mg si excipienti: acid lactic, acid clorhidric 1 N, apa pentru preparate injectabile.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA

Chinolone, fluorochinolone.

CONTRAINDICATII
- hipersensibilitate la ciprofloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre excipientii produsului;
- sarcina si alaptare;
- antecedente de tendinopatii la fluorochinolone.

PRECAUTII
- la pacientii cu epilepsie sau leziuni ale SNC (sistemul nervos central) in antecedente (de exemplu scaderea pragului convulsivant, antecedente de convulsii, reducerea fluxului sanguin cerebral, leziuni ale structurilor cerebrale sau accident vascular cerebral) ciprofloxacina trebuie utilizata numai daca beneficiile terapeutice depasesc riscurile potentiale datorita posibilitatii producerii de reactii adverse la nivelul SNC;
- se vor evita alcalinizarea urinii (risc de cristalurie) si expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete (risc de reactii de fotosensibilizare);
- in timpul tratamentului cu ciprofloxacina trebuie asigurata o hidratare corespunzatoare;
- rareori, in timpul tratamentului cu ciprofloxacina a fost observata o tendinita care poate determina ruptura tendoanelor (in special a tendonului lui Ahile). Un factor favorizant al tendinitei este corticoterapia de lunga durata. La aparitia primelor semne de tendinita sunt necesare intreruperea tratamentului si instituirea masurilor adecvate: punere in repaus a celor doua tendoane ale lui Ahile prin contentie adecvata si, eventual, examen de specialitate;
- administrarea se face cu prudenta la pacientii cu miastenia gravis;
- in cursul tratamentului de lunga durata cu ciprofloxacina sau in tratamentul infectiilor nozocomiale se poate dezvolta rezistenta sau se pot selecta suse rezistente, in special de stafilococ si Pseudomonas.

INTERACTIUNI
Administrarea concomitenta de ciprofloxacina si teofilina poate determina cresterea concentratiei plasmatice de teofilina. Daca administrarea concomitenta a celor doua produse medicamentoase este absolut necesara trebuie monitorizata concentratia plasmatica a teofilinei si doza de teofilina trebuie redusa corespunzator.
Asocierea ciprofloxacinei cu ciclosporina determina cresterea tranzitorie a creatininemiei.
Asocierea ciprofloxacinei cu warfarina intensifica actiunea anticoagulanta a warfarinei, cu risc hemoragic. In acest caz se impune monitorizarea timpului de protrombina si a INR.
Doza de anticoagulant trebuie ajustata in timpul administrarii ciprofloxacinei si dupa intreruperea sa.

Ciprofloxacina determina negativarea examenelor bacteriologice pentru Mycobacterium tuberculosis.

Este incompatibil cu toate solutiile perfuzabile care sunt chimic sau fizic instabile la pH-ul concentratului (de exemplu peniciline, solutie de heparina), in special in combinatie cu solutiile ajustate la un pH alcalin. Semnele vizuale ale incompatibilitatii sunt precipitarea si decolorarea.

ATENTIONARI SPECIALE
Ciprofloxacina se administreaza cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica severa si la cei cu insuficienta renala.

Copii
La copii si adolescenti ciprofloxacina se poate utiliza numai in tratamentul mucoviscidozei cu Pseudomonas aeruginosa dovedita microbiologic, dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potential.

Sarcina si alaptarea
Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene, iar utilizarea la un numar mic de gravide nu a evidentiat efecte malformative sau fetoxice.
Deoarece, prin studii epidemiologice nu a fost demonstrata absenta riscului, iar utilizarea fluorochinolonelor in pediatrie a evidentiat afectarea articulatiilor in perioada post-natala, nu se recomanda utilizarea ciprofloxacinei in timpul sarcinii.
Deoarece ciprofloxacina se excreta in laptele matern si implica risc de afectare articulara la sugar, utilizarea in timpul alaptarii este contraindicata.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Ciprofloxacina poate influenta negativ viteza de reactie, in special in combinatie cu alcoolul etilic, influentand capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Tratamentul se individualizeaza in functie de gravitatea si tipul infectiei, de sensibilitatea microorganismelor care au produs infectia, de varsta, greutatea si functia renala a pacientului. Daca nu este prescris astfel, se recomanda urmatoarele doze:
Adulti
Functie renala normala: doza uzuala este de 200 mg ciprofloxacina de 2-3 ori pe zi. In infectiile grave, in special cele cu prognostic vital rezervat, se poate administra pana la 400 mg ciprofloxacina de 2-3 ori pe zi. Se poate asocia cu alte antibiotice in functie de rezultatele antibiogramei.
Varstnici
Dozele se reduc in functie de severitatea afectiunii si clearance-ul creatininei; se va prescrie doza minima eficace.
Insuficienta renala:
- clearance-ul creatininei cuprins intre 31 ml/min si 60 ml/min sau creatinemia intre 124 µmol/l si 168 µmol/l – se administreaza doza uzuala intr-o singura priza sau in doua prize, doza maxima este de 800 mg pe zi;
- clearance-ul creatininei < 30 ml/min sau creatininemia > 169 µmol/l – doza maxima recomandata este de 400 mg pe zi in priza unica;
- la pacientii care necesita hemodializa permanenta, doza maxima recomandata este de 400 mg pe zi.
Copii si adolescenti:
Studiile la animale au demonstrat ca ciprofloxacina produce la animalele tinere artropatii la nivelul articulatiilor care sustin greutatea corpului; importanta acestui fapt nu este cunoscuta la om. Nu se recomanda administrarea ciprofloxacinei la copii si adolescenti cu exceptia cazului in care beneficiile terapeutice depasesc riscul potential; in acest caz doza va fi de 20-30 mg/kg si zi fractionat in doua prize, in functie de gravitatea infectiei. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 14 zile.
Mod de administrare
Ciprofloxacina 100 mg/10 ml se administreaza in perfuzie intravenoasa timp de 30-60 minute, in concentratie de 1-2 mg/ml, in solutie salina izotona sau glucoza solutie 5%. Nu se recomanda amestecarea concentratului pentru solutie perfuzabila cu alte medicamente.
Durata tratamentului depinde de severitatea bolii si de evolutia clinica si bacteriologica.
Este importanta continuarea tratamentului inca 3 zile dupa disparitia febrei sau a simptomelor clinice.

REACTII ADVERSE
Digestive: greata, diaree, varsaturi, durere abdominala, flatulenta, anorexie.
Neurologice: ameteala, cefalee, oboseala, agitatie, tremor, confuzie; foarte rar, insomnie, parestezii periferice, transpiratii, mers ebrios, convulsii, depresii, halucinatii; in cazuri izolate reactii psihotice (caz in care se intrerupe administrarea), tulburari ale gustului si mirosului, tulburari de vedere, tulburari temporare ale auzului, hipertensiune intracraniana (caz in care se intrerupe administrarea), agravarea simptomelor miasteniei gravis.
Cutanate: eruptii cutanate, prurit, febra medicamentoasa, fotosensibilizare, foarte rar, hemoragii cutanate punctiforme (petesii), formarea de vezicule insotite de hemoragii si papule, cu formarea de cruste indicand afectarea vasculara, foarte rar eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell.
Alergice: urticarie, foarte rar edem Quincke si reactii anafilactice/anafilactoide, caz in care se intrerupe tratamentul cu ciprofloxacina si se administreaza tratament adecvat.
Cardiovasculare: tahicardie, foarte rar bufeuri, migrena, lesin.
Musculo-scheletice: dureri si tumefactii articulare, tendinita si rupturi ale tendonului lui Ahile foarte rar slabiciune musculara, mialgii, la copii artropatii.
Renale: alterarea tranzitorie a functiei renale, inclusiv insuficienta renala.
Sanguine: eozinofilie, leucocitopenie, granulocitopenie, anemie, trombocitopenie, foarte rar, leucocitoza, trombocitoza, anemie hemolitica, valori modificate ale protrombinei.
In administrarea de lunga durata exista posibilitatea dezvoltarii de micoze si suprainfectii cu bacterii rezistente la ciprofloxacina.
Influente asupra parametrilor de laborator: poate exista o crestere temporara a transaminazelor, fosfatazei alcaline sau icter colestatic, in special la pacientii cu disfunctii hepatice in antecedente; crestere temporara a uremiei, creatininemiei sau bilirubinemiei.

SUPRADOZAJ
In caz de supradozaj acut se impune hidratare adecvata si terapie de sustinere a functiilor vitale. Hemodializa sau dializa peritoneala sunt indicate in caz de reactii toxice severe (in special cand exista insuficienta renala severa).

PASTRARE
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 ş C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

AMBALAJ
Cutie cu 5 fiole din sticla incolora prevazute cu inel de rupere a 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Cutie cu 10 fiole din sticla incolora prevazute cu inel de rupere a 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.

PRODUCATOR
S.C. ZENTIVA S.A., Romania


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


             Întrebări și Răspunsuri

Toxoplasma
Buna ziua .Am si eu o întrebare legata de toxoplasma.Am făcut 3 de ori analize pentru toxoplasm ...
Toxoplasma
Buna ziua .Am si eu o întrebare legata de toxoplasma.Am făcut 3 de ori analize pentru toxoplasm ...
Trombocite 123 e grav?
Am trombocite 123 (PLT)este o problemă? ...
↳ Buna ziua! Valoarea scazuta a trombocitelor nu trebuie sa va sperie. Mergeti la medic pentru identificarea cauzei (pot fi foarte multe, incepand de l ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului
dermogent poate fi eficace in psoriazis
Pe vremuri (in anii 80) un medic dermatolog a recomandat unei prietene Bromocet pentru tratamentul p ...
↳ Buna ziua! Dermogent este indicat mai degraba in eczeme infectioase, are un puternic efect antiseptic. Va reomand Blue Cap sampon sau sapunul de daf ...
Vezi tot răspunsul şi recomandările farmacistului

Atentionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse complementare recomandate



Oferte şi Reduceri
Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...