Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
DE  LA   NEVUL  PIGMENTAR  LA   MELANOMUL  MALIGN
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Dermatologie » DE LA NEVUL PIGMENTAR LA MELANOMUL MALIGN

DE LA NEVUL PIGMENTAR LA MELANOMUL MALIGN


  Secţiunea: Dermatologie



177lei
Vezi detalii

Tot mai des ne sunt făcute cunoscut efectele nocive ale soarelui şi tot mai des auzim că depinde de noi să ne protejăm de cel mai de temut dintre cancerele de piele, melanomul malign.

E bine sa cunoastem cate ceva despre formatiunile premergatoare ale acestei tumori: nevii pigmentari(alunitele) si factorii care favorizeaza degenerarea maligna, in principal radiatiile ultraviolete (UV) ale soarelui.
Nevii pigmentari sunt formatiuni cutanate circumscrise, plate sau in relief, alcatuite din celule pigmentare ce au in compozitie pigmentul numit melanina. Rareori prezenti de la nastere(nevi congenitali), incep sa apara de obicei in copilarie si ating numarul maxim in adolescenta(nevi dobanditi).Expunerea la soare, in special cea intermitenta si brutala, cu producerea de arsuri solare si fototipurile de piele I si II se asociaza cu un numar crescut de nevi pigmentari.
Dintre nevii pigmentari, o atentie deosebita trebuie acordata nevilor displazici, cu potential de transformare in melanom mai mare ca a altor nevi. Cum putem stii ca un nev este displazic ? Raspunsul este sintetizat de acronimul :
A=asimetria
B(engl.border)=margini(neregulate,imprecis delimitate)
C=culoarea(neomogena, cu nuante diferite : roz-rosii,bej,brune,negre)
D=dimensiunea mai mare de 6mm
E=elevatia(reliefarea lor).
Se recomanda urmarirea periodica atenta a pacientilor cu nevi displazici, pentru a depista precoce semnele de transformare maligna.Din pacate mai staruie ideea ca excizia nevilor ar favoriza cancerizarea, idee complet gresita !Nevii care prezinta risc ar trebui indepartati printr-o interventie destul de simpla, nedureroasa.Excizia chirurgicala e indicata pentru nevii congenitali giganti, nevii displazici localizati pe zone expuse traumatismelor sau inaccesibili autoexaminarii, nevii traumatizati, nevii situati pe mucoase sau subunghial.
Melanomul malign apare fie pe un astfel de nev pigmentar, fie de novo, in piele sanatoasa, dupa 30 de ani,mai frecvent dupa 40 de ani.
Dintre factorii care favorizeaza degenerarea maligna a nevilor pigmentari, primul ce trebuie luat in discutie este iradiatia solara, mai ales ultravioletele(UV). Gradul de reflexie a razelor solare e diferit, astfel ca zapada reflecta 85% din raze, pe cand nisipul doar 15%, iar apa 5%, astfel ca influenta razelor UV este mai mare la munte decat la mare.In plus, fluxul razelor UV de tip B creste cu 6 procente pentru fiecare km de altitudine.UV de tip B patrund putin in epiderma, producand inflamatia clasica, la expunerea prelungita fiind cancerigene, producand melanocisti atipici.Undele UV de tip A patrund adanc in derm, alterand metabolismul tesutului de colagen, atrofiaza pielea, in doze mari scazand imunitatea celulara.Se admite asadar ca undele B(direct cancerigene) sunt mai active ca undele A(imunodepresoare) si ca actiunea lor se datoreste atat efectelor cumulative in cursul vietii, cat mai ales prin actiunea brutala, dar repetata-arsuri solare, impreuna permitand dezvoltarea tumorilor.
Alt factor incriminat este traumatismul mecanic ce poate fi minim,dar repetat :vestimentar-sutien, curea, bretele, bratari, pandantive, pieptanat sau poate fi unic, dar brutal :contuzii, intepaturi, taierea la tuns, ras.E recomandabil, chiar necesar, asa cum am precizat deja,ca orice nev traumatizat brutal cu sangerare sau supus traumatizarii cronice prin sediul sau prin aspectul sau (proieminent sau pediculat) sa fie indepartat preventiv, cei brutal traumatizati in maxim o saptamana.
Factori chimici(de exemplu alfa cloroacetofenona din gazul lacrimogen folosit de politisti), tutunul sau diferiti agenti virali au fost si ei mentionati ca avand un rol in transformarea maligna.
Dintre factorii intrinseci, e de mentionat ca factorul genetic joaca un rol important, astfel ca membrii familiilor in care a existat un caz de melanom malign trebuie sa fie cu atat mai atenti.Factorii hormonali(folosirea timp indelungat al anticonceptionalelor sau sarcina) si imunodepresia au fost si ele incriminate in mica masura in transformarea maligna.
Frecventa ingrijoratoare a acestei tumori cutanate,de o malignitate extrema,ne obliga la o recunoastere cat mai timpurie,singura sansa fiind extirparea ei la timp.Daca observati modificari de : forma, dimensiune sau culoare a unor nevi pigmentari, sau daca apar simptome ca durere, prurit(mancarime), usturime, intepaturi, semne de inflamatie, sangerare sau isi face aparitia o crusta, acestea sunt motive de ingrijorare si trebuie mers urgent la un medic dermatolog !!
FOTOTIPURILE PIELII :
· Tipul I :persoane blonde, cu ochii albastri si piele deschisa la culoare, care nu se bronzeaza si fac arsuri solare
· Tipul II :persoane care se bronzeaza foarte putin si risca arsuri
· Tipul III :persoane satene,cu ochi caprui,care dupa expunerea la soare se bronzeaza normal si rareori fac arsuri
· Tipul IV :persoane brunete cu tenul inchis la culoare,care nu sufera arsuri solare si capata un bronz intens
· Tipul V si VI :rasiale

In functie de fototipul fiecaruia, trebuie folosita adecvat o crema de protectie solara(crema cu SPF=sun protection factor), care cuantifica de cate ori mai greu apare eritemul(inrosirea)pielii cu crema decat cu pielea neprotejata. Se recomanda folosirea cremei inca de la inceputul sezonului cald, chiar daca nu mergem la plaja, ea prevenind riscul de cancer si imbatranirea precoce.Pentru fototipurile deschise: I, II si III trebuie inceput cu o crema cu SPF de minim 60, apoi, dupa cateva zile se trece la SPF de minim 20, iar in conditii extreme (mare,munte) se incepe chiar cu o crema cu SPF de 100. Pentru fototipurile inchise: IV, V si VI se foloseste o crema cu SPF de 20, iar in conditii extreme de minim 60.
· Crema de protectie solara se aplica cu 15-30 minute inainte de expunere, pentru a avea timp sa intre in piele, si se reaplica la 2-4 ore(sau mai des daca intri in apa, daca te stergi cu prosopul).
· Daca vrei sa aplici si alte cosmetice,fotoprotectorul se aplica ultimul, dupa ce acestea au fost deja absorbite de piele.
· Se evita expunerea la soare intre orele 11 si 16 si pozitii imobile gen ‘baie de soare’.
· Se recomanda o imbracaminte potrivita, comoda, deschisa la culoare, in care sa nu transpiri prea mult, palarie cu boruri largi, ochelari de soare.
· Copiii nu trebuie expusi prea mult la soare.Dupa varsta de 1 an si 6 luni-2 ani pot fi expusi dimineata devreme sau dupa amiaza tarziu.Desigur, ei trebuie protejati de rahitism prin expunere solara, dar trebuie cantarite avantajele si dezavantajele. Nu trebuie sa uitam ca modificarile tegumentare se inregistreaza pana la 25 de ani, iar pana la 18 ani se acumuleaza peste 50% din potentialul nociv al soarelui.

SOARELE si :
--TUTUNUL :Studiile arata ca fumatorii sunt de 3 ori mai expusi riscului de a face cancer de piele decat nefumatorii
--ALCOOLUL :grabeste procesul de deshidratare a pielii,lasand cale libera pentru arsurile solare.In plus,poti adormi pe plaja,riscand sa faci insolatie
--ANTICONCEPTIONALELE : modifica nivelul hormonal,favorizand aparitia problemele pigmentare
--MEDICAMENTELE :unele antidepresive si antibiotice pot crea sensibilitati ale pielii la soare
--PARFUMUL :unele parfumuri pot produce arsuri,iritatii sau chiar decolorari ale pielii

Autor: Dr. Mardale Debora Simona


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Dermatologie
Remedii pentru tratarea arsurilor solare
Excesele expunerii la soare de dragul bronzarii rapide a pielii produc efecte greu de suportat. Pentru evitarea usturimii pielii arse de soare s
10 Sfaturi de lupta contra celulitei
Celulita este dusmanul tau de ceva timp? Daca nu sti ce sa faci pentru a o invinge, nu dispera, ti-am pregatit 10 sfaturi pentru a lupta eficient con
Remedii pentru buze uscate si crapate
Buzele sunt frecvent expuse la temperaturi extreme, muscate, linse, machiate. Pe scurt, le facem viata grea deseori, si este normal sa se razvrateasca
Sfaturi pentru ingrijirea parului in sezonul rece
Iarna nu este deloc blanda cu podoaba noastra capilara, parul moale, fragil sau vopsit fiind in mod particular afectat de umiditate si de aerul rece.
Remedii naturale pentru abcese si furuncule
Furunculul apare cand la nivelul profund al pielii apare o infectie, cauzand roseata, durere, tumefiere si puroi.
Modul de pregatire si utilizare a dispozitivului HISTOFREEZER
1. Medicul evalueaza zona de tratament. Se ataseaza aplicatorul (adaptat dupa marimea zonei) la rezervor.
Pielea sensibila
Pielea sensibila reprezinta o problema dermatologica din ce in ce mai frecvent intalnita, care afecteaza pana la 50% din intreaga populatie.
Pielea uscata, respectiv sensibila
Pielea sensibila este intalnita in cazul persoanele cu pielea uscata. Apare din cauza deteriorarii stratului lipidic din straturilor superficiale ale
Tipuri de transplanturi de par
In chirurgie se folosesc diversi termeni pentru operatiile de transplant de par.
Urticaria (II)
Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale une
DE LA NEVUL PIGMENTAR LA MELANOMUL MALIGN
Tot mai des ne sunt făcute cunoscut efectele nocive ale soarelui şi tot mai des auzim că depinde de noi să ne protejăm de cel
Rolul fructelor si al legumelor in organismul uman
Nu uitati sa rontaiti rosii, morcovi, struguri si castraveti. Rasfatati-va cu piersici, caise si pepene galben.
Beneficiile alimentatiei vegetariene
Nimic nu va aduce un beneficiu atat de mare sanatatii oamenilor si nu va creste sansele perpetuarii vietii pe pamant, cum o va face evolutia spre o di
Urticaria
Urticaria de cauza alimentara este o afectiune de natura alergica care se caracterizeaza printr-o eruptie cutanata, instalata brusc, dar pasagera, apa
Tratamentul ridurilor cu Botox si Restylane
Ridarea pielii este rezultatul urmatoarelor mecanisme: imbatranirea, sechelele leziunilor actimice si dereglarile genetice.

Toate articolele din secţiunea Dermatologie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Greșire suspensie forexo
Greșire suspensie forexo

Bună seara! Aș dori să ďż˝mi comunicați cat ml de ... Buna ziua! Mai adaugati inca 27 de ml de apa, pentru ca suspensia sa ...


Sfatul farmcistului Dureri in zona coastelor
Dureri in zona coastelor

De cateva zile ma doare in partea dreapta undeva la coaste am avut o t ... Buna ziua! Simptomele descrise pot produce confuzie, mergeti la medic ...



Sfatul farmcistului Lactatie
Lactatie

Aș vrea să ďż˝mi opresc lacatatia și vreau să știu dacă ... Buna ziua! Da, Lactostop va poate ajuta in acest sens intrucat reduce ...


Sfatul farmcistului Eritromicina
Eritromicina

Buna ziua. Va rog, am de facut o investigatie ( histerosonografie) . N ... Buna ziua! Nu va pot recomanda administrarea unui produs de uz veteri ...


Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...