Pielea sensibila este intalnita in cazul persoanele cu pielea uscata. Apare din cauza deteriorarii stratului lipidic din straturilor superficiale ale pielii si dezechilibrarii continutului de lipide al stratului cornos. Functionarea defectuoasa a stratului lipic este determinata de insuficienta prezenta a lipidelor – elemente necesare pentru protectia si confortul pielii. Ele formeaza o structura stratificata scuamoasa, alcatuita din ceramide, acizi grasi liberi si steroli. Lipidele joaca un rol esential avand functia de bariera, modificandu-se din polare – hidrofile in nepolare – hidrofobe, pentru prevenirea pierderii totale de apa. Perturbarea continutului de proteine si a sistemului lipidic conduce la pierderea apei, efectul fiind exfolierea epidermei si aparitia pielii uscate.
Structura lipidica a stratului cornos depinde de mai multi factori: varsta, sex, zona corpului si, de asemenea, perioada anului, de exemplu, in timpul iernii, scade nivelul de ceramide, colesterol si acizi grasi. Pielea uscata produce prea putine lipide pentru a asigura o bariera eficienta de protectie. Aceasta insuficienta poate fi congenitala sau cauzata de ingrijirea necorespunzatoare. Pielea uscata este caracterizata de prezenta unui strat lipidic foarte subtire. De aceea, este mai expusa decat pielea normala agresiunii factorilor de mediu. Intrebuintarea repetata a sapunurilor si a produselor de curatare cauzeaza distrugerea stratului lipidic si ingreuneaza semnificativ regenerarea acestuia. Astfel, se ajunge la pierderea apei din epiderma, care se traduce prin deshidratarea pielii.
Pielea uscata este caracterizata de pierderea elasticitatii, aparitia ridurilor si a asperitatilor, precum si de exfoliere. Pielea sensibila nu este intalnita doar in cazul pielii uscate, ci poate aparea si la persoanele cu ten gras si/sau mixt, ten cuperozic si ten matur.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|