Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact

Index dictionar medical:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


fibroza chistica


afectiune ereditara a glandelor exocrine, afectand īn principal aparatul digestiv si respirator, si caracterizata de obicei prin bronho-pneumopatie obstructiva, insuficienta pancreatica exocrina si prezenta neobisnuit de mare a electrolitilor īn sudoare. Gena responsabila a fost localizata pe cromozomul 7q (bratul lung), care codifica o proteina asociata membranei numita regulator transmem-branar al fibrozei chistice (CFTR -cystic fibrosis transmembrane regulator).
Cu toate ca nu se cunoaste functia exacta a acestuia, se pare ca reprezinta o parte a canalului de clor reglat de AMPC si pare sa regleze transportul sodiului si clorului prin membranele epiteliale. Fibroza chistica este autosomal recesiva, adica ambii parinti pot fi purtatori ai defectului, fara sa prezinte simptome. Aproape toate glandele exocrine sunt afectate, īn diferite grade de severitate. Acestea produc un mucus vascos, care obstru-eaza glandele intestinale (producand ileus meconial la nou-nascuti), pancreatice (determinand deficiente enzimatice cu malabsrobtie si insuficienta dezvoltarii) si bronsice (producand bronsiectazii).
Infectiile respiratorii, care pot fi grave, reprezinta o complicatie frecventa;
microorganismele cel mai des implicate sunt: Haemophilus, Pseudomonas, Sta-phylococcus si Burkkolderia cepacia. Transpiratia contine cantitati crescute de sodiu si clor, testul sudorii fiind utilizat pentru confirmarea diagnosticului. Tratamentul consta īn minimizarea efectelor bolii prin administrarea de enzime pancreatice, fizioterapie toracica (drenaj postural, percutii, vibratii, tuse controlata) si prevenirea si combaterea infectiilor secundare. Viscozitatea sputei poate fi redusa prin administrarea zilnica pe termen lung de aerosoli cu dezoxiribonucleaza umana recombinata (DNAse).
Sfatul genetic este esential, atat timp cat copilul unui purtator are 1 din 4 sanse sa fie afectat. Unii pacienti pot beneficia de noile tratamente descoperite, cum ar fi transplantul de cord si plamani, sau de noile metode de inginerie genetica (vezi TERAPIA GENICA).
Sinonime: boala fibroblastica a pancreasului, mucovisci-doza

Alti termeni medicali: Adenofibrom, Amoebom, Anemie mieloftizica, Antifibrinolitic, Arahnoidita, Aztreonam, Berilioza, Bezafibrat, creatorrhoea, defibrilare, Defibrilatie, defibrilator, Defibrinare, dermatofibrosarcoma protuberans, dezoxiribonucleaza, displazie fibroasa, Duane (sindromul), Dupuytren (contractara), elastofibrom, eliptocitoza, endomiocardita, fenofibrat, fibr-, fībro-, Fibra musculara, fibra nervoasa,

3 produse gasite (pentru fibroza chistica)!

ļ»æ

Prospecte medicamente (pentru fibroza chistica)


Prospect Kaftrio
Kaftrio este un medicament utilizat in tratamentul pacientilor in varsta de 12 ani si peste cu fibroza chistica, o boala ereditara care are efecte severe asupra plamanilor, sistemului digestiv si altor organe.
Prospect Quinsair
Quinsair este un antibiotic utilizat pentru tratarea infectiilor pulmonare cronice cauzate de bacteriile Pseudomonas aeruginosa la adultii cu fibroza chistica.
Prospect Fluimucil 100 mg 30 plicuri
Indicatii : Fluimucil este indicat in tratamentul tuturor afectiunilor respiratorii care, in urma unei productii excesive de mucus si a solidificarii consecutive, antreneaza formarea de secretii dense care sunt eliminate cu greutate sau de loc. Este cazul tuturor formelor de infectii respiratorii (inclusiv gripe) asociate cu tuse si catar, al bronsitelor acute si cronice, sinuzitelor, anginelor, faringitelor, astmului bronsic si mucoviscidozei (fibroza chistica).
Prospect TRIFERMENT
Indicatii: Pancreatita cronica, fibroza chistica pancreatica (la copii), dispepsii de putrefactie si fermentatie, tulburari digestive prin exces alimentar la bolnavii cu insuficienta secretorie a pancreasului (profilactic si curativ), tulburari digestive in cursul tratamentului cu sulfamide sau antibiotice cu spectru larg.
Prospect PULMOZYME
Indicatii: Administrarea zilnica de Pulmozyme este indicata la pacientii cu fibroza chistica cu CVF mai mare de 40% sau cu varsta peste 5 ani, pentru imbunatatirea functiei pulmonare.
Prospect PANZYTRAT 10 000
Indicatii: Maldigestia datorata insuficientei pancreatice exocrine de exemplu la pancreatita cronica, fibroza chistica, postpancreatectomie, dupa by-pass chirurgical gastrointestinal (de exemplu Billroth II- Gastroenterostomie), obstructie pancreatica sau de cai biliare (de exemplu prin neoplazie), indicatiile nefiind limitate doar la aceste afectiuni.
Prospect PANZCEBIL
Indicatii: Insuficienta secretorie digestiva pancreatica, in pancreatita cronica si in fibroza chistica pancreatica (la copii); dispepsii cu steatoree, tulburari digestive prin exces alimentar la persoane (profilactic si curativ), sprue, intoleranta la grasimi, tulburari digestive in cursul tratamentului cu sulfamide sau antibiotice.
Prospect KREON 25 000
Indicatii terapeutice: KREON 25 000 capsule este indicat in tratamentul insuficientei pncreatice exocrine, cauzate de: fibroza chistica de pancreas; pancreatita cronica; pancreatectomie; gastrectomie totala sau rezectie gastrica partiala (Billroth I/II);
Prospect KREON 10 000
Indicatii: Kreon 10 000 capsule este indicat in tratamentul insuficientei exocrine, cauzata de: fibroza chistica de pancreas; pancreatita cronica; pancreatectomie; gastrectomie totala; rezectie gastrica partiala (Billroth I/II); obstructie ductala neoplazica
Prospect KREON
Indicatii terapeutice: Kreon capsule este indicat in tratamentul insuficientei exocrine, ca de exemplu in fibroza chistica de pancreas, pancreatita cronica, pancreatectomie, gastrectomie totala si rezectie gastrica partiala, obstructie ductala neoplazica, dar si in alte afectiuni.
Prospect EUCIPRIN, capsule
Indicatii: Infectii cauzate de germeni sensibili la ciprofloxacina; infectii ale cailor respiratorii superioare; infectii pulmonare (pneumonie, bronsita, fibroza chistica etc.); infectii O.R.L.; infectii bucodentare; infectii gastrointestinale si hepatobiliare; infectii genitourinare, inclusiv gonoree; infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii osoase si ale articulatiilor; profilactic, la pacientii tratati cu imunosupresoare si in caz de neutropenie.
Prospect Meropenem Accord
Meropenem Accord contine substanta activa meropenem si apartine unei clase de medicamente care se numesc antibiotice carbapeneme.
Prospect Ipratropiu Salbutamol Amring 0,5 mg
Medicamentul dumneavoastra se numeste Ipratropiu/Salbutamol Amring. Substantele active sunt bromura de ipratropiu si salbutamolul.
Prospect Sanador pentru copii
Se utilizeaza pentru tratamentul eficace al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, de exemplu dureri de dinti, dureri de cap, dureri in gat, dureri musculare, articulare si osoase.
Prospect Rinamet 50 micrograme
Rinamet contine substanta activa furoat de mometazona, o substanta care face parte din grupul medicamentelor numite corticoizi.
Prospect Perasin 2 g
Piperacilina apartine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de “antibiotice peniciline cu spectru larg”. Aceasta poate distruge multe tipuri de bacterii.
Prospect PANKREAL 35000
Pancreatina pulbere se numeste deasemenea pancreatina. Aceasta va ajuta sa digerati alimentele. Enzimele sunt extrase din pancreasul de porc.
Prospect Pancreatina Forte Mylan
Capsulele de Pancreatina Forte Mylan contin mici sfere care elibereaza lent pancreatina in intestinul dumneavoastra.
Prospect Furoat de mometazona Sandoz
Furoat de mometazona Sandoz 50 micrograme/doza spray nazal contine furoat de mometazona, o substanta care face parte din grupul medicamentelor numite corticoizi. Cand mometazona furoat este pulverizata in nas, aceasta poate ameliora inflamatia (umflarea si iritatia nasului), stranutul, mancarimea si nasul infundat sau nasul care curge.
Prospect Symkevi
Symkevi este un medicament folosit in tratamentul fibrozei chistice la pacienti in varsta de 12 ani si peste.
Oferte şi Reduceri


Programare consultatie online avocat

Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Īngrijirea sarcini
Īngrijirea sarcini

Nu am găsit elevit 1ci elevit 2 are ceva dacă le iau pe aces ... Buna ziua! Elevit 2 este pentru trimestrul 2 al sarcinii. Avand in ve ...Sfatul farmcistului 4 zile īntārziere a menstruatiei
4 zile īntārziere a menstruatiei

Pot face un test de sarcina la 4 zile de īntārziere a menstruatiei pen ... Buna ziua! Da, testele actuale dau rezultatul corect si din prima zi ...


Sfatul farmcistului Septilin in alaptare
Septilin in alaptare

Pot lua septilin daca alaptez? ... Buna ziua! Puteti lua Septilin sirop, care se poate administra si la ...


Sfatul farmcistului Secretie maronie
Secretie maronie

Buna seara,sunt la menopauza de 7 ani ,,am din cand in cand o scurgere ... Buna ziua! Este posibil sa aveti o preblema la nivelul uterului. Este ...