Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Afinele - Insulina vegetala
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Fitoterapie - sanatate din plante » Afinele - Insulina vegetala

Afinele - Insulina vegetala


  Secţiunea: Fitoterapie - sanatate din plante


Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor pentru ameliorarea simptomelor diabetului.

Afinele, cunoscute popular şi ca afine de munte, asine, coacăze, merişoare de munte, pomuşoară, sunt fructele afinului, un arbust mic întâlnit în general în zonele de munte, cu precădere pe versanţi cu umiditate crescută şi temperatură moderată.

Efecte hipoglicemice
Într-un studiu a 685 de nutriţionişti italieni, afinul a fost al patrulea clasat pe lista remediilor naturiste recomandate pentru îmbunătăţirea controlului glicemic.

Efectele hipoglicemice înregistrate reprezintă un efect dorit în ajutorul prevenţiei şi controlului diabetului de tip 2, o afecţiune foarte răspândită şi cauzată de rezistenţă la insulină şi insuficiență de celule beta-pancreatice. Diabetul de tip 2 este asociat cu un nivel ridicat al stresului oxidativ, inflamaţii, dislipidemie şi este însoţit de un risc ridicat de apariţie a unor afecţiuni cardiovasculare, cancer şi afecţiuni ale vederii.
Efectul hipoglicemic al afinelor este mediat de interferenţa acţiunii enzimelor, în special alfa-glucozidazei, şi de asemenea, de efectele asupra secreţiei de insulină şi transportului de glucoză. S-a descoperit că antocianidinele stimulează secreţia de insulină a celulelor beta-pancreatice, prin cianidine şi delfinidine (antocianidinele predominante din afine), demonstrând astfel cel mai puternic efect dintre toate antocianidinele testate.
Obezitatea este un factor puternic în crearea unei predispoziţii către diabetul de tip 2. Polifenolii din afine ajută la prevenirea obezităţii prin inhibarea enzimelor digestive, precum lipază, reducând astfel absorbţia de grăsimi.
Combinaţia de proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi hipolipemice deţinută de afine aduce beneficii de lungă durată, în special persoanelor cu diabet de tip 2.
Afinele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de antocianidine. Aceşti componenţi polifenolici dau acestor fructe un conţinut antioxidant ridicat, fiind consideraţi bioactivii cheie responsabili pentru multe beneficii aduse sănătăţii. Deşi afinele sunt cunoscute în general pentru îmbunătăţirea vederii, au fost demonstrate efectele sale excepţionale în scăderea glicemiei şi reglarea nivelului lipidelor, proprietăţile sale anti-inflamatorii reuşind practic să devină un zid defensiv în apărarea organismului de stresul oxidativ.
Prin urmare, afinele au un potenţial extraordinar în tratarea şi prevenţia simptomelor inflamaţiilor, dislipidemie, hiperglicemie sau un nivel ridicat al stresului oxidativ, afecţiuni cardiovasculare, cancer, diabet, demență senilă şi alte afecţiuni datorate, în general, avansării în vârstă. De asemenea au fost descoperite efecte antimicrobiale ale acestor fructe.
Antocianidinele, spre deosebire de alţi bioflavonoizi, sunt absorbite de către organism integral.
Efecte anticancerigene şi genoprotectoare
Una din trei persoane primeşte un diagnostic de cancer într-un anumit punct din viaţa lor. Tratarea cancerului este foarte grea şi de cele mai multe ori fără success. Cancerul este o boală cauzată de mutaţii în genele cheie ale controlului dezvoltării şi distribuţiei celulelor. Pagubele aduse AND-ului cresc probabilitatea apariţiei acestor mutaţii. Astfel, orice supliment sau component bioactiv care protejează organismul de aceşti agenţi distructivi sau poate repara aceste pagube este un potenţial agent anticancerigen.”
Efecte cardioprotectoare
În toată lumea, afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. Factorii majori de risc ale afecţiunilor cardiovasculare sunt reprezentaţi de obezitate, diabet, hipertensiune arterială, dereglări la nivelul lipidelor şi un nivel ridicat al acidului uric. Stresul oxidativ ridicat este de asemenea unul din factorii ce contribuie la apariţia acestor afecţiuni, inflamaţia fiind un factor cheie. Ateroscleroza, pricipalul factor în bolile de acest tip, este un process inflamator asociat proceselor stresului oxidativ şi pagubelor aduse endoteliului vascular. Prin urmare, efectele antiinflamatorii şi antioxidante ale antocianidinelor sunt relevante în efectele cardioprotectoare ale afinelor. Efectele antihipertensive, de scădere a lipidelor, hipoglicemice şi împotriva obezităţii sunt de asemenea cardioprotectoare.
Efectele anti-inflamatorii
Inflamaţia este un mecanism de autoprotejare a organismului, dar inflamaţia cronică creşte nivelul stresului oxidativ şi susţine dezvoltarea multor boli legate de înaintarea în vârsta, incluzând bolile cardiovasculare şi cancerul. Multe studii arată că antocianidinele, compenenta fenolică predominantă găsită în afine, au efecte anti-inflamatorii.
Efecte oculare
Utilizarea afinelor pentru afecţiunile ochilor şi în îmbunătăţirea vederii are o istorie lungă. S-au făcut numeroase studii pe aceste efecte asupra cataractei, retinopatiei, degenerărilor maculare şi vederii pe timpul nopţii. Multe dintre aceste studii au arătat efecte pozitive, precum îmbunătăţirea anormalităţilor retinei, creşterea rezistenţei capilare, încetinirea progresiei miopiei şi îmbunătăţirea vederii pe timpul nopţii.
Efecte neuroprotectoare
Fenomenul afecţiunilor dezvoltate pe fondul înaintării în vârstă, ce duce către declin cognitiv este comun şi de neoprit. Infarctul miocardic, determinat de hipertensiune sau tromboză, este o cauză principală a deceselor. Efectul vasodilatator şi anti-inflamator al afinelor are un aport seminificativ în conservarea funcțiior cognitive şi neuromotorii prin reducerea riscului reprezentat de ambele cauze ale infarctului. Mai mult, ţesutul neuronal, inclusiv retina, este bogat în acizi grași polinesaturați, efectul antioxidant al antocianidinelor din afine protejând aceste locuri predispuse oxidarii, astfel conservând funcţiile creierului şi retinei.

Sursa: www.diabetrix.ro


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Fitoterapie - sanatate din plante
Turmericul, utilizare si interactiuni cu medicamentele
Turmericul, cunoscut sub numeroase denumiri (Curcuma, Halada, Indian saffron, Nisha, Yu Jin), este un condiment folosit uzual in bucataria asiatica, a
Afinele - Insulina vegetala
Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor
TURMERICUL
Turmericul (Curcuma longa) cunoscut si sub numele de curcuma, este o planta ierboasa, de origine asiatica.
SOFRANUL
Sofranul (Crocus sativus) este o planta ornamentala, alimentara si medicinala in acelasi timp, originara din Asia Mica.
SARSAPARILLA
Sarsaparilla (Smilax sarsaparilla) este o planta agatatoare originara din Mexic, actualmente cu o arie de raspandire mai mare in America Centrala si d
SENNA
Senna reprezinta frunzele, respectiv fructele, recoltate de la speciile Cassia angustifolia si Cassia acutifolia, plante ierboase din familia legumino
SCHINDUFUL
Schinduful (Trigonela foenum graecum) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor, originara din Asia.
PSYLLIUM
Plantago psyllium este o plants ierboasa inrudita cu patlagina, dar creste mai ales in sudul Frantei si Spaniei si pe coasta de nord a Africii.
PINUL MARITIM
Pinul maritim (Pinus maritimd) este o specie de pin care creste mai ales in zonele nisipoase din sudul Frantei, Spaniei si Italiei, avand o coroana
IPECA
Ipeca (Cephalis ipecacuanha, sau Psychotria ipecacuanha) este o planta originara din Brazilia, de la care se folosesc in scop medicinal radacinile.
HAMAMELIS
Hamamelis virginiana este un arbust ce creste spontan pe continentul nord-american in Statele Unite si Canada.
GHIMBIRUL
Ghimberul (Zingiber officinale) este o planta ierboasa originara din Asia, renumita inca din epoca coloniala, constituind una dintre mirodeniile repre
GINSENG
Ginseng (Panax Ginseng) este o planta originara din China si este cultivata pe scara larga in Asia, nu doar in tara de origine, ci si in Coreea, Japon
FLOAREA-PATIMILOR
Floarea-patimilor (Passiflora incamata) este o planta originara din America de Nord.
EUCALIPTUL
Eucaliptul (Eucalyptus globulus) este un arbore originar din Australia si Tasmania, cultivat in regiunea mediteraneana si in Asia.

Toate articolele din secţiunea Fitoterapie - sanatate din plante


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...


Sfatul farmcistului Erdomed
Erdomed

Bună ziua, Erdomed 300 mg de 3 ori / zi recomandat de medic pentru vir ... Buna ziua! Durata tratamentului cu Erdomed nu este standard, depinde ...