Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Materii prime folosite in parfumerie
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Cosmetice de casa, Homemade » Materii prime folosite in parfumerie

Materii prime folosite in parfumerie


  Secţiunea: Cosmetice de casa, Homemade



52.45lei
Vezi detalii

Oricare ar fi procedeul de obtinere, materiile prime naturale sunt constituite din multiple molecule aromatice in proportii diferite.
Materii prime folosite in parfumerie

Oricare ar fi procedeul de obtinere, materiile prime naturale sunt constituite din multiple molecule aromatice in proportii diferite.
Numarul, tipul si proportiile acestor molecule aromatice sunt la originea mirosurilor proprii fiecarei plante. Astfel, in spatele uliului esentiale de trandafir se ascund peste 150 de molecule diferite, in concetratii variabile.

Moleculele aromatice sunt mai mult sau mai putin volatile si concentrate de la o planta la alta. Modul de extractie asadar, va trebui sa difere.

Iata un mic tur de orizont al diferitelot materii prime vegetale cu care puteti sa va compuneti parfumul:
Absolutele: exista doua modalitati prin care sa o btineti un absolut:
1. Materia prima vegetala este extrasa intr-o substanta grasa, care apoi este “spalata” cu alcool pur pentru extragerea compusilor odorizanti. Alcoolul obtinut este apoi evaporate pentru a se obtine absolutul.
2. Materia prima vegetala este macerate intr-un solvent volatile potrivit. Solventul este apoi evaporat pentru a lasa o pasta, numita concret, care cuprinde componentele odorizante, cerurile si componentele urleioase ale plantei. Macerarea concretului in alcol permite solubilizarea si extragerea doar a moleculelor odorizante. Dupa filtrare, alcoolul este evaportat, rezultand absolutul.

Absolutele sunt solubile in alcool si in emulsii, sic el mai adesea si in substantele grase (uleiuri, unturi).

Uleiurile esentiale obtinute prin distilare cu vapori (sau presarea pericarpului fructelor in cazul citricelor), sunt concentrare ale moleculelor volatile din plante. Impreuna cu absolutele, pot fi considerate “reginele parfumeriei”.
Uleiurile esentiale sunt solubile in alcool, in substante grase (uleiuri, unturi), si in emulsii. In schimb nu sunt solubile in apa.
Extractele in CO2: Pana si numele evoca tehnologia inalta folosita.
Extractia cu CO2 supercritic este un procedeu 100% natural si ecologic care, in fucntie de natura plantei, permite obtinerea de materii prime interesante pentru parfumerie. Intr-adevar, extractele CO2 sunt “complete” , cu mirosul mai apropiat de cel al plantei fata de uleiul essential (de ezemplu musetelul roman, si rozmarinul). In plus, extractele CO2 sunt dozate in active odorizante, cum est eirona, in cazul extractului CO2 de iris.

Extractele CO2 sunt solubile in substantele grase (uleiuri, unturi) si in emulsii, iar uneori, si in alcool.
Oleorezina de vanilie este obtinuta prin macerarea pastailor d evanilie intr-o solutie alcoolica. Cantitatea de pastai de vanilie si timpul de macerare sunt sufficient de importante pentru ca ansamblul aromelor de vanilie sa fie extrase. Dupa evaporarea alcoolului, rezulta un produs vascos, 100% natural, foarte concentrate in molecule aromatice. Aceasta oleorezina este solubila in alcool d e70 si 90 de grade si in substante grase (uleiuri si unturi vegetale), precum si in emulsii.

Hidrolatele sunt constituite din peste 99% apa, fiind incarcate cu molecule odorizante de plante, sunt solubile in alcool si apa, dar insolubile in substantele grase. Pot fi utilizate pentru a scadea concentratia alcoolica a parfumurilor, aducand o aroma suplimentara.

Extractele aromatice naturale sunt solubile in alcool si sunt foarte utilizate in formulele parfumurilor pentru a adauga o nota gurmanda: zaharata, fructata, de cacao.

Uleiurile vegetale si maceratele uleioase: unele, parfumate in mod natural, pot intra in compozitia parfumurilor uleioase si a celor solide: macerat uleios de Gardenia, de vanilie, ulei vegetal d ecocos, fructul-pasiunii, pruna, macadamia, aluna.

Materiile prime de origine animala in parfumerie
In aprfumeria traditionala, nu este un lucru rar utilizarea extractelor animale pentru obtinerea de mirosuri “animale” caracteristice, de exemplu:
Zibeta – substanta cu miros fecal, animal si de ammoniac, obtinuta prin chiuretarea glandelor genitale ale unei mici carnivore originare din Etiopia.
Castoreum – extract provenit din glanda castorului Canadian, cu un miros ca de fum, amintind d epiele si de gudron.
Ambra Gri – provine din intestinul casalotului, si se prezinta sub forma de blocuri de la 10 grame pana la zece kilograme. Mirosul sau animal serveste drept fixator in anumite parfumuri.
Moscul: substanta secretata de o glanda situata la nivelul pielii abdominale al unei specii de capre din Asia Centrala. Pentru obtinerea moscului, animalul trebuie sacrificat. Moscul avand o aroma foarte populara in parfumerie, specia a fost mult timp exploatata iar astazi este protejata.
Aceste materii prime animale sunt astazi inlocuite de produse de sinteza sau care le reconstituie. Inconvenientele produselor de sinteza sunt impactul ecologic (sintetizarea lor si faptul c anu sunt biodegradabile), potentialul lor alergizant sin necunoasterea efectelor pe termen lung asupra sanatatii noastre.
Din considerente etice nu va propunem nicio materie prima de origine animala sau sintetica.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Cosmetice de casa, Homemade
Ingrijirea tenului uscat si sensibil
In cazul tenului uscat este importanta restabilirea continutului in apa,
Ingrijirea tenului gras si a celui acneic
In cazul tenului gras este importanta echilibrarea productiei de sebum si matifierea pielii
Ingrijirea tenului tern si a celui deshidratat
In cazul tenului tern este importanta accelerarea reinnoirii celulare cu ajutorul gomajelor si activelor regenerante.
Ingrijirea tenului normal si a celui mixt
In cazul pielii normale este importanta pastrarea intacta a filmului hidrolipidic, protejand-o fata de agentii externi cu ajutorul unor produse blande
Ingrijirea tenului
Curatarea pielii este un obicei de nelipsit al ritualului de seara.
Structura pielii
Epiderma este stratul cel mai superficial al pielii, intrand in contact cu exteriorul.
Ingrijirea parului cu matreata
Cauzele formarii matretei sunt multiple.
Caderea parului
Zilnic pierdem pana la 100 de fire de par. Uneori caderea parului poate deveni excesiva, din diverse cauze:
Ingrijirea parului vopsit
Subminat de vopsire, parul colorat chimic este adesea uscat sic ere o atentie particulara.
Ingrijirea parului rebel
Prin definitie, parul “ indisciplinat” este un par dificil de coafat.
Ingrijirea parului cret sau ondulat
Parul cret sau ondulat este adesea uscat si necesita o atentie deosebita.
Ingrijirea parului fin, fara volum
Parul fin este legat cel mai addesea de o predispozitie genetica.
Ingrijirea parului uscat
Agresat de vopsea sau permanent, expus la vant, sare, soare, stratul exterior al firului de par se fisureaza.
Ingrijirea parului gras
Sebumul este un film gras care acopera parul pe toata lunigmea sa, permitandu-i sa-si pastreze supletea si stralucirea.
Aplicatiile locale si masajul cu uleiuri esentiale
Anumite uleiuri esentiale se pot aplica pure pe piele. Pentru majoritatea insa este indicate diluarea intr-un ulei vegetal ce serveste drept suport,

Toate articolele din secţiunea Cosmetice de casa, Homemade


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Noliprel si Guta
Noliprel si Guta

Buna ziua, mama mea ia tratament cu noliprel de aproximativ un an si d ... Buna ziua! In cazul administrarii Noliprel, guta reprezinta o precaut ...


Sfatul farmcistului Thyrohelp
Thyrohelp

Se poate lua Thyrohelp fără medic dacă sunt obeza dar T ... Buna ziua! Daca TSH si FT4 au valori normale NU ar trebui administrat ...


Sfatul farmcistului Buna
Buna

Oare logestul interactioneaza cu aspirin cardio, nebilet si noliprel? ... Buna ziua! Medicul cardiolog stie ca luati Logest? Orice contracepti ...



Sfatul farmcistului Pelvibleu si eliquis
Pelvibleu si eliquis

As vrea sa stiu daca pot lua Pelvibleu daca iau si anticoagulant Eliqu ... Buna ziua! Interactiunile sunt posibile, de aceea la initierea tratam ...


Sfatul farmcistului Dacă alaptez am voie sa iau senna?
Dacă alaptez am voie sa iau senna?

Bună ziua, ma confrunt cu o constipatie, am un bebe de 6 saptamani, po ... Buna ziua! Nu este indicat sa luati senna! Principala masura este sa ...


Sfatul farmcistului BIO SUN IBSI
BIO SUN IBSI

In cazul meu BIO SUN IBSI a generat diaree. Este normal sau sa intreru ... Buna ziua! Mai luati 2, maxim 3 zile, apoi, daca diareea persista, si ...