Uleiurile esentiale nu sunt utilizate doar in aromaterapie. Ele pot servi pentru a conferi savoare felurilor de mancare. Folosirea lor in camine poate ajuta in lupta contra acarienilor sau tartrului, sau pentru improspatarea aerului.
In ceea ce priveste animalele domestice, unele probleme ale acestora pot fi tratate cu ajutorul uleiurilor esentiale. Uleiurile esentiale in bucatarie
Marea majoritate a uleiurilor esentiale poate fi folosita in bucatarie. Folosim uleiuri esentiale pentru a conferi anumite savori preparatelor culinare, adaugandu-le la cald sau la la rece.
Atentie la dozare: o singura picaturia de ulei esential diluata cu o materie grasa (ulei vegetal) este suficenta pentru a obtine un parfum durabil si original.
Chiar si un ceai poate fi aromatizat prin adaugarea unei picaturi de ulei esential, atentie insa la temperatura: daca ceaiul este fierbinte uleiul esential va fi distrus. Adaugarea la cald se face intotdeauna la o temperatura sub 40 de grade Celsius, pentru a pastra uleiul esential intact.
In bucatarie trebuie sa alegem uleiuri esentiale de origine bio si sa fim atenti in ceea ce priveste contraindicatiile la femeile insarcinate sau care alapteaza, copii mici sau persoanele alergice.
Putem conferi note de citrice utilizand uleiurile esentiale de bergamota, mandarine, lamaie, roinita.
Pentru a adauga note aromate, vom alege uleiul esentiale de busuioc, menta, origanum sau usturoi.
Pentru note florale, este uleiurile de migdala amara si de lavanda fina fac adevarate minuni!
Utilizari casnice ale uleiurilor esentiale
Pentru a dezinfecta si detartra, uleiurile esentiale antibacteriene pot fi adaugate la produsele de intretinere facute in casa. Este cazul uleiurilor esentiale de tea tree, de lamaie, lavanda, eucalipt sau pin silvestru.
Pentru intretinerea hainelor, este de ajuns sa turnam direct in tamburusl masinii de spalat ulei esential de lamaie, portocala, neroli, ylang-ylang sau lavanda. Oricare dintre acestea va permite inlocuirea balsamului de rufe, parfumand agreabil tesaturile.
Contra acarienilor, o discheta de bumbac imbibata in ulei esential plasata in sacul aspiratorului este foarte eficienta. In acest scop vom alege ulei esential de eucalipt, lavanda, litsea sau rozmarin.
Pentru indepartarea moliilor si parfumarea dulapurilor, folositi o carpa sau o discheta din bumbac imbibata in ulei esential de cedru de Atlas sau lavanda.
Aplicatii veterinare ale uleiurilor esentiale
Utilizarea uleiurilor esentiale in domeniul veterinar este diferita celei preconizate la om, trebuind respectate cu strictete modul de adminsitrare, precautiile si contraindicatiile.
Anumite animale pot fi alergice sau foarte sensibile. De aceea este recomandat sa cerem intotdeauna sfatul unui medic veterinar.
Uleiurile esentiale NU se recomanda pisicilor, care sunt foarte sensibile.
Uleiurile esentiale se vor dilua intotdeauna cu ajutorul unui ulei vegetal, al mierii, argilei verzi sau al unei creme folosite ca baza.
O trusa de ajutor pentru animale poate fi compusa din urmatoarele uleiuri esentiale: lavanda, helicrisium (imortele), cistus si musetel.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|