Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Regimul flexitarian
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » Regimul flexitarian

Regimul flexitarian


  Secţiunea: Nutritie



42.5lei
Vezi detalii

Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian


Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să reducă treptat consumul acesteia, fara insă a deveni vegetarieni.
Scandalurile alimentare, preocuparile ce tin de etica sau mediu? Motivele pentru a adopta regimul flexitarian sunt numeroase.

Trebuie oare sa urmam acest stil de alimentatie?
Inainte, existau vegetarienii si restul lumii. Astazi vorbim si despre flexitarieni, consumatori carora le place carnea, dar care aleg sa nu si-o ofere decat in mod exceptional. Acest vegetariaism partial a cucerit intre 30 si 40 % dintre locuitorii SUA, in timp ce doar 3% sunt vegetarieni puri si duri (care nu consuma nici carne, nici peste, nici oua sau orice alt produs de proveninenta animala).

Aceasta miscare permite o conciliere intre tendintele de naturalitate (prin care subintelege, in spiritul nostru de consumatori, un bland melanj intre sanatate, securitate, si dorinta de a nu face rau nimanui) si cele de functionalitate (un aliment trebuie sa fie benefic, util), care se traduce prin intoarcerea la forta vegetalului, explica Xavier Terlet, presedintele XTC World Innovation.

Aceasta este o tendinta generala (gasim din ce in ce mai multe produse imbogatite cu legume, cum sunt pateurile) si care se accentueaza inca, in timp ce vegetalul si-a atins dimensiunea de placere gustativa: marii bucatari compun verde felurile gatite pentru a le pune in valoare. Legumele devin magnifice in comparatie cu carnea, desi sunt o simpla garnitura. In aceasta tendinta, mai puternica decat un simplu curent, consumatorul nu are un spirit militant, el nu vrea sa renunte la nimic, dar in acelasi timp doreste sa-si faca placerea de a face bine, cu o atitudine moderata, dar fara austeritate. O atitudine indreptatita si benefica pentru multe plante.


Mancam intr-adevar prea multa carne?
Carnea, in special cea rosie, simbol al fortei si puterii, pe timpuri era considerata indispensabila si fortifianta. Astazi inca suntem carnivori in suflet, consumam mult: fata de anii 30, consumul nostru s-a triplat! Portii prea mari (la copii mici, care mananca uneori de trei ori mai mult decat doza recomandata), la pranz si seara, in fiecare zi... Abuzam de carne, asta e cert! Consumul de carne de vita, oaie, porc si cal (fara carne de pasare) este la ora actuala de 390 de grame pe saptamana pentru fiecare individ.

Carnea este daunatoare sanatatii?
Atentie, sa nu ne pripim! Carnea rosie contine proteine, fier, minerale benefice sanatatii. Doar atunci cand o consumam in exces sau cand alegem sistematic cele mai mari bucati, exista motive de ingrijorare! Un exces de acizi grasi saturati este nefast in special pentru sistemul ardiovascular , favorizand hipercolesterolemia, diabetul, chiar si anumite forme de cancer.
Catherine Serfaty, doctor in nutritie, ne sfatuieste sa reducem cantitatile de carne rosie, favorizand alte surse de proteine (animale si vegetale), pentru a reechilibra calitatea si cantitatea de grasimi consumata.
Rezumand, putem sa nu consumam carne, fara sa facem rau sanatatii, ci din contra, sa o amelioram, deoarece o dieta vegetariana realizata in mod corespunzător este recunoscuta ca fiind benefica din punct de vedere medical. Si reducerea aportului de carne nu pune niciun fel de probleme, din contra!
Trebuie supravegheata sideremia (concentratia fierului in sange) pentru a evita o carenta in acest mineral (anemia), care determina oboseala, ne sfatuiesc nutritionistii.
Practic, la mese va fi de ajuns sa privilegiem fructele si legumele, si sa inlocuim carnea cu alte alimente coninand proteine: pesti si crustacee, oua, lactate, pasari, dar si cereale si leguminoase, si daca apreciem, si produsele pe baza de soia (tofu). In toate tarile puternic industrializate deficitul de proteine nu este o problema de care sa ne temem.

Prea multa carne afecteaza planeta
In ceea ce priveste mediul inconjurator, astazi carnea este o adevarata erezie. Limitarea consumului de carne la minim va contribui la salvarea planetei si va participa la lupta contra foamei in lume.
Conform lui Fabrice Nicolino, autorul cartii Bidoche, industria carnii ameninta lumea, industria carnii emite 18% din gazele cu efect de sera de origine umana ale planetei, mai mult decat transportul! Pentru cresterea animalelor se utilizeaza o cantitate mare de cereale (37% din productia mondiala), cand inca se moare de foame. Consumul de apa pentru cresterea animalelor este de 8% din productia planetei, pentru un kilogram de carne de vita consumandu-se 20.000 de litri de apa, in comparatie cu 150 de litri necesari pentru productia unui kilogram de cartofi. Crestereanimalelor genereaza 37% din emisiile de metan, si 3 milioane de hectare de padure ii sunt sacrificate in fiecare an. Sunt cifre cu greutate, cand ne gandim ca doar o mica parte a locuitorilor planetei se desfata cu carnea animalelor crescute cu cereale modificate genetic, in timp ce unii oameni mor de foame. Consumul exagerat de carne devine barbarism in masa, iar gravitatea sa este subestimata, explica autorul acestei carti, care consuma carne bio de doua ori pe luna si se simte din ce in ce mai bine.

Ce carne aleg flexitarienii?
Limitarea cantitatii permite alegerea unei carni de foarte buna calitate: cand consumam mai rar, ne permitem sa cumparam bucati mai scumpe (variante bio, pasari crescute in aer liber, bucati nobile sau delicatese), oua de ferma, mai degraba decat un hamburger obisnuit in fiecare zi.

Adoptarea regimului flexitarian este facila
Se incepe prin ajustarea portiilor de carne : de la 100 la 120 de grame o data pe zi, iar in caz de foame apelati la legume sau cereale. Sursele de proteine se vor schimba in permanenta: peste, crustacee, oua (de maxim doua ori pe saptamana, nu mai mult), putina carne de pasare.
Soia nemodificata genetic poate fi utilizata pentru toata familia, inclusiv la copii, cu exceptia femeilor care au sau au suferit de cancer mamar.
In cazul anumitor feluri de mancare carnea poate fi suprimata (paste, pizza, mancaruri gratinate, tocanite), iar altele pot fi facute exclusiv din legume, eventual combinate cu oua, lapte sau branza, alimente care aduc un aport proteic semnificativ.

Putem apela si la specialitati vegetariene care asociaza leguminoase si cereale, oferind un mix de aminoacizi complementari (couscus cu naut si legume, quinoa, o pseudocereala foarte bogata in proteine, orez cu mazare, fasole rosie si orez, linte. Putem sa cautam si retete gurmande, punand in valoare alimente pe are le gatim putin, cum sunt cerealele integrale si leguminoasele.
Pe scurt, sa ne regandim obiceiurile alimentare, pentru a ne bucura de o mai mare placere gustativa!


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...


Sfatul farmcistului Erdomed
Erdomed

Bună ziua, Erdomed 300 mg de 3 ori / zi recomandat de medic pentru vir ... Buna ziua! Durata tratamentului cu Erdomed nu este standard, depinde ...


Sfatul farmcistului extract de samburi de struguri
extract de samburi de struguri

Buna ziua As dori sa stiu daca Extractul de samburi de struguri se ia ... Buna ziua! Este indicat ca dupa o cura de maxim 6 luni sa faceti pauz ...


Sfatul farmcistului Examen citologic secretie mamara
Examen citologic secretie mamara

As dori și a doua opinie va rog la aceste analize. Celularitatea ... Buna ziua! Da, aceste analize sunt bune, ultimul enunt "celule atipic ...