Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » 9 alimente care trebuie consumate zilnic

9 alimente care trebuie consumate zilnic


  Secţiunea: Nutritie


Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume pe zi, intrucat sunt aliatii sanatatii si ai starii de bine.
Stiind ca intre nutritie si sanatate exista o legatura foarte stransa, ne gandim imediat sa ne amelioram alimentatia. Legumele si fructele sunt printre cele mai bune alimente. Consumate ca salate, preparate la aburi, ca sucuri de fructe sau mancare gatita, se adapteaza stilului, varstei, sexului, dar mai ales gusturilor fiecaruia!

Fructele si legumele sunt cunoscute ca surse indispensabile de vitamine, insa ele contin si fibre importante pentru functionarea normala a intestinelor, precum si calciu, mineral esential pentru dentitie si oase. Pentru femeile preocupate de silueta, fructele si legumele sunt veritabili perteneri in procesul de slabire.

Consumul fructelor si legumelor este benefic tuturor categoriilor de varsta. Ajuta organismul celor mici sa creasca, pe adulti ii revitalizeaza si contribuie la starea noastra de bine zi de zi. Fiecare trebuie sa gaseasca modalitatea sa de a include in dieta zilnica acesti aliati ai sanatatii: un suc dimineata, un fruct ca gustare, o supa calda la pranz, o salata sau un piure seara, sunt numeroase feluri de a consuma fructele si legumele, iar inovatiile ne ajuta sa le gatim mai usor si mai rapid.
Iata cateva fructe si legume care ar trebui incluse cat mai des in meniul nostru zilnic:

Rosiile
Cu un aport energetic redus, rosiile furnizeaza cantitati apreciabile de Vitamina C, Vitamina A si numeroase Vitamine din grupul B. Contin si multe minerale (potasiu, magneziu si fosfor) si contribuie la echilibrul acido-bazic al organismului.
Persoanele cu sistem digestiv sensibil trebuie sa consume rosiile decojite si fara seminte, sau sub forma de suc, pentru a fi mai bine tolerate.

Castravetii
Bogati in apa si minerale (in special potasiu), castravetii sunt revigoranti si saraci in calorii (10 kcal la 100 de grame). Ei furnizeaza o paleta larga de vitamine (pe toate cele din grupul B, Vitamina C 8 mg la 100 gr, si mici cantitati de provitamina A). Fibrele sale sunt tolerate mai bine daca mestecam catravetii cu grija. Sucului de castravete consumat pe stomacul gol i se atribuie proprietati depurative si aperitive (stimuleaza secretiile implicate in digestie).
In dermatologie, castravetele este considerat un calmant eficace, fiind aplicat in mod traditional (cataplasme sau lotiuni) pentru a combate roseata, mancarimile si eczemele uscate.

Ardeiul
Un cocktail de vitamine (A, C, E, acid folic, Vitamina B6), contine si beta-caroten, bioflavonoide, fiind versatil.
Important este sa fie gatit rapid, pentru a-i pastra valoarea nutritionala. Pirn fierbere indelungata Vitamina C este distrusa.

Usturoiul
Leguma-condiment, usturoiul face parte integranta din bucataria noastra. Poseda numeroase proprietati benefice, unele cunoscute de mult timp (antimicrobian, antifungic, imunostimulator), altele de data recenta (scaderea colesterolului, actiunea antitumorala). Ceea ce ne indeamna sa il introducem in fiecare zi in meniu.
Chiar daca usturoiul face respiratia neplacuta, exista numeroase solutii pentru improspatarea acesteia: guma de mestecat, dropsurile mentolate, rontaitul unei boabe de cafea, cuisoarele sfaramate in gura (fara indoiala pentru ca un miros puternic il va alunga pe celalalt), sau consumul catorva frunze de patrunjel proaspat.

Avocado
Foarte bogat in calorii, avocado este o sursa excelenta de acizi grasi nesaturati benefici pentru sanatatea cardio-vasculara. Contine vitamine (grupul B, Vitamina C, Provitamina A si Vitamina E antioxidanta) si minerale (potasiu, magneziu,fier,zinc,cupru si mangan) .
Este indicat sa il consumam crud, fara sa adaugam grasimi (maioneza), ci doar putina sare, piper si suc de lamaie.
Copiii il vor prefera ca piure, amestecat cu diverse fructe, iar avocado are proprietatea de a prelua gustul acestora, conferind piureului o textura agreabila.

Spanacul
Sarac in calorii, dar cu o mare densitate de fibre, minerale si vitamine, spanacul se integreaza perfect in notiunea actuala de alimentatie sanatoasa. Gratie continutului in fibre si vitamine cu rol antioxidant (Vitaminele C, A si E), spanacul este un aliment excelent pentru preventia cancerului. Pentru a-i conserva la maxim aceste proprietati, trebuie ales cat mai proaspat, gatit rapid si consumat imediat dupa aceea. Spanacul contine pe langa carotenoide, clorofila, si flavonoide (spinacetina si palutetina), cu proprietati capilaroprotectoare (cresc rezistenta vaselor mici de sange, prin efect sinergic cu Vitamina C).
Spanacul pierde in contact cu aerul 30% din Vitamina C in 24 de ore, de aceea trebuie procurat cat mai proaspat posibil.
Persoanele suferind de litiaza renala (oxalica, urica) sau guta trebuie sa evite spanacul, acesta continand cantitati importante de acid oxalic si uric.

Kale
Varza kale sau chinezeasca este bogata in calciu, vitamine, antioxidanti.
Persoanele care consuma legume din familia Crucifere (varza, conopida, broccoli) sunt protejate mai mult fata de riscul de cancer pulmonar, de prostata sau colon, gratie unor compusi numiti glucozinolati precum si seleniului, care ajuta organismul sa elimine anumiti compusi cancerigeni si scade rata de crestere a tumorilor.
Aceasta super-leguma contine si fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, minerale importante pentru structura osoasa normala.

Grapefruit
In pectina fructului de grapefruit s-au descoperit compusi care ajuta la scaderea LDL-colesterolului , la diminuarea placilor de aterom (responsabile pentru ateroscleroza), deci consumul acestui fruct reduce riscul evenimentelor cardio-vasculare. Grapefruit-ul mai contine antioxidanti puternici, printre care licopenul, ce protejeaza fata de cancerul de prostata, limonoid si naringin, care cresc concentratia anumitor enzime implicate in eliminarea agentilor cancerigeni din organism.
Grapefruit-ul ajuta si in procesul de slabire, scazand secretia de insulina si accelerand metabolismul.
O portie de grapefruit asigura necesarul zilnic de Vitamina C. Consumati fructul intreg, nu doar sucul! Pulpa fructului si membrana alba din interiorul fructului de grapefruit contin cei mai pretiosi aliati ai sanatatii.

Atentie la interactiunile medicamentoase!
Grapefruit-ul , prin intermediul naringinei continute, neutralizeaza o enzima care transforma anumite medicamente. Acestea, nemaifiind eliminate rapid din organism, vor putea provoca reactii nedorite.
Lista medicamentelor care interactioneaza cu grapefruit-ul se mareste in mod constant, de aceea, este prudent ca atunci cand luati medicamente (chiar si ocazional) sa cereti sfatul farmacistului, iar in cazurile justificate, sa evitati consumul acestui fruct.

Semintele de canepa
Semintele de canepa contin proteinele comestibile care pot fi folosite in cea mai completa masura de catre organismul uman.
Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali pentru sanatatea inimii, dezvoltarea creierului la copii, reducerea durerilor de articulatii, scaderea colesterolului LDL, controlul tensiunii arteriale, se regasesc in continutul semintelor de canepa.
Semintele de canepa au avantajul de fi consumate in variate moduri: salate de legume si fructe,muesli, lapte de canepa, produse de panificatie, sau combinatii cu paste si orez.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...


Sfatul farmcistului Erdomed
Erdomed

Bună ziua, Erdomed 300 mg de 3 ori / zi recomandat de medic pentru vir ... Buna ziua! Durata tratamentului cu Erdomed nu este standard, depinde ...


Sfatul farmcistului extract de samburi de struguri
extract de samburi de struguri

Buna ziua As dori sa stiu daca Extractul de samburi de struguri se ia ... Buna ziua! Este indicat ca dupa o cura de maxim 6 luni sa faceti pauz ...


Sfatul farmcistului Examen citologic secretie mamara
Examen citologic secretie mamara

As dori și a doua opinie va rog la aceste analize. Celularitatea ... Buna ziua! Da, aceste analize sunt bune, ultimul enunt "celule atipic ...


Sfatul farmcistului Hormonale balance
Hormonale balance

Hormonale balance este bun in insuficienta ovariana precoce? ... Buna ziua! Da, Hormon Balance poate ajuta in acest cazu deoarece rest ...