Cu toţii ne dorim o sănătatate de fier, cât mai departe de infecţii.
Dar este oare posibil să ne întărim sistemul imunitar doar prin alimentaţie? Sistemul imunitar este un ansamblu de mijloace de apărare ale organismului contra agresiunilor exterioare. Pielea, lacrimile, sucul gastric, sunt exemple de bariere ale organismului contra virusurilor, bacteriilor sau compuşilor toxici.
Anticorpii și unele celule joacă, de asemenea, un rol important în această linie de apărare. Atunci când un virus sau un obiect străin intră în organism, un set complex de acțiuni se declanşează.
Dar este oare posibil să ne întărim sistemul imunitar prin alimentaţie?
Studiile efectuate pe animale au demonstrat că lipsa anumitor vitamine şi minerale afectează sistemul imunitar.
La oameni, studiile sugerează că suplimentarea anumitor elemente nutritive pote fi benefică pentru persoanele cu carenţe, cu un sistem imunitar slăbit de o afecţiune sau de bătrâneţe, sau pentru cele supuse unui stres fizic intens, cum sunt atleţii.
Dar pentru copii si adulţii sănătoşi literatura ştiinţifică nu a demonstrat încă capacitatea anumitor alimente de a stimula sistemul imunitar.
Surplusul de kilograme este marele inamic al sistemului imunitar!
Obezitatea este legată de un dezechilibru al sistemului imunitar. Supraponderalitatea măreşte riscurile de a fi infectat cu un virus, de a face o complicaţie infecţioasă după o intervenţie chirugicala, de a prezenta infecţii la nivelul pielii şi de a intâmpina dificultaţi în ceea ce priveşte cicatrizarea rănilor.
Mai mulţi factori pot influenţa sistemul imunitar: fumatul, somnul, activitatea fizică, nivelul de stres, calitatea relaţiilor sociale si mediul de viaţă (de exemplu poluarea). În plus, o alimentaţie nesănătoasă poate antrena apariţia cancerului si slăbeşte sistemul imunitar.
Sfaturi pentru menţinerea sămătăţii sistemului imunitar:
1. Aportul alimentar suficient
La persoanele in vârstă sau anorexice cantitatea insuficientă de hrană diminuează in mare măsură capacitatea organismului de a combate infecţiile.
Un aport suficient în calorii şi proteine constituie prima etapă pentru un sistem imunitar sănătos.
2. Alimentaţia echilibrată
Se ştie faptul că lipsa anumitor vitamine şi minerale perturbă sistemul imunitar.
Mai multe elemente nutritive, cum sunt zincul, seleniul, fierul, cuprul, calciul, acidul folic, vitaminele A, B6, C si E sunt recunoscute pentru rolul important pe care îl joacă in echilibrarea sistemului imunitar.
La persoanele sănătoase carenţele in aceste elemente nutritive sunt rare.
O alimentaţie echilibrată este in general suficientă pentru a ne asigura necesarul în aceste vitamine şi minerale, cu excepţia acidului folic, a cărui suplimentare in doza de 400 mg pe zi trebuie făcută la toate femeile care doresc să rămână însărcinate, la cele care sunt deja, precum şi la cele care alăptează.
Atenţie la dozele administrate pentru suplimentare: dacă sunt prea mari pot avea un efect contrar, de exemplu o doză excesivă de zinc (de peste 150 de mg pe zi) poate REDUCE eficacitatea sistemului imunitar.
În ceea ce priveşte probioticele, conform studiilor efectuate pe şoareci şi pe oameni, anumite suşe de probiotice ar mări numărul leucocitelor (aşa-numitele celule-soldat ale sistemului imunitar). Efectul precis al acestor probiotice asupra anumitor grupuri ale populaţiei, sau durata optimă de administrare nu se cunosc cu exactitate, studiile aflate acum în desfăşurare ne vor oferi răspunsurile.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|