Aceasta complicatie este mai putin frecventa decat hemoragia, gravitatea ei fiind cel putin egala, daca nu chiar mai mare decat a hemoragiei. Un ulcer perforat necesita asistenta medicala si chirurgicala imediata. Daca nu este tratat de urgenta, moartea poate surveni in primele 48 de ore. Multe din cazurile letale de ulcer au drept cauza perforatia.
Perforatia se produce cand ulcerul erodeaza peretele gastric sau duodenal in toata grosimea lui, cu posibila peritonita consecutiva, o inflamatie si infectie a peritoneului, membrana ce captuseste cavitatea abdominala. Peritonita este cauzata de trecerea in peritoneu a acidului si a alimentelor din stomac, in cazul ulcerului gastric, a bilei in cazul celui duodenal; astfel, are loc o iritatie si apoi o inflamatie a peritoneului. Inflamatia de acest gen este urmata, de obicei, de o infectie microbiana.
Perforatia determina, in mod obisnuit, dureri foarte intense, cu debut brusc. Aceasta se explica prin contractura muschilor de deasupra si din jurul perforatiei, cum se intampla normal intr-o zona inflamata. Totodata, intregul abdomen poate fi dureros, iar daca zona peritoneala inflamata este mare se poate produce un soc. Tensiunea arteriala se poate prabusi din cauza volumului mic al sangelui circulant. Simptomele obisnuite ale socului cuprind transpiratia abundenta, paloarea fetei, paloarea si raceala tegumentelor si un puls rapid.
Din fericire, durerea si celelalte simptome ale perforatiei sunt atat de severe incat ii silesc pe pacienti sa recurga, in majoritate, la chemarea aproape imediata a medicului curant sau a spitalului teritorial. Aceasta permite efectuarea cat mai rapida a interventiei de urgenta.
O data ce pacientul ajunge intr-o sectie de urgenta, diagnosticul de ulcer perforat poate fi confirmat printr-un examen radiologie simplu si in acest caz interventia se practica neintarziat.
Sfatul farmacistului
Produse recomandate
|