Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Aminoacizii
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » Aminoacizii

Aminoacizii


  Secţiunea: Nutritie


Piatra de temelie a constructiei musculare este proteina, aminoacizii fiind elemente de baza in sinteza acestora.
Exista 29 aminoacizi dintre care 10 sunt esentiali. Lipsa oricarui aminoacid esential din organism poate provoca anumite disfunctii si nu va permite activitatea eficienta a vitaminelor si mineralelor.

In prezent se cunoaste un numar de aproximativ douazeci si doi aminoacizi. Dintre acestia, un numar de opt sunt aminoacizi esentiali. Acestia nu pot fi sintetizati de catre organism si trebuie luati din alimente sau din suplimente cu aminoacizi (proteine). Histidina, un alt aminoacid, este considerat esential doar pentru copii. Pentru ca organismul uman sa fie in stare sa sintetizeze si utilizeze in mod cat mai eficient proteinele, este nevoie ca toti aminoacizii sa se gaseasca in proportii corespunzatoare. Lipsa ori prezenta in cantitate insuficienta a oricarui aminoacid va reduce in mod proportional eficacitatea celorlalti.
Cei noua aminoacizii esentiali sunt: histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina. Ceilalti aminoacizi cunoscuti sunt: alanina, arginina, acidul aspartic, ornitina, cisteina, cistina, prolina, acidul glutamic, serina, glutamina, glicina.
Iata cateva dintre functiile unor aminoacizi esentiali:
- Arginina contribuie la mentinera functionarii eficiente a sistemului imunitar si intirzie dezvoltarea tumorilor. Este necesar in sinteza proteinelor, colagenului, in cresterea si dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos si, de asemenea, in procesul de cicatrizare. Sursele naturale de arginina sunt: semintele de floarea-soarelui, susanul, orezul, floricelele de porumb, nucile, deserturile cu gelatina, ciocolata.
- Carnitina este indispensabila in desfasurarea proceselor metabolice si in functionarea normala a inimii. De asemenea, este cel mai important aminoacid in dezvoltarea musculaturii si impiedica acumularea de acid lactic in muschi, combatind astfel principala cauza a oboselii.
- Glutamina (monoamida acidului glutamic) este cel mai abundent aminoacid dintre cei neesentiali, gasindu-se in masa musculara in proportie de circa 60%. Are actiune anabolica puternica si depaseste ceilalti aminoacizi in ceea ce priveste recuperarea dupa efort, inlaturarea rapida a durerii musculare, acumularea de masa musculara de calitate. Surse naturale: toate proteinele animale (mai ales carne si zer) si vegetale (cantitati importante in drojdie).

- Histidina are efecte antiinflamatorii si antioxidante. Poate reduce durerile minore ale articulatiilor si efectele negative ale radicalilor liberi.
Aminoacizii sunt elemente componente ale proteinelor, iar proteinele sunt esentiale pentru viata. Toate organele, glandele, enzimele, hormonii si muschii din organism contin proteine. De fapt, daca exceptam apa din corp rezulta ca proteinele reprezinta cea mai mare cantitate de substanta din corp. Cantitatea necesara de proteine depinde de mai multi factori cum ar fi starea de sanatate, nivelul de solicitare fizica, virsta, greutatea corporala si poate varia intre 0,75 g/Kg corp si 2-3 g/Kg corp. De exemplu, un sportiv de 70 Kg care practica culturismul are nevoie zilnic de 140-210 g proteine.

- Leucina, izoleucina si valina. Acesti trei aminoacizi sunt cei mai importanti dintre cei esentiali si sint cunoscuti sub numele de BCAA sau aminoacizii cu catene ramificate. Deseori veti gasi suplimente formate exclusiv din BCAA, efectul anabolic al celor trei fiind foarte puternic atunci cind sint cuplati. De retinut ca leucina este prezenta in structura tuturor proteinelor, reprezentind aproximativ o treime dintre toti aminoacizii. BCAA constituie una din cele mai importante surse de energie musculara.

Surse naturale: toate produsele animaliere, dar in special carnea si zerul (unul din motivele pentru care proteinele din zer sint foarte bune).

- Treonina. Este un aminoacid cu rol detoxifiant ajutind foarte mult ficatul, atit de incercat in alimentatia hiperproteica. Surse naturale: lapte (cea mai mare cantitate), dar si cereale, soia si cartofi.
- Metionina. Aminoacid cu rol detoxifiant si precursor al creatinei, reduce colesterolul si creste nivelul antioxidant din corp. Surse naturale: brinza de vaca si gelatina.

- Lizina. Ajuta la sinteza colagenului si formeaza impreuna cu vitamina C carnitina. Surse naturale: toate proteinele, dar in special cele din carnea pestilor si din laptii acestora, sunt foarte bogate in lizina.
- Fenilalanina. Reprezinta materia prima in sinteza hormonilor tiroidieni, fiind de asemenea o componenta importanta si in sinteza colagenului. Surse naturale: toate proteinele de origine animala si majoritatea celor de origine vegetala.
- Triptofanul. Este un aminoacid de importanta majora, lipsa lui din structura proteinelor putind declansa tulburari grave ale organismului. Surse naturale: toate proteinele de origine animala si vegetala.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...