Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Crononutritia
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » Crononutritia

Crononutritia


  Secţiunea: Nutritie


Crononutritia

Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa redevenim slabi urmand cateva reguli, care ne vor bulversa la inceput obiceiurile alimentare. In crono-nutritie nu exista alimente interzise, ci ore la care nu putem conuma anumite alimente!
Crononutritia a fost inventata de medicul Alain Delabos si reprezinta o modalitate diferita de hranire care tine cont de orarul nostru biologic. Astazi, stilul de viata alert ne impinge sa mancam fara sa tinem cat si cand anume.

Principiul crono-nutritiei
Pentru a-si elabora metoda, medicul Delabos a pornit de la principiul ca alimentele nu sunt asimilate in acelasi mod, ca asimilarea lor depinde de ora la care sunt consumate. In functie de momentul zilei, alimentele vor fi mai mult sau mai putin utilizate de organism: fie se transforma in energie, fie vor fi stocate, riscand sa antreneze o crestere in greutate pe termen lung.
Se stie, de exemplu, ca grasimile si zaharurile consumate seara se depun, desi consumate dimineata sunt o importanta sursa de energie. Iata de ce este mai bine sa consumam branza dimineata si nu seara...

Altfel spus, daca dorim sa slabim, trebuie sa ne adaptam alimentatia la variatiile metabolice ale organismului de-a lungul zilei.
In crono-nutritie niciun aliment nu este interzis, insa conteaza sa consumi grupele de alimente (proteine, grasimi, zaharuri, vitamine si minerale) la momentul potrivit.

Crono-nutritia permite doua exceptii pe saptamana, adica mese care sa nu respecte principiul crono-nutritiei, pentru confortul nostru psihic. Insa, atentie, aceste exceptii sunt maxim doua intr-o saptamana, si nu sunt permise in aceeasi zi!

Si ciocolata e permisa!
Ciocolata neagra este cunoscuta pentru virtutile sale antioxidante si continutul in magneziu. Iata o veste buna: in crono-nutritie ciocolata neagra este acceptata, fiind o excelenta sursa de energie care ne permite sa incheiem ziua fara abateri. Atentie, consumati doar ciocolata neagra (cu un continut de minim 70% cacao) si nu depasiti 30 de grame zilnic!

Crono-nutritia presupune pur si simplu sa ascultam nevoile oranismului nostru pentru a-i oferi ceea ce ii este necesar, in cel mai bun moment.
De exemplu, la trezire, corpul nostru are nevoie de carburant pentru a-si reincarca bateriile: zaharul, grasimile si proteinele ii sunt necesare. Insa seara, in loc sa il supraincarcam, este mai bine sa-i oferim alimente usor de digerat si sa evitam zaharul si grasimile, care, in mod concret, nu-i servesc la nimic.

Potrivit principiului crono-nutritiei, cele 3 mese principale ale zilei si o gustare trebuie luate la ore fixe, la un interval de 4 ore. Respectand acest interval se evita riscul stocarii.

De fiecare data cand corpul cere hrana pentru a functiona corect, este important sa-i oferim alimentele bune la momentul oportun, si anume:
La micul-dejun grasimi, proteine la pranz, zaharuri lente la gustare si alimente usoare la cina (cei carora nu le este foame pot sari peste cina, intrucat in acest moment al zile corpul consuma putina energie).

Iata meniul care respecta principiul crono-nutritiei:
Micul-dejun
Micul-dejun trebuie sa fie consistent, poate sa contina branza, unt, fainoase (paine, orez), proteine (oua, carne) si fructe, intrucat corpul are nevoie de numeroase calorii pentru a se regenera si a functiona in parametri normali. Nu numarati caloriile, aveti toata ziua la dispozitie pentru a le arde!
Exemplu de mic-dejun: O tartina cu branza, un ou fiert si ceai.

Pranzul
Pranzul va permite sa ramaneti in forma. Un singur fel de mancare constand in proteine sau in fainoase este recomandat. Grasimile, zaharurile si proteinele vegetale trebuie consumate in cantitati reduse la pranz. Atentie, masa de pranz nu trebuie sa fie in cantitate mare, pentru ca va ingreuneaza organismul, care are un drum lung de parcurs pana la odihna.
De exemplu puteti consuma o bucata de carne de pui la gratar cu o salata de legume crude. Sau o portie de paste cu sos de rosii si ierburi aromate.

Gustarea
Gustarea este foarte importanta in crono-nutritie deoarece furnizeaza carburantul necesar organismului pentru a functiona pana seara, fara a ajunge sa devorati totul si orice la ora cinei, ora la care organismul are tendinta de a stoca. La gustare sunt permise zaharurile provenind din fructe, chiar si deshidratate, sau ciocolata neagra (cu un continut de minim 70% cacao, maxim 30 de grame).
Exemplu de gustare: Salata de capsuni cu menta SAU 2 patratele de ciocolata neagra.

Cina
La cina optati pentru alimente usoare, care sa nu va suprasolicite organismul pe durata somnului, de exemplu peste slab sau carnuri slabe, legume. Seara trebuie evitate zaharurile rapide, grasimile si produsele care contin amidon, pastele fainoase, in scopul de a evita cresterea secretiei de insulina.
Exemplu de cina: Pui cu lamaie si praz sau Pastrav cu legume preparate la abur


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...