Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer

Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer


  Secţiunea: Totul despre ULCER


Regimul alimentar
Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anumite mancaruri pot ameliora sau agrava evolutia acestuia.

Numerosi oameni care sufera de ulcer banuiesc sau se plang ca mancarurile condimentate sau fierbinti le accentueaza simptomele. De fapt, nu exista dovezi clinice ca asemenea mancaruri ar influenta evolutia ulcerului, dar daca o persoana cu ulcer are dureri si o stare de disconfort abdominal dupa ce le consuma, este preferabil sa renunte la ele. La fel, lipsesc dovezi ca ceaiul sau cafeaua ar inrautati boala ulceroasa, dar si in acest caz, daca un ulceros se simte mai rau dupa consumarea lor, se impune sa renunte la ele.
Se considera ca laptele si produsele lactate pot captusi stomacul, inlaturand durerea ulceroasa. Totodata, se considera ca laptele poate neutraliza aciditatea gastrica si ca un pahar cu lapte usureaza orice durere, mai ales pe aceea care apare noaptea.
Daca o persoana cu ulcer constata ca intervalele prea mari dintre mese determina aparitia durerilor, ea poate lua in consideratie regimul alimentar "putin si des".
Unii pacienti constata ca alimentele foarte acre, de exemplu, citronadele, le agraveaza simptomele, in timp ce altii resimt aceste simptome dupa mese prea abundente sau dupa consumarea unor mancaruri grase. De fapt, grasimile animale si uleiurile incetinesc secretia acida; totusi, multi suferinzi au probleme dupa mese copioase cu consum de smantana. Trebuie, probabil, sa incerce si sa stabileasca ce alimente le fac rau.
In prezent, detinem dovezi ca un consum sporit de alimente cu continut de celuloza, paine integrala, cereale, fructe si legume, poate contribui la prevenirea recidivei ulcerului duodenal. Prin urmare, daca cineva face sau are un ulcer duodenal, se impune sa consume mai frecvent alimente de acest gen.

Alcoolul
Exista unele probe ca ingestia de alcool poate intensifica durerile ulceroase. Se crede ca alcoolul lezeaza ulcerul deschis, care este o rana, provocand astfel durerea specifica. Aceasta nu se refera insa la orice tip de alcool. Unii pacienti constata ca bauturile distilate le dau dureri, la altii durerile sunt provocate de ingestia de vin rosu.
Pacientul este singurul care stie ce trebuie sa evite. Cand vrea sa bea trebuie sa se gandeasca totdeauna la recomandarile ce i s-au facut.
O idee buna este sa se evite ingrasarea pentru a nu suprasolicita organismul. Ar trebui ca pacientul sa-si fractioneze portia zilnica de alcool, astfel incat sa-i ajunga pentru o saptamana si sa incerce ca in fiecare saptamana sa lase vreo doua zile fara alcool.

Fumatul
Fumatul nu e sanatos pentru nimeni, mai ales pentru cei cu boala ulceroasa. Numeroase studii au aratat ca fumatul incetineste inchiderea ulcerului. Aceasta se constata chiar la pacientii care iau medicamente antiulceroase eficiente, de exemplu, antagonisti H2.
Fumatul creste si riscul recidivarii ulcerului. Un studiu recent a demonstrat ca fumatorii sunt mai receptivi la infectia cu Helicobacter pylori, despre care se crede ca este responsabil de aparitia marii majoritati a ulcerelor.
Unii fumatori gasesc ca asocierea lor cu un grup anti-fumat ii incurajeaza sa se lase de fumat. Altii pot opta pentru plasturii cu nicotina, considerand ca acestia ii ajuta sa contracareze simptomele perioadei de abstinenta. Mai exista si alte mijloace adjuvante, cum sunt tigarile cu ierburi sau tratamente complementare ca hipnoterapia sau acupunctura, folosite in diferite variante pentru a-i ajuta pe fumatori sa scape de aceasta deprindere daunatoare.

Stresul
Cu toate ca stresul nu s-a dovedit a fi o cauza posibila a ulcerului, se banuieste ca, la un anumit nivel, stresul poate contribui la aparitia unui sir de tulburari digestive, agravand si simptomele ulcerului. Numerosi pacienti relateaza ca aceste simptome se manifesta in timpul unor lungi perioade de stres, desi studiile clinice nu ofera dovezi de recidivare a ulcerului cand viata este deosebit de stresanta.
Se crede ca stresul poate intensifica durerile ulceroase sau poate provoca o indigestie asociata cu ulcerul, dar specialistii nu au dovezi ca stresul ar fi un factor important in aparitia ulcerului.
Dupa cum au observat unii medici, crizele ulceroase par sa fie mai frecvente in cursul saptamanii de lucru si mai rare in week-end si in ziua de luni. Un studiu interesant a aratat ca in cursul unor atacuri aeriene distrugatoare din perioada celui de-al doilea razboi mondial s-a inregistrat o crestere a cazurilor de perforatii ale ulcerelor.
In ciuda acestor dovezi contradictorii, se pare ca toti am putea trage foloase de pe urma diminuarii stresului.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi Reduceri



Sfatul farmacistului
Sfatul farmcistului alcool
alcool

va rog sa imi spuneti daca picaturile antialcool se pot pune in cafea ... Buna ziua! In cafea nu este indicat sa le adaugati, pentru ca li se v ...


Sfatul farmcistului Rugaminte!
Rugaminte!

Buna ziua! As dori sa aflu daca langa baraka se poate lua si supliment ... Buna ziua! Da, se poate face asocierea, pastrand un interval de minim ...


Sfatul farmcistului administrare 5 HTP Secom
administrare 5 HTP Secom

Buna ziua, Am luat 5 HTP de la Secom 6 luni, am facut pauza 2 saptama ... Buna ziua! Mai asteptati inca 2 saptamani, apoi reluati administrarea ...


Sfatul farmcistului Doza depășită de sirop
Doza depășită de sirop

Bună, Buna ziua, Am un baietel de 2 aniďż˝accidental i-am dat o doza m ... Buna ziua! Adresati-va serviciului de urgenta cel mai apropiat de dom ...


Sfatul farmcistului Ulei de peste si gelatina femosun
Ulei de peste si gelatina femosun

Buna ziua nu ati raspuns nici acuma ce fel de peste se foloseste in vi ... Buna ziua! Gelatina este de origine animala, in principal provenind d ...


Sfatul farmcistului Baraka 100mg
Baraka 100mg

Pot manca bomboane cu alcool in timp ce iau Baraka 100mg? ... Buna ziua! Da, puteti consuma cantitati reduse de alcool in asociere ...


Sfatul farmcistului Erdomed
Erdomed

Bună ziua, Erdomed 300 mg de 3 ori / zi recomandat de medic pentru vir ... Buna ziua! Durata tratamentului cu Erdomed nu este standard, depinde ...