Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului

Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului


  Secţiunea: Totul despre ULCER32lei
Vezi detalii

Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
In locul lor, ei recurg la inchiderea vasului care sangereaza sau la "astuparea" perforatiei. Ei nu sconteaza pe vindecarea chirurgicala a ulcerului si nu urmaresc extirparea unei portiuni din stomac mai mare decat este strict necesar.
Desi aceste procedee sunt mult mai putin radicale, chirurgul poate alege abordarea organelor abdominale in mod traditional — printr-o incizie a peretului abdominal. Operatia se va efectua sub anestezie generala. Suturarea vasului sangerand sau "astuparea" perforatiei sunt insa procedee mult mai simple. Pentru a opri sangerarea, chirurgul va sutura vasul respectiv prin cateva puncte de sutura, iar pentru lichidarea unei perforatii, chirurgul apropie marginile acesteia si fixeaza peste ea putina grasime.
Unii bolnavi vor dori, probabil, sa fie scutiti de cele cinci-sapte zile de spitalizare si de alte patru-sase zile de recuperare la domiciliu. Dupa aceste interventii nu s-au inregistrat, de regula, reactii adverse sau complicatii.

In ultimii ani s-au pus la punct, pentru operatia ulcerului, tehnici chirurgicale laparoscopice. Aceste tehnici au adus mai multe beneficii. Pacientii care le prefera vor avea cicatrice mult mai mici, deoarece incizia este mult mai mica, iar instrumentele -foarte fine (subtiri). Recuperarea va fi mult scurtata.
Chirurgia laparoscopica se utilizeaza numai in ulcerul perforat si nu in cel sangerand. Se introduce, in abdomen, un laparoscop, prin care se trece un telescop subtire, care ii permite chirurgului sa vada ce se intampla in zona.
Prin alte incizii, practicate in apropiere, chirurgul introduce instrumente foarte fine, cu care va efectua interventia. El va coase perforatia si apoi o va acoperi cu grasime pe care o va fixa astfel incat perforatia sa nu se redeschida.
Dupa operatie, bolnavul va sta in spital 3-4 zile, iar recuperarea va necesita doua saptamani. In majoritatea cazurilor pacientii isi pot relua activitatea normala de indata ce se simt in stare sa o faca.

Utilizarea endoscopului pentru interventii chirurgicale este un procedeu si mai nou decat metoda laparoscopica. Este un procedeu mai sigur si mai usor, recomandabil pentru tratamentul complicatiilor ulcerului, dar nu orice chirurg este antrenat sa-l foloseasca.
Procedeul este destinat numai pentru tratamentul ulcerului sangerand, nu si al perforatiei. Spre deosebire de interventiile chirurgicale traditionale sau laparoscopice, care se fac sub anestezie generala, operatiile endoscopice se efectueaza cu anestezie locala, eventual cu administrarea premergatoare a unui sedativ nu prea energic.
Chirurgul introduce in stomac un endoscop si injecteaza in vasul sangerand o solutie salina, apa sau adrenalina. Uneori se pot injecta solutii sclerozante, de tipul celor care se folosesc pentru sclerozarea varicelor. Prin injectarea acestor solutii se realizeaza, virtual, inchiderea vasului sangerand.
Adeseori se recurge la acest procedeu simultan cu endoscopia facuta in scop diagnostic. Daca chirurgul constata prezenta unui ulcer care sangereaza sau a sangerat recent, va face imediat si tratamentul hemoragiei. Astfel se previne necesitatea unei interventii majore la o data ulterioara. Totusi, daca scleroscopia endoscopica nu a dat rezultate sau daca se repeta sangerarea, s-ar putea sa fie necesara chirurgia deschisa.
Dupa o interventie chirurgicala endoscopica bolnavului poate sa i se ceara sa mai stea in spital 48-72 de ore pentru ca medicii sa-l monitorizeze si sa se asigure ca hemoragia a fost oprita. Revenit la domiciliu, bolnavul va avea nevoie de 1-2 saptamani de recuperare si convalescenta.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Sarcina si Magne B6 expirat
Sarcina si Magne B6 expirat

Sunt insarcinata si am luat o pastila de magni b6 si era expirata De ... Buna ziua! Nu este atat de grav cum vi se pare, in cazul unui comprim ...
Sfatul farmcistului Limbrici in sarcina
Limbrici in sarcina

Este recomandat duador in sarcina la 16 saptamani ? ... Buna ziua! Categoric NU! NU luati acest medicament in nici un caz! ...


Sfatul farmcistului Efect tratament Helicobacter
Efect tratament Helicobacter

Iau tratament pentru helicobacter pylori cu Ospomax,tavanic și ul ... Buna ziua! Da, responsabil pentru acest efect este medicamentul Ulcam ...


Sfatul farmcistului Fibrom și polip uterin
Fibrom și polip uterin

Ce recomandați pentru fibrom și polip uterin? Am un ciclu in ... Buna ziua! Va recomand produsul Fitofibrom stop, cate 3 capsule pe zi ...


Sfatul farmcistului gastrita atrofica
gastrita atrofica

Buna ziua,avand gatul iritat de cateva luni mi s-a recomandat o gastro ... Buna ziua! In majoritatea cazurilor gastrita atrofica este cauzata de ...