Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Metabolismul si nutritia
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Nutritie » Metabolismul si nutritia

Metabolismul si nutritia


  Secţiunea: Nutritie169.95lei
Vezi detalii

Schimbul permanent de substante si energie dintre organism si mediu se numeste metabolism si constituie functia fundamentala a vietii ; încetarea metabolismului determina moartea organismului.
Pentru eliberarea energiei ce se gaseste acumulata în substantele alimentare, au loc în organism reactii chimice (enzimatice), în urma carora rezulta si substante ce vor fi eliberate în mediul extern.
Energia intrata în organism nu se pierde, ci se transforma si se întoarce în mediu sub alte forme.
Glucidele se gasesc în proportie mare în alimentele de origine vegetala (grâu, porumb, orez, fructe, legume, zahar, miere), si în cantitate mai mica cele de origine animala (lapte).
În alimente, se gasesc cu structura chimica diferita: unele au molecula mica, monozaharide (glucoza, galactoza), altele au molecule duble, dizaharide (maltoza, lactoza), si în sfârsit altele, cu molecula cea mai mare, polizaharidele (amidon, glicogen, celuloza).
Glucidele nu pot fi absorbite de organism decât în urma digestiei, care le transforma în molecule nozaharide, singurele capabile sa strabata bariera intestinala, sa treaca în sânge si sa ajunga la ficat. Aici o parte se transforma prin sinteza în glicogen, ca substanta de rezerva, iar o alta parte trece în circulatia generala pentru a fi folosite de tesuturi si organe.
Glucidele intra în compozitia citoplasmei si din ele se elibereaza aproximativ 60% din totalul energiei consumata de organism (1 gram de glucoza elibereaza 4,1 calorii).
Eliberarea de energie se face prin oxidarea glucidelor în citoplasma si transformarea lor pâna la apa si bioxid de carbon.
La nevoie si glicogenul de rezerva din ficat poate fi transformat în glucoza (monozaharid) si trecuta în sânge pentru consum. Nivelul glucozei în sânge este mentinut constant 1-1,5 grame la litru.
Când glucidele sunt în exces, ele se pot transforma si în grasimi si se depun ca atare în organism.
Lipidele (substante grase) se gasesc în proportie mare în alimentele de origine animala (unt, slanina, carne de porc) si unele fructe (alune, nuci, masline).
Ele nu pot fi absorbite în organism decât sub forma componentelor lor, adica sub forma de glicerina si acizi grasi. În tubul digestiv, lipidele sunt descompuse în glicerina si acizi grasi, care trec în circulatia limfatica si sangvina, resintetizându-se sub forma de grasimi specifice omului.
În citoplasma celulara sunt oxidate pâna la bioxid de carbon si apa, eliberându-se o mare cantitate de energie : 1 gram de grasime elibereaza 9,8 calorii.
Alta parte din aceste grasimi se depoziteaza ca material de rezerva în celule adipoase de sub piele sau în jurul unor organe (rinichi, intestin, etc.), de unde sunt mobilizate si folosite la nevoie.
Protidele se gasesc în alimente de origine animala (carne, oua, lapte) si vegetala (fasole, mazare, linte, soia, etc.).
Cele de origine animala se asimileaza mai usor în organism decât cele de origine vegetala.
Protidele sunt substante fundamentale pentru buna functionare a organismului; ele nu pot lipsi din alimentatie.
Pe lânga rolul lor energetic, au în special rol plastic (formator), contribuind la cresterea organismului si la refacerea tesuturilor distruse prin functionarea si uzura organismului.
De asemenea, ele intra în alcatuirea hormonilor, fermentilor, enzimelor si anticorpilor, care au rol important în functiile si apararea organismului.
Moleculele mari de protide, sunt desfacute prin actiunea fermentilor, în diferite segmente ale tubului digestiv, în aminoacizi, singura forma capabila sa strabata mucoasa intestinala si sa treaca în sânge; acestia ajung la celule si sunt folositi pentru sinteza protidelor proprii fiinte umane; prin metoda atomilor marcati s-a constatat ca, în timp, toate protidele celulare sunt reînnoite; alta parte din aminoacizi sunt oxidate pâna la bioxid de carbon si apa, eliberându-se energie (un gram de protide elibereaza 4,1 calorii) sau sunt folosite pentru sinteza glucidelor si lipidelor.
Aminoacizii nu se depun sub forma de rezerva.
Apa constituie 70% din greutatea corpului unui adult, fiind repartizata în plasma sangvina, în lichidul interstitial, în limfa si în citoplasma celulara. În tinerete, organismul contine mai multa apa; paralel cu înaintarea în vârsta, organismul se deshidrateaza.
Omul adult are nevoie de aproximativ 2-2,5 litri de apa în 24 de ore.
Fara apa un om moare în câteva zile prin deshidratare, pe când fara hrana poate trai 35-40 zile.
Apa provine din 2 surse:
a) din lichidele si alimentele ingerate
b) din oxidarea substantelor organice în procesul de dezasimilatie
În organism, apa alcatuieste partea fundamentala a mediilor interne (plasma sangvina, lichidul tisular si limfa); are rol de solvent al substantelor care se absorb prin sânge si limfa, transporta substantele dizolvate în ea la celule, din care ia produsii de dezasimilatie pe care îi duce la organele de excretie, (rinichi si piele); înlesneste toate reactiile chimice si oxidarile din organism, având rol de catalizator, si ia parte la mentinerea temperaturii constante a corpului gratie evaporarii prin piele.
Eliminarea apei din organism se face prin rinichi (urina, aproximativ 1500 ml. în 24 de ore), si înca 1000 ml prin piele (transpiratie), prin plamâni cu aerul expirat si prin intestinul gros (fecale).
Sarurile minerale însotesc apa, fiind prezente în toate lichidele si celulele din organism.
Ele formeaza 5% din greutatea corpului; se elimina zilnic prin urina, transpiratie si fecale si sunt înlocuite o data cu hrana, deoarece se gasesc în toate alimentele în proportii variabile.
Sarurile minerale intra în organism sub forma de clorurii, fosfatii, sulfatii de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier etc.
Vitaminele sunt substante organice absolut necesare desfasurarii normale a proceselor vitale în organism; ele trebuie introduse odata cu alimentele deoarece în organism nu se sintetizeaza decât vitaminele D, K si B12 .
Vitaminele se gasesc numai în alimentele proaspete si lipsesc în cele conservate;au un rol important în procesele de asimilare a alimentelor, de crestere a organismului si servesc ca material pentru sinteza unor fermenti. Sunt substante catalizatoare, ne având nici un rol nutritiv si nici energetic.
Se cunosc multe vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, D1, D2, E, F, H, K, P, PP.
Fiecare vitamina are actiune specifica, lipsa ei provocând anumite tulburari.
Relatia alimentara trebuie sa cuprinda atât substante energetice, cât si substante plastice si catalitice necesare organismului.
Glucidele din alimentatie trebuie sa fie în cantitate de 300-400 grame pe zi, crescând la cei care depun eforturi fizice pâna la 500-600 grame.
Necesarul de lipide este 2-3 grame pe kilocorp în 24 de ore, crescând pâna la 4-5 grame în caz de activitate fizica intensa sau la cei din regiunile cu clima rece.
Nevoile de protide sunt mai crescute la copii (3,5 g. pe kilocorp în 24 de ore), decât la adulti (2 g pe kilocorp în 24 de ore), deoarece la primele procese plastice (formatoare) ale organismului sunt intense.
Sarurile minerale si vitaminele se gasesc în alimente consumate.
Pentru a asigura necesarul de vitamine este recomandabil sa se foloseasca în alimentatie zarzavaturi si fructe proaspete.
Nevoile alimentare sunt mai mici la oamenii de vârsta înaintata, deoarece si procesele metabolice la acestia sunt mai scazute.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Nutritie
Obiceiuri matinale care te ajuta sa slabesti
Lucrurile pe care le faci dimineata pot sa anunte o zi activa in care mananci sanatos. Fiecare dintre aceste 10 obiceiuri presupune putin efort si
Alimente de baza pentru gatit rapid si sanatos
Este ora 17:30, ajungi acasa epuizata, copiilor le este foame si nu ai nimic planificat pentru cina. Aceasta situatie iti este familiara? Iata cat
Crononutritia
Crononutritia Crono-nutritia nu este un regim de slabit, ci o metoda de reechilibrare alimentara, un mod de hranire care ne ajuta sa ramanem sau sa
9 alimente care trebuie consumate zilnic
Surse de vitamine, minerale si fibre, fructele si legumele sunt alimente indispensabile. Este recomandat sa consumam cel putin cinci fructe si legume
Dietele populare şi pericolul consumului excesiv de proteine şi grăsimi
Industria alimentară tinde să-şi seducă potenţialii clienţii cu produse cu conţinut redus de glucide, sub pretextu
Regimul flexitarian
Dieta semi-vegetariană sau Regimul Flexitarian Dieta semi-vegetariană seduce din ce în ce mai mult amatorii de carne care doresc să
De ce sa nu mai consumam lapte?
Pana de curand am fost facuti sa credem ca laptele este un aliment indispensabil pentru sanatatea noastra.
Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase
Hrana din ziua de astazi este rafinata, concentrata, indulcita, sarata, procesata chimic pentru a determina senzatii gustative intense,iar continutul
ANTIOXIDANTII, protectie naturala impotriva stresului oxidativ
Sigur va intrebati de ce se vorbeste mereu despre antioxidanti in ultima vreme. Sunt acestia atat de esentiali pentru buna functionare a organismului?
Alimentatia nesanatoasa, poluarea si stresul
Ficatul, rinichii şi colonul sunt cele mai importante organe care acumuleaza toxine, blocand apoi functionarea normala a organismului.
Zmeura
Proprietati: tonic general asupra organismului, favorizeaza digestia, normalizeaza tranzitul intestinal si impiedica manifestarea diareei, favorizeaz
Strugurii
In pielita se gasesc : taninuri, substante lignoase insolubile,acizi liberi, substante minerale, apa.
Portocala
Coaja de portocala actioneaza ca febrifug si laxativ.
Marul
Principiile active din mere actioneaza ca tonic muscular, tonic al sistemului nervos, regeneratoral tesuturilor, diuretic, urolitic, depurativ, antire
Lamaia
Uz extern: antiseptic, antitoxic, cicatrizant, antipruriginos, citofilactic (effect de intretinere a pielii).

Toate articolele din secţiunea Nutritie


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Noliprel si Guta
Noliprel si Guta

Buna ziua, mama mea ia tratament cu noliprel de aproximativ un an si d ... Buna ziua! In cazul administrarii Noliprel, guta reprezinta o precaut ...


Sfatul farmcistului Thyrohelp
Thyrohelp

Se poate lua Thyrohelp fără medic dacă sunt obeza dar T ... Buna ziua! Daca TSH si FT4 au valori normale NU ar trebui administrat ...


Sfatul farmcistului Buna
Buna

Oare logestul interactioneaza cu aspirin cardio, nebilet si noliprel? ... Buna ziua! Medicul cardiolog stie ca luati Logest? Orice contracepti ...Sfatul farmcistului Pelvibleu si eliquis
Pelvibleu si eliquis

As vrea sa stiu daca pot lua Pelvibleu daca iau si anticoagulant Eliqu ... Buna ziua! Interactiunile sunt posibile, de aceea la initierea tratam ...


Sfatul farmcistului Dacă alaptez am voie sa iau senna?
Dacă alaptez am voie sa iau senna?

Bună ziua, ma confrunt cu o constipatie, am un bebe de 6 saptamani, po ... Buna ziua! Nu este indicat sa luati senna! Principala masura este sa ...


Sfatul farmcistului BIO SUN IBSI
BIO SUN IBSI

In cazul meu BIO SUN IBSI a generat diaree. Este normal sau sa intreru ... Buna ziua! Mai luati 2, maxim 3 zile, apoi, daca diareea persista, si ...