Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
De ce sa nu mai consumam lapte?
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » De ce sa nu mai consumam lapte?

De ce sa nu mai consumam lapte?


  Secţiunea: Nutritie


Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
De fapt, laptele este alimentul perfect...pentru bebelusi, deoarece laptele fiecarui mamifer este conceput si adaptat nevoilor puilor sai.
Colegiul Medicilor Pediatri din S.U.A. nu mai recomanda lapte de provenienta animala pentru copiii sub un an, deoarece determina colici, eczeme,alergii, malabsorbtia fierului, congestii nazale si bronsice.

Din punct de vedere caloric, laptele integral contine 50% grasimi (majoritatea fiind grasimi saturate, daunatoare) si 20% proteine. Un pahar de lapte integral contine aceeeasi cantitate de colesterol ca si 100 gr de friptura. In plus, laptele nu contine deloc fibre alimentare, iar consumul de lapte ingreuneaza functionarea metabolismului.

Laptele partial degresat nu are mari avantaje fata de cel integral, deoarece continutul de 2% grasime al acestui lapte este calculat din greutatea sa, nu din totalul caloriilor. Astfel, din punct de vedere al greutatii, laptele partial degresat contine 87% apa si 2% grasimi. Restul sunt proteine si glucide. Din punct de vedere al continutului caloric insa, un pahar de lapte partial degresat contine 30% grasimi. Sigur ca acesta este un procent mai bun decat cel al laptelui integral, insa nu este suficient de scazut.

Laptele total degresat este cel mai indicat pentru cei care doresc totusi sa consume lapte, deoarece nu contine deloc grasime, ci doar urme de colesterol, pastrand in acelasi timp toate celelalte substante nutritive.

Este adevarat ca laptele este bogat in calciu, insa trebuie sa cantariti intre acest avantaj si cateva dezavantaje majore ale laptelui:
Incidenta bolii coronariene este mult mai mare in tarile occidentale in care se consuma mult lapte decat in tarile in care laptele nu est eun aliment obisnuit pentru adulti. Laptele integral, datorita continutului sau crescut in grasimi saturate si colesterol, contribuie la aparitia bolilor cardiace.
Tarile cu cel mai ridicat consum de produse lactate au cea mai mare rata a osteoporozei. Asadar, in loc sa protejeze impotriva osteoporozei, consumul zilnic de produse lactate poate contribui de fapt la demineralizarea oaselor. Acest lucru, aparent paradoxal, se explica prin faptul ca organismul pierde calciul, incercand sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si de derivatele sale.

Compozitia laptelui variaza foarte mult de la o specie la alta, depinzand de viteza de cresterea a puilor speciei respective. Copilul se dezvolta mult mai lent decat orice animal, iar compozitia laptelui uman oglindeste aceasta deosebire fundamentala. Unele studii au aratat ca explicatia maturizarii acceclerate ce se observa la copiii de astazi trebuie cautata in prezenta generoasa a laptelui altor specii de animale in alimentatia acestora.
Dupa intarcare, foarte multi copii manifesta intoleranta la alctoza (incapacitatea de a digera acest zahar din lapte). Simptomele sunt: balonari, crampe abdominale, diaree.

Laptele este si cel mai implicat aliment in aparitia alergiilor. Prin digestia laptelui de vaca se pun in libertate peste 100 d ealergene (substante care pot declansa reactii alergice). Multi dintre cei care sufera de disfunctii ale sistemului imunitar, cum ar fi astmul, artrita reumatoida sau febra fanului, se simt mai bine dupa ce inceteaza sa mai consume lapte.

Laptele cauzeaza constipatie si poate transmite diverse boli daca nu este sterilizat (pasteurizarea nu est eintotdeauna suficienta; laptele trebuie fiert). Uneori laptele poate contine urme de antibiotice si hormoni cu care se suplimenteaza hrana vacilor.

Exista si alte surse de calciu: cerealele, legumele verzi si la nevoie, si suplimentele de calciu.
Adultii pot ramane sanatosi pana la adanci batraneti fara sa bea lapte sau sa foloseasca alte produse lactate. Daca se foloseste, laptele trebuie consumat intr-o forma degresata, de preferinta in cantitati mici, ca adaos la prepararea alimentelor sau cu cereale la micul dejun.
Gnaditi-va la urmatoru lucru: in afara gradinilor zoologice, nici un mamifer nu consuma laptele altei specii si, odata intarcat, nici un mamifer nu mai bea lapte. Omul este singura exceptie.



Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...