Recuperare parolă   Nu aveţi cont? Cont nou   Cum Comand   Contact
Vagotomia
Prima pagină » Articolele PCFarm.ro » Totul despre ULCER » Vagotomia

Vagotomia


  Secţiunea: Totul despre ULCER41.95lei
Vezi detalii

Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Acest nerv stimuleaza secretia acida a stomacului. Prin sectionarea lui se realizeaza scaderea aciditatii cu aproximativ 60 la suta.
Exista diferite tipuri de vagotomie, desi cele mai multe din variante nu au cunoscut niciodata o larga raspandire. Vagotomia de trunchi prevede sectionarea ramurilor nervului imediat dupa patrunderea lor in abdomen, prin diafragma. Aceasta afecteaza si fibrele nervoase care deservesc alte organe abdominale. In cadrul vagotomiei selective sunt sectionate numai ramurile care inerveaza stomacul.
Prin toate tipurile de vagotomie se reduce secretia acida. Totusi, dupa acest tip de operatie se inregistreaza complicatii apreciabile. Dat fiind ca nervul vag permite stomacului sa-si evacueze continutul prin duoden, sectionarea lui perturba functia gastrica. In consecinta, apar reactii adverse, incluzand diareea si incapacitatea de a manca mult la o masa, ci numai portii foarte mici. Pentru a preveni aceste complicatii, chirurgii folosesc un procedeu de drenaj, concomitent cu vagotomia. Procedeul poarta numele de piloroplastie si inseamna largirea chirurgicala a pilorului. Asocierea acestor doua operatii este cunoscuta sub denumirea de "vagotomie cu drenaj" sau "vagotomie cu piloroplastie". Chiar daca se utilizeaza acest procedeu, aproximativ 20 la suta din pacientii operati vor avea unele probleme, iar 5 la suta complicatii serioase.
In prezent, aceste operatii mai vechi (gastrectomia si vagotomia in diferite variante) sunt folosite numai ocazional, in tratamentul complicatiilor ulcerului. Aceste complicatii fiind urgente medicale, tipul de interventie folosit va depinde foarte mult de indemanarea chirurgilor de la spitalul teritorial.
Atat gastrectomia, cat si vagotomia se fac in spital, cu anestezie generala. Procedeul clasic consta in deschiderea cavitatii abdominale printr-o incizie, facuta pe linia mediana a abdomenului, in portiunea ei superioara, fiind astfel permisa abordarea stomacului si a duodenului. Va rezulta o cicatrice de cca. 18 cm.
Chirurgul patrunde in zona respectiva si efectueaza, dupa caz, gastrectomia, excizand o portiune de stomac sau vagotomia, sectionand nervul vag.
Pacientul va sta in spital 8-10 zile, iar perioada de recuperare de acasa dureaza, de obicei, alte 6-12 zile. I se va interzice pacientului sa ridice orice obiect in decurs de sase saptamani, iar obiectele grele — timp de trei luni, pentru a se asigura vindecarea plagii operatorii.


Sfatul farmacistului Sfatul farmacistului
            Produse recomandate


            Alte articole Totul despre ULCER
Refacerea dupa interventia chirurgicala a bolnavului de ulcer
In functie de tipul de interventie chirurgicala va fi nevoie de diferite intervale de timp pentru recuperarea fortelor de catre organism.
Schimbarea stilului de viata al pacientului cu ulcer
Regimul alimentar Desi exista prea putine dovezi ca mancarea poate provoca aparitia unui ulcer, nu incape indoiala ca o data ce acesta a aparut, anum
Tehnici chirurgicale noi in tratamentul ulcerului
Majoritatea gastrochirurgilor prefera sa evite gastrectomia si vagotomia.
Vagotomia
Vagotomia consta in sectionarea nervului vag, care porneste din creier si coboara la stomac.
Gastrectomia
Gastrectomia consta in excizia portiunii de stomac in care este localizat ulcerul, zona in care, de obicei, se produc hemoragia si perforatia.
Obstructia – complicatie a ulcerului
Daca un ulcer este localizat la nivelul pilorului sau in vecinatatea acestuia (la polul inferior al stomacului), pilorul poate fi inflamat si ingustat
Perforatia – complicatie a ulcerului
Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei.
Hemoragia – complicatie a ulcerului
Hemoragia este cea mai raspandita complicatie a ulcerului. Peretii stomacului si ai duodenului sunt din abundenta vascularizati, atat cu artere, cat s
Verificarea eradicarii Helicobacter pylori
Dupa o terapie dubla sau tripla, pacientul va reveni la medicul sau curant sau la specialist, la 4-6 saptamani de la inceperea tratamentului.
Eradicarea Helicobacter pylori
Se considera ca H. pylori este responsabil de aparitia a 95 la suta din totalul ulcerelor duodenale si de 75-80 la suta din ulcerele gastrice.
Alte medicamente utilizate in ulcer
Pe langa antiacide, antagonisti H2 si inhibitori ai pompei protonice, dispunem de o serie de alte preparate antiulceroase.
Inhibitorii pompei protonice
Paralel cu antagonistii H2 s-a realizat un nou tip de medicamente destinate tratamentului antiulceros.
Antagonistii receptorilor H2
La mijlocul anilor 1970, o noua clasa de medicamente, numite antagonistii receptorilor H2 a revolutionat tratamentul bolii ulceroase.
Antiacidele
Multi ani antiacidele au constituit principalul tratament al ulcerului. Se spune ca utilizarea oficiala a antiacidelor a inceput in 1856,
Orientari terapeutice actuale in ulcer
Depistarea H. pylori a influentat covarsitor conceptiile actuale despre boala ulceroasa.

Toate articolele din secţiunea Totul despre ULCER


Atenţionare!

Nu trebuie să folosiţi informaţiile prezente în aceste pagini, în scopul diagnosticării sau tratării oricăror probleme de sănătate sau boală sau de înlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat.

Produse recomandate
Oferte şi ReduceriSfatul farmacistului
Sfatul farmcistului Se poate folosi pt aerosol
Se poate folosi pt aerosol

Buna seara aceasta tinctura de lichen de piatra o putem folosi si pent ... Buna ziua! NU, acest produs este doar pentru uz intern, diluat cu apa ...
Sfatul farmcistului Colici
Colici

Buna ziua. Ii pot administra bebelusului protectis si reflor? ... Buna ziua! Cele doua preparate sunt similare, pot fi administrate alt ...
Sfatul farmcistului Asociere medicamente
Asociere medicamente

BUNA ZIUA.AM gastrita , reflux si colon iritabil.Se poate asocia Debr ... Buna ziua! Da, se pot asocia Debridat si BioSun IBS. ...