Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Fitoterapie - sanatate din plante » Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele

Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele


  Secţiunea: Fitoterapie - sanatate din plante


Turmericul, cunoscut sub numeroase denumiri (Curcuma, Halada, Indian saffron, Nisha, Yu Jin), este un condiment folosit uzual in bucataria asiatica, avand un gust amarui, cald, si fiind folosit frecvent pentru aromatizarea sau colorarea diverselor alimente. Insa radacina de turmeric este folosita si ca remediu gratie continutului in curcumina, o substanta de culoare galbena.
Principalele utilizari ale turmericului sunt: arsuri la stomac (dispepsie), dureri articulare, dureri de stomac, boala Crohn si colita ulcerativa, diaree, balonare a stomacului, pierderea apetitului, icter, sindrom premenstrual , infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori), ulcerele de stomac, sindromul intestinului iritabil (IBS), tulburarile vezicii biliare, colesterolul marit, o afectiune a pielii numita lichen plan, inflamatia pielii cauzata de tratamentul cu radiatii si oboseala.
Turmericul este folosit si pentru dureri de cap, bronsita, raceli, infectii pulmonare, febra fanului, fibromialgie, febra, recuperare dupa intervenții chirurgicale și cancere. Alte utilizări includ depresia, boala Alzheimer, umflarea stratului mijlociu al ochiului (uveita anterioara), diabetul zaharat, retentia de apa, lupusul eritematos sistemic (LES), tuberculoza, inflamarea vezicii urinare si problemele renale.
Unii oameni aplica pe piele curcuma pentru durere, cicatrizare, entorse și umflături, vânătăi, mușcături de insecte, acnee, psoriazis, afecțiuni inflamatorii ale pielii și răni ale pielii, dureri în interiorul gurii, răni infectate și boală gingivală.

Cum functioneaza Turmericul?
Turmericul contine principiul activ curcumina. Aceasta, alaturi de alte principii active din Turmeric pot reduce inflamatia, motiv pentru care planta este benefica in tratamentul bolilor care implica procesul inflamator.

Utilizare:
Febra fanului
Administrarea curcuminei pare sa reduce simptomele febrei fanului cum sunt stranutul, mancarimile, secretiile nazale apoase si congestia nazala.

Depresie
Numeroase studii arata ca ingredientul activ curcumina reduce simptomele depresiei la pacientii care iau deja un antidepresiv (de sinteza).

Hipertrigliceridemia
Nivelul marit de trigliceride pare sa fie redus prin administrarea turmericului. In ceea ce priveste colesterolul, rezultatele diferitelor studii se contrazic.

Boala ficatului gras de cauza non-alcoolica
Unele studii au aratat ca administrarea extractului de turmeric reduce markerii lezarii hepatice la oamenii care au o afectiune hepatica necauzata de alcool.Curcumina pare sa impiedice acumularea de grasimi in ficat la persoanele cu aceasta boala.

Osteoartrita
Unele cercetari arata ca extractul din turmeric, singur, sau combinat cu alte ingrediente din plante, poate reduce durerea sau imbunatati functia articulara la pacientii suferind de osteoartrita.

Sindrom premenstrual (PMS)
Cercetarile arata ca administrarea unui extract de curcuma zilnic timp de 7 zile înainte de o menstruatie si continuarea timp de 3 zile dupa terminarea perioadei reduce durerea, imbunatateste starea de spirit si comportamentul la femeile cu PMS.

Mancarime (prurit)
Administrarea turmeric-ului pe cale orala de trei ori pe zi timp de 8 saptamani reduce mancarimile la persoanele cu boli renale cronice.

Colita ulcerativa
Unele cercetări arata ca administrarea curcuminei (pe cale orala sau ca si clisma), impreuna cu tratamentele conventionale, amelioreaza simptomele si mareste numărul de persoane care intră in remisie. Pentru persoanele deja in remisie, turmericul creste probabilitatea de a ramane in remisie atunci cand este utilizat in combinatie cu tratamentele conventionale.

Interactiunile TURMERICULUI
Interactiuni moderate, ce impun precautii la asociere, au fost semnalate in cazul medicamentelor anticoagulante (aspirina, clopidogrel), heparinelor cu masa moleculara mica (dalteparina,enoxaparina), dar si antiinflamatoarelor nesteriodine (diclofenac, ibuprofen, naproxen).

Dozarea Turmericului
La adulti, pe cale orala, in functie de afectiune:
Rinita alergica (febra fanului) - 500 mg de curcumina, zilnic, timp de 2 luni
Depresie: 500 mg de curcumina, de doua ori pe zi, ca remediu unic sau in asociere cu antidepresive de sinteza (fluoxetina de exmeplu), timp de 6-8 saptamani.
Colesterol marit: 1.4 grame de extract de turmeric divizat in doua prize timp de 3 luni
Afectiuni hepatice de cauza non-alcoolica: 500 mg de produs continand 70 mg de curcumina, o data pe zi, timp de 2 luni.
Prurit – 1500 de mg turmeric fractionat in 2 prize timp de 8 saptamani.
Osteoartrita - 500 mg turmeric de 4 ori pe zi timp de 4-6 saptamani.
Sindrom premenstrual – 100 mg de curcumina, de doua ori pe zi, cu o saptamana inainte de sangerarea menstruala, pe toata durata acesteia si inca 3 zile dupa, timp de 3 luni la rand.
Utilizarea clismelor: in cazul colitei ulcerative se pot administra 140 de mg de extract din turmeric, dizolvat in 20 de ml de apa, zilnic, timp de 2 luni.
Utilizarea la copii:
Pentru un nivel marit al colesterolului: 700 mg de extract din turmeric, de doua ori pe zi timp de 3 luni, la copiii de peste 15 ani!


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Fitoterapie - sanatate din plante
Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele
Turmericul, cunoscut sub numeroase denumiri (Curcuma, Halada, Indian saffron, Nisha, Yu Jin), este un condiment folosit uzual in bucataria asiatica, a
Afinele - Insulina vegetala
Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor
TURMERICUL
Turmericul (Curcuma longa) cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta ierboasa, de origine asiatica.
SOFRANUL
Sofranul (Crocus sativus) este o planta ornamentala, alimentara si medicinala in acelasi timp, originara din Asia Mica.
SARSAPARILLA
Sarsaparilla (Smilax sarsaparilla) este o planta agatatoare originara din Mexic, actualmente cu o arie de raspandire mai mare in America Centrala si d
SENNA
Senna reprezinta frunzele, respectiv fructele, recoltate de la speciile Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, plante ierboase din familia legumino
SCHINDUFUL
Schinduful (Trigonela foenum graecum) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, originara din Asia.
PSYLLIUM
Plantago psyllium este o plants ierboasa inrudita cu patlagina, dar creste mai ales in sudul Frantei si Spaniei si pe coasta de nord a Africii.
PINUL MARITIM
Pinul maritim (Pinus maritimd) este o specie de pin care creste mai ales in zonele nisipoase din sudul Frantei, Spaniei si Italiei, avand o coroana
IPECA
Ipeca (Cephalis ipecacuanha, sau Psychotria ipecacuanha) este o planta originara din Brazilia, de la care se folosesc in scop medicinal radacinile.
HAMAMELIS
Hamamelis virginiana este un arbust ce creste spontan pe continentul nord-american in Statele Unite si Canada.
GHIMBIRUL
Ghimberul (Zingiber officinale) este o planta ierboasa originara din Asia, renumita inca din epoca coloniala, constituind una dintre mirodeniile repre
GINSENG
Ginseng (Panax Ginseng) este o planta originara din China si este cultivata pe scara larga in Asia, nu doar in tara de origine, ci si in Coreea, Japon
FLOAREA-PATIMILOR
Floarea-patimilor (Passiflora incamata) este o planta originara din America de Nord.
EUCALIPTUL
Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbore originar din Australia si Tasmania, cultivat in regiunea mediteraneana si in Asia.

Toate articolele din secţiunea Fitoterapie - sanatate din plante


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului

Sfatul farmcistului Nidoflor intravaginal
Nidoflor intravaginal

Bună ziua, am folosit odată nidoflor crema intravaginal (nu foarte mul ... Buna ziua! Nu est eindicat sa mai folositi Nidoflor intravaginal! Cel ...



Sfatul farmcistului Logest
Logest

Sunt deja la cea de a doua folie de logest,trebuie să mă mai protejez? ... Buna ziua! Nu mai este cazul de protectie suplimentara. O abatere de ...


Sfatul farmcistului Yasmin si Serlift
Yasmin si Serlift

Buna ziua! Iau Yasmin la recomandarea medicului ginecolog. Initial mi ... Buna ziua! Cele doua medicamente pot fi asociate, insa va atrag atent ...


Sfatul farmcistului Despre Colilen ibs Aboca
Despre Colilen ibs Aboca

Va rog să-mi spuneți dacă aceste pastile mă pot aj ... Buna ziua! Da, puteti folosi Colilen IBS intrucat este indicat in sin ...